Matti Virmanen vie Jokereita askel kerrallaan eteenpäin

LIIGA / Haastattelu
Toimitusjohtaja Matti Virmasen mukaan kausi 2004-05 oli Jokereille taloudellisesti tyydyttävä ja urheilullisesti hyvä. Finaalitappion jälkeen katse on jo tulevassa kaudessa.

Jokerit-konsernin taloudellista tilannetta on viime vuosina käsitelty julkisuudessa varsin kielteisessä sävyssä. Milloin on odoteltu myöhässä olevaa tilinpäätöstä, milloin on ihmetelty konsernin jättitappioita. Usein on jäänyt huomaamatta, että jääkiekkotoiminta, edes halliyhtiön kanssa, ei ole sama asia kuin koko konserni.

Toimitusjohtaja Matti Virmasen mukaan Jokerit selvinnee tällä kaudella lähelle nollatulosta.

- Meillä ei lopullisia lukuja vielä ole, mutta ei tämä mikään katastrofikausi ollut. Tässä on kaksi firmaa, halliyhtiö ja jääkiekkojoukkue. Mitä pidemmälle keväällä pelataan, sen parempi se on halliyhtiölle ja tottakai myös joukkueelle - playoff-tuottojen mukaan. Mitä paremmin pärjää, sitä enemmän saa rahaa, Virmanen muistuttaa.

- Vielä ei ole tietoa, paljonko liigalta tulee rahaa, koska vielä kaikki playoff-tilitykset eivät ole selviä. Varmaankin pieni tappio tehdään, mutta hyvin pieni. Ei tämä taloudellisesti loistava kausi ollut, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa.

NHL-kortti jäi katsomatta

Kun vuosi sitten kohistiin NHL:n työsulusta, oli Jokerit yksi niistä seuroista, joiden uskottiin polttavan eniten rahaa NHL-vahvistuksiin. Näin siitä huolimatta, että Virmanen kertoi jo huhtikuussa Jokerien pyrkivän minimoimaan NHL:n vaikutuksen joukkueeseen.

- Meillä oli ihan suoraan tarkoitus, joka sanottiin viime keväänä jo, että lähdetään sillä joukkueella ja luotetaan siihen joukkueeseen, mikä meillä oli. Pitkällehän niin pelattiinkin.

Jokerit käytti lopulta kauden aikana vain kahta NHL-vahvistusta. Brian Campbell liittyi joukkueeseen lokakuun lopussa ja Ossi Väänänen joulukuun alussa.

- Siinä oli pieni loukkaantumissuma pakeilla ja Campbell tuli mukaan. Joulun maissa kun Väänänen tuohon ilmestyi, niin hän tuli joukkueeseen. Hän on oma pelaaja ja saatiin järkevä ratkaisu aikaan, Virmanen kertaa.

Myös Teemu Selänne oli pitkään Jokerien listoilla, vaikkei missään vaiheessa osallistunut edes joukkueen harjoituksiin. Huhuja mahdollisista lisävahvistuksista liikkui aina siirtorajalle asti. Virmasen mukaan tilanne oli kuitenkin koko ajan selvä.

- Ei meillä ollut mitään ajatuksia lisätä sitä määrää. Kuitenkin koko ajan pärjättiin ja minusta joukkueessa ei ollut sellasia floppaajia, jotka olisi pitäny vaihtaa.

Myös muiden huonot kokemukset opettivat.

- Nähtiin muista joukkueista, joihin tuli pelaajia ja lähti kesken pois, että aina ei ole varmaa, mitä tapahtuu. NHL ei sotkenut Jokereiden tilannetta ollenkaan.

- Suomessa kärkijoukkueista ne kaksi, jotka vähiten satsasivat NHL-pelaajiin, Kärpät ja Jokerit, pelasivat finaalissa, muistuttaa Virmanen.

Pienet, suuret erot

Urheilullisesti Jokerien kausi sujui valoisissa merkeissä. Joukkue kamppaili koko kauden ajan kärkisijoituksista, vaikka runkosarjan voitto karkasikin Kärpille jo ennen päätöskierroksia. Pudotuspeleissäkin sama joukkue osoittautui lopulta selvästi paremmaksi.

- Täytyy nostaa hattua Kärpille, heillä oli tosi hyvä joukkue. Kyllähän se tiedettiin jo aluksi, ennenkuin tämä NHL-show alkoi, että kaksi vahvinta joukkuetta olivat Kärpät ja Jokerit. Kaikenkaikkiaan kausi meni hyvin. Hirveän pienestä jäi kiinni.

Finaalisarjassa erot olivat todella pieniä: viimeistä lukuunottamatta jokainen ottelu päättyi jomman kumman yhden maalin voittoon.

- Kahdessa ensimmäisessä pelissä me emme olleet oikeestaan valmiita ollenkaan. Vaikka olimmekin jatkoajalla ensimmäisessä pelissä Oulussa, niin se oli meiltä huono peli. Kotonakaan ei oltu oikein hereillä. Sitten ymmärrettiin mitä on finaalipelaaminen, päästiin mukaan.

Lopulta ratkaiseva ero syntyi Virmasen mielestä finaalikokemuksesta.

- 2-0 olimme häviöllä finaalisarjaa ja voitimme Oulussa kolmannen pelin. Sen jälkeen olin itse aika varma, että hoidamme koko homman, mutta Kärpät oli valmiimpi. Siihen vaikutti ihan varmasti se, että Kärpät oli kolmatta kertaa finaalissa. He tiesivät, mitä finaalipelaaminen on. Meillä oli paljon pelaajia, jotka pelasivat ensimmäistä kertaa finaaleissa.

Nyt kun joukkueella on jo kokemusta loppuottelusarjasta, on menestyminen tulevaisuudessa helpompaa.

- Nämä kaverit ansaitsivat sen paikan ja nyt he ovat tulevalla kaudella valmiimpia ja kokeneempia, kun he ovat kokeneet tämän finaalitappion. Tämä on hyvä siemen, joka nyt on kylvetty.

- Urheilullisesti olen todella tyytyväinen tähän kauteen. Kun yleisömääräkin oli ihan hyvä ja fanit olivat erittäin aktiivisia, saimme joka puolella taas pikkuhiljaa nostettua tätä juttua eteenpäin. Uskon, että tulevaan kauteen on taas helpompi lähteä, kun on vähän menestystä takana.

Jortikalle kiitosta

Yksi merkittävä tekijä menestyksen takana oli päävalmentaja Hannu Jortikka, joka toi organisaatioon tuulahduksen pitkäjänteisyyttä.

- Kaksi vuotta tehtiin Jortikan kanssa töitä, todella hyvää aikaa. Mitään pahaa sanottavaa ei siitä ole. Ehkä suunniteltiin asioita vähän pidempään. Kun hän tuli, aloitettiin projekti, jossa satsattiin omiin nuoriin. Nostettiin näitä kasinelosia ylös ja aika uskomattomalla vauhdilla he ovat vakiinnuttaneet paikkansa joukkueessa. Nyt osa on jo erittäin isossa roolissa.

Yhteistyö mestarivalmentajan kanssa sujui Virmasen mukaan ilman suurempi ristiriitoja.

- Kyllä tässä suunniteltiin Jortikan kanssa yhdessä näitä - keitä otetaan, mitä tehdään. Ei meillä ollut oikeastaan kertaakaan kädenvääntöä, että kummin päin tehdään. Aika yksimielisesti niitä päätöksiä tehtiin.

- Monihan on kritisoinut sitä, että Jortikalla on tietty pelityyli ja että hän etsii vain pieniä, liikkuvia pelaajia, eikä isoja gooneja. Sillä tyylillä tässä sarjassa kuitenkin pärjätään. Varmasti samalla konseptilla mennään eteenpäinkin, Virmanen uskoo.

Junioripuoli palvelee liigajoukkuetta

Jokerien A-juniorit jäivät ensimmäistä kertaa miesmuistiin kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle.

- Tällä kaudella ei vain potku riittänyt. Välillä joukkue pelasi loistavia pelejä, sitten tuli taas pitkiä tappioputkia. Yhden voiton päähän jäi playoff-paikka, että ei se kaukana ollut, Virmanen muistuttaa. Liigajoukkueen kannalta A-juniorien menestys ei sitäpaitsi ole itseisarvo.

- Meidän tarkoitus A-junnuissa on se, että sieltä tulee pelaajia meille liigaan. Vaikka he eivät ikinä saisi yhtään mitalia, jos siellä pystytään kehittämään meille pelaajia, se meitä kiinnostaa.

Joukkueena A-nuoret epäonnistuivat, mutta joukkueen kärkipelaajia nostettiin silti liigarinkiin.

- Uskon, että tuosta kuuden kaverin ryhmästä, joka sieltä nyt tuli, kolme-neljä pelaajaa kahden vuoden sisällä on meidän vakiokokoonpanossamme.

Junioriorganisaatiossa on tehty myös muutoksia, joiden on tarkoitus tukea lahjakkaiden nuorten esiinmarssia aina liigaan asti.

- Nyt on tehty selvä muutos A-junioreissa. Ensimmäistä kertaa Jokereissa on palkattu kokopäivätoiminen A-juniorivalmentaja, Timo Blomqvist. Joukkue alkaa harjoitella ammattimaisemmin: voidaan harjoitella myös päivisin, kun valmentaja on paikalla - jos pelaajilla on mahdollisuus siihen.

- Olemme nostaneet kaikki maajoukkuetason viime vuoden B- ja C-juniorit A:n mukaan harjoittelemaan. Voi olla, että ensi vuonnakaan A:ssa ei tule mitalia, mutta on parempi tehdä töitä maan kärkipelaajien kanssa, kuin että siellä on yli-ikäisiä A-junnuja, joista ei ikinä tule meille mitään.

Lähes samalla joukkueella tulevaan kauteen

Jokerit 2005-06 on lähes sama joukkue kuin Jokerit 2004-05:kin. Vaihtuvuus on ollut minimaalista, vaikka kauden alkaessa valtaosa pelaajasopimuksista oli umpeutumassa.

- Meillä oli vain kuusi pelaajasopimusta jotka jatkuivat. Tämän hetken tilanne ei ole kovin ruusuinen, pelaajia ei ole missään. Nostan itselleni hattua siitä, että saimme nämä kaikki 20 jatkamaan ja vielä monen vuoden yrityksen jälkeen hankittua Tony Virran, joka olisi kelvannut ihan kenelle tahansa. Meillä on aika potentiaalinen ryhmä. Se on pitkälti sama joukkue, kuin menneelläkin kaudella.

- Olen sitä mieltä, että joukkueen kiinteys ja hyvä yhteishenki on paljon tärkeämpää kuin pelaajien vaihtuvuus. Samalla systeemillä mennään nytkin, tulevalla kaudella. Meillä on nyt 28 vai 27 pelaajasopimusta, yhtä miestä haetaan ja heti kun se löytyy, se lyödään lukkoon. Ja sillä joukkueella taas pelataan, Virmanen vakuuttaa. Vielä ei siis keskushyökkääjän nimi ole selvillä, mutta vaihtoehdot ovat vähissä.

- Voin sanoa, että kaksi potentiaalista nimeä on tällä hetkellä olemassa. Otan kumman tahansa, jos saan. Tässä tapauksessa pointti on se, että se pelaaja, joka tulee, pelaa joka tapauksessa Jokereissa - ettei ole minkäänlaista NHL-pykälää tai muuta. Haemme kovan tason keskushyökkääjää, ykkös-kakkosketjuun, huippupelaajaa. Niitä ei vain ihan hirveästi pyöri vapaana, toimitusjohtaja harmittelee.

Joukkueen tämänhetkistä sopimuspelaajien listaa tutkiessa huomiota herättää puolustajien suhteellisen vähäinen määrä. Harva liigajoukkue selviytyy kaudesta kahdeksalla pakilla.

- Yhtään puolustajaa ei olla hakemassa. Meillä on samat puolustajat, joilla viime kauteen lähdettiin. Marraskuuhun asti selvittiin niillä, vaikka Kalteva oli loukkaantuneena alkukaudesta.

Tulevan kauden tavoiteasettelussa ei ole mitään epäselvää. Varmasti voittavaa joukkuetta ei vain voi rakentaa, muuttuvia tekijöitä on niin paljon.

- Meidän tavoite on joka vuosi voittaa mestaruus, muuten tätä ei kannata pelata. Kun tavoitteet ovat korkealla, on tietysti helppo kritisoida, että hommat ovat menneet päin helvettiä. SM-liigassa on 5-6 seuraa, joista hyvänä päivänä kuka tahansa voi voittaa mestaruuden. Se on tosi pienestä kiinni.

Julkisuudessa on esitetty arvioita SM-liigan tulevan kauden lohkojaosta. Virmanen ei suostu juhannuksena julkistettavaa sarjaohjelmaa vielä kommentoimaan, mutta vahvistaa julkisuudessa esitettyjen lohkojakon sisältä löytyvän totuuden. Jokerit ja HIFK pelaavat siis ilmeisesti tulevallakin kaudella vastakkain kahdeksan kertaa.

- Eihän sellaisia pelejä kannata jättää pois, jotka oikeasti kiinnostavat ihmisiä. Joku on sitä mieltä, että paikallispelejä on liikaa, mutta kuitenkin niissä on eniten yleisöä aina ja kaikki tappelevat niistä lipuista. Ei se ihan huono tuote voi olla!

» Lähetä palautetta toimitukselle