Sutela uskoo TPS:n kilpailukykyyn

LIIGA / Haastattelu
TPS:n tuore toimitusjohtaja Seppo Sutela opettelee uutta työsarkaa ja on heti isojen haasteiden edessä.

Myllerrykset eivät kuluneella kaudella jääneet Turun palloseurassa pelkästään kaukalon tasolle. Kesken kauden uudet tuulet puhalsivat myös seuran toimistolla. Ennakoidun puheenjohtajan vaihdoksen jälkeen lisävipinää syntyi Jouko Narvanmaan jätettyä toimitusjohtajan tehtävät alkuvuodesta.

Seuraajaksi löydettiin nopealla aikataululla Seppo Sutela. TPS:n edelliset toimitusjohtajat ovat oman kautensa lopussa saaneet enemmän kuin rehdin osansa julkisesta kiirastulesta, Sutelan uusi tontti ei puolestaan ole edes lähtökohdiltaan järin helppo. Tämä ei kokenutta yritysjohtajaa ole silti huimannut.

Venäläistä uimakoulua kevätjäissä

Uudelle tulokkaalle ei ole suotu rauhallista sisäänajoa uudenlaiseen ympäristöön. Päinvastoin kuin pelaajilla, seurajohtajalla kauden loppuminen merkitsee vuoden kiireisimmän ajan käynnistymistä. Sutela on ollut TPS:n leivissä hieman toista kuukautta, eikä peukaloita ole tarvinnut pyöritellä mustavalkoisten aikaisesta kesälomasta huolimatta.

- Kyllä tämä vähän tällaista crash coursea on, sellaista venäläistä uimakoulua, että paiskataan mies jokeen ja katsotaan, uiko se. Tämä itse asiassa on toimitusjohtajalle kiireisintä aikaa. Nyt tehdään kovasti uutta joukkuetta ja kun meillä ei ole urheilutoimenjohtajaa, niin se tarkoittaa sitä, että valmentaja ja toimitusjohtaja tekevät sitä, toteaa Sutela, joka pelaajatarkkailumatkojen ja muun aherruksen lomassa löysi aikaa kertoa tunnelmiaan Jatkoajalle.

- Toinen puoli on se, että täytyy suunnitella seuraavan kauden markkinointia, yhteistyökumppaneita, tapahtumia. Ja kun meilläkin on Tepsissä 120 tavalla tai toisella kulukorvausta tai palkkaa saavaa ihmistä, niin pitäisi tehdä heidän kanssaan vuosisopimuksia. Eli joka päivä tässä tehdään sopimuksia, summaa TPS:n nimenkirjoitusoikeuden haltija kevätruuhkaansa.

Sutelalla on takanaan pitkä ura kansainvälisessä liike-elämässä. Melko pieni TPS-organisaatio ja suomalaisen huippukiekkoilun ympyrät ovat kuitenkin tyystin toisenlaista luonteeltaan kuin Nokian massiivinen maailmanvalloituskoneisto. Yllätyksiäkin on riittänyt.

- Ehkä tämä raadollisuus on yllättänyt. Jokainen urheiluseura elää tavallaan kädestä suuhun, huomisen päivän leipä on aina tienattava erikseen. Ei ole sellaisia syviä taskuja, mistä sitä voisi hakea. Ja toinen on pelaaja- ja valmentajamarkkinoiden raadollisuus siinä mielessä, että se on kuin lihatiskillä, kaikilla tuotteilla on hinta ja sitten pitää katsoa, onko se laatu sopiva ja onko luonne sopiva ja miten se pärjää valmentajan kanssa, onko terve ja niin edelleen.

Suomalaista kiekkobisnestä on usein luonnehdittu melko omalaatuiseksi talouselämän sivuhaaraksi. Monikansallisen suuryrityksen johtoportaasta kotoisen kiekkokulttuurin pariin asettunut Sutela vahvistaa tämän. Lätkäkaukalon liepeillä ovat tunteella mukana muutkin pelaajat ja kannattajat.

- Talouselämässä tehdään kyllä paljon enemmän järjellä kuin tunteella, siinä on varmaan suurin ero. Tässä taas on niin suuria tunteita mukana. Toinen ero on se, että tässä on kuitenkin aika paljon amatöörejä eri puolilla pöytää. Ei ole sellaista pitkällistä koulutettua ammattitaitoa niin kuin bisnespuolella. Ei voi rakentaa sen varaan, vertailee Sutela huomioiden samalla suomalaisen urheilutalouden toisen perustotuuden: ilman vapaaehtoisväen mittavaa panosta kiekkosirkuksen pyörittäminen ei onnistuisi.

Valtakunnan ykkösurheilun ympärillä kuhiseva julkisuusrumba on seurajohtajan näkökulmasta eräs uuden työympäristön erikoisuuksia. Tästäkin tuore toimitusjohtaja on saanut esimakua, kun spekulaatiot Aki Bergin ja Jani Hurmeen mahdollisista kohuhankinnoista ovat TPS:n osalta kiihtyneet.

- Toimittajahan pyrkii hakemaan eri tietolähteistä vihjeitä ja tietoja, huhuja on paljon liikkeellä. Nyt minä vaan tartuin siihen, kun eräs toimittaja kirjoitti, että ”muste on kuivunut kauan sitten”. Ja kun tiedän, että on yksi ihminen, jolla on meidän puolelta nimenkirjoitusoikeus ja minä en ole sitä mustetta käyttänyt. Tämä on varsin yllättävää, että huhuja uutisoidaan suurina totuuksina.

- Minä tulen pörssiyhtiöstä, jossa virheellisen tiedon antaminen on rikollista, niin täällä se on vähän toisenlaista. Mutta sinänsä kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta ja lisää sitä intressiä meidän tuotteen ympärillä. En minä siitä oikeasti kauhean pahoillani ole, pohtii Sutela.

Katastrofikauden kovat opit

TPS:n koko kauden jatkunut pelillinen kompastelu päättyi totaaliseen rähmällään oloon. Kymmenes sija on Palloseuran liigahistorian huonoin sijoitus. Tämä ei ajatuksena tunnu Sutelasta siedettävältä edes muutaman viikon sulattelun jälkeen.

Surkeaa esitystä ei organisaatiossa painettu villaisella. Osakeyhtiön hallitus on tuoreeltaan tehnyt oman arvionsa kuluneesta kaudesta.

- Hallituksen kokouksessa analysoitiin kausi ja siitä voidaan todeta, että me epäonnistuttiin lähes joka tasolla. Kausi lähti huonosti liikkeelle vajaalla miehityksellä, ja paljon tuli avainpelaajien loukkaantumisia. Se huono lähtö sitten vaan kumuloitui ja joukkue meni ikään kuin jännityksen puolelle. Se jännitys ei sitten purkautunut positiiviseen peliin.

Sutelan mukaan on selvää, että joukkue alisuoritti, mutta luovuttamisesta hän ei liigaryhmää moiti. Oikeassa vireessä ryhmä pystyi harvoina hyvinä hetkinään haastamaan kenet tahansa, mutta homma lipsahti usein yliyrittämisen ja jännittämisen puolelle. Puhtain paperein ei toki selvinnyt muukaan organisaatio. Vaikka silkkaa epäonnea riitti, tehtiin vaikeina hetkinä myös selkeitä erehdyksiä.

- Kyllä siinä virheitä oli sekä sisäisessä kommunikaatiossa että ulospäin tiedottamisessa. Tässä meillä on varmaan eniten oppimista. Eli me käytettiin julkisuutta ja julkisuus käytti meitä väärin hyväksi. Ja se ei ollut meillä hallittua toimintaa ollenkaan, mikä taas lisäsi niitä sisäisiä paineita, kuvaa Sutela seuran sotkujen julkisen selvittelyn leimaamaa kautta.

Omanlaisensa jälkiluku karulle kaudelle on karu taloudellinen tulos, joka ei tekijöitään mairittele. Tarkkoja lukuja ei ole vielä laskettu, mutta suunta on yksiselitteinen.

- Se on selvää, että jos katsojamäärät tippuivat 10–15 prosenttia, niin se on huono homma. Ja sitten se, että me jäätiin playoffien ulkopuolelle. Kyllä se rasittaa meidän taloutta, mutta meillä on vankat perustukset, se pystytään vanhoilla säästöillä hoitamaan. Mutta ihan selvää on, että meidän ei kannata toista samanlaista kautta tehdä peräkkäin.

Sutela vakuuttaa suoraan silmiin katsoen, että resurssien rajallisuudesta huolimatta TPS:n kilpailukyky ei tulevalla kaudella kärsi tehdyistä virheistä. TPS-tuotetta ei nosteta suosta pelkällä säästökuurilla, vaan joukkueeseen on edelleen panostettava – kenties jopa viime vuosia näkyvämmin.

- Budjetissa on vuosittain pientä vaihtelua, se liuku ei ole vielä valmis, mutta emme ole pelaajabudjettia laskemassa. Ei toki nostamassakaan eli suunnilleen samoissa ollaan jatkossa, toimitusjohtaja lupaa.

Maallikko voisi kuvitella, että ikävällä tavalla ikimuistoisen katastrofikauden jälkeen TPS olisi vaikeasti kaupattavissa oleva tuote yhteistyökumppaneille ja yleisölle. Sutela suhtautuu kuitenkin tilanteeseen positiivisesti ja vakuuttaa, etteivät tukijat ole kokonaan säikähtäneet.



"Uskon, että joukkue on sellainen, että saa liikettä aikaan tuolla kassoilla."

- Itse asiassa tässä on koko kaupungissa viriämässä sellainen, sanoisinko kansanliike, että tämä homma täytyy saada parempaan malliin. Ja ilman rahaa sitä ei voi tehdä. Toisaalta me ollaan kehittämässä sitä palvelukonseptia, mitä firmoille tarjotaan. Meille ei riitä, eikä firmoille riitä, että se on pelkkä kaukalonlaitamainos, vaan siihen pitää tulla paljon muuta asiaa, mikä on sille kyseiselle firmalle tärkeää.

- Kausikorttimyynti alkaa parin viikon päästä ja joukkue julkaistaan samaan aikaan. Uskon, että se on sellainen, että saa liikettä aikaan tuolla kassoilla, täräyttää Sutela itsevarmasti.

Tulevan kauden runko vähitellen kasassa

Pelien päätyttyä Palloseurassa asetettiin tavoitteeksi saada noin parinkymmenen pelaajan runko kasaan jo huhtikuun alkuun mennessä. Tässä aikataulussa on pysytty.

- Me ollaan suunnilleen siinä vauhdissa. Olemme tarkoituksella jättämässä pari avainruutua vielä avoimeksi, koska markkinat ovat tällä hetkellä sillä tavalla huonot, että ostajia on paljon. Toisaalta tarjottavaakin on aika paljon, mutta siinä hinta-laatu –suhde ei välttämättä kohtaa. Tarkoitus on, että ennen kautta täytetään ne avainpaikat.

Yhtälö ei ole helppo. Pelaajamarkkinat eivät nykytilanteessa ole suomalaisseuroille suosiollisia, vaatimustaso hankinnoissa on silti kova ja resurssit ovat huippupelaajia etsittäessä jokseenkin rajalliset.

- Kyse ei ole pelkästään siitä, että me saadaan hyvä pelaaja, vaan pitää katsoa, mikä on pelityyli, miten pelaa kahteen suuntaan, millainen luonne on. Kuinka paljon hän kestää kovaa harjoittelua. Meillä on autoritäärinen valmennustyyli, miten pelaaja sopii sellaiseen. Mikä on pelaajan kielitaito, ja onko ollut aikaisemmin ulkomailla. Ja sitten se, mikä on tärkeintä, mikä on motivaatio tulla pelaamaan Tepsiin, toimitusjohtaja luettelee onnistuneen pelaajarekrytoinnin avaintekijöitä.

Tulevan kauden TPS-joukkueen rakentaminen aloitettiin vanhan rungon kartoittamisella. Seuralla oli reilusti vanhoja sopimuksia ja jonkin verran jatkosopimuksia on sorvattu kevään mittaan. Vaihtuvuutta on luonnollisesti tiedossa heikon tuloksen jälkeen, TPS on Sutelan mukaan kuitenkin saanut kutakuinkin pidettyä ne pelaajat, joiden haluttiin jatkavan Turussa.

- Sopimuksen alla olevia pelaajia, jotka haluaisi lähteä, ei ole yhtään. Sitten on katkenneita sopimuksia, niitä on jonkin verran uusittu, mutta varsin paljon on myös niitä, joita ei ole uusittu. Kyllä siellä on kohtuullinen joukko pelaajia, joka saa hakea töitä muualta.

SM-liigan tämän vuoden kärkijoukkueiden valmistautuessa välieräkoitoksiin Sutela ja päävalmentaja Hannu Jortikka vierailivat Keski-Euroopassa pelaajatarkkailun ja sopimusneuvotteluiden merkeissä. Haaviin tarttui saalistakin, joka tuodaan kauniisti paketoituna julki kotimaisen kiekkokauden päätyttyä.

- Reissu oli opettavainen ja mielenkiintoinen ja tuotti hyvän tuloksen, Sutela kuittaa utelut hymynkare huulillaan.

Sutela kertoo myös, että yhdessä valmennusjohdon ja omien kontaktien kanssa on kartoitettu tarkasti muun muassa Mestiksessä viime kaudella pelanneita omia kasvatteja. Tarkoituksena on kesällä lähteä liikkeelle laaja pelaajaringillä ja ennen kaikkea myös tarjota nuorille lahjakkuuksille todellisia pelimahdollisuuksia.

Niin, sitten on vielä ne kaksi nimeä. Berg ja Hurme. Sutela ei halua luvata kannattajille jotain, mitä ei välttämättä pysty pitämään. Tämän tason pelaajilla kun saattaa ilmaantua vaikkapa miljoonan verran syitä kirjoittaa nimensä jonkun muun tarjoamaan paperiin. Mutta toimitusjohtajan viesti on silti selkeä.

- Seura haluaa molemmat ehdottomasti. Ja molemmat herrat ovat lehtien sivuilla meille ilmoittaneet, että he pelaisivat mielellään Turussa. Mutta kun sitten on lukemattomia kolmansia osapuolia kuvassa mukana. Sekin on ihan selvää, että Tepsi ei tule sitä korkeinta tarjousta tekemään. Jos pojat täällä pelaavat, niin silloin rinnassa todella sykkii mustavalkoinen sydän.

Oppiva organisaatio ahertaa

Sutelan astuessa ohjaimiin TPS-organisaatiossa uudistettiin samalla sisäistä työnjakoa. Hannu Jortikka sai virallisestikin entistä suuremman roolin pelaajahankinnoista. Päävalmentaja haluaa olla keskeisessä roolissa ratkaisemassa miehistöönsä tulevia nimiä. Myös toimitusjohtajan näkökulmasta yhteistyö on sujunut hyvin.

- Agentit ovat minuun yhteydessä ja minä esittelen pelaajia. Jortikalla on ilmiömäinen kyky muistaa ja nähdä pelaajia ja pelityylejä. Hänellä on valtava määrä tietoa korvien välissä. Sitten meillä on epävirallinen skouttaussysteemi, meitä lähellä olevat ihmiset, valmentajat ja Hannu Virta tekevät meille raportteja ja kertovat näkemyksiä. Sitten Jortikan kanssa katsotaan, jos on meille sopiva pelaaja, että sopiiko hän budjettiin. Ja tähän saakka homma on toiminut aivan erinomaisesti.

Sutela toteaa, ettei systeemiä ole rakennettu vain Jortikan aikaa varten, vaan pidemmällä tähtäimellä. Hän ei usko malliin, jossa yksi henkilö – ei toimitusjohtaja eikä valmentaja – pystyisi menestyksekkäästi päättämään hankinnoista. Viimeisen sanan sanoo kuitenkin valmentaja.

- Lopullisesti sitten valmentaja päättää, tuleeko joku pelaaja pelaamaan tässä joukkueessa. Enkä minä tule esittämään yhtään sellaista pelaajaa, jota ”Jortsu” ei hyväksy.

Pelaajakartoituksen tueksi TPS:ssä on pohdittu esimerkiksi oman kykyjenetsijän virallista palkkaamista. Kilpailutilanteen kiristyessä suomalaisseuran pitää pystyä löytämään kansainvälisiltä pelaajamarkkinoilta helmiä entistä tehokkaammin, ilman suuria taloudellisia houkuttimia.

- Mikä on ehkä keskeisintä nyt, on se, että me ollaan alettu tehdä seurantaa muutamien pelaajien osalta jo seuraavalle kaudelle 2007-08. Se näkyy olevan ainoa mahdollisuus, että varmasti saa sen tyyppistä pelaajaa, jota haluaa.

Toiminnan tehostamisen eräänä muotona Palloseurassa on keskeisenä asiana nostettu esiin oman juniorityön kehittäminen. Kulunut kausi oli vaikea vanhemmissa juniori-ikäluokissakin, eikä pelaajavirta edustusjoukkueeseen ole viime vuosina toiminut odotetulla tavalla.

- Näitä keinoja mietitään ja yksi näistä voisi olla tällainen talenttipooli eli nuorten kykyjen erityisvalmennus ja urasuunnittelu, siihen olemme kiinnittämässä erityistä huomiota. Meillä on kuitenkin hyvää ja tasokasta junioritoimintaa kaiken kaikkiaan, mutta ongelmana on se, että niitä junioreita häviää tavalla tai toisella tuossa matkalla. Eli meidän pitää pystyä puhumaan pidemmällä tähtäimellä siitä urakehityksestä.

- Ja toinen asia on, että pitää pystyä selkeästi näyttämään, että kyllä siellä oikeasti on portti auki liigajoukkueeseen. Nyt on liian paljon pelaajia hävinnyt A-junioreiden ja liigan välillä, kuvaa Sutela seuran tulevaisuudensuunnitelmia.

Toinen TPS-johtoa askarruttanut keskeinen asia on ottelutapahtuman kehittäminen. Paras tunnelman tae on luonnollisesti menestyvän joukkueen kasaaminen, mutta Turkuhallin apaattista ilmapiiriä voitaneen kohentaa muillakin keinoin.

- Suunnitelmia on paljon ja halliyhtiön sekä hallin markkinointiyhtiön kanssa on keskusteltu, mikä on hallin puitteissa mahdollista. Siitä, mitä seuran puitteissa voidaan itse tapahtumassa tehdä, niin siihen meillä on paljon ajatuksia ja on haettu kokemuksia tuolta maailmalta. Niitä ideoita koetetaan kerätä ja valita niistä toteutuskelpoisia ja sellaisia, jotka ovat suomalaiseen makuun.

Mallia onnistuneesta ottelutapahtuman kehittämisestä ei tarvitse hakea kaukaa. Saman konsernin FC TPS vetäisi juuri hihasta todellisen markkinointiässän palkkaamalla Turkuhallista viime kaudeksi kadonneet Mustat Kobrat viihdyttämään yleisöä kesän Veikkausliiga-otteluihin. Samaa toivonee moni turkulainen kiekkoilun ystäväkin.

- Kaikkihan on mahdollista, kaikkia mahdollisuuksia katsotaan, toteaa Seppo Sutela arvoituksellisesti hymyillen.

» Lähetä palautetta toimitukselle