Tapparalla iso laiva käännettävänä

LIIGA / Artikkeli
Tappara ajautui erittäin hankalaan saumaan kärsimällä kotitappion toisessa välieräottelussa. Joukkueen on pystyttävä kellistämään Kärpät vähintään kahdesti Oulussa, jotta tie finaaleihin voisi olla auki. Rauli Urama tiedostaa tilanteen tarkasti, mutta hänen mukaansa kaikkia keinoja ei vielä ole käytetty.

Kärpät on saanut kahdessa ensimmäisessä välieräottelussa voittonsa liian helpolla, koska Tappara on molemmissa kamppailuissa uinaillut yhden erän ajan täysin. Oulussa Kärpät johti avauserän jälkeen 4-2, ja keskiviikkona Tampereella Tapparan maalin johtoasema kääntyi 1-3-tappioksi toisessa erässä.

- Toinen erä oli suorastaan huono meiltä. Harmillinen tilanne, kun jätetään yksi erä pelaamatta, vaikka pelaisi ne kaksi muuta kuinka hyvin. Näissä peleissä vaaditaan kaikissa kolmessa erässä hyvää peliä, puntaroi laitahyökkääjä Sami Venäläinen.

Heti perään Venäläinen myönsi, että toisessakaan ottelussa Tapparan avauserä ei mennyt käsikirjoituksen mukaisesti, vaikka tulostaululla komeilikin kotijoukkueen 1-0-johto. Tappara käytti ainoan kunnon maalipaikkansa, Kärpät sen sijaan hukkasi monta.

- Ei siihen (avauserään) ihan tyytyväinen voi olla. (Mika) Lehto piti meidät pelissä mukana, Venäläinen tunnusti.

Paljon synkkiä merkkejä siis, mutta ei niin paljon huonoa jottei jotain hyvääkin. Tapparan esitys kolmannessa erässä oli vahva osoitus joukkueen piilevästä tahdonvoimasta. Joukkue lähti toiselle erätauolle häntä koipien välissä, mutta palasi jäälle ärjyvänä petona.

Tapparan päävalmentaja Rauli Urama oli tyytyväinen siihen, että joukkue sai kokemusta pelin paineen kääntämisestä näin kovassa pelissä, mutta:

- Selväähän se on, ettemme voi pelata samanlaisella riskillä koko 60 minuuttia, Urama sanoi.

Oulussa Tapparan pitää taas mukautua Kärppien vahvaan kotipelaamiseen. Tampereella kirvesrinnat aloittivat pelin vahvalla paineella hyökkäyspäähän, mutta vain huono onni ja Mika Lehto estivät Kärppien maalit lukuisista vaarallisista vastahyökkäyksistä.

- Emme voi lähteä Ouluun heittämään kolikkoa ilmaan, vaan meidän pitää pelata järkevästi. Me voimme saada näennäisen hallinnan painostamalla hullun lailla, mutta silloin kaveri tekee vastahyökkäyksistä ratkaisut. Siihen me emme aio lähteä, Urama paalutti.

Kärppiä vastaan järkevä pelaaminenkaan ei välttämättä riitä. Vastassa on laadukkaampi materiaali. Puolivälieräsarjassa Tappara osoitti järkevää joukkuepeliä, jolla voisi kaataa vaikka jättiläisiä, mutta kesken välieräsarjan korjausliike on hankalampi tehdä.

Urama ei poissulje muutosten mahdollisuutta. Keskiviikon ottelussa ykkösketjussa Janne Ojasen ja Timo Koskelan rinnalla aloitti Nichlas Hardt, mutta toisessa erässä paikalle siirtyi Sami Venäläinen. Tämä tuntui piristävän molempien ketjujen peliä, sillä energinen Hardt toi eloa aneemiseen kolmosketjuun ja Venäläinen kokemusta ja taitoa ykkösketjuun.

Muutos näytti tapahtuvan nopeasti ja sulavasti. Valmennusjohto oli varmasti miettinyt skenaariota tarkkaan jo ennen peliä, mutta Venäläinen omien sanojensa mukaan ei osannut odottaa siirtoa.

- Ei siitä paljon oltu etukäteen puhuttu. Valmentajat tekevät ratkaisuja, ja ne tapahtuvat aika nopeasti pelin aikana, Venäläinen kertoi.

- Kyllä se virtaa antoi. Olen pelannut samassa ketjussa kauden aikana muutaman kerran aikaisemminkin, ja hyvä siinä on pelata. Sikäli positiivinen yllätys päästä siihen mukaan, hän jatkoi.

Onko Rauli Uramalla vielä muitakin kortteja hihassa odottamassa tilannetta, kun pitää lyödä jotain uutta ja yllättävää pöytään?

- On meillä varastossa vielä muutama juttu, hän vastasi.