Tuomas Suomisen yksinäinen paluu parrasvaloihin

LIIGA / Haastattelu
Tuomas Suominen harjoittelee yksin
Kuva © Jarkko S. Laitinen
Keväällä 2007 vuoden tulokkaan palkinto SM-liigassa, 2010 kauden päätteeksi Suomen mestaruus Turun Palloseurassa. Tuomas Suomisen ura oli lähdössä toden teolla lentoon, kunnes loukkaantumiset pilasivat kaiken. Nyt Suominen harjoittelee yksin ja tavoittelee mahdollisuutta palata liigaan.

Tuomas Suominen ei ole antanut vammakierteensä synkistää itseään. Hyvällä mielellä oleva laituri kertaa viime kauden pilanneen vammansa historiaa turkulaisella kuntosalilla.

– Loukkaantuminen tuli pari viikkoa ennen viime kauden alkua eli pahimpaan mahdolliseen aikaan. Samassa tilanteessa tuli oikeastaan kaksi kolhua, mutta aluksi löydettiin ja hoidettiin vain nivusvamma. Siinä meni heti kymmenkunta peliä sivu suun.

Kun peli ei alkanut kulkea ja loukkaantumiset eivät parantuneet kunnolla, Suominen passitettiin tarkempiin kuvauksiin maaliskuussa kauden jo käännyttyä lopuilleen.

– Sieltä ilmeni sitten lonkkarustovamma, joka jouduttiin leikkaamaan. Leikkaus tehtiin huhtikuun lopulla, ja siitä lähtien olen jalkaa kuntouttanut. Nyt lonkka on jo ihan hyvä. Se on tullut koko ajan terveemmäksi, liikkuvammaksi ja paremmaksi.

Värikkään loukkaantumishistoriansa tuomalla kokemuksella Suominen tietää kuntoutuvansa täydellisesti.

– Vastaava leikkaus tehtiin toiselle puolelle 2010 kauden jälkeen ja se jalka on ollut parempi sen jälkeen kuin ennen sitä. Eiköhän tästäkin parempi tule kunhan lonkka saadaan ihan tip-top kuntoon. Kuntoutus on mennyt ihan aikataulun mukaan.

Yksilöllistä harjoittelua

Leikkauksen jälkeen Suominen joutui kulkemaan kuukauden verran kyynärsauvojen kanssa. Harjoittelun aloittaminen uudelleen on ollut tarkkaa puuhaa, sillä liian nopeasti ei tehoja saa nostaa. Harjoitteluapua Suomiselle on antanut tutun fysioterapeutin lisäksi legendaarinen Hannu Rautala.

– Olen aikaisempinakin vuosina ollut kesäloman aikaan "Hanskin" kanssa jonkin verran tekemisissä, eli kaava oli tuttu. Lähdimme kuitenkin rauhallisesti liikkeelle, ja harjoituksia on hiottu hyvinkin yksilöllisesti juuri minulle sopiviksi. Nyt kun en ole ollut joukkueen mukana, niin olen voinut treenata juuri sitä mitä itse tarvitsen. Viisaasti ja määrätietoisesti olemme treenanneet. Nyt kaikki paikat ovat hyvässä kunnossa.

Kesän aikana Suominen on ollut jäällä turkulaisten NHL-pelaajien kanssa. Heidän lähdettyään kohti työpaikkojaan, hän on harjoitellut TPS:n A-junioreiden kanssa.

– Heidän kanssaan pääsen vetämään 5-6 jääharjoitusta viikossa, joten iso kiitos sinne suuntaan. Siihen päälle tulevat sitten vielä omat harjoitukset Hanskin kanssa kerran päivässä ohjatusti. Niin kauan treenataan, kunnes pelipaikka löytyy. Hanski ei hylkää pelaajiaan, ennen kuin kaikilla on pelipaikka.

Koesopimuksen kautta liigaan

Komeat 298 ottelua SM-liigassa pelannut Suominen on tällä hetkellä ilman sopimusta. Tavoite on kuitenkin selvä: liigaan on päästävä.

– Olen useamman vuoden jo liigassa pelannut ja tiedän osaavani siellä pelata. Se on selkeä ykkösvaihtoehto. Olen kuitenkin täysin valmistautunut siihen, että koesopimuksen kautta mennään. Haluan pelata liigassa vielä pitkään. Sitä varten tässä treenaan, että olen valmis heti kun paikka tulee.

Koko liigauransa Turussa pelannut Suominen viihtyy synnyinseuduillaan, mutta sopimusta kotikaupungin mahtiseura TPS:n kanssa ei ole tehty.

– Heidän kanssa ei ole päästy järkevään sopimukseen. Muualtakin on ollut kyselyjä, mutta vielä ei ole mitään sovittuna. Agentti hoitaa neuvottelut ja ottaa sitten yhteyttä kun jotain mielenkiintoista löytyy. Toistaiseksi en ole vielä mihinkään tarttunut.

Kasvattajaseuralleen 49 liigamaalia ampunut Suominen on kuitenkin valmis vaihtamaan maisemaa, kunhan vain pelipaikka löytyisi.

– Olen valmis lähtemään ihan mihin vain. Kyllä sellainen tietynlainen uusi alku uralle uudessa seurassa olisi hyvä saada. Mielenkiinnosta haluaisin vähän uusia haasteita, lähteä kokeilemaan ja katsomaan mitä se touhu muualla on.

Mestis on mahdollisuus

Ennen läpimurtoaan liigassa Suominen viiletti kauden 2005-2006 Forssassa Mestistä pelaten. Nykytilanteessa paluu jääkiekkoliiton mestaruussarjaan ei ole pois suljettu vaihtoehto.

– Sarjat ovat alkaneet ja aika paljon tekee mieli jo pelaamaankin. Jos aika näyttää ettei millään löydy liigapaikkaa, niin sitten voi olla että yritän Mestiksen kautta liigaan. Tai vaikka koko kausikin Mestiksessä, ei sekään mahdotonta ole. Liiga on kuitenkin selkeä ykköstavoite.

Viime sunnuntaina alkanut NHL:n työsulku vaikeuttaa Suomisen pelipaikan metsästystä.

– Joukkueilla on tiukat budjetit, ja työsulku vaikuttaa varmaan moneen joukkueeseen. Eiköhän sieltä tule pelaajia viemään niitä pelipaikkoja. Ulkomaillekin voisin lähteä, mutta käsittääkseni työsulku vie Keski-Euroopasta vielä enemmän pelipaikkoja kuin Suomesta. Minun kannaltani NHL:n työsulku on huono juttu.

» Lähetä palautetta toimitukselle