Gabriel Landeskogin kausi kuvasti joukkuetta - yhtä tuskaa.

Getty Images

Colorado Avalanche - häpeällinen romahdus

Colorado Avalanchen kausi sijoittuu adjektiivispektrissä katastorfaalisen ja häpeällisen tienoille.

Jared Bednarin avauskausi Colorado Avalanchen päävalmetajana oli vaikeuksia täynnä. Kalliovuorten häpeäpilkku karahti NHL:n jumboksi, tehtyjen ja päästettyjen maalien lukumäärän ero oli pakkasella lähes puolet enemmän kuin toiseksi viimeiseksi sijoittuneella. Suoritus on alle kaiken arvostelun.

Tutut ongelmat jatkuivat

Joukkueen heikkous selittyy jälleen kerran samoilla tilastoilla kuin vuosi sitten. Avalanche onnistui voittamaan vain seitsemän ottelua, kun se johti ottelua avauserän jälkeen. Se on NHL:ssä vähiten. Tosin joukkue voitti saman määrän pelejä, joissa se oli ensimmäisen 20-minuuttisen jälkeen tappiolla, mikä on osoitus taistelutahdosta. Liigan tilastossa joukkue oli viidenneksi paras. 

Erikoistilannepelaaminen vaatii kehitystä, sillä Avalanche otti yhdeksän jäähyminuuttia ottelua kohden. Alivoimapelaaminen oli hankalaa onnistumisprosentin ollessa 76. Ylivoiman onnistumisprosentti oli ainoastaan 12,6 prosenttia, ja tämä osa-alue vaatii jatkuvaa harjoittelua.

Näissä tilastoissa Avalanche oli NHL:n heikoimipia, sijoilla 25−30. Miesylivoiman hyödyntäminen olisi saatava kuntoon ja alivoimatilanteissa ei pidä mennä paniikkiin - muuten omissa soi.

Aloitusvoitoissa joukkue oli liigan tehokkain voittamalla niistä 58 prosenttia, mutta voittojen hyödyntäminen hyökkäysalueella tökki Gabriel Landeskogin ja Nathan MacKinnonin kaltaisista huipuista huolimatta.

Avalanche laukoi maalia kohti keskimäärin 28 laukausta ottelua kohden. Tuossakin tilastossa ryhmä on liigan heikoimipia. Aloitusvoittojen kahmiminen hyökkäyspäässä tuo lisäaikaa kiekolliseen peliin, mutta laukaustilastoista voi päätellä aktiivisuuden puutteen.

Hankaluuksia puolustuksessa - kokonaisuus puuttui

Denveriläisten puolustus ei ollut kompakti, maaleja tuli päästettyä liigassa eniten, 276 kappaletta. Francois Beauchemin ja Erik Johnson pelasivat joukkueen esityksiin nähden hankalan kauden. Beaucheminin taso notkahti varakapteenin arvosta huolimatta, 18 pistettä 82 ottelussa. Johnsonin kautta vaikeutti pohjeluun murtuma joulukussa ja hän pelasi 46 ottelua tehoin 2+15.

Tyson Barrie oli takuuvarma takalinjoilla nakuttamalla 38 pistettä ollen joukkueen paras puolustaja. Positiivista oli Mark Barberion nousu luotettavaksi peluriksi. Isokokoinen kanadalainen sai vastuuta ja teki 60 ottelussa 13 pistettä. Puolustajien olisi syytä nostaa tasoaan ja etenkin hoitaa alivoimat onnistuneilla kiekonpuruilla. Alivoimalla päästettyjä maaleja oli peräti 62. Vain Dallas Stars päästi enemmän.

Maalitolppien väissä koettiin ongelmia, kun Semjon Varlamovin kausi päättyi tammikuussa lonkkavammaan. Näin ollen Calvin Pickard otti aloittavan maalivahdin paikan voittamalla 15 ottelua pelaamastaan viidestäkymmenestä torjuntaprosentilla 90,4. Pudotuspelimahdollisuuksien nollaantuessa myös Jeremy Smith ja Spencer Martin saivat mahdollisuuden kokeilla, ja Smith voitti yhden aloittamastaan kahdeksasta kamppailusta. 

Rantasen läpimurto

Mikko Rantanen kolkutti jo viime kaudella vakituista pelipaikkaa kokoonpanossa ja tänä vuonna onnistui kaikki nappiin. TPS-kasvatti rikkoi 20 maalin rajapyykin ollen Avalanchen paras maalintekijä. Lopulta pistesaldoksi tuli 38 tehopistettä 75 ottelussa, ja sillä heltisi kolmas sija sisäisessä pistepörssissä MacKinnonin ja Matt Duchenen jälkeen.

Duchene on osoittanut, etteivät hänen taitonsa ole hävinneet. Pelituntuma on pysynyt tallessa, vaikka häntä on peluutettu kolmosketjussa. Tähtipelaajien määrä on lisääntynyt yhdellä - Mikko Rantanen on luottamuksen arvoinen Landeskogin, MacKinnonin ja Duchnenen kanssa. He antavat tärkeää oppia tulokaspelaajille. Rantanen voi jo ensi kaudella olla avainpelaaja, mikäli Duchene ja Landeskog myydään.

Avalanche pyrkii nyt unohtamaan pettymyksien täyteisen kauden. Samat ongelmakohdat vaativat hienosäätöä entisestään. Kultaisia vuosia ei kannata muistella.

Lue myös

Avalanche-hyökkäyksen noustava taantumasta

NHL | 2.10.2017 13:30
Denverissä tuskailtiin hyökkäystehottomuuden kanssa viime kaudella. Maaleja ei tullut huippuyksilöistä huolimatta. Tämän osa-alueen on kehityttävä alkavalla kaudella ja paljon. lue lisää

Mikko Rantanen sentteriksi − nyt tai ei koskaan

NHL | 3.2.2018 11:16
Colorado Avalanche menetti ykkössentterinsä Nathan MacKinnonin muutamaksi viikoksi sairastuvalle. Pudotuspelipaikasta taistelevan joukkueen sentteriongelmaan voisi löytyä ratkaisu ykkösketjun laidalta. lue lisää

Avalanchen hyökkäysosastolle kova kolaus - MacKinnon sivussa viikkoja

NHL | 1.2.2018 22:22
Colorado Avalanchen hyökkääjä Nathan MacKinnon on sivussa ylävartalovamman vuoksi. Hän loukkaantui tiistaina ottelussa Vancouver Canucksia vastaan. lue lisää

Huomaamaton tähti − Rantanen noussut Avalanchen kärkipelaajaksi

NHL | 29.12.2017 17:30
21-vuotias Colorado Avalanchessa pelaava Mikko Rantanen on jäänyt vaille ansaitsemaansa huomiota. Nyt on korkea aika nostaa suomalaismies jalustalle ja osoittaa, kuinka hyvin hänen pelinsä todellisuudessa kulkeekaan. lue lisää

Landeskogille NHL-uran kolmas pelikielto - nyt neljä peliä

NHL | 28.11.2017 7:46
Colorado Avalanchen kapteeni Gabriel Landeskog on saanut neljän ottelun pelikiellon poikittaisesta mailasta. Rike tapahtui lauantaina ottelussa Calgary Flamesia vastaan. lue lisää

Kommentit

Luetuimmat

Mikko Rantanen

Colorado #96 L h
s. 1996 Nousiainen
193CM / 96KG
SOPIMUS: 2018
VARAUS: 2015 Colorado Avalanche 1. kierros #10