Oikeudenkäynnissä paljastunut väärinkäytöksiä - Kanadan juniorisarjojen palkkioita maksettu erillissopimuksilla

Muut Sarjat / Artikkeli
Kanadan juniorisarjoissa käydään oikeutta rahasta.
Kuva © Timo Savela
Marraskuussa 2014 alkanut oikeudenkäynti Kanadan kolmen juniorisarjan ja kanteen nostaneiden pelaajien välillä on edelleen käsittelyssä. Uusia tietoja on kuitenkin tullut päivänvaloon valaehtoisten lausuntojen käsittelyssä.

Lähes kaksi vuotta sitten entiset Kanadan juniorisarjojen pelaajat Sam Berg ja Lukas Walter nostivat kanteen Kanadan juniorisarjojen sateenvarjo liigaa CHL:ää eli Canadian Hockey Leaguea vastaan.

Kanteissaan Berg ja Walters väittävät, ettei Kanadan juniorisarjoissa maksetut korvaukset täytä Yhdysvaltojen ja Kanadan lain minimipalkkavaatimuksia. Kanne edustaa noin 1 300 nykyistä tai entistä pelaajaa, jotka vaativat liigoilta vähintään Kanadan ja Yhdysvaltojen määrittelemää minimipalkkaa pelaamisesta.

Oikeudenkäynnissä on kuitenkin pelaajien valaehtoisissa lausunnoissa löytynyt uusia todisteita siitä, että juniorisarjojen seurat ovat maksaneet pelaajille suurempia summia kuin liigojen säännöt sallivat. Entisen pelaajan Jeremy Gottzmannin saamat palkkakuitit olivat niiden dokumenttien joukossa, jotka kantajat olivat oikeudelle jättäneet todisteina.

Gottzmannin 8. kesäkuuta antamassa valaehtoisessa lausunnossa hän kertoi kuinka OHL-liigan Erie Ottersin entinen omistaja ja Toimitusjohtaja Sherry Bassinin hänelle tarjoama luottamuksellinen pelaajasopimus ylitti kaikki liigan pelaajasopimuksia määrittelemät rajat reilusti.

Bassin vahvisti TSN-kanavan artikkelissa, että dokumentit ovat aitoja.

- Tein virheen ja haluan sanoa sen julkisesti. En aio käydä elämääni läpi 100%:sti täydellisenä. Uskon rehellisesti, että pelaajista on pidetty hyvää huolta ja se on yksi parhaista stipendeistä, jonka pelaaja voi saada. [Gottzmann] selvästi sai enemmän ja on valitettavaa, että hän halusi sen kanssa tulla julkisuuteen. Mutta minä en juokse karkuun tälläisiä uutisia, kertoi Bassin puhelinhaastattelussa TSN:lle.

Gottzmannin lausunnossa kerrotaan myös, kuinka Otters tarjosi hänelle standardin pelaajasopimuksen, joka toi hänelle 10 500 dollarin vuosittaisen apurahan koulumaksuihin. Tämän sopimuksen Ontario Hockey League hyväksyi.

Standardin sopimuksen lisäksi Otters tarjosi myöhemmin kirjeitse Gottzmannille 6000 dollaria stipendiksi maksettavaksi neljän vuoden aikana käteisellä.

- Kirje, jonka sain Ottersilta ei parhaan tietoni mukaan ole OHL-liigan hyväksymä. Kirjeessä oli myös maininta, kuinka kirjeen sisältö olisi luottamuksellista.

Käteismaksujen lisäksi Gottzmann kirjoitti lausunnossaan saaneensa Bassinilta 800 dollarin vuosittaisen lahjoituksen vakuutusmaksuihin. OHL-liiga sallii korkeintaan 500 dollarin lahjoitukset pelaajan uran päättävän loukkaantumisen vuoksi otettavaan vakuutukseen.

Gottzmannin todistusta oikeudenkäynnissä käytetään nyt juniorisarjojen liigoja vastaan todisteena. Kantajien asianajajien mukaan seurat ovat tulosta tekeviä yrityksiä, jotka ovat valmiita menemään hyvinkin pitkälle ja rikkomaan liigojen sääntöjä saadakseen parhaat pelaajat, voittaakseen otteluita ja tehdäkseen parempaa taloudellista tulosta.

Oikeudenkäynnissä ovat myös todistaneet entinen OHL-liigan pelaaja, joka kertoi että hänen sopimuksessaan oli salainen erillissopimus seuran kanssa. Myös Quebec Major Hockey Leaguessa pelannut pelaaja on todistanut, kuinka hänen sopimuksessaan oli salainen bonusjärjestelmä, joka on kaikkien juniorisarjojen säännöissä kiellettyä.

CHL argumentoi oikeudenkäynnissä, että liigat ovat nuorten pelaajien kehityssarjoja, jossa pelaa pelkästään opiskelijoita amatööri statuksella. CHL muistutti myös, että mikäli se tuomitaan maksamaan korvauksia on seuraksena useamman seuran konkurssi.

Joitain CHL-liigan seuroja on aiemmin syytetty erillissopimusten tekemisestä tähtipelaajien kanssa, jotta nämä siirtyisivät Kanadan juniorisarjoihin, eikä esimerkiksi Yhdysvaltojen yliopistosarjaan NCAA:han. Vuonna 2012 Windsor Spitfiresille tuomittiin 250 000 dollarin sakko OHL-liigan rekrytointisääntöjen rikkomisesta.

Oikeudenkäynti on herättänyt myös kysymyksiä pelaajien asumisoloista. Korvausta vastaan kotiinsa pelaajan majoittavat perheet ovat pahimmillaan lukinneet jääkaapin ja ruokakomeron ja pelaajat ovat joutuneet kysymään lupaa perheeltä syödäkseen.

Entinen Niagara IceDogsien maalivahti John Chartrand antoi myös valaehtoisen lausunnon, jossa mies kertoo olleensa jatkuvan isäntäperheen tarkkailun alla.

- Minua kiellettiin sulkemasta yhtäkään talon ovea, mukaanlukien makuuhuoneeni ovea, jotta isäntäperheeni voisi tarkkailla minua, jopa nukkuessani, kertoi Chartrand lausunnossaan.

Chartrand, joka on haastanut Barrie Coltsin oikeuteen, kertoi lausunnossaan kuinka hänet oli auto-onnettomuuden jälkeen pakotettu pelaamaan liian aikaisin ja että joukkueen tähtipelaajille maksettiin suurempia summia, kuin standardi pelaajasopimus salli.

- Pelatessani IceDogsissa joukkueen tähtipelaaja Billy Jenkins näytti palkkapäivänä minulle sekkiään, joka oli 400 dollaria. Minun sekkini oli 100 dollaria. Pelatessani Belleville Bullsin joukkueessa joukkueen maalivahti Malcom Subban väitti keskustelussa minun kanssani saavansa seuralta 0,50 dollaria jokaista myytyä lippua kohden, kertoi Chartrand lausunnossaan.

Ontarion oikeudelle jätetyissä dokumenteissa oli myös QMJHL-liigassa pelanneen pelaajan sopimus. Sopimus, josta pelaajan nimi ja joukkue oli poistettu, kertoo pelaajan saavan 2 000 dollaria joka kesä harjoituskustannuksia varten ja 5 000 dollaria, jos hänet valitaan NHL:n varaustilaisuuden 1. kierroksella.Pelaaja tienaa 2 000 dollaria, jos häneet valitaan CHL-liigan vuoden pelaajaksi sekä 1 000 dollaria selviytymisestä Kanadan alle 20-vuotiaiden joukkueeseen maailmanmestaruuskilpailuihin.

CHL-liiga ei ole vastannut Chartrandin väittämiin tai QMJHL-liigassa pelanneen pelaajan sopimuspaperin yksityiskohtiin.

Aika oikeudenkäynnille on varattu marraskuuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle