Scandic-turnauksen avauspäivä takana

LIIGA, MESTIS / Uutinen
Kajaanin Hokin isännöimän Scandic-turnauksen avauspäivä on takana. Perjantaina kaukalossa nähtiin kansainvälistä väriä kun kazakstanilainen Kazahmys pelasi kaksi ottelua ja voitti molemmat selvin numeroin. Kaksi voittoa nappasi myös Hokki, joka iski jälkimmäisessä ottelussaan kuusi osumaa Kärppien Pekka Rinteen taakse. Jokipoikien ja Hermeksen ottelu ratkesi viime sekunneilla joensuulaisten eduksi.

Kazahmys nollasi Jokipojat

Jokipojat-Kazahmys 0-5 (0-0,0-3,0-2)

22.12 0-1 Aleksandr Obuhov (Stanislav Shumakov) sr.

28.41 0-2 Denis Sazhin (Konstantin Kizmitshev, Aleksandr Filippov) yv.

37.09 0-3 A. Obuhov (Andrei Gavrilin) yv.

46.26 0-4 Shumakov (Gavrilin, A. Obuhov)

46.39 0-5 Kizmitshev (Filippov, Sazhin)

55.02 KAZ epäonnistunut rangaistuslaukaus (Oleg Jeremejev)

Pekka Sorsa, Jokipojat 5+17+8=30

Aleksei Gubarev, Kazahmys 13+5+8=26 (vaihto 54.20 / 0-5)

Nikita Raikovski, Kazahmys 0+0+0=0

Perjantain ensimmäisessä ottelussa kohtasivat kazakstanilainen Kazahmys ja Jokipojat. Jokipoikien hienokseltaan hallitseman avauserän erikoisin tilanne nähtiin kun jäähän kulmauksessa väännetty Kazahmysin Valeri Obuhov yritti potkaista joensuulaispelaajaa ja sai ottelurangaistuksen.

Kazahmys iski ensimmäisen maalinsa toisen erän alkuun kun Aleksandr Obuhov osui Stanislav Shumakovin esityöstä. Hieman ennen erän puoliväliä Denis Sazhin vei Kazahmysin 0-2-johtoon. Sazhin iski kiekon takatolpalta ohi Pekka Sorsan Konstantin Kizmitshevin nappisyötöstä. Obuhov iski ennen erätaukoa illan toisen osumansa. Andrei Gavrilin pelasi pystysyötöllään Obuhovin läpiajoon ja tämä nosti kiekon varmasti oikeaan ylänurkkaan.

Viimeiset maalinsa Kazahmys iski 47. peliminuutilla. Stanislav Shumakovin rystylaukaus livahti Sorsan taakse ajassa 46.26 ja vain 13 sekuntia myöhemmin kiekko oli jälleen Jokipoikien maalissa. Illan viimeisen osuman viimeisteli Konstantin Kizmitshev. Viisi minuuttia ennen loppua Oleg Jeremejevillä oli tilaisuus iskeä kazakstanilaisjoukkueen kuudes maali rangaistuslaukauksesta, mutta harhautus rystypuolelle päättyi ohilaukaukseen.

Hokki ratkaisi kolmen tehominuuttinsa aikana

Hokki-Hermes 4-1 (1-1,0-0,3-0)

10.47 0-1 Jesper Söderholm

16.48 1-1 Kimmo Happo (Pasi Ahosilta, Olli Hietajärvi)

51.29 2-1 Tuomo Laukkanen (Iikka Törnvall, Leinonen)

53.16 3-1 Petri Pyhäjärvi (Jarkko Oikarinen, Leinonen)

53.28 4-1 Tuomas Nikoskelainen (Tuomo Kortelainen) tv.

Jäähyt:

Hokki 5 x 2 min, 1 x 10 min

Hermes 7 x 2 min, 2 x 10 min

Torjunnat:

Joni Myllykoski, Hokki 9+12+10=31

Vesa Lahtonen, Hermes 6+9+6=21

Hokki ja Hermes iskivät yhteen perjantain toisessa kamppailussa. Jesper Söderholm siirsi vieraat johtoon avauserän puolivälissä maalinedustalla olleen sekavan tilanteen jälkeen. Hokin tasoitus syntyi ajassa 16.48 kun Kimmo Happo harhautti Hermes-vahti Vesa Lahtosen sivuun ja nosti kiekon maaliin rystypuolella. Esityön Hokin tasoitukseen tekivät Pasi Ahosilta ja Olli Hietajärvi.

Jarno Kantelus oli toisen erän alkuminuuteilla lähellä maalintekoa kun miehen laukaus lirui Hokin maalia vartioineen Joni Myllykosken varusteista kohti maaliviivaa. Myllykoski ehti kuitenkin paikkaamaan tilanteen. Toisen erän parhaan kajaanilaistilanteen järjesti Hermes-puolustaja Antti Niemi, jonka syöttöyritys kopsahti Lahtosen luistimiin.

Hokki ratkaisi kamppailun päätöserässä iskemällä kolme osumaa kolmessa minuutissa. Voittomaaliksi jääneen 2-1-maalin laukoi Tuomo Laukkanen Iikka Törnvallin ja Veli-Antti Leinosen esityöstä. Hokin kolmas maali oli ottelun komein. Petri Pyhäjärvi laukoi kiekon suoraan Jarkko Oikarisen syötöstä oikeaan ylänurkkaan. 4-1-osuma syntyi Tuomas Nikoskelaisen rannelaukauksella maalivahti Vesa Lahtosen suosiollisella avustuksella.

Kazahmys maalasi yhdeksän kertaa

Kärpät (A-jun.)-Kazahmys 1-9 (0-2,0-5,1-2)

4.26 0-1 Sergei Klishin (Aleksei Korshkov, Andrei Tarasenko) yv.

17.15 0-2 Klishin (Denis Sazhin, Konstantin Kizmitshev) yv.

25.46 0-3 Korshkov (Konstantin Kasatkin) av.

27.13 0-4 Oleg Jeremejev (Mihail Shonin, Dmitri Sterlogov)

28.27 0-5 Aleksandr Filippov

31.17 0-6 Tarasenko (Kasatkin)

34.42 0-7 Artjom Ternavski (Sazhin, Kizmitshev)

50.25 1-7 Teemu Kaijala (Mikko Alikoski, Tuomas Räinä)

50.45 1-8 Andrei Gavrilin (Aleksandr Obuhov)

58.18 1-9 Korshkov (Tarasenko, Kasatkin)

Jäähyt:

Kärpät 4 x 2 min

Kazahmys 6 x 2 min

Torjunnat:

Petri Koivisto, Kärpät 9+9+11=29

Georgij Gelashvili, Kazahmys 6+4+0=10 (vaihto 40.00 / 0-7)

Aleksandr Byzov, Kazahmys 0+0+5=5

Kärppien A-nuorten ja Kazahmysin tasoero tuli selville jo ottelun ensi minuuteilla. Avauserässä kaksiviikkoisen Kajaanin leirinsä neljännen ja viimeisen ottelun pelanneen Kazahmysin maaleista vastasi puolustaja Sergei Klishin. Molemmat osumansa ylivoimalla laukoneen Klishinin ensimmäinen oli laukaus maskista siniviivan tuntumasta. Toisen laukauksensa mies ampui lähes samasta paikasta. Maaliin kiekko löysi tiensä tolpan kautta.

Toisessa erässä Kazahmys iski peräti viisi maalia. Ilotulituksen aloitti alivoimalla paikan saanut puolustajajärkäle Aleksei Korshkov ajassa 25.46. Neljäs ja viides maali olivat toistensa kopioita, sillä sekä Oleg Jeremejev ja Aleksandr Filippov iskivät kiekon Kärppä-maaliin Petri Koiviston kainalosta. Jeremejev teki maalinsa Mihail Shoninin pystysyötöllä tulleesta läpiajosta, Filippov puolestaan vei kiekon hyökkäysalueella Tomi Pekkalalta.

Kazahmysin kuudennen maalin viimeisteli Andrei Tarasenko Konstantin Kasatkinin laukauksen paluukiekosta. 0-7 syntyi komean kuvion päätteeksi. Denis Sazhin toi kiekon alueelle ja syötti Artjom Ternavskille, joka laukoi maalin. Syöttöpisteen maaliin sai myös Konstantin Kizmitshev.

Kärppien ainoan maalin survoi maaliviivalta Teemu Kaijala, joka ehti ensimmäisenä Aleksandr Byzovin pudottamaan kiekkoon. 20 sekuntia kavennusmaalin jälkeen Kazahmys iski kahdeksannen kerran. Petri Koivisto pystyi torjumaan läpiajoon päässeen Aleksandr Obuhovin laukauksen, mutta ensimmäisenä paluukiekkoon ehtinyt Andrei Gavrilin nosti reboundin maaliin. Ottelun päätöslukemat laukoi illan ottelun toisen osumansa tehnyt Aleksei Korshkov, joka lähetti jäänuoliaisen kohti oululaismaalia suoraan Andrei Tarasenkon syötöstä.

Ahtonen ratkaisi viime hetkillä

Jokipojat-Hermes 4-3 (2-0,1-1,1-2)

9.13 1-0 Perttu Ahvenainen (Juhana Repo, Jani Lahtinen) yv.

17.27 2-0 Jarno Virkki (Kimmo Nevalainen, Jani Väänänen) yv.

36.14 3-0 Topi Riutta (Toni Mustonen)

39.24 3-1 Jari-Pekka Pajula (Joni Lindlöf, Jesper Söderholm) yv.

43.29 3-2 Mikko Uusitalo (Matti Pesonen, Olli-Pekka Kopiloff)

48.29 3-3 Jani Kylmämaa (Aki Lassi)

59.53 4-3 Tapio Ahtonen (Lauri Heinonen)

Jäähyt:

Jokipojat 3 x 2 min

Hermes 5 x 2 min, 1 x 10 min

Torjunnat:

Ari Reunanen, Jokipojat 9+10+10=29

Eero Kilpeläinen, Hermes 6+9+11=26

Jokipoikien ja Hermeksen ottelu avasi virallisen osuuden Scandic-turnauksesta kolmen harjoitusottelun jälkeen. Kamppailun avausmaali nähtiin ajassa 9.13 kun Perttu Ahvenainen ohjasi Juhana Revon suoraan Jani Lahtisen syötöstä lähteneen laukauksen Hermeksen maaliin. Jokipoikien ylivoima oli avauserässä tuhoisaa, sillä kaksi ylivoimapeliä toi kaksi maalia. Jälkimmäisen iski Jarno Virkki Kimmo Nevalaisen ja Jani Väänäsen esityöstä.

Jokipojat siirtyi ajassa 26.14 jo kolmen maalin johtoon Topi Riutan osuttua maaliin korkeasta polviasennosta. Hermes heräsi pelaamaan 3-0-maalin jälkeen ja toiselle erätauolle poistuttiin tilanteessa 3-1. Kavennuksen iski Jari-Pekka Pajula, joka hukkasi ensin Jarmo Heikkilän pystysyötöstä tulleen läpiajon, mutta onnistui hetkeä myöhemmin maalinteossa Joni Lindlöfin ja Jesper Söderholmin esityöstä.

Hermes kaivoi päätöserään vielä yhden vaihteen lisää ja kavensi ottelun Mikko Uusitalon komealla ylänurkkalaukauksella. Syöttöpisteen saivat Olli-Pekka Kopiloff sekä maalin eteen Uusitalolle paikan pelannut Matti Pesonen. Hermes-tasoituksen iski Jani Kylmämaa, joka karkasi 2-1-ylivoimahyökkäykseen maalin syöttäneen Aki Lassin kanssa. Kylmämaa iski maalinsa suoraan Lassin syötöstä. 3-3-tasoituksen jälkeen odoteltiin jo rankkareita kunnes Tapio Ahtonen iski takatolpalta Jokipoikien voittomaalin suoraan Lauri Heinosen syötöstä. Maali syntyi vain seitsemän sekuntia ennen loppua.

Hokki ohitti Rinteen kuudesti

Hokki-Kärpät (A-jun.) 6-1 (1-0,2-1,3-0)

13.28 1-0 Jarkko Oikarinen (Juha Silvander, Kimmo Happo)

25.06 1-1 Teemu Metso (Antti Kallio) yv.

30.56 2-1 Iikka Törnvall (Veli-Antti Leinonen, Tuomas Nikoskelainen) yv.

35.06 3-1 Niko Saarenpää (Nikoskelainen, Teemu Virtala)

43.05 4-1 Virtala (Saarenpää) av.

45.15 5-1 Markus Haverinen (Ville Vimpari)

Pekka Rinne, Kärpät 9+13+7=29

Kärpät vahvistui iltapeliin maalivahti Pekka Rinteellä ja hyökkääjä Jyri Junnilalla. Hokki puolestaan sai tolppiensa väliin Kärppien kolmosvahti Janne Kurikan. Ottelun ensimmäisen ja samalla avauserän ainokaisen iski Jarkko Oikarinen, joka ehti ensimmäisenä Juha Silvanderin laukauksen paluukiekkoon. Ketjun kolmas lenkki Kimmo Happo sai myös syöttöpisteen.

Teemu Metson 1-1-tasoitus syntyi ajassa 25.06. Metso ampui kiekon ringetteviivalta Hokki-maalin oikeaan ylänurkkaan Antti Kallion esityöstä. Hokki iski toisessa erässä kahdesti kun ensin Iikka Törnvallin siniviivalämäri upposi maskissa olleen Pekka Rinteen taakse ajassa 30.56 ja vajaat viisi minuuttia myöhemmin kolmikko Tuomas Nikoskelainen - Teemu Virtala - Niko Saarenpää värkkäsi todella taidokkaan osuman. Virtala pelasi kiekon siniviivalta vastakkaisen b-pisteen tuntumassa olleelle Nikoskelaiselle, jonka suora jatko päätyi takatolpalle Saarenpäälle. Saarenpäällä oli helppo työ iskeä kiekko tyhjään oululaismaaliin.

Päätöserässä Hokki osui vielä kolmesti. Kaksikko Saarenpää - Virtala värkkäsi erän alkuun alivoimamaalin. Markus Haverisen röyhkeä nousu maalille oikeasta laidasta johti isäntien viidenteen osumaan. Kuudes maali oli taas Virtalan käsialaa. Nousunsa päätteeksi Rinteen yllättäneen Virtalan maaliin merkattiin jälleen syöttäjäksi Niko Saarenpää.

Scandic-turnaus jatkuu lauantaina klo 11. Jatkoaika on paikalla myös turnauksen toisena pelipäivänä ja raportoi kaikista otteluista lauantai-illan aikana. Lauantaina kaikki ottelut ovat kestoltaan 2 x 20 minuuttia perjantaisen 3 x 20 minuutin sijaan.