Miten super-Sami korvataan?

LIIGA / Haastattelu
Yohann Auvitu on yksi palanen Sami Vatasta paikkaavassa palapelissä.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Jyrki Ahon muuttunut miehistö on mielenkiintoisen haasteen edessä. Paljon puhutaan siitä kuka astuisi Sami Vatasen massiivisiin saappaisiin. Päävalmentaja itse vaikuttaa korvaajien suhteen tyynen rauhalliselta. Myös harjoituspeleistä paistanut hivenen sekava peli-ilme ei saa luotsia järkkymään, vaan European Trophysta on otettu oppia.

Kukaan ei voi väittää, etteikö Sami Vatasen kaltaisen tähtipelaajan lähtö kirpaisisi puolustusta kuin puolustusta. Päävalmentaja Jyrki Aho ei ole kuitenkaan huolissaan Vatasen korvaamisesta. Onhan ilman superpakkia pelaamisesta saatu oppia jo edellisellä kaudella, aina mestaruuden arvoisesti.

– Ei yksi mies kesää tee, vaikka loistava pelaaja onkin. Kyllä pärjättiin pudotuspeleissä ilman Samia, samoin kuin runkosarjassakin, Aho painottaa rauhallisesti.

Myönnettävä on kuitenkin se, että JYPin avauspelaamisesta putoaa Vatasen lähdön myötä merkittävä määrä mielikuvitusta ja puhdasta taitoa pois. Yksittäistä korvaajaa ei Ahon mielestä edes tarvitse hakea – kokonaisvaltaisuus ratkaisee. 

Jyrki Välivaara teki paluun ja sitten on tietenkin ikinuori palokkalainen Kalle Koskinen edelleen ruodussa. Sen lisäksi vielä Yohann Auvitu, joka sai keväällä onnistumisia myös kansainvälisellä puolella. Lisättynä tähän tietenkin meidän koko muu tasainen kalusto ja perusrunko.

Auvitun kohdalla tulevasta kaudesta on jo spekuloitu lopullista läpimurtoa. Nuoren ranskalaisen sijoittaminen kokoonpanoon ei myöskään tuota valmentajalle päänvaivaa – pystyyhän mies pelaamaan niin puolustajana kuin hyökkääjänäkin. Parhaat avut Auvitun pelikäsityksestä ja kiekollisesta taidosta saadaan kuitenkin puolustajana.

– Totta kai haluamme saada jokaisesta pelaajasta parhaan irti. On kuitenkin hienoa, että Yohann on niin joukkuepelaaja, että on helposti suostunut siihen, että pelaa myös hyökkääjänä, vaikka tietää itsekin parhaiden avujen olevan puolustuksessa. Mutta on hienoa, että joukkueessa on noin epäitsekäs pelaaja, joka on valmis pelaamaan paikalla kuin paikalla, jos joukkueen etu sitä vaatii, Aho kertoo kunnioittava sävy äänessään.

Euroopan peleistä oppia harjoitteluun

JYPin kauden valmistautumiseen on tällä kaudella kuulunut ensimmäistä kerta myös European Trophyn pelit. Otteluihin valmistautuminen ei ole kuitenkaan helppoa ja kompromisseja on tehtävä.

– Mielenkiintoisia pelejä ovat nuo pelit olleet. Paljon ollut vastustajia joista ei ole juuri mitään tiennyt ennen kuin pelin jälkeen vasta. Tietenkin siinä on oma haasteensa samaan aikaan kaivaa pisteitä ja valmistautua SM-liigaan. Niihin Euroopan peleihin on aina mentävä joku pää edellä, aina se ei tarkoita sitä, että ollaan fyysiesti aivan optimi kunnossa, vaikka pisteitä yritetäänkin saalista.

Alkukauden loukkaantumiset ovat myös avanneet ovia uusille pelaajille myös kovissa väännöissä ulkomaisia seuroja vastaan. JYP-Akatemian juniorit ovat päässeet antamaan näyttöjä tulevaisuutta varten.

– Loukkaantumiset tässä alkukaudella ovat tarjonneet myös Akatemian pelaajille mahdollisuuden pelata European Trophy pelejä ja mielenkiintoista vaihtelua sekin. Seurakin tietenkin haluaa, että omia junioreita käytetään aiempaa enemmän. Se on toki myös koko seuran tulevaisuuden etu, Aho muistuttaa.

Harjoituspelejä JYP on pelannut turnauksen ansiosta aimo nipun. Peleistä on pystytty ammentamaan paljon hyvää harjoitteluun. Erityisesti Euroopan kierroksella Bratislavassa ja Wienissä hurrikaanipaitojen puolustuspään avaukset vaikuttivat olevan pahasti kateissa. Vaihtelevia esityksiä ei kuitenkaan tarvitse aina pitää pelkästään huolestuttavana asiana.

– Ensimmäiset pelit olivat kyllä Euroopan pelejä parempia. Siellä peli ei ollut ihan sillä mallillaan. Mutta jokainen pelihän antaa aina edellytyksiä muuttaa sitä harjoittelua, kehittyä ja ottaa oppia tulevaa varten. Niin olemme myös pyrkineet tekemään ja suunta on oikea kohti sarjakauden avausta, Aho päättää toiveikkaana.

» Lähetä palautetta toimitukselle