Suomi jäi Kanadan jalkoihin: ”Roiskimalla ei voita ikinä huippujoukkueita”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kanada päästi omilla hölmöilyillään ja heikolla oman pään kiekollisella pelillä Suomen johtoasemaan, mutta sen jälkeen vaahteralehdet pelasivat omilla vahvuuksillaan ja saivat Suomen ensi kertaa vaikeuksiin MM-kisojen aikana. Leijonien pelirohkeus laski ja Kanada dominoi ottelun toisen puolikkaan tapahtumia. Tuloksena vaahteralehdille hieno nousu ja tärkeä voitto.

Paljon odotettu MM-kisojen ottelu: vastakkain Helsingin lohkon kärkijoukkueet Suomi ja Kanada. Isäntä vastaan NHL-tähdet. Perjantai-ilta, tupa täynnä ja vain Helsinkiä piinannut vesisade sai jännitystä ja fiilistä hieman laskusuuntaan. Hallille, paita päälle, käsiä yhteen, Suomea huutamaan ja herkkua heti alkuun.

Suomen ensimmäiset potkut Kanada-ottelussa olivat mahtavia. Lähemmäs kuudennen minuutin kohdalla Antti Pihlström puolittaiseen läpiajoon ja pikku vaikeuksien jälkeen kiekko rystyllä Kanadan maalin ylänurkkaan. Kansa huusi ja fiilis oli korkealla.

Siihen vielä Mikko Koivun ylivoimaosuma ja toisessa erässä Alex Burrowsin kavennuksen jälkeen Jussi Jokisen komea ylivoimaosuma. Ottelun ensimmäinen puolikas Suomelle, mutta sitten.

– Aloimme jäädä jälkeen ja teimme virheitä. Heillä on niin paljon kovia ratkaisijoita, että he kyllä laittavat meidät maksamaan virheistämme. Oman alueen puolustuspelissä jäimme vähän perään ja annoimme liikaa tilaa heille, lausui Suomen ykkösketjun laituri Jokinen vastauksen pelin käännekohtaan liittyen.

Ensin John Tavaresin kavennus ja sen jälkeen Kanadan oman Granlundin Jeff Skinnerin huikea yksilösuoritus ja peli tasan. Suomi hävisi järjestään kaksinkamppailut niin keskialueella kuin omassa päässä. Kanada otti pelin hallintaan ja Suomi vetäytyi kuoreensa. Toiselle erätauolle mentiin tasatilanteessa ja kansalla oli muutakin kuin positiivista puhuttavaa Suomen pelistä.

Kannustus jatkui, mutta Suomi oli edelleen pulassa. Isot, vahvat, nopeat ja taitavat punapaitaiset vaahteralehdet kontrolloivat peliä, eikä Suomi saanut aikaan kuin yksittäisiä vastaiskuja. Hieno alku ja pelin selvä hallinta olivat enää kuin muisto menneestä.

– He pääsivät pyörittämään pitkiä hyökkäyksiä ja meillä vähän oma peli sekosi siinä sitten. Ei enää saatu sitä kiekollista painetta heidän päätyyn niin hyvin kuin olisimme haluttu, tuumasi Lasse Kukkonen Leijonien vaikeista hetkistä.

Suomi ei saanut omia jalkojaan kunnolla käyntiin, vaan Kanada pystyi horjuttamaan Leijonien kiekollista peliä siellä, missä moottori piti saada käyntiin. Jo omassa päässä vaikeuksia tuottanut oma kiekollinen peli oli jälkimmäisessä puolella surkeaa ja Kanada otti hallinnan haltuunsa.

– Annoimme liikaa tilaa ja olisi pitänyt pystyä pelaamaan yhdellä yhtä vastaan –tilanteet tiiviimmin, Kukkonen jatkoi.


Suomi jäi jälkeen Kanada-ottelun toisella puolikkaalla.

Odottelua, hätä ja kiire

Erätauolta palattiin toisen erän loppupuolen asetelmiin. Kanada vei ja Suomi seurasi perässä. Evander Kane tykitti johto-osuman ja Jordan Eberle kaunisteli loppulukemia.

– Aloimme vähän odotella ja odotella, että mitä sieltä tulee ja sieltähän ne maalit sitten tulivat, tuumasi Suomen avausosuman iskenyt Pihlström kolmannen erän tapahtumista.

Samaa mieltä kolmannen erän tapahtumista oli myös Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen, joka harmitteli ottelun jälkeen kolmannen erän tiukan tilanteen hölmöilyä.

– Kyllä vähän tulkitsin niin, että se meidän hyökkäyspelaamisen rohkeus hävisi vähän siinä, kun jouduimme pyörimään muutamat vaihdot omassa päädyssä. Sitten oli vähän koko ajan hätä ja kiire, vaikka ei oikeasti olisi ollutkaan, Jalonen setvitti ja jatkoi.

– Itseluottamus kun vähän häviää, niin rupeat roiskimaan sitä kiekkoa. Roiskimalla ei voita ikinä huippujoukkueita. Sitä pitää parantaa.

Leijonat eivät saaneet hyökkäyspeliään kuntoon enää kolmannessa erässä, kun punapaitaiset vaahteralehdet painoivat päälle. Peli jämähti paikoilleen ja vauhti loppui tyystin.

– Peli oli hyvin meidän kontrollissa pitkään, mutta sitten etäisyydet viisikon sisällä kasvoivat ja he vähän sitten pääsivät iskemään väleihin. Pitäisi pystyä pelaamaan tiiviimmin molempiin suuntiin, puolustaja Kukkonen selosti kehityskohteita Kanada-ottelusta, mihin nelosketjun hyökkääjä Pihlström jatkoi.

– Pitäisi vain pystyä pelaamaan rohkeasti sen oman systeemin kautta. Se on kuitenkin se meidän isoin vahvuus, laituri alleviivasi.

Leijonien kannalta positiivisin asia ottelussa oli erittäin vahva alku, mistä on hyvä ottaa kokemuksia mukaan tulevia haasteita varten.

– Puolitoista erää oli meiltä kyllä hyvää peliä, jonka aikana emme hirveästi antaneet periksi tai mitään. Siitä lähdetään, että hyvät asiat ainakin poimitaan mukaamme ja alamme miettiä sitten sitä, että mikä meni pieleen tuossa lopussa, Pihlström tuumasi, johon kolmosketjussa hyökännyt Leo Komarov yhtyi.

– Olihan tämä hyvä peli kaikin puolin, mutta sen puolentoista erän jälkeen homma vähän kääntyi. Ei siinä mitään, tästä jatketaan, Komarov tuumasi päättäväisenä tulevaa katsellessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle