Tappara A-nuorten mestari

LIIGA / Artikkeli
Tampereen Tappara vei A-nuorten Suomen mestaruuden värikkäiden vaiheiden jälkeen numeroin 2-1. Hopeaa otti JYP, joka pisti vahvasti hanttiin sekä kentällä että katsomossa, mutta joutui lopulta taipumaan henkien taistossa.

JYP vei finaalit viidenteen ja ratkaisevaan peliin voittamalla torstain kotiottelunsa. Jälkeenpäin tamperelaiset ovat tästä varmasti kiitollisia, sillä yli 2500 katsojaa oli paikalla mestaruusjuhlien alkaessa. Jyväskyläläisten fanijoukot olivat katsomossa myös hyvin edustettuna, ja kiittivät joukkuettaan hienosti hopeamitaleista. Seuraavassa raportti ottelun tapahtumista.

Tappara jyrää, Ahlqvist torjuu

Ottelun alkupuoli oli yhtä Tapparan painostusjaksoa. Vahvimmin kotijoukkueesta iskivät Kontiolan johtama kentällinen sekä Löfmanin, Matssonin ja Akkasen ketju. Kuvaavaa ensi erälle on, että JYP sai ensimmäisen todellisen laukauksensa Tuokkolan vartioimaa maalia kohti vasta noin viiden ja puolen minuutin pelin jälkeen. Sitä ennen Aleksis Ahlqvist toisessa päässä oli torjunut jo muutaman todellisen tekopaikan.

Erän puolen välin jälkeen Karri Akkasen vahva nousu poiki JYPille jäähyn kampituksesta. Heti ensimmäisestä ylivoima-aloituksesta Ilpo Salmivirta pääsi nokikkain Ahlqvistin kanssa, mutta ei onnistunut. Kontiolan kentän pyöritys oli myös vahvaa, mutta Ahlqvist onnistui vangitsemaan myös yllättävät heitot maalille nollakulmasta. Jäähyn päätyttyä JYP pääsi karkaamaan 2-1-hyökkäykseen. Kovanen antoi oivan syötön, mutta toisen jyväskyläläishyökkääjän veto jäi hieman suutariksi ja Tuokkolan onnistui se vangita.

Erän lopussa myös JYP pääsi kokeilemaan ylivoimaansa, kun Ilpo Salmivirta sai kakkosen koukkaamisesta. Vaikka Ahlqvist sai hikoilla erässä toden teolla, ja vaikka hänen 18 torjuntaansa mahtui monta todellista haamupelastusta, esitti Tuokkola erän ja koko ottelun komeimman torjunnan Salmivirran jäähyn aikana. Jäähyä oli kulunut vajaa minuutti, kun JYPin mies pääsi nousemaan vasenta laitaa ja antamaan maalin editse upean syötön takatolpalle unohdetulle ketjukaverilleen. Tämä nosti suoraan syötöstä onnistuneesti kohti yläkulmaa, mutta Tuokkolan kobrakäsi ehti ensin.

Kaiken kaikkiaan erä mentiin Tapparan komennossa, mutta todella vaarallisia tekopaikkoja tuli molemmille joukkueille suurin piirtein yhtä paljon. Oli se sitten Tapparan viimeistelyn heikkoutta tai JYPin puolustuksen hyvyyttä, niin Tapparan vedot hyviltä tekopaikoilta jäivät usein "piippuun". JYP pääsi hyökkäyspeliin mukaan vasta ylivoimansa myötä, mutta teki sen sitäkin vahvemmin, sillä vieraiden maali todella roikkui ilmassa jäähyn ajan. Tuokkolan upeat torjunnat kuitenkin pitivät lukemat tasoissa.

Kapteeni Hietakangas hyvässä ja pahassa

Toisen erän alku mentiin tasaisissa merkeissä, kunnes Anssi Salmela joutui jäähyboksiin kolmen ja puolen minuutin pelin jälkeen. JYP sai noin minuutin kestäneen hurjan pyörityksen, jonka aikana Tuokkola seikkaili jo maalinsa takanakin, mutta jollain ilveellä Tapparan onnistui vierasmaali estää. Yksi hienoimmista paikoista vieraille tuli, kun Kaijomaa laukoi, ja Asplund ohjasi - ohjaus kuitenkin meni hitusen etutolpasta ohi.

Jäähyn loppupuolella paras tekopaikka tuli alivoimaa pelanneelle Tapparalle. Vihtola syötti Kontiolan täysin avopaikkaan, mutta tämän hurja veto meni ohi. Jäähyn jo päätyttyä nähtiin yhtä huikea tilanne, kun Salmela syötti Akkasen oikealle avopaikkaan, mutta tämänkin veto painui maalista ohi. Seuraavan Tappara-hyökkäyksen jälkeen kotijoukkue sai ylivoimatilaisuuden, kun Antti Turunen lähti istumaan kakkosta huitomisesta. Tappara sai ylivoimansa aikana muutaman tekopaikan, mutta kaiken kaikkiaan ylivoima ei ollut läheskään yhtä vaarallisen näköistä kuin vierailla.

Vaikka jokaiselle oli varmasti parin JYP-ylivoiman jälkeen selvillä, että vieraita ei kannata päästää miesylivoimaansa hieromaan, lahjoitti Tapparan kapteeni Matti Hietakangas vieraille ylivoiman ottelun puolessa välissä harvinaisen typerällä tavalla. Tapparan painostusjakso päättyi Ahlqvistin torjuntaan, jonka jälkeen sekä maalivahti että Hietakangas pötköttivät jäässä, ja peli oli vihelletty poikki. Hietakangas kuitenkin meni vielä huitaisemaan maalivahtia patjoille mailallaan tavalla, josta ei jäähyä kerta kaikkiaan voi olla viheltämättä. Kakkosen ottelun päätuomarina hyvin viheltänyt Ville Vuohtoniemi myös tilanteesta antoi.

Ensimmäinen minuutti jäähystä kului hyvän Tappara-alivoiman merkeissä, mutta sen jälkeen JYP sai kuvionsa kuntoon, eikä nokka kauaa tuhissut kun ottelun avausmaali näki päivänvalon. Hyyppä jakoi vasemmalle viivaan Tomi Bågmanille, joka tälläsi hurjan maskin takaa vasempaan yläkulmaan 0-1-maalin. Niin kotiyleisö kuin Tapparakin olivat maalista jonkin verran shokissa - niin totaalista oli Tapparan hallinta ottelussa ollut. Maalit kuitenkin lasketaan, ja JYP laukoi niistä ensimmäisen.

Tappara näytti kuitenkin pian, että tahtoa löytyy vaikka muille jakaa. Yleisö sai todistaa paria-kolmea kotijoukkueen hurjaa pyöritystä, joiden päätteeksi alettiin yleisesti jo ihmetellä, mitä Tretjak-puuroa Ahlqvist oikein on syönyt. Tapparalle tarjoiltiin ylivoimamahdollisuutta, kun Kalle Kaijomaan maila nousi turhan korkealle. Tämä ei kuitenkaan kelvannut, vaan alle 20 sekuntia myöhemmin oli Teemu Bisterin vuoro ottaa typerä jäähy vihellyksen jälkeen.

Erän loppupuolella oli sitten hurjasti taistelleen Hietakankaan vuoro paikata aiempi tyhmä jäähynsä. Ajassa 37.04 JYPin Kalle Mäkisen maila nousi Tappara-hyökkääjää kasvoihin, ja kotijoukkue pääsi jälleen yrittämään. Lähes koko jäähy ehti kulua tutuissa merkeissä - Tappara pyöritti, Ahlqvist torjui. Lopulta kuitenkin Salmivirta pelasi Salmelalle vapaan vetopaikan viivaan. Salmelalla on melko todennäköisesti kovin lämäri kaikista kentällä esiintyneistä pelaajista, ja kaikki odottivat hurjaa tykkiä. Mies kuitenkin yllätti ainakin Ahlqvistin laukomallakin hidastetun vedon jäätä pitkin ohjattavaksi maalin eteen vapaaksi unohtuneelle Hietakankaalle, joka ohjasi laukauksen Ahlqvistin längistä sisään.

Tekopaikkoihin nähden kotijoukkueen tasoitus oli vähintäänkin ansaittu. Ahlqvist torjui 29 laukausta kahdessa ensi erässä, ja yksi upposi siis sisään.

Akkasen golf-lyönti ratkaisee

Kolmas erä oli ottelun tasaisin, ja muodostui lopulta jonkinlaiseksi pienoiskuvaksi koko ottelusarjasta. Molemmilla oli paikkansa, tolpat kilisivät, maalivahdit venyivät parhaimpaansa, ja lopulta ripaus onneakin tarvittiin ratkaisuun.

Parhaita tekopaikkoja loivat Tapparan Mikko Jortikka hienolla nousullaan heti erän alkuun, ja JYPin Ossi Häkkinen vahvalla pyörityksellään erän puolessa välissä. Häkkinen pyöritti Tapparan viisikkoa muuten miten tahtoi, mutta ei kuitenkaan onnistunut nousemaan parhaalle maalintekosektorille. Pitkään pelattiin myös tarkkaa playoff-kiekkoa pääasiassa keskialueella. Vaikka taklauksia nähtiin paljon, otti tuomari juuri sopivan näkymättömän linjan. Kolmannessa erässä ei vihelletty ensimmäistäkään jäähyä, ja se sopi ottelun kuvaan kuin nenä päähän. Pelata sai, eikä koiruuksia nähty. Vaikein paikka tuomarille tuli, kun Tapparan Mäntymaa taklasi JYPin Bågmania, joka kumartui hieman ennen taklausta ja lensi pahan näköisesti laitaan. Rikettä tilanteessa ei kuitenkaan ollut, eikä jäähyäkään vihelletty.

Tapparan Hietakankaalla oli pariin otteeseen tilaisuutensa nousta lopullisesti ottelun sankariksi. Vajaa viisi minuuttia ennen loppua miehen veto meni jo Ahlqvistin torjunnasta läpi, mutta valui kuitenkin maalista ohi.

Ottelun ratkaisu nähtiin ajassa 55.59. Tapparalla oli aloitus hyökkäyspäässä. Kiekko jäähän, ja hetken päästä kuului kilahdus ja kotijoukkue juhli. Tarkemmin sanottuna Mattsson voitti kuin voittikin aloituksen, ja Akkanen pääsi tälläämään irtokiekon putken kautta sisään. Ahlqvist ei varmasti voinut vedolle yhtään mitään, sillä jotenkin katsomoonkin vaikutti että Akkasella olivat jalat hieman erikoisessa asennossa vetoon nähden. Näin mies itse kommentoi osumaa ottelun jälkeen:

- Luulin, että Matsson häviää sen aloituksen, joten lähdin pakittamaan jo siitä. Sitten kiekko tuli pyörivänä siihen eteen. Periaatteessa ihan kapealla otteella golf-lyönnillä sinne päin - joskus se näköjään pomppii meillekin, Akkanen kertoi.

JYP ei kuitenkaan luovuttanut maalin jälkeen, vaan pisti todellisen pyörremyrskyn Tapparan päätyyn. Ajassa 57.07 kellot pysähtyivät Tuokkolan tupla- tai triplatorjunnan jälkeen, ja vieraat ottivat aikalisän. Sen aikana hallissa oli todellakin tunnelmaa, kun JYP- ja Tappara-kannattajat huusivat kilpaa.

Vieraiden kunniaksi on sanottava sekin, että Ahlqvist otettiin pois maaliltaan saman tien - lähes kolme minuuttia ennen loppua. Pelimiehen ratkaisu, joka oli todella lähellä tuottaa tulosta. Heti seuraavassa vaihdossa Bågman pääsi maalille vapaaksi, mutta Tuokkola nappasi kiekon hanskaansa.

Reilu minuutti ennen loppua Viljasen syöttö tavoitti maalilta JYPin hyökkääjän, jonka suoran vedon Tuokkola kuitenkin torjui eteensä ja Tappara pääsi purkamaan. Vielä aivan loppusekunneille JYPin Tenkanen ja Forsberg järjestivät hurjan myllyn, jossa kiekko osui jo Tappara-maalin tolppaan, mutta kimmahti takaisin kentälle. Sekunnit kuluivat, ja summeri vapautti kotijoukkueen ja -yleisön villeihin mestaruusjuhliin.