Satakunnan paikallispelien päätöksessä Chris VandeVelden ei tarvinnut painaa päätään alas.

Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

VandeVelde kohtasi Bloodin Porissa, mutta ei jäällä

Yhdysvaltalaisen Chris VandeVelden alku Suomen pääsarjassa on ollut vahva. Kohtelias hyökkääjä jakaa kiitosta niin asuinpaikalleen kuin ketjukavereilleenkin. Eikä hän ole edes sarjan ainoa pelaaja Minnesotan kiekkohullusta osavaltiosta.

Viime kaudella 81 runkosarjapeliä Philadelphia Flyersissa, ja niissä tehot 6+9. Mikä sen luontevampaa kuin pelata seuraavan kauden ensimmäiset viralliset ottelut Suomessa ja Rauman Lukon peliasussa.

Toisaalta Chris VandeVelden siirto on erilainen vaihtoehto, mutta totuttelu ei vie niin kauan aikaa kuin luulisi.

− Kotikaupunkini Minnesotassa on suurin piirtein samaa kokoa, ja siellä olemme tottuneet lumeen ja kylmyyteen. Näin ollen perheenikin on sopeutunut mainiosti Raumalle, vaikka minulle tämä on ensimmäinen kerta Euroopassa.

− Vähintään viisi vuotta on siitä, kun olen näin paljon päässyt ylivoimaa pelaamaan.

Tarkalleen ottaen Moorheadissa on noin tuhat asukasta vähemmän kuin Raumalla, eikä Suomen länsirannikolla verrattain myöhään alkanut talvi liene ollut ainakaan jäätävämpi kokemus kuin VandeVelden kotiseudulla Yhdysvaltojen keskilännellä.

− Jääaikaa oli syksyllä tarjolla, siitä ei ollut pulaa. Sen sijaan oli mielenkiintoista luistella lähinnä itsekseen ja pitää kuntoa yllä. Rauma ja Suomen pääsarja tulivat sitten hyväksi vaihtoehdoksi päästä pelaamaan, sanoo VandeVelde.

Usein pohjoisamerikkalaiset pelaajat korostavat hyvää vastaanottoa ja sopeutumistaan, mutta VandeVelde esittää asian erittäin vakuuttavasti. On helppo uskoa, ettei kyseessä ole pelkkä muodollinen kohteliaisuus.

Kohteliaisuutta voi olla sen sijaan sarjojen vertailussa, sillä VandeVelde arvioi Suomen Liigan jopa joissakin harvoissa asioissa verrattavaksi NHL:ään. Olisiko hieman vieraskoreutta mukana?

− AHL on jo hyvinkin samanlainen, paitsi kaukalon koko on tietysti pienempi. Kuten tässäkin pelissä (runkosarjan viimeinen Ässät-ottelu), taklauksia on runsaasti ja vauhdilla mennään päädystä toiseen, miettii VandeVelde.

Kun runkosarja- ja pudotuspelit lasketaan yhteen, Minnesotan miehelle on kertynyt aika paljon kokemusta Pohjois-Amerikan suurimmista sarjoista. NHL:ää hän on tahkonnut 284 peliä ja AHL:ää 273 ottelun verran.

College-vuodet liittyvät hienosti myös lauantaiseen Satakunnan paikallisvääntöjen huipentumaan.

Silti visiitti Liigaan on pystynyt tarjoamaan maaliskuussa 31 vuotta täyttävälle hyökkääjälle jos ei nyt uutta, niin ainakin hetkeen aikaan kokematonta asiaa.

− Vähintään viisi vuotta on siitä, kun olen näin paljon päässyt ylivoimaa pelaamaan. College-aikoina se vastuu oli aika säännöllistäkin, mutta siitä on kauan, hymähtää Lukko-hyökkääjä.

College-vuodet liittyvät hienosti myös lauantaiseen Satakunnan paikallisvääntöjen huipentumaan. VandeVeldeltä jää kokematta lämmin kohtaaminen maanmiehensä kanssa pelin aikana, sillä toisen minnesotalaistaustaisen pelimiehen kymppitili vaatii ottelun jättämistä väliin.

VandeVeldeä viedään ottelun jälkeen haastattelusta toiseen, mutta ehkäpä pisimpään hän juttelee Ässien pukukopista astelleen Ben Bloodin kanssa. Itse asiassa ässäpakki kuvaa puhelimellaan jo VandeVelden tv-haastattelua, todennäköisesti vloggaamisharrastustaan varten.

Veijareiden kotikaupunkien välillä on reilun kolmen tunnin ajomatka, mutta he osuivat nuoruusvuosinaan samoille pelikentille samaan aikaan.

− Pelasin pari vuotta collegessa yhdessä Chrisin kanssa ja pidän hänestä todella paljon. On erittäin hienoa nähdä häntä nyt täällä Suomessa, hymyilee Blood.

VandeVelde oli Euroopan lisäksi ensimmäistä kertaa myös nauttimassa paikallispelien vierasosuudesta. Kokemus oli miellyttävä muutenkin kuin voiton ja sarjapisteiden vuoksi.

− Ilmapiiri oli mahtava, kunnon paikallistaistelua. Tärkeintä on tietysti hyvä voitto meiltä. Kauden aikana joskus pomppii toisellakin tavalla, nyt vaan on pyrittävä jatkamaan tätä virettä, kiteyttää VandeVelde.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös

Lukolle NHL-kokemusta hyökkäykseen - Chris VandeVelde siirtyy Raumalle

LIIGA | 30.11.2017 22:12
Rauman Lukko vahvistaa hyökkäystään urallaan liki 300 NHL-ottelua pelanneella Chris VandeVeldellä. lue lisää

KooKoon kärsivällisyys ei riitä Raumalla

LIIGA | 16.1.2018 7:00
Tiistain Supermoniveto tarjoaa neljä kohdetta. Iltaa vietetään vahvasti kotivoittojen merkeissä, kun ainoan poikkeuksen tuo uutta virettä hakeva Ässät. lue lisää

Ässien pelaajapula paheni - Blood tappeli ja Matushkin jäi jyrän alle

LIIGA | 9.1.2018 20:13
Ässien tiistaisen kotiottelun toinen erä ei mennyt padan puolelta vahvasti. Puolustajista Maksim Matushkin loukkaantui Jani Hakanpään taklauksesta ja Ben Blood lensi suihkun puolelle tappelun jäljiltä. lue lisää

Hattuteppu viimeisin näyttö - Liedes sai jatkosopimuksen

LIIGA | 22.12.2017 15:46
Tiistaina hattutempun tehnyt Lukon Heikki Liedes on tehnyt vuoden jatkosopimuksen Raumalle. lue lisää

Liigan syyskauden flop 5 -ilmiöt: Juhlapuheita ja lakanaepisodeja

LIIGA | 22.12.2017 12:30
Liigan syksy on ollut täynnä onnistujia, mutta pettymyksiäkin on tullut. Muun muassa Tomas Zaborskyn 5+5 ei riitä millään. lue lisää

Kommentit

Tulosvetovihjeet

TPSJukurit
"TPS:n puolustus liian kova pala purtavaksi"
TPS on iskenyt Liigan toiseksi eniten maaleja, mutta viime otteluissa alkukaudelta tuttu ilotulitus on puuttunut. Viimeisessä kolmessa ottelussa turkulaiset ovat iskeneet vain viisi osumaa. Jukurit on löytänyt pelillistä nostetta kankean alkukauden jälkeen, mutta TPS:n puolustuksen murtaminen on mikkeliläisille liian suuri pala purtavaksi.
 • 2
 • 3
 • 0
 • 1
HIFKKärpät
"Kärppien vauhti liikaa HIFK:lle"
HIFK on seitsemän ottelun pisteputkessa, mutta tilastojen takaa löytyy rutkasti ongelmia. Suuri osa pisteistä on tullut heikompia joukkueita vastaan. Erityisesti puolustajilla on ollut vaikeuksia sekä pelin avaamisessa että oman alueen puolustamisessa. Vauhdikkaasti pelaavien Kärppien aktiivisuus ja paineistus ovat myrkkyä helsinkiläisten puolustukselle.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
IlvesLukko
"Lukko henkisesti vahvempi"
Ilveksen esityksissä näkyvät paineet sekä alavireisesti sujunut alkukausi. Viime otteluissa tupsukorvat ovat ajoittain hallinneet pitkiäkin jaksoja, mutta viimeistely on ontunut. Myös maalivahtipeli on ollut epävarmaa. Ilveksen maalivahtien torjuntaprosenrri ei edes lähentele 90 prosentin rajapyykkiä. Lukko on puolestaan viimeistellyt hallintaan nähden todella kovalla prosentilla. Lukko on ennakkosuosikki, mutta vain niukasti.
 • 1
 • 2
 • 2
 • 3
ÄssätKooKoo
"Vapautuneempi Ässät vie voiton"
Ässät pelasi tiistaina ensimmäisen ottelun uuden päävalmentajansa alaisuudessa. Pahimmillaan sekavalta ja jo valmiiksi luovuttaneelta näyttänyt joukkue sai uutta virtaa. Porilaiset olivat ottelussa hallitsevampia, mutta höntyily puolustuspäässä maksoi kaksi pistettä. Materiaalin puolesta joukkueella on näyttöhaluja kotiyleisönsä edessä. KooKoo on piristynyt, mutta paineet ovat kouvolalaisten puolella. Tappio tietäisi pudotuspelihaaveiden karkaamista jo lähes ulottumattomiin.
 • 3
 • 4
 • 1
 • 2

Luetuimmat

Chris VandeVelde

Lukko #76 L kh
s. 1987 Moorhead, MN, USA
188CM / 93KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2005 Edmonton Oilers 4. kierros #97