Kärpät: Kenelle jatkoa, kenelle ei?

LIIGA / Artikkeli
Hallitseva mestari on viime aikoina putkautellut tärkeitä jatkosopimuksia julkisuuteen muutaman päivän välein. Kärppien koostumus jatkoa ajatellen on jo pitkälti valmiina jatkosopimusten myötä. Ainoastaan NHL saattaa omalta osaltaan sekoittaa palettia.

Niklas Bäckströmin, Lasse Kukkosen, Ilkka Mikkolan ja Michal Brosin jatkosopimusten ohella päävalmentaja Kari Jalosen sopimuksen jatkuminen luo Ouluun tervettä jatkuvuutta. Uhkana on kuitenkin muutaman avainhyökkääjän poistuminen.

Maalivahdit

Mika Pietilä: ei jatkoa

Kokenut maalivahti tuskin jatkaa Oulussa tulevalla kaudella. Tilalle tullee nuorempi ja eteenpäin pyrkivä maalivahti. Bäckströmin mahdollinen lähtö rapakon taakse tulisi ottaa huomioon jo varhaisessa vaiheessa, mikä tarkoittaa kilpailukykyisen pelaajan hankintaa.

Puolustajat

Mikko Lehtonen: jatkoa

Lehtonen olisi erittäin tärkeä pelaaja takalinjoilla myös ensi kaudella. Tuo omalla kokemuksellaan jämäkkyyttä ja on käyttökelpoinen ylivoimalla kovan laukauksensa vuoksi. Helmikuussa tullut loukkaantuminen pitää puolustajan poissa kaukalosta olympialaisten ajan.

Antti Ylönen: ei jatkoa

Ylönen on päässyt pelaamaan Kärpissä lyhyitä jaksoja, mutta kokonainen ja ehjä kausi Mestiksessä voisi tehdä hyvää. Pienikokoisen puolustajan uran ensimmäinen liigapiste tuli vasta tällä kaudella.

Hyökkääjät

Mikko Alikoski: rajatapaus

Pienikokoisen ja taitavan Alikosken pelaaminen on ollut tasaisen varmaa. Neljännessä kentässä ei ole pisteillä juhlinut, mutta potentiaalia löytyy jatkossa parempaan. Kenties kausi Mestiksessä voisi tuoda Alikoskellekin ratkaisuvarmuutta ja kokemusta vastuunkannosta. Mahdollisesti jatkaa Kärpissä – kuten myös Jyri Junnila – mutta lainasopimus esimerkiksi Kajaaniin voi tulla myös kysymykseen.

Vitezslav Bilek: ei jatkoa

Sopimus kattaa Kärppien kanssa vain tämän kauden. Bilek siirtyy kevään jälkeen takaisin Tshekin HC Kladnoon.

Juha-Pekka Haataja: rajatapaus

Kukkaan puhkeamista on Oulussa odotettu pitkään, mutta tehotilastoissa Haataja jatkaa samalla tasolla, vaikka vastuuta onkin tullut. Rooli löytyy vahvasta työnteosta ja raatamisesta, mutta pieni koko rajoittaa tekemistä ja taklauksetkin ovat vähentyneet. Kiekollisena pitäisi tulla jatkossa enemmän juonikkuutta. Hakee hyvin tilaa jäällä, mutta riittävätkö nämä ominaisuudet ja jatkossa tuleva kehitys jatkoon Kärpissä ja hyökkäävissä ketjuissa.

Jyri Junnila: ei jatkoa

Pienikokoinen pelaaja on väläytellyt ajoittain, mutta vain ajoittain. Putoaa harmaaseen ja värittömään massaan. Potentiaalia olisi kehittyä patukkamaiseksi oikealta ampuvaksi maalintekijäksi. Kenties kausi Mestiksessä toisi enemmän vastuuta ja kokemusta jatkoa ajatellen.

Mika Pyörälä: jatkoa

Yksi Kärppien parhaista kahden suunnan pelaajista. Todella kova työmyyrä, joka tekee tilaa pyyteettömästi ketjukavereilleen. Ominaisuuksiensa puolesta tuo Kärppiin paljon. Pystyisi jatkossa kehittymään myös tehojen puolella. Ratkaisukykyä löytyy myös kovista peleistä, mitä oululaiset tarvitsevat myös jatkossa.

Pekka Saarenheimo: jatkoa

Saarenheimo on monipuolinen pelaaja, jolle on paljon käyttöä Kärpissä myös tulevaisuudessa. Roolien vaihtuvuus ja pelaaminen eri ketjuissa on sekoittanut Saarenheimon peliä. Keskellä ja laidassa pelaava hyökkääjä pystyy parempaan ja kehittymään jatkossa. Potentiaalinen pelaaja mahdollisesti myös maajoukkueeseen, jos pystyy nostamaan rutiinitasoaan.

Petr Tenkrat: jatkoa

Tällä kaudella pelaaminen ja kustannukset eivät ole vastanneet toisiaan, mutta Tenkrat olisi kelle tahansa todella arvokas pelaaja. Tshekkitähti pystyy ratkomaan kovia otteluita, aiheuttaa jatkuvasti vaarallisia tilanteita vastustajalle ja on tärkeä pelaaja Kärpissä myös muiden maanmiestensä kannalta. Tällä kaudella jälki on ollut lähes piste per peli tasolla, mutta ennen kauden alkua tullut loukkaantuminen ja kaksi muuta kauden aikana ovat häirinneet suorituksia. Aloittaisi Kärpissä jo viidennen kautensa, mutta todennäköisesti osoite on jatkossa muualla.

Viktor Ujcik: ei jatkoa

Loukkaantumiset ovat sotkeneet todella pahasti Ujcikin kautta, eikä hän ole pystynyt parhaimpaansa. Jos pääsee täyteen pelikuntoon, niin tshekkihyökkääjä on tärkeä pelaaja Kärpille kovissa pudotuspeleissä. Loukkaantumisherkkyys kasvanut iän myötä. Tilalle tulisi etsiä kenties romuluisempi ja kovempaan peliin pystyvä hyökkääjä, joka taitaa myös maalinteon.

Jari Viuhkola: jatkoa

Äärimmäisen tärkeä pelaaja Kärpille. Viuhkola on ykkösketjun johtaja ja pelin kapellimestari. Loukkaantumiset ovat häirinneet Viuhkolan pelaamista, mutta keskushyökkääjä on jälleen pudotuspeleissä yksi parhaista pelaajista. Jos jättää Oulun, niin Kärpillä on iso työ etsiä Viuhkolan mitat täyttävää ”pelinjohtajaa”. Toisaalta korvaaja voi kehittyä joukkueen nykyrungosta.

Mitä vielä?

Monet toivovat Kärppien peliin muutosta kohti fyysisempää suuntaa. Esimerkiksi vahva ja kovaan peliin pystyvä hyökkääjä toisi oululaisten peliin jo uusia ulottuvuuksia. Joukkue kaipaa myös pientä kehittymistä, joten pelaajakoostumuksen muutoksia tulisi tehdä uuden virran luomiseksi.

Bäckströmin mahdollinen lähtö aiheuttaisi Kärppiin ison vajeen. Samoin hyökkäysosastolla Jari Viuhkolan ja Petr Tenkratin poistuminen veisi ratkaisu- ja pelinrakentelutaitoa, mutta potentiaalisia vastuunkantajia löytyy myös joukkueen sisältä. Kari Jalosen johdolla Kärpät jatkaa tuttua vauhdikasta taitokiekkoa, joten pelaajahankinnat muodostunevat sen mukaisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle