3-divisioonan MM-ennakko: Turkki ja Etelä-Afrikka nousutaistelussa Istanbulissa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Luxemburg ja Arabiemiraatit ovat kohdanneet toisensa useasti aiemminkin.
Kuva © Jussi Siiriäinen
Seurajoukkuekausi on vielä kesken, mutta MM-kisoja aloitellaan jo. Divisioonien MM-kisat alkavat kolmosdivisioonalla Turkissa. Jatkoaika seuraa pienempien kiekkomaiden kisoja tiiviisti.

Divisioonien MM-kisat alkavat torstaina. Luvassa on pelipäiväkohtaista raportointia kisojen etenemisestä. Kisat alkavat kolmannen ja samalla alimman divisioonan turnauksella, jonka jälkeen pelataan 2B- ja 2A-divisioonien kisat ja sitten 1B- ja 1A-divisioonat.

Kolmosdivisioona järjestetään tänä vuonna Turkin Istanbulissa. Kisoihin osallistuu seitsemän maata, ja turnauksen voittaja on selvillä viimeistään 9. huhtikuuta. Divisioonan voittanut maa nousee ensi vuodeksi 2B-divisioonaan. Kolmosdivisioonasta ei voi pudota alemmalle sarjatasolle, koska sellaista ei ole.

Kahden alimman sarjatason välillä tasapainoillut Turkki saa divisioonakisat järjestettäväkseen neljännen kerran viimeisen viiden vuoden sisään. Viime vuonna kisat pelattiin Turkissa Izmirissä, ja noissa kisoissa Pohjois-Korea nousi 2B-divisioonaan voitettuaan turnauksen. Ylemmältä sarjatasolta 2B-divisioonasta 3-divisioonaan putosi Etelä-Afrikka.

Tällä kertaa kisat pelataan Istanbulin Silivrikapi-nimisessä jäähallissa, jossa on tietojen mukaan 900 istumapaikan kapasiteetti. Viime vuonna nousun ratkaisseessa pelissä Turkin ja Pohjois-Korean välillä oli peräti yli 2 000 katsojaa. Jatkoaika tarjoaa divisioonien MM-kisoista pienen ennakkopaketin. Tervetuloa mukaan!

Tässä vääntävät Pohjois-Korea ja Bulgaria ovat kolmosdivisioonan nousijoita kahdelta viime vuodelta.
Kuva © Jussi Siiriäinen

1. Turkki − Uusi mahdollisuus

Turkki isännöi divisioonakisoja neljännen kerran viimeisen viiden vuoden sisään. Innokkaasti turnauksia järjestävään Turkkiin on rakennettu kuusi jäähallia, ja maa ottaa kisoihin osallistumisen nykyään melko tosissaan.

Joukkueen päävalmentaja Deniz Ince on saanut avukseen suomalaista valmennusosaamista. Sasu Hovi ja Vesa Surenkin ovat mukana joukkueen taustoilla, ja Turkin maajoukkue kävikin leireilemässä helmikuussa Suomessa Vierumäellä.

Vierumäen-visiitillään Turkki pelasi kolme harjoitusottelua: Järvenpäässä Suomen kakkosdivisioonan seura Haukat murskasi Turkin 9−1. HJK:n A-nuorille turkkilaiset hävisivät 6−2, mutta Vierumäki Unitedin A-junioreita vastaan maa pelasi tiukemman ottelun, kun se hävisi suomalaisjunioreille vain 4−3.

Myös viime vuoden kolmosdivisioonan turnaus pelattiin Turkissa. Tuolloin Pohjois-Korea voitti viimeisellä kierroksella Turkin musertavasti jatkoajalla, ja täten Pohjois-Korea nousi 2B-divisioonaan. Turkki olisi voitolla noussut, mutta nyt se yrittää uudestaan kotiyleisönsä edessä.

Viime vuoden kisoissa Turkin hyökkääjä Alec Kocoglu voitti pistepörssin, kun kuudessa pelissä syntyivät jopa tehot 9+9=18. Hänet valittiin samalla turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi. Alecin veli Andy Kocoglu pelaa myös joukkueessa. Veljekset ovat syntyneet Yhdysvalloissa ja pelanneetkin siellä matalilla sarjatasoilla.

Muita tärkeitä pelaajia ovat Erdogan Coskun, Serkan Gumus, Yusuf Halil, Serdar Semiz ja Emrah Özmen. Nämä miehet takoivat paljon pisteitä vuoden takaisissa kisoissa. Ykkösmaalivahti on Erol Kahraman, mutta myös kakkoskoppari Levent Özbaydugan saanee peliminuutteja.

Valmennuksessa mukana olevat Surenkin ja Hovi ovat kommenteillaan antaneet ymmärtää, että vastustajista ei ole paljoakaan tietoa. Esimerkiksi Hovi mainitsi Ilta-Sanomissa 25. helmikuuta, että Luxemburg olisi vastustajista hankalin, vaikka todellisuudessa Etelä-Afrikka lienee Turkille suurin koetinkivi.

Joukkueessa pelaa Kocoglun veljesten lisäksi toinen veljespari, kun yhdet turnauksen nuorimmista pelaajista, Kaan Salt, 17, ja Hakan Salt, 16, ovat mukana joukkueen ilmoitetussa alustavassa kokoonpanossa.

Turkki saa kisoihin käytännössä parhaan mahdollisen miehistönsä. Kotimaassa pelattavassa turnauksessa joukkue ei halua jäädä toistamiseen nuolemaan näppejään nousun suhteen.

2. Etelä-Afrikka − Kakkossija olisi pettymys

Etelä-Afrikka isännöi viime vuonna 2B-divisioonan kisoja. Tuossa turnauksessa joukkue hallitsi useaa peliä, mutta viimeistely oli pelistä toiseen todella tehotonta. Esimerkiksi peleissä Bulgariaa ja Israelia vastaan joukkue voitti laukaukset ylivoimaisesti, mutta vastustajat tekivät maalit.

Etelä-Afrikan menestys riippuu paljon siitä, millaisen joukkueen se saa lopulta jalkeille. Kaukana pelattavaan turnaukseen on hankala lähteä, mutta alustavaan pelaajalistaan on nimetty 18 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia. Jää nähtäväksi, onko kokoonpano myös lopullinen, kun kisat torstaina alkavat.

Parhaan mahdollisen miehistön saadessaan Etelä-Afrikka olisi hyvää 2B-divisioonatasoa, ja alustavan listansa perusteella maa olisi saamassa mukaan liki parhaan kokoonpanonsa. Poisjääntejä kuitenkin saattaa tulla, ja matkustaminen verottaa myös osan vireystilasta, kun pelaajat eivät ole tällä tasolla ammattilaisia.

Uthman Samaai on ehdottomasti tärkein hyökkääjä, ja pakeista Andre Marais on ollut aiemmissa kisoissa puolustajien parhaimmistoa. Maalissa torjuntavastuun kantaa yli kaksimetrinen ja 120-kiloinen Ashley Bock.

Kisat huipentuvat koviin Luxemburg- ja Turkki-peleihin, jotka Etelä-Afrikan on voitettava. Jos se pelaa omalla tasollaan, sen pitäisi pystyä punnertamaan kummastakin voitot. Turkki on kuitenkin Istanbulissa vaikea voitettava, kun isäntäjoukkueella on paljon näyttöhaluja.

Nousu ratkaistaneen turnauksen päättävässä pelissä, jossa ottavat yhteen nimenomaan Etelä-Afrikka ja Turkki. Etelä-Afrikan joukkue on suunnilleen Pohjois-Korean tasoinen, ja viime vuoden kisoissa Turkki kärsi kirvelevän tappion päätösottelussa juuri Pohjois-Korealle.

Erityisesti jo mainittu Samaai voi ratkaista pelejä yksin eteläafrikkalaisille. Hän pelasi viime vuonna 2B-divisioonassa erinomaiset kisat. Etelä-Afrikka tarvitsee hänen lisäkseen myös muita onnistujia, jotta se nousisi pikaisesti takaisin ylemmälle tasolle. Materiaalin puolesta taso riittää, mutta kotijoukkue Turkki on taatusti viheliäinen vastus.

3. Luxemburg − Jokavuotinen haastaja

Luxemburg on neljänä viime vuonna sijoittunut kolmosdivisioonassa kolmanneksi. Maa on vakiinnuttanut paikkansa turnauksen jokavuotisena haastajana, joka voi hyvänä päivänään yllättää isompansa.

Viime vuonna Luxemburg olikin yllättää Turkin, kun joukkue johti salama-alun jälkeen peliä jo 3−0. Turkki kuitenkin kasasi rivinsä, ja Luxemburg hävisi trillerin lopulta 7−5. Maa lähtee turnauksessa haastamaan Turkkia ja Etelä-Afrikkaa.

Gilles Mangen on tällä kertaa maan ykkösvahti, sillä luottotorjuja Michel Welter ei ole veljensä Benny Welterin tavoin mukana kisoissa. Hyökkääjänä pelaava Benny olisi ollut hyvä lisä luxemburgilaisten hyökkäykseen, sillä viime kisoissa mies teki kahdeksan maalia.

Hyökkäyspäässä on poissaolosta huolimatta ratkaisijoita ainakin kahteen ketjuun: Beranin veljekset Thierry ja Robert olivat viime kisoissa hyvässä iskussa, ja esimerkiksi Colm Cannonilta ja Marcus Erikssonilta voi myös odottaa tehoja.

Joukkueessa on mukana yksi turnauksen nuorimmista pelaajista, kun vuonna 2000 syntynyt Aleks Panzone on nimetty Luxemburgin pelaajalistaan.

Luxemburg pelaa kisojen avausottelussa Arabiemiraatteja vastaan. Pelistä saattaa tulla nihkeä, sillä turnauksen alussa joukkueet yleensä vielä hakevat peliään. Lisäksi Arabiemiraateilla on hyvä turnaus allaan kisoihin lähdettäessä, joten Luxemburgin tulee olla tarkkana heti kisojen alkuun.

Luxemburgilla on mahdollisuus nousuun, mutta se vaatisi aivan nappisuoritusta. Sekä Etelä-Afrikan että Turkin voittaminen olisi melko suuri yllätys, vaikka Luxemburg on taistellut viimeiset vuodet divisioonan kärkimaiden tuntumassa. Pronssi on kuitenkin aiempien vuosien tapaan maan todennäköisin saavutus turnauksesta.

Luxemburg on osannut ottaa ilon irti pronssistakin.
Kuva © Jussi Siiriäinen

4. Hongkong − Hyvä alku turnaukselle tiedossa

Hongkong on ollut arvokisapaluunsa jälkeen nyt kahtena perättäisenä vuonna osanottajana, ja se on sijoittunut molemmilla kerroilla divisioonan neljänneksi. Taso ei riitä haastamaan Luxemburgia, mutta Hongkong on kuitenkin erityisesti Georgiaa ja Bosnia ja Hertsegovinaa edellä.

Maalivahti Ho King Chi King oli kahden vuoden takaisissa kisoissa turnauksen paras maalivahti, ja hyvin puolustava joukkue tarvitsee häneltä näissäkin kisoissa huippuotteita, mikäli Hongkong mielii ottaa pisteitä muiltakin kuin ennalta heikommilta joukkueilta.

Parhaimpiin hyökkääjiin lukeutuvat viime kisoissa loistanut Ho Kwong Terry Choi ja maaleja mättäneet Alvin Cheuk Him Sham ja Chung Pan Justin Cheng. Muutoin joukkueen pelaajisto on suhteellisen tasapaksu, eikä Hongkong turnauksessa mitä todennäköisimmin maaleilla juhli.

Hongkongin turnaus olisi jättimenestys, jos se jollain ilveellä onnistuisi nappaamaan pronssia Luxemburgin nenän edestä. Aasialaiset hävisivät viime vuoden kisoissa Luxemburgille 5−2, ja Hongkong oli muutenkin alakynnessä koko ottelun.

Kolmossijaa todennäköisemmin maa lähtee kuitenkin puolustamaan paikkaansa divisioonan neljänneksi parhaana. Turkkia ja Etelä-Afrikkaa vastaan Hongkongilla ei ole mitään mahdollisuuksia, mutta Georgiasta ja Bosnia ja Hertsegovinasta ei luultavasti ole Hongkongille tänäkään vuonna vastusta.

Hongkongin pääviholliset ovat siis tason perusteella muutaman askeleen edellä oleva Luxemburg ja Arabiemiraatit, jonka kanadalaisen Barry Beckin luotsaama Hongkong voitti viime vuonna peräti 8−3. Tänä vuonna näin selvää voittoa on tuskin tulossa, sillä Arabiemiraattien joukkue lähtee kisoihin nyt paremmista asetelmista kuin vuosi sitten.

Toissa vuonna Hongkong kaatoi Arabiemiraatit jatkoajalla. Nyt Arabiemiraatit on vastassa turnauksen kolmannessa pelissä. Ennen tärkeää ottelua Hongkong kohtaa ensin Georgian ja sitten Bosnia ja Hertsegovinan. Kolme turnauksen heikointa maata ovat siis vastassa heti kärkeen, joten Hongkong saattaa aloittaa kisat hienosti peräti kolmella voitolla.

5. Arabiemiraatit − Viime vuotta valmiimpi

Arabiemiraatit lähtee tämän vuoden kisoihin hyvin valmistautuneena. Maa pelasi turnausta ennen perinteisessä Aasian Challenge Cupissa, jossa se sijoittui toiseksi heti Taiwanin jälkeen. Turnauksen joukkueet olivat Taiwania lukuun ottamatta kolmosdivisioonavastuksia helpompia.

Joukkueen lähtökohdat tämän vuoden turnaukseen ovat huomattavasti paremmat kuin viime kerralla. Silloin Arabiemiraatit sai kentälle hädin tuskin edes kolmea kokonaista ketjua, ja jotkut pelit maa joutui pelaamaan kahdella kentällisellä.

Tänä vuonna tilanteen pitäisi olla parempi. Challenge Cupiin maa luistelutti neljä kentällistä pelaajia, ja mikäli kokoonpano pysyy samana myös MM-kisoissa, on joukkueen suomalaisella apuvalmentajalla Matti Fagerströmillä valmennusjohtoineen hieman enemmän pelaajia käytettävissä viime kisoihin nähden.

Parhaan kokoonpanon saadessaan Arabiemiraatit haastaa Hongkongin tasapäisesti taistelussa neljännestä sijasta. Kyyti on oleva kylmää divisioonan kärkimaita vastaan, mutta tällä kertaa ainakin Georgian ja Bosnia ja Hertsegovinan pitäisi jäädä taakse.

Vuoden 2015 turnauksessa vajaamiehinen Arabiemiraatit hävisi Georgialle rangaistuslaukauskilpailussa 5−4. Maa kohtaa ennalta helpommat vastustajat vasta turnauksen loppupuoliskolla.

Arabiemiraattien turnauksen alku on takuulla todella kivikkoinen, sillä otteluohjelma on laadittu siten, että vastaan asettuvat ensin turnauksen kolme kovinta maata. Luxemburg-avausottelun jälkeen ensin Turkki ja sitten Etelä-Afrikka mittaavat Arabiemiraattien kisavireen.

Faisal Al Blooshi oli viime vuoden turnauksessa Arabiemiraattien paras pistemies, mutta Challenge Cupissa tehoista vastasivat varsinkin Juma Al Dhaheri ja Khalifa Al Mahrouqi. Joukkueen ykkösmaalivahti on päivän kunnosta riippuen joko Ahmed Al Dhaheri tai Khaled Al Suwaidi.

Turnauksen pienemmät maat tarvitsevat hyvää maalivahtipeliä. Nykyään 2B-divisioonassa pelaavasta Bulgariasta voisi ottaa mallia.
Kuva © Jussi Siiriäinen

6. Georgia − Kaksi huippuhyökkääjää ja maalivahti eivät riitä

Toissa vuonna arvokisoissa debytoinut Georgia oli ensimmäisessä turnauksessaan täysin vastaantulijana. Joukkue murskattiin jokaisessa pelissä, eikä tuolloin maalissa pelannut Kakha Ambrolava mahtanut asialle yhtään mitään.

Viime vuoden turnauksessa Georgia kuitenkin paransi roimasti ensimmäisistä kisoistaan. Maa sai mukaan uusia pelaajia, ja ryhmä onnistui ottamaan voiton Arabiemiraateista ja kisoissa ensi kertaa pelanneesta Bosnia ja Hertsegovinasta.

Georgia saanee tänäkin vuonna turnaukseen parhaat pelaajansa. Vuosi sitten pelatuissa kisoissa Andrei Ilienko valittiin parhaaksi maalivahdiksi, ja hyökkääjät Vitali Dumbadze ja Dimitri Smetanin olivat hurjassa lyönnissä.

Georgia teki 20 maalia, ja Dumbadze oli mukana niistä 15:ssä. Kolmosdivisioonan lilliputtimaan pelaajalle hurjat 9+6-tehot takonutta hyökkääjää säestänyt Smetanin teki myös kunnioitettavat pisteet 8+3. Näiden pelimiesten jälkeen olikin sitten hiljaisempaa.

Georgialla on kahden tähtihyökkääjänsä myötä runsaasti maalintekopotentiaalia, mutta samalla omissa soi usein. Puolustus vuotaa pahasti, ja Ilienkolla on täysi työ pitää lukemat edes jokseenkin siedettävinä Turkin ja Etelä-Afrikan kaltaisia joukkueita vastaan.

Maalta voi odottaa näissäkin kisoissa melkein mitä tahansa. Se saattaa yllättää ja voittaa enemmän kuin yhden pelin, mutta mitä luultavimmin turnauksesta on saaliina vain voitto Bosnia ja Hertsegovinasta. Voitto irtosi aiemmissa kisoissa maalein 4−1.

Georgia on yksi turnauksen mielenkiintoisimmista joukkueista. On mahdollista, että Dumbadzen ja Smetaninin takaa nousee lisää uusia ratkaisijoita.

7. Bosnia ja Hertsegovina − Murskatappioita välttämässä

Bosnia ja Hertsegovinan sisääntulo arvokisoihin oli murheellinen. Maan ensimmäinen turnaus oli surkea, kun joukkue kykeni tekemään vain kolme maalia samalla itse päästäen 46 osumaa. Tänä vuonna ryhmä ei voi käytännössä kuin parantaa aiemmasta.

Viime turnauksen kolmesta maalista kaksi tehnyt Haris Mrkva on tällä kertaa merkitty apuvalmentajaksi. Vuonna 1996 syntynyt Mrkva teki viime vuoden kisoissa bosnialaisten kolmesta maalista kaksi pelissä Arabiemiraatteja vastaan. Alustavien tietojen mukaan Mrkva ei pysty pelaamaan tämän vuoden turnauksessa.

Viime kerralla maan päävalmentajana toiminut kanadalaistaustainen Anthony London, 45, on kuitenkin tällä kertaa pelaajalistalla. Maan pääsarjassa pelannut London saattaa hypätä siis Istanbulissa kaukaloon Bosnia ja Hertsegovinan paidassa. Järjestely vaikuttaa kaikkinensa kiintoisalta.

Toinen apuvalmentaja Will Richard on pelannut Bosnia ja Hertsegovinan sarjassa, mutta hän tyytynee seuraamaan kisat penkin takana. Myös hänestä olisi varmasti apua kentällä, sillä totuuden nimissä joukkue lähtee tänäkin vuonna turnaukseen selviytymään.

Ryhmän mestaruus olisi pisteen vieminen esimerkiksi Georgialta. Vuosi sitten Bosnia ja Hertsegovina pelasi suhteellisen tasaisen pelin georgialaisia vastaan, kun peli päättyi vain 4−1-tappioon. Pääosin joukkueen tavoitteena on luultavasti silti yli kymmenen maalin tappioiden välttäminen ja päästettyjen maalien määrän minimointi.

Maalinteossa onnistuminen on Bosnia ja Hertsegovinalle varmasti näissäkin kisoissa harvinaista herkkua, joten altavastaajana jokaiseen peliin lähtevä nippu riemuinnee kaikista tekemistään osumista.

Toisaalta Georgia pystyi nostamaan tasoaan toiseen turnaukseensa yhtä kokemusta rikkaampana, joten vastaavasti toiset kisansa pelaava Bosnia ja Hertsegovina voi hyvin näpäyttää epäilijöitään ainakin jossain vaiheessa turnausta.

» Lähetä palautetta toimitukselle