Mielipide

Jukka Ahvenjärvi – mies D Teamin nousun takana

MESTIS / Kolumni
Jukka Ahvenjärvi on nähnyt D-joukkueen peräsimessä liki kaiken pohjakosketuksesta noususuhdanteeseen. Samalla mies on kuitenkin esimerkki siitä, että usko omaan tekemiseen voi nostaa pahimmastakin suosta.

Jukka Ahvenjärvi nousi Diskoksen vastuuvalmentajaksi kaudelle 2001-02. Hyppy talousvaikeuksissa rämpineen seuran pääkäskijäksi ei ollut helppo. Tukku edelliskauden runkopelaajia oli siirtynyt muille maille. Vaikka talkoohenkeä löytyikin sen verran, että kausi saatiin edes pelattua läpi, oli Ahvenjärven tehtävä likipitäen mahdoton. Pelaajamateriaali ei yksinkertaisesti riittänyt Mestis-paikan uusimiseen. Diskos jäi sarjan heittopussiksi.

– Silloin tippuessamme mieli oli tietysti maassa. Päätös oli kuitenkin kova, että joukkue viedään takaisin Mestikseen vaikka yksin. Kaikki mahdollinen tehtiin mihin resurssit ovat antaneet myöten, ja nyt ollaan siinä tilanteessa, että se tavoite on saavutettu, Ahvenjärvi kertoo.

taustaa

D Team haastajan asemassa uuteen kauteen
[lue lisää]

Edellisen Mestis-kauden joukkueessa löytyy yhtäläisyyksiä kauteen 2008-09 valmistautuvaan joukkueeseen. Ryhmä on jälleen nuori, mutta tällä kertaa huomattavasti valmiimpi pelaamaan vaaditulla tasolla kuin seitsemän vuotta sitten.

– Nyt kaikki on ollut uuden vision luomista, ja tarkoitus on pysyä Mestiksessä pitempään. Edellisellä Mestis-visiitillä oli kaikenlaista muutosta alla. Voimme tietyllä tapaa hyötyä siitä, että silloin olimme nuorella ryhmällä liikenteessä, kuten ollaan myös nyt. Toivon ja uskon, että olen oppinut kokemuksistani.

– Tietysti aikaisempaan ryhmään verrattuna nykyinen on huomattavasti ammattimaisempi. Harjoittelu on tässä vuosien aikana muuttunut kovasti. Pelkästään A-nuorten SM-sarjaa pelanneilla harjoittelutausta on hyvää tasoa. Se tekee jo ison eron.

Vuosien saatossa on ehtinyt tapahtua monia asioita. Huolimatta siitä, että Ahvenjärvi on valmentanut viime vuodet alemmilla sarjatasoilla hänellä on hyvä kuva siitä, mitä Mestis-kiekko vaatii nykypäivänä.

– Koko Mestis-toiminta on mennyt ammattimaisempaan suuntaan. Onhan linjaus varmaan se, että nuoria pelaajia on jokaisessa joukkueessa, mutta heidän valmiutensa kestää kovaa harjoittelua on parempi.

Sarjaporrasta korkeammalle pomppaaminen on monesti paljon helpompi asia mielikuvissa kuin todellisuudessa. Erityisesti alkavalla kaudella Mestiksen taso on kovempi kuin vuosiin. Ahvenjärvi perää oikeaa asennoitumista kaikkeen tekemiseen.

– Pelinopeudessa on valtava ero verrattuna Suomi-Sarjaan. Vähän sama kuin liigaa ja Mestistä vertaa. Pelaajien koko kasvaa ja vauhti samassa suhteessa. Lisämausteen sarjaan tuo liigan avautuminen. Kärkiseurojen hankinnat nostavat varmasti sarjan tasoa, koska tuovat oman kokemuksensa peleihin.

– Toki Suomi-sarjassakin on kokeneita pelaajia, jotka ovat pelanneet liigaa. Mestiksessä pelaavat vaan vielä hieman kovemmassa vauhdissa. Pelaajan kannalta hyppäys Suomi-sarjasta Mestikseen on haasteellinen. Se näkyy jo päivittäisessä tekemisessä. Kaikki lämmittelystä ja oheisharjoitteista lähtien on suoritettava ammattimaisesti, ja siitä se ero lähtee kasvamaan eri sarjoissa pelaavien välillä.

Sarjanousun ratkettua joukkue aloitti miltei välittömästi valmistautumisen tulevaan. Tiedot ”kentältä” kertovatkin, että kesällä on menty kovaa ja tehokkaasti.

– Harjoittelu aloitettiin huhtikuun puolessa välissä, ja kesällä oli neljä viikkoa omatoimista jaksoa. Harjoituksellisesti olemme olleet aikataulussa, eli meidän on ollut helppo siirtyä jäille. Olemme välttyneet vammautumisilta ja vastaavilta tässä vaiheessa. Toki pitää koputtaa puuta...

– Yliharjoittelu on pystytty välttämään. Pelaajien ominaisuudet ovat menneet siihen suuntaan, mitä niiden Mestis-kiekkoilijalla pitääkin olla. Olemme testanneet pelaajia kolme kertaa harjoituskauden aikana. Se ei tietenkään ole itsetarkoitus, vaan olemme pyrkineet löytämään oikeita asioita miten yksilötasolla pitää harjoitella. Harjoittelussa pitää muistaa, että sen ei aina tarvitse olla kovaa, vaan oikean laatuista.

Kesäharjoituskaudella joukkue meni varsin laajalla ringillä. Joukkueen toimintafilosofia kuitenkin näkyy myös siinä miten ryhmä on koottu.

– Harjoitusten perusrunko on koostunut 25-30 pelaajasta. Se on muodostunut D-Kiekon pelaajista, JYPin ja Diskoksen A-nuorista sekä mukana on myös ollut kaksi ulkopuolelta tulevaa pelaajaa, jotka tulevat opiskelemaan Jyväskylään.

Kesän aikana D Teamin riveistä on kuulunut sopimusuutisia melko harvakseltaan. Ryhmän lopullisen nimilistan julkistaminen tapahtuikin vasta parisen viikkoa ennen kauden alkua.

– Muutamalle pelaajalle tehtiin harjoituskauden aikana suora sopimus ja muille try-out-sopimus. Nyt varsinainen ydinryhmä on kasassa, joka muodostaa D Teamin.

Ahvenjärvi ymmärtää joukkueen realiteetit ja vahvuudet. Valmentajan pelifilosofian perusteella D Teamin peleissä sopii odottaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

– Haluan nähdä D Teamilta yksinkertaista pelaamista, joka pystyy hyödyntämään pelaajien ominaisuuksia. Nopeutta, liikkuvuutta ja sitä, että pelaajakin ymmärtää mitä hyvä pelaaminen on. Mitään sooloiluja emme tarvitse, vaan pitää pystyä pelaamaan joukkueena hyvää lyhytsyöttöpeliä ja vahvaa, suoraviivaista hyökkäyspelaamista.

– Meidän pitää pystyä pitämään liike yllä. Emme ole joukkueena sarjan isoimmasta päästä, joten on pystyttävä hyödyntämään omat vahvuutemme. Uskon, että myös maalivahtipelaamisemme tulee olemaan hyvää tasoa.

Joukkueen suoranaisista tavoitteista Ahvenjärvi on vaitonainen. Nöyristelemään D Team ei lähde kuitenkaan ketään.

– Asioita rakennetaan pelaajien henkilökohtaisten tavoitteiden kautta, jotka sitten tukevat joukkueen tavoitetta. Varma kuitenkin on, että jokaista peliä lähdemme voittamaan. Työkalut voittamiseen ovat päiväkohtaisia, ja tavoitteiden kautta pyrimme niitä kaluja laittamaan kuntoon.

Yhteistyö JYPin liigajoukkueen kanssa nousee väkisinkin esiin, kun puhutaan D Teamin asioista. Parhaassa tapauksessa Ahvenjärvellä on käytössään jopa kentällisen verran liiga-apuja.

– Päivittäistä tilannetta tässä katsotaan ja seurataan. Sarjan alkaessa olemme vasta lopullisesti varmoja, että ketä on missäkin pelaamassa. Tarkoitus on, että kyvykkäille pelaajille pyritään löytämään oikea pelipaikka.

Yhteistyön Ahvenjärvi näkee pelkästään hyvänä asiana uraansa aikuisten tasolla aloitteleville pelaajille. D Teamin pelaajat pääsevät totuttelemaan jo hyvissä ajoin ammattilaiskiekkoilijan toimintatapoihin harjoituksissa ja pelin aikana.

– Nuorille pelaajille on tavallaan unelma, että pääsee näkemään huippukiekkoilijan toimintaa. Jos haluaa olla huippupelaaja pitää hakeutua sellaiseen paikkaan, jossa on muita huippuja ja imeä heiltä kaikki tieto. Kyseenalaistaa, kysyä, katsoa, toimia, toimia samalla tavalla. Silloin on mahdollisuus oppia asioita, Ahvenjärvi summaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle