Kanadan juniorisarjoja vastaan satojen miljoonien oikeuskanne

Muut Sarjat / Uutinen
WHL-liiga on yksi kolmesta Kanadan junirisarjoista.
Kuva © Timo Savela
Kanadan juniorisarjoja QMJHL:ää, WHL:ää ja OHL:ää, sekä liigojen kattojärjestöä CHL:ää vastaan on nostettu ryhmäkanne kahden entisen pelaajan Lukas Walterin ja Sam Bergin toimesta.

Quebec Major Junior Hockey Leaguea, Western Hockey Leaguea ja Ontario Hockey Leaguea, sekä juniorisarjojen kattojärjestöä Canadian Hockey Leaguea vastaan on nostettu ryhmäkanne quebeciläisessä tuomioistuimessa ja torontolaisessa tuomioistuimessa.

Lukas Walterin ja Sam Bergin nostamat kanteet koskevat pelaajien saamia korvauksia, jotka oikeuskanteiden mukaan eivät täytä Kanadan tai Yhdysvaltojen minimipalkkavaatimuksia.

QMJHL:ää vastaan nostetussa kanteessa Walter väittää, että liigan joukkueet yhdessä muuttivat pelaajasopimuspohjan viime vuonna välttääkseen minimipalkan maksamisen.

Toisessa kanteessaan WHL:ää vastaan Walter väittää, että hänen seuransa Tri-City Americansin järjestämä työviisumi on todiste siitä, että pelaajalla ja seuralla on voimassa oleva työsopimus, joka oikeuttaisi pelaajan saamaan vähintään minimipalkan pelaamisesta.

Viime kuukausina kaikkien kolmen juniorisarjan niin tähtipelaajat kuin vähemmänkin tunnetut pelaajat ovat väittäneet, että he saavat liian vähän palkkaa pelaamisesta, vaikka liigat itsessään ovat jo suuria yrityksiä.

Aiemmin julki tulleessa kanteessa kerrottiin, kuinka OHL-liigan Oshawa Generalsien puheenjohtaja Patricia Campbell sai sopimuksensa mukaan 150 000 dollaria kautta kohti pelaajien palkkojen ollessa murusia siitä.

Brittiläisestä Kolumbiasta kotoisin oleva Walter väittää haastessaan, että hän sai 476 dollarin korvauksen ja 90 dollarin asumiskorvauksen viikossa seuraltaan Saint John's Sea Dogsilta. Kokonaiskorvaukseksi puolen vuoden mittaiselta kaudelta Walter sai 8314,29 dollaria, mutta työskenteli seuralle lähes 1100 tuntia tuona aikana.

− Meillä ei ole vielä ollut mahdollisuutta tutustua oikeuskanteeseen, kertoi WHL:n komissaari Ron Robinson kanadalaiselle TSN-kanavalle.

− WHL tulee kuitenkin puolustamaan voimakkaasti antamiamme pelaajakokemuksia ja laajamittaisia sijoituksia, jotka omistajamme heihin ovat tehneet.

Vain päiviä ennen Walterin jättämää oikeuskannetta entinen OHL-liigan pelaaja Sam Berg jätti torontolaiseen tuomioistuimeen ryhmäkanteen itsensä ja tuhansien muiden pelaajien puolesta. Oikeuskanteessa Berg vaatii OHL- ja QMJHL-liigalta 180 miljoonan dollarin korvauksia maksamattomista palkoista, lomakorvauksista ja ylityökorvauksista.

Bergin oikeudelle jättämistä dokumenteista selviää, että OHL ja QMJHL-liiga maksoivat pelaajille 50 ja 120 dollarin välistä viikkokorvausta riippuen pelaajan iästä. 16-19 vuotiaat pelaajat saavat 50 dollaria viikossa OHL-liigassa ja 35 dollaria QMJHL-liigassa.

On yleisesti arvioitu, että kaikkien kolmen juniorisarjan joukkueiden keskimääräiset lipputulot yhden kauden runkosarjasta ovat n. 2,7 miljoonaa yhdysvaltain dollaria.

» Lähetä palautetta toimitukselle