Tampereella perinteiden ja olosuhteiden ansiosta kehittynyt kilpailutilanne miellyttää Antti Pennasta – "Muualla Suomessa on aiheellista olla huolissaan"

LIIGA / Haastattelu
Antti Pennanen luotsasi Ilveksen toiseksi runkosarjassa.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen jakoi Liigan pudotuspelien mediatilaisuudessa näkemyksensä muun muassa Tampereen seurojen kilpailutilanteesta, Liigan viimeaikaisesta tuomarilinjasta ja Ilveksen päättyneestä runkosarjasta.

Ilves roikkui pitkään maaliskuulle Liigan runkosarjan piikkipaikalla, mutta lopulta se taipui naapurilleen Tapparalle päätöskierrosten aikana sijoittuen toiseksi. Tupsukorvien päävalmentaja Antti Pennanen esiintyi viikon takaisessa Liigan pudotuspelien mediatilaisuudessa varsin rauhallisena ja hyväntuulisena.

Keltavihreiden pääkäskijälle jäi menneestä 60 ottelusta varsin positiivinen kuva, vaikka runkosarjan voitto lipsuikin lopulta saman areenan toiseen päätyyn.

– Nyt kun jälkeenpäin katsoo, niin runkosarjamme oli aika rauhallinen. Kaikki hypet ja negatiiviset kohut ovat olleet pitkälti muilla joukkueilla, joten olemme saaneet elää aika rauhallisesti. Olemme pelanneet joka ilta voitosta, Pennanen kertaa mielissään.

Parannettavaa valmentajat kuitenkin aina keksivät.

– Varmaankin fyysinen kamppailupelaaminen on se asia, joka tulee näkymään pudotuspeleissä. Keskushyökkääjien aloittaminen on toinen kehityskohta. Kyllä meillä vielä työmaata on, mutta niiden eteen olemme tehneet töitä aina. Katsotaan, miten joukkue kestää fyysisesti ja henkisesti pudotuspelien maailman.

Ilves teki runkosarjassa toiseksi eniten maaleja, mutta yksilötasolla tupsukorvien tuotanto oli vielä kovempaa. Seuran riveissä oli viisi 20 maalin rajapyykin rikkonutta pelaajaa, ja se jäi yhden Matias Mäntykiven täysosuman päähän omasta ennätyksestään kyseisessä tilastossa. 

Joona IkonenJani NymanOula PalvePetr Kodýtek ja Eemeli Suomi sytyttivät kaikki punalampun vähintään 20 kertaa kaudella.

– Runkosarjasta jäi mieleen myös yksilöiden nousu. Olen erittäin tyytyväinen, kun miettii joukkuetta yksilötasolla esimerkiksi elokuuhun verrattuna. Mäntykiven kausi, kuten myös Ikosen, Nymanin, Palveen ja Suomen otteet. Yli 20 maalin miehiä kaikki.

– Myös Otto Latvala pelasi erinomaisen kauden, vaikka hän ei tulostaululla niin näkyvä ollutkaan. Dominik Mašin ja muut ovat myös pelanneet hyvin. Yksilötasolla on tapahtunut todella paljon kehitystä.

Tampereen perinteitä ei voi ostaa

Vaikka Ilves merkkautti runkosarjassa eniten pisteitä seurahistoriassaan, majailee silti Harry Lindbladin muistopalkinto Nokia-areenan sinioranssilla puolella.

– Tietysti 120 pistettä on kova suoritus, sillä yleensä voittaa runkosarjan, mutta tänä vuonna oli yksi parempi joukkue.

Päätössijoitukset ovat toisinto viime kaudesta, jolloin seurat ratkoivat kärkikaksikon järjestyksen runkosarjan päätösviikonloppuna Tampereen paikallisottelussa. Tuolloinkin Tappara vei pidemmän korren.

Kenelläkään muulla ei ole tuollaisia perinteitä.

Vaikka naapuri onkin pokannut jo kolmannen peräkkäisen runkosarjan voittonsa, on Ilveskin nostanut jatkuvasti tasoaan. Tampereen sisäinen kilpailutilanne on huipussaan, ja Pennanen allekirjoittaa väitteen mielissään.

– Tampereella on erinomainen kilpailutilanne. Molemmat joukkueet kiristävät toisiaan kovasti. Joukkueilla on hieman erilainen pelitapa, mutta Tappara on tullut matkan aikana hieman samaan suuntaan.

– He kirittävät meitä kovaa ja nyt kun miettii, niin muualla Suomessa on aiheellista olla huolissaan. Kaksi kovaa toisiansa kirittävää joukkuetta loistavissa olosuhteissa, jotka kilpailevat jokaisessa aspektissa aina fanikaupasta pelaajistoon. Se kilpailutilanne vie kaikkia eteenpäin.

Kun Pennaselta kysytään, mikä Tampereesta tekee niin ylivertaisen muuhun maahan verrattuna, ei Ilves-käskijän tarvitse miettiä vastausta sekuntiakaan.

– Perinteet ja historia. Kummallakin seuralla on erinomainen jääkiekkoperinne, se on ensimmäinen tekijä. Niitä ei voi ostaa eikä lainata, se on mahdotonta. Kellään muulla ei ole tuollaisia perinteitä.

– Toki olosuhteet vaikuttavat myös paljon. Nuo kaksi seikkaa tekevät mielestäni Tampereesta kovimman kiekkokaupungin.

Ajatuksena NHL:n sääntökirjan tuominen Liigaan

Ennen haastattelun aloittamista Pennanen keskusteli pitkään Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelän kanssa tuomarilinjasta ja muun muassa maalinedustan taisteluissa yleistyneestä aggressiivisesta mailapelaamisesta. Kumpikin osapuoli ilmaisi selvästi tyytymättömyytensä viimeaikaiseen tuomarilinjaan.

Pennanen kohahdutti lausunnoillaan runkosarjan viimeisen Tampereen paikallisottelun jälkeen, kun hän kertoi lehdistötilaisuudessa muun muassa olevansa hyvin pettynyt siihen, että nykyinen tuomarilinja antaa pelaajien auttaa tuomareita liikaa.

Ilves-luotsi painottaa, että lehdistötilaisuudessa kuullun purkauksen taustalla oli isompi visio suomalaisen jääkiekon sääntöjen kehittämisessä.

– Ensimmäistä kertaa lehdistötilaisuudessa otin koko urani aikana kantaa tuomareihin. Olen NHL:n sääntöjen puolestapuhuja. Pointtini siinä lehdistötilaisuudessa oli se, että rangaistuksia täytyy viheltää, vaikkei pelaaja kaadu, oli hän sitten (Antti) Tyrväinen tai Eemeli Suomi tai Iiro Pakarinen. Heitä rikotaan paljon, joten niitä rangaistuksia täytyy viheltää.

Olen NHL:n sääntöjen puolestapuhuja.

– Muuten kulttuuri menee siihen, että pelaajat joutuvat auttamaan tuomareita jäähyjen antamisessa. Sitten se tulkitaan filmaamisena, josta sitten sakotetaan. Se ei poista sitä ydinongelmaa, eli tuomareiden viheltämistä.

Vaikka Pennanen haluaisi viedä suomalaisen pelin sääntöjä NHL:n suuntaan, on hänenkin tyydyttävä keväällä nykyiseen linjaan.

– Tuomarit tekevät parhaansa, ja me menemme niillä. Toivotaan, ettei keväällä tule mitään isompia kohuja tai ongelmia, ja peli on keskiössä. Uskon ja luotan siihen, että me ammattilaiset pystymme siihen. Toivon silti, että pääsemme joskus lähemmäs NHL:n sääntöjä. Olen sen taidon ja nopeuden ystävä, niin kuin varmasti moni muukin.

Kuten Pennanen sanoi, häntä ei ole uransa aikana tunnettu siitä, että hän vuodattaisi mielipiteitään tuomareista julkisesti. Vaikka hänen pestinsä Leijonien päävalmentajana astuu voimaan vasta kauden jälkeen, on hän nostanut jo useaan otteeseen tavoitteitaan ja halujaan muuttaa suomalaista kiekkokulttuuria ja pelin seikkoja.

Hän ei kuitenkaan allekirjoita sitä, että tuomareista vuodattaminen olisi tehty Leijonien tulevan päävalmentajan pestin tarjoamalla alustalla, mutta siitäkin huolimatta hän huomasi tuomaroinnissa äkillisen muutoksen.

– Pitkään olin hiljaa, mutta nyt ajattelin sanovani siitä aiheesta, koska tuon ajatuksia niin harvoin esille. Mutta nyt kun toit tuon esille, niin varmasti asia on niinkin. Seurasin seuraavana päivänä Tappara–Kärpät-ottelua, ja linja näytti aivan erilaiselta.

Aliarvostettu Ikonen on "loistava pelaaja"

Haastattelun lopuksi toimittaja esittää kysymyksen, jonka alkuun hän toteaa, etteivät valmentajat mielellään nosta yksilöitä esille.

– Kysyt silti, Pennanen virnistää pilke silmäkulmassa.

Kysyttäessä pelaajaa, jota kiekkokansan tulisi Ilveksestä keväällä seurata, vetäytyy valmentaja hetkeksi miettimään hiljaisuudessa, kunnes hän paljastaa vastauksensa.

– Kyllä hän on tuo Mr. Ilves, Eemeli Suomi. Myös Joona Ikonen. Erinomainen, vähän jopa aliarvostettu jääkiekkoilija. Jäin miettimään hänen alivoimatilastojaan ja ne ovat täysin häikäiseviä. Loistava pelaaja, Pennanen päättää tyytyväisenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle