Mielipide

Ilves luo katseita jo ensi kauteen

LIIGA / Kolumni
Tampereen Ilves on tehnyt viime päivinä useita pelaajasiirtoja. Niiden yleisvaikutukset joukkueeseen ovat silti yllättävän positiivisia, vaikka pelaajaliikenne onkin pääasiassa suuntautunut joukkueesta ulospäin.

Pieni kertaus Ilveksen pelaajasiirroista viime ajoilta. Miika Wiikman siirtyi lainasopimuksella Lappeenrantaan SaiPan riveihin loppukaudeksi. Jesse Niinimäki siirtyi seurojen yhteisellä päätöksellä Pelicansiin loppukauden ajaksi. Martti Järventie lähti Helsingin IFK:n riveihin lainalle loppukaudeksi. Niinimäen tilalle Ilves-hyökkäykseen hankittiin kokenut veteraanihyökkääjä Mika Viinanen.

Ilves-fanit sekä sosiaalisessa mediassa että keskustelupalstoilla ovat olleet seurajohdolle hyvin, hyvin vihaisia. Nopeimmat ovat jo uhanneet palauttaa kausikorttinsa ja analyyttisemmat ovat tyytyneet pohdiskelemaan, ajetaanko Ilvestä systemaattisesti alas ja valmistaudutaan häviämään liigakarsinnat.

Todellisuudessa näille neljälle siirrolle löytyy erittäin hyvät perusteet ja lopputulema on Ilveksen kannalta hyvinkin positiivinen. Taloudellisia vaikutuksia ei varmasti tarvitse erikseen perustella, mutta myös pelillisesti nämä siirrot ovat loppujen lopuksi plus-merkkisiä.

Miika Wiikman on hankala persoona. Sen ovat varmasti voinut päätellä hänen ulostuloistaan julkisuudessa. Viimeinen niitti Wiikmanin Ilves-uralle oli, kun hän kieltäytyi lyhyestä lainasta Lempäälään LeKi:n maalille. Ville Kolppanen on hyvä maalivahti SM-liigatasolle ja Ilves etsii hänelle vielä aisaparia loppukauden ajaksi.

Martti Järventie oli kaksi vuotta sitten HIFK:ssa SM-liigan pudotuspelien paras puolustaja. Mestaruusjuhlien jälkeen kokenut Järventie ilmoitti palaavansa kotiseudulleen ja kasvattaseuraansa Ilvekseen. Kesän aikana jotakin tapahtui, eikä Järventie päässyt enää huipputasolleen.

Hyökkäyspään tehot ovat loistaneet poissaolollaan, eikä puolustuspäässäkään ole nähty samanlaista varmuutta. Järventie ei ole huono, mutta aivan ykköskorin mieskään hän ei ole paluunsa jälkeen ollut. Tietojeni mukaan Jarkko Näppilä korvaisi Järventien Ilveksessä loppukaudella. Hän on erittäin varma puolustaja nimenomaan omassa päässä, eikä Ilves tässäkään "vaihtokaupassa" häviä käytännössä lainkaan.

Sitten on tapaus Niinimäki. Huipputaitava hyökkääjä näytti kolme vuotta sitten lunastavan vihdoin ne odotukset, joita häneen oli koko hänen uransa ajan ladattu. Viime kaudella iski kuitenkin nivusvamma, eikä mies siitä toivuttuaan ole enää esittänyt samoja maagisia otteita kuin aiemmin. Ei ole edes varmaa, onko mies vieläkään täysin toipunut vammastaan.

Niinimäki oli kaksi edellistä Ilves-ottelua katsomon puolella ja päävalmentaja Raimo Helminen kertoi miehen olevan harjoittelutauolla. Suoraan sanottuna Niinimäki oli siis viltissä. Niinimäestä ei koko kaudella ollut vanhaan malliin apua hyökkäyspäässä, mutta puolustuspää on sen sijaan toiminut vanhaan malliin. Korvaaja Mika Viinasen hyökkäyspään avut eivät ole nykykuntoisen Niinimäen vastaavia kummemmat, mutta puolustuspäässä asenne ja taidot ovat varmasti kohdallaan. Viinasesta on lisäksi hyötyä myös alivoimalla.

Lopputulemana Ilves ei ole pelillisesti heikentynyt näiden siirtojen myötä käytännössä lainkaan, mutta säästöjä varmasti syntyy talouspuolella.

Riski Mestikseen putoaminen on nykyiselläkin Ilves-kokoonpanolla aivan minimaalinen. Tasoero Mestiksen kärkijoukkueisiin on niin valtava, että ensi kauteen keskittyminen ja talouden parantelu tulevaisuutta varten on täysin perusteltua.

» Lähetä palautetta toimitukselle