Lukko-kapteeni Julius Mattila oli tyytyväinen Genève-tasapeliin – "Ensi viikon ottelussa on helkutin hienot panokset"

CHL / Haastattelu
Julius Mattila iski Lukon tasoitusmaalin Sveitsissä. Arkistokuva.
Lukko käynnisti CHL:n välierätaipaleensa vierasottelulla Genève-Servetteä vastaan. Raumalaisnipun odotettiin jäävän viime vuoden Sveitsin mestarin jalkoihin, mutta toisin kävi, kun joukkueet päätyivät tasapeliin.

Jo kertaalleen alkusarjassa kohdanneet Genève-Servette ja Lukko mittelevät nyt paremmuudestaan Champions Hockey Leaguen välierävaiheessa. Panoksena on finaalipaikka, jonka saavuttaa kahdessa ottelussa eniten maaleja tehnyt joukkue.

Ensimmäinen osaottelu miteltiin tiistai-iltana Sveitsissä ja ratkaiseva toinen välieräottelu on edessä Raumalla 16. tammikuuta.

Genèven odotettiin olevan ennakkosuosikki sekä ensimmäiseen otteluun että koko sarjaan, mutta Lukko ei tähän alistunut. Ensimmäinen osaottelu Sveitsissä päättyi lukemiin 2–2, joten Lukon tilanne ensi viikon kotiottelua ajatellen on hyvä.

– Lopputulos oli meille positiivinen ehdottomasti. Puolet sarjasta on pulkassa ja puolet vielä jäljellä. Tänään oli tiukka matsi.

– Alku oli meiltä hidas, toinen erä oli hyvä ja kolmannessa jouduimme puolustamaan. Puolustimme kuitenkin tiiviisti ja (Daniel) Lebedeff oli maalilla hyvä, Lukon kapteeni Julius Mattila kommentoi tuoreeltaan pelin jälkeen.

Vierasjoukkue Lukko sai avauserän ensimmäisellä puoliskolla kaksi ylivoimamahdollisuutta, mutta aiempien CHL-otteluiden tapaan ylivoima yskähteli tälläkin kertaa. Genèveen kuukausi sitten siirtynyt Jussi Olkinuora oli myös mies paikallaan, kun hän pääsi esittelemään muutamaan otteeseen torjuntataitojaan.

Jälkimmäisen rangaistuksen päättymisen jälkeen Marco Miranda vei kotijoukkueen johtoon. Miranda iski kiekon Lebedeffin ohi, vaikka hän ajautui pieneen kulmaan ohitettuaan ensin kaksi Lukko-pelaajaa.

– Genève oli juuri sellainen joukkue kuin oletimme. Kohtasimme toki jo alkusarjassa, mutta tämä peli oli erilainen, kun täällä on valtava kaukalo. He osasivat pelata täällä ja pääsivät hyvin alueelle, jos emme olleet keskustassa valmiina.

Lukko käytti momentuminsa

Toisessa erässä Lukko sai pelistä kiinni paremmin, kun se ensin piti kiekkoa ja pyöritti pitkään ennen tasoitusmaalia, jonka kapteeni Julius Mattila iski. Matthew Abt laukoi kiekon kohti Olkinuoraa, mutta kiekko osui puolustajan luistimeen, josta se kimposi suoraan Mattilan lapaan.

Kauaa ei tarvinnut johtomaalia odottaa, kun Brayden Burke syötti Gabriel Fontainen läpiajoon ja kanadalaishyökkääjä iski kiekon kauniisti maalin kattoon. Maalien välissä Lukolla oli selvästi ottelun momentum, ja paikkoja oli lisämaaleihinkin, mutta sen sijaan Genève tasoitti ottelun kolme minuuttia myöhemmin.

– Toisessa erässä pelasimme enemmän kiekolla ja avasimme hyvin paineen alta, minkä vuoksi saimme sitten enemmän maalipaikkojakin aikaiseksi, Mattila analysoi hyvää toista erää.

Ottelun edetessä Lukko oli aktiivinen eikä kotijoukkue päässyt rakentamaan hyökkäyksiä yhtä helposti kuin avauserässä, jolloin se avasi peliä pitkillä syötöillä. Toisessa erässä Lukko pääsi nopeiden vastahyökkäysten avulla pois omalta alueelta, mutta maalilla olisi voinut olla enemmänkin sinikeltaisia lyömässä paluukiekkoja sisään.

Puolustuskamppailu päättyi raumalaisittain iloisesti

Viimeinen kaksikymppinen käynnistyi Lukon muutamalla nopealla vastahyökkäyksellä. Maalipaikkojakin syntyi, mutta viimeinen kosketus kiekkoon ei ollut aivan toivotunlainen. Peli aaltoili päädystä päätyyn, mutta kotijoukkue oli niskan päällä joukkueen saaman ylivoiman jälkeen.

Viimeiset kymmenen minuuttia kotijoukkue haki vimmatusti johtomaalia. Lukko-maali oli hetkellisesti jopa tyhjillään, kun Lebedeff huitoi kiekosta ohi, mutta kotiyleisön harmiksi kiekko osui vain sivuverkkoon. Lukko kuitenkin pelasi keskustan hyvin eivätkä sveitsiläiset päässeet kokeilemaan maalintekoa aivan parhaimmalta sektorilta.

Vaikka raumalaisten purkukiekot jäivätkin usein kotijoukkueen pelaajien lapaan omassa päässä, ei Genève kuitenkaan enää päässyt rokottamaan, joten toiseen osaotteluun lähdetään tasatilanteesta 2–2.

Ennakko-odotuksiin peilaten tulos on Lukolle lähes lottovoitto, sillä viime vuoden Sveitsin mestarin odotettiin menevän ottelussa menojaan. Nyt tilanne Raumalle lähdettäessä on kuitenkin hyvä ja Mattila toivookin, että halli on ensi viikolla täysi.

– Edessä on ellei tiukin, niin yksi kauden tiukimmista otteluista. Ensi viikon ottelussa on helkutin hienot panokset ja tilanne on hieno koko Raumalle ja koko organisaatiolle. Ylpeänä lähdemme otteluun ja varmistamme, että Lukko pelaa CHL-finaalissa, Mattila päätti.