Mielipide

MM-kisat eivät kuulu diktatuuriin

MAAJOUKKUE / Kolumni

Yläpuolella olevan lauseen sanoi Eva Nekljajeva Ylelle huhtikuun lopussa. Hänen isänsä Vladimir on entinen presidenttiehdokas Valko-Venäjän vaaleissa. Isä pidätettiin viime joulukuussa järjestettyjen mielenosoitusten jälkimainingeissa.

Kova julkinen paine edistää asioita yleensä kummasti.

Tällä hetkellä isä istuu kotiarestissa, mutta syytteitä ei ole hylätty. Häntä voi odottaa jopa kuolemantuomio ”vallankaappauksen valmistelusta”. Tyttären mukaan Valko-Venäjä on ”maa, jossa kansalaisilla ei ole mitään turvaa”.

Ja siellä aiotaan järjestää jääkiekon MM-kilpailut vuonna 2014.

Taitoluistelijatähtemme Laura Lepistö lähti helmikuussa kohun saattelemana Pohjois-Koreaan, jonka ihmisoikeustilanne on kaikkien tiedossa. Nuori nainen ei kuulemma olisi saanut lähteä sinne, koska se edesauttoi valtionjohdon illuusiota tietämättömän kansan silmissä.

Nyt Suomi on lähettämässä omaa delegaattiaan toiseen suljettuun maahan, ja ihmiset todennäköisesti hurraten katsovat näitä sitten kapakoissa. Irvokasta?

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenka elää lähinnä omassa illuusiossaan, mutta tässäkin tapauksessa kansalaiset joutuvat maksumiehiksi. Oppositiossa olevat vangitaan ja murskataan kovalla kädellä. Vastaehdokkaat suljetaan pois yhteiskunnasta. Vangittuja tuomitaan pikaisesti kuolemaan, eikä omaisille kerrota teloituksen aikaa ja paikkaa.

Yksikään oikeusvaltio ei toimi näin.

Lukašenka hengittää jääkiekkoa, toisin kuin sananvapautta ja demokratiaa. Tiesittekö, että hänen vieraanaan käy entisiä (suomalaisiakin) pelaajia, jotka hymyillen antavat sentterinä pelaavan diktaattorin sitten tehdä pari häkkiä, jotta kenellekään ei tule paha mieli.

Pohjois-Koreassa ja Valko-Venäjällä ainoa toimiva peli on nollasummapeli, jossa yhden voitto on toiselta pois. Ei tarvitse varmaan sanoa, mikä osa yhteiskunnasta ne diktaattorin maalit maksaa?

Eikö ole omituista, että koska EU on asettanut Lukašenkan matkustuskieltoon, hän ei saa käydä katsomassa kisoja esimerkiksi Helsingissä. Nyt hän saa kuitenkin esittäytyä koko kansan erotuomarina kotikisoissa, jotka hän on omien puheidensa mukaan ”pelastanut Valko-Venäjälle”.

Sairaaksi touhu menee siinä vaiheessa, kun kisaturistit viihtyvät halleissa, jotka vuoden määräaikaissopimuksella toimineet työntekijät ovat rakentaneet. Kaikki työ on tehty peläten.

Politiikka ja urheilu halutaan usein erottaa. Valko-Venäjän tapauksessa nämä kaksi instituutiota olisivat kuitenkin sidoksissa tiukemmin kuin koskaan. IIHF:llä olisi tässä hyvä aihio todistaa sen lukuisten kampanjoiden ydin: Ei saa töniä.

Kaikenlainen ”yes we can”-retoriikka on kornia, kun puhutaan yhden maan kansalaisten hyvinvoinnista.

Kova julkinen paine edistää asioita kuitenkin yleensä kummasti.

PS. Ja mitä tulee sananvapauteen. Kalervo Kummolaa kritisoivat lakanat on poistettu MM-kisojen kolmantena päivänä Helsingin Areenan katsomosta. Tietty ylimielisyyden raja on nyt ylitetty.

Muistakaa aina, että jääkiekko on pelinä aina yhtä paljon minun, sinun kuin myös heidänkin.

Kirjoittaja on Jatkoajan päätoimittaja, jonka usko pelin puhtauteen murenee päivä päivältä.
Twitter: @emilelo

» Lähetä palautetta toimitukselle