Lauantai-illan huumaa - hyökkäys on paras puolustus

NHL / Artikkeli
Joulukuussa Islanders poistui Joe Louis Arenalta kahden pisteen kera 2-1-voiton jälkeen.
Kuva © Getty Images
Zetterberg vastaan Tavares. DeKeyser vastaan Boychuk. NHL:n paras ylivoima vastaan huonoin alivoima. Tasapisteissä olevat Detroit Red Wings ja New York Islanders yrittävät parannella asemiaan itäisen konferenssin kärkikahinoissa lauantai-iltana. Torstaiöiset kyyneleet ovat toivottavasti jo kuivuneet, kun kaksi todella tehokasta hyökkäyskoneistoa ottavat mittaa toisistaan.

Lauantai-iltana tarjotaan erinomaista kiekkoviihdettä suomalaisittain otolliseen aikaan, kun peliväline tippuu 21.00 Detrotissa Joe Louis Arenan jäähän. Atlantin divisioonan kärkikahinoissa mukana oleva Red Wings saa vastaansa Metropolitanin ykkösen - New York Islandersin. Joukkueet ovat tasapisteissä (65) punasiipien pelattua yksi ottelu Islandersia enemmän.

Sen enempää Red Wingsiä kuin Islandersiakaan ei pidetty ennen kautta suurimpana ennakkosuosikkina, mutta joukkeuiden uskottiinkin kuuluvan vähintään idän keskikastiin. Runkosarja on kuitenkin sujunut molemmilta tasaisen onnistuneesti, kuten konferenssisijoitukset kertovat. Silti molemmilla on alla tappio tylyin lukemin torstain vastaiselta yöltä. Boston Bruins vei 5-2-tuloksella pidemmän korren New Yorkissa, kun taas Red Wingsin vierailu Tampa Bayhin päättyi surulliseen 5-1-tappioon.

Ottelu on molemmille joukkueille tähdistöotteluntauon jälkeisen viikon kolmas. Red Wings kukisti tiistain vastaisena yönä Florida Panthersin 5-4-lukemin iskettyään neljä maalia alle 11 minuutin sisällä toisessa erässä. Joukkueen ykköstähti oli maalin ja kaksi syöttöä iskenyt Stephen Weiss. Islanders sai samalla kierroksella vieraakseen paikallisvastustaja New York Rangersin, joka jäi pisteittä kotijoukkueen 4-1-voitossa. Jaroslav Halakin 40 torjuntaa olivat avainasemassa ottelussa.

12 maalia enemmän iskeneen Islandersin ykköstähtenä toimii kapteeni John Tavares, joka johtaa joukkueen pistepörssiä tehoilla 23+25. Tavaresin ketjukaveri ja joukkueen pistepörssikakkonen, Kyle Okposo, joutui hiljattain loukkaantumisen vuoksi sivuun tositoimista. Tällä kaudella joukkueen tähtipelaajaksi on noussut myös maalivahti Halak, joka pelaa ensimmäistä kauttaan New Yorkissa. 26 voittoa joukkueelleen torjunut Halak pelasi myös viikko sitten tähdistöottelussa.

Red Wingsin pistepörssikärki on odotetusti kapteeni Henrik Zetterberg, jonka lavasta on syntynyt 15 maalia ja 30 maalisyöttöä tämän kauden aikana. Zetterbergiä ovat hyökkäyspäässä säestäneet erityisesti Pavel Datsjuk, Gustav Nyquist ja läpimurtokauttaan pelaava Tomas Tatar. Myös Red Wings -vahti Jimmy Howard oli valittuna tähdistöotteluun, mutta loukkaantumisen vuoksi jenkkivahti joutui jättämään tapahtuman väliin.

Stephen Weiss on alkanut näyttämään heräämisen merkkejä.
Kuva © Getty Images

Red Wings voittaa ottelun koska..

Miikka Heinonen: jääkiekko on maalintekopeli. Se näkyy erityisesti Red Wingsin tekemisessä tällä hetkellä. Mike Babcockilla on tapan pyörittää ketjurulettia vinhaa tahtia ja viime kuukausina se on kannattanut. Nyquist ei ole hyytynyt viime vuodesta, Tatar on iskenyt ennennäkemättömän vaihteen silmään ja hiljattain jopa Weississä on nähty aiemmin Sunriseen unohtuneita piirteitä.

Punasiivet iskevät tällä hetkellä tehoja niin laajalla rintamalla, että vastustajan valmentajalla riittää tosissaan mietittävää, kuinka pimentää mahdollisimmat paljon vastapuolen maalintekotaidosta. Tästä kertoo esimerkiksi tammikuun jälkimmäisen puoliskon tulokset; ennen Lightning-tappiota joukkue otti kuusi voittoa putkeen tehden yhteensä 27 maalia. Red Wingsin ylivoimaprosentti (25) on koko NHL:n paras.

Esimerkiksi kaikkena muuna kuin maalintekijänä tunnettu Luke Glendening iski kaksi osumaa Panthersin verkkoon tiistaina. Justin Abdelkaderiin kohdistuneet odotukset heitettiin ja viime kaudella pariinkin kertaan romukoppaan, mutta nyt takana onkin jo yllättäen uusi henkilökohtainen maaliennätys (11).

New York Islanders voittaa ottelun koska..

Marco Bombino: Islandersin hyökkäys on ollut tällä kaudella erinomaisella tasolla. Tavares on NHL:n tehokkaimpia pelaajia ja vaikka 44 pistettä tehnyt Okposo on sivussa useamman viikon ajan, joukkueen materiaali on laaja. Nuoret Ryan Strome ja Brock Nelson ovat kehittyneet paljon viime kaudesta ja ottaneet vastuuta. Islandersin nopea hyökkäys on kiekollisena vaarallinen.

Islanders on siis yksi NHL:n tehokkaimpia joukkueita maalinteossa, mutta joukkueen työntekijät ovat olleet myös avainasemassa tämän kauden menestyksessä. Matt Martin on liigan ykkössijalla taklauksissa ja Cal Clutterbuck heti toisena. Martin on tehnyt kiekottoman työnteon lisäksi seitsemän maalia. Kaiken kaikkiaan nelosketju, jonka sentterinä on Casey Cizikas, on ollut selvästi viime kautta parempi. Ykkösketjuun tammikuussa nostettu Josh Bailey on ollut erinomainen tasapainottava pelaaja. 

Lisäksi maalivahti Halak on ollut erinomainen. Hän on ollut tasainen ja pystynyt huipputorjuntoihin otteluiden avainhetkillä. Halak on sekä voitetuissa otteluissa että nollapeleissä (4) tämän kauden kärkivahteja.

Matt Martinilla on tapana kaataa vastustajia kuin keiloja.
Kuva © Getty Images

Mikä on joukkueen akilleen kantapää?

Heinonen: Jo ennen kauden alkua oli selvää, että Red Wingsin heikkous löytyy puolustuksesta, ja iso osa joukkueen onnistumisesta onkin maalivahti Howardin varassa. Howard on kuitenkin loukkaantuneena, kuten myös kakkosvahti Jonas Gustavsson.

Niinpä näytönpaikkoja on tarjottu erittäin runsaasti nuorelle Petr Mrazekille. Tšekkivahdilla on potentiaalia, mutta tällä hetkellä hän on aivan liian kovassa koulussa; edellisissä neljässä ottelussa selän taakse on mennyt 16 laukausta. Torstainen Lightning-ottelu päättyi vaihtopenkkikomennukseen toisessa erässä.

Bombino: Islandersin suurimmat ongelmat ovat olleet tällä kaudella erikoistilanteet, erityisesti alivoimapeli. Ylivoimapeli on ollut vielä kohtalaista ja liigan keskitasoa, joskin Islandersin pitää laukoa enemmän. Lisäksi ylivoiman epätasaisuus on ollut ongelma.

Kuitenkin pahin murheenkryyni on alivoima, joka on tällä hetkellä yhdessä Buffalo Sabresin kanssa NHL:n huonointa. Päästäkseen pitkälle tällä kaudella Islandersin on ilman muuta tiivistettävä alivoimaansa. Kun Detroitissa vastaan tulee liigan tehokkain ylivoima, ei turhiin jäähyihin ole varaa.

Seuraa häntä

Heinonen: Red Wingsin edellisestä ottelusta ei jäänyt juuri positiivista kerrottavaa jälkipolville, paitsi Darren Helmistä. Helm kuuluu niin sanottuun secondary scoring -osioon, joka pysyttelee visusti nuorten mailataiturien ja kokeneiden Datsjukien takana otsikoiden ulkopuolella.

Tällä kaudella 28-vuotias kanukki on iskenyt yhdeksän maalia, joista yhden torstaina. Helmin henkilökohtaiseen yhden kauden maaliennätykseen on matkaa enää kolme osumaa.

Bombino: Vaikka 24-vuotias laitahyökkääjä Anders Lee on pelannut keskimäärin alle 13 minuuttia ottelua kohden, hänellä on tilillään jo 13 maalia. Isokokoinen ja voimakas Lee pelasi jo viime kaudella lupauksia herättävästi Islandersissa tehden 22 ottelussa yhdeksän maalia.

Lee on ottanut kuluvalla kaudella merkittäviä harppauksia eteenpäin ja on tullut NHL:ään jäädäkseen. Hän on erinomainen maskipelaaja, joka käyttää kokoaan loistavasti hyödykseen kamppailuissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle