Mielipide

On kaikki niin kuin ennenkin

LIIGA / Kolumni
Tappara lähtee keskiviikkona alkaviin puolivälieriin samalla itseluottamuksella kuin kirvesrintoja totuttiin kaukalossa näkemään 2000-luvun alussa. Historia antaakin hyvää lisäpontta Tapparan tulevan menestyksen pohdintaan.

"Pilvet on kuin laivoja, ne taivaanrannassa odottaa. Kerran kotiin minut vie, tämä röpelöinen tie, on kaikki niin kuin ennenkin", lauloi J. Karjalainen vuonna 1998 levytetyllä On kaikki niin kuin ennenkin -hitillään albumilla Laura Häkkisen silmät.

J. Karjalaisen tavoin Tappara on ehtinyt vuosituhannen vaihteen menestyksensä ajoilta potea pientä alakuloa, mutta kummatkin ovat nousseet jälleen vuonna 2013 kaikkien asiantuntijoiden kehujen aiheeksi. Tappara-fanit ovat mainittujen lyriikoiden tapaan saaneet odottaa pilviin kohoavia odotuksia jo hetken, ja tie on todella ollut röpelöinen.

Tappara on ollut viime kaudet mennyttä miestä ja se on sijoittunut viimeksi kahden parhaan joukkoon runkosarjassa 11 vuotta sitten. Vuoden 2002 kirvesnippu rakentui kuitenkin melko samojen palikoiden varaan kuin nyt kaudella 2012-2013.

Joukkueen rakentamisesta vastasivat tuolloinkin toimitusjohtaja Mikko Leinonen sekä päävalmentaja Jukka Rautakorpi. Juuri 38 vuoden kypsään ikään ehtinyt Rautakorpi valmensi kirvesrintoja jo viidettä täyttä kauttaan ja oli keväällä 2002 vuoden päässä tähänastisen uransa täyttymyksestä. Helsingin Jokerit oli 11 vuotta sitten finaalissa liian vahva tamperelaisille.

Jotta ei vielä maalailla Tapparan ja Jokereiden välisen finaalisarjan toistuvan, on syytä luoda katse Tapparan nykyiseen pelaajamateriaaliin.

Tapparan nykypelaajista puolustajat Pekka Saravo ja Tuukka Mäntylä sekä hyökkääjä Sami Venäläinen olivat mukana jo vuosituhannen alussa ja pelasivat vuoden 2002 pudotuspeleissä jokaisessa Tapparan kymmenessä ottelussa.

Tapparan keskushyökkääjien aateliin kuuluivat tuolloin Janne Ojanen ja Alexander Barkov, jotka löytävät korvaajansa nyky-Tapparasta melko helposti. Ojasen kaltaisina seuralegendoina nykyään kaukalossa viilettävät Ville Nieminen ja Mäntylä, kun Barkov on korvattu, no, (Alexander Jr.) Barkovilla.

Barkov Sr. jäi 11 vuotta sitten poikansa varjoon, sillä "Sashan" tämän kauden 48 tehopistettä riittävät hyvin verratessa tuolloin 36-vuotiaan isäpapan tehoihin 6+40= 46. 

Sentteriosastosta puhuttaessa on syytä muistaa Rautakorven Tapparan vahvuus ja laajuus kyseisellä osastolla seuran menestysvuosina viimeisimmän milleniumin jälkeen. Nykyisistä kirvesrinnoista peräti kahdeksan on pelannut keskellä tämän kauden aikana, joten variaatioita piisaa tuttuun tapaan. Lisäksi kirvesrintojen peli-ilmeessä on etenkin kiekottomana havaittavissa historiasta tuttua aktiivisuutta, työteliäisyyttä ja liikkuvuutta.

Mikäli Juha Metsola venyy maalillaan tänä keväänä runkosarjan otteidensa mittoihin, Niemisen virne säilyy leveänä ja Rautakorpi löytää oikeat keinot kevään tärkeissä peleissä, Tappara voi vihdoin toistaa menestysvuosiensa tarinat ja palata mitalipeleihin viiden vuoden tauon jälkeen.

Tämän tapahtuessa eräs historian lehtien havina kuitenkin katkaistaan. Vuonna 2002 vuoden valmentajaksi valittiin näet Jokereita piiskannut Raimo Summanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös