JYP ja Tappara tilastovertailussa

LIIGA / Artikkeli
Jatkoaika pyöritteli hiukan numeroita ja katsoi mitä paljastuu otteluparin JYP-Tappara taustalta. Tilastoistakin näkyy, että JYP on enemmän yhden ketjun joukkue kuin Tappara, mutta ero on ehkä yllättävänkin pieni muuten kuin ylivoimalla. Keskinäisissä otteluissa eniten pisteitä ovat takoneet Tapparan Stefan Öhman ja JYPin ex-Tappara Jaakko Uhlbäck. Tapparalla näyttäisi etukäteen ajatellen olevan pienoinen etu erikoistilanteissa.

Runkosarjan pistepörssissä korkeimmalta näistä joukkueista löytyy Jarkko Immonen, joka on takonut 54 ottelussa tehot 19+28=47. Tämä oikeuttaa pistepörssin seitsemänteen sijaan. Tapparan kultakypärä Stefan Öhman on pelannut kaikki 56 ottelua tehoilla 17+24=41, millä heltiää pörssin 16. tila. Heti kintereillä on JYPin toiseksi paras pistemies Antti Virtanen (14+26=40).

Keskinäiset ottelut

Keskinäisten otteluiden pistepörssiä katsellessa huomio kiinnittyy myös siihen, että ex-JYP-pelaaja Timo Vertala on hyvissä asemissa kymmenen parhaan joukossa, vaikka on ollut mukana vain kahdessa kamppailussa.

Vertala on myös keskinäisten otteluiden ykköspyssy ylivoimalla, sillä kaikki kolme pistettä ovat syntyneet ylivoimalla. Ville Nieminen on myös iskenyt ylivoimalla kaksi maalia JYPiä vastaan. JYPin puolelta parhaiten ovat ylivoimalla onnistuneet Tommi Kovanen ja Duvie Westcott, jotka molemmat ovat kirjauttaneet yhden maalin ja yhden syötön.

Taulukossa näkyy myös kyseisten herrojen keräämien Jatkoaika-tähtien lukumäärä. Niitähän jaetaan joka ottelussa molempien joukkueiden kolmelle parhaalle pelaajalle. Eniten tähtiä keränneet miehet löytyvät odotetusti pistepörssitaulukosta - Juha-Pekka Hytönen ja Ville Nieminen on molemmat rankattu kahteen otteeseen joukkueensa parhaaksi.

Maalivahtipeli

Maalivahdit eivät ole keskinäisissä otteluissa Jatkoajan tähdillä juhlineet - molempien joukkueiden veskari on kertaalleen valittu yhden tähden arvoiseksi. Tämä selittyy luonnollisesti sillä, että keskinäiset ottelut ovat pääosin olleet aika runsasmaalisia.

Maalivahdeista on keskinäisten otteluiden parhaan torjuntaprosentin kerännyt Mika Lehto, jolla on myös tilillään kaksi voittoa. Tämä saattaa yhdessä keskiviikon Blues-ottelun hyvän esityksen kanssa aiheuttaa päänvaivaa Tapparan valmentaja Kaj Matalamäelle, joka todennäköisesti on kuitenkin päätynyt Andrew Raycroftiin aloittavaa veskaria valitessaan.

Raycroftilla on tilillään yksi tappio ja yksi jatkoaikavoitto. Torjuntaprosenttikin on sangen hyvä, vaikka ensimmäisessä pelissä - joka oli samalla miehen ensimmäinen Tapparassa ylipäätään - livahti kuusi maalia. Sen sijaan pudotuspelien kenraaliharjoituksessa mies pelasi loistavasti laskien taakseen vain kaksi maalia ja torjuen 38 kutia.

JYP on luottanut kaikissa keskinäisissä otteluissa Sinuhe Wallinheimoon, jonka torjuntaprosentiksi on jäänyt kohtalainen 88,1. Tilastoista tosin löytyy mielenkiintoinen kuriositeetti Tommi Nikkilän kohdalta. Kun Wallinheimo meni vaihtoaition luo vaihtamaan mailaa ensimmäisessä ottelussa, antoi tuomari JYPille kaksi vaihtoehtoa: joko Wallinheimon luvattomasta keskiviivan ylityksestä tulee jäähy pelin viivyttämisestä, tai sitten joukkue vaihtaa maalivahtia. Näin Nikkilä joutui kylmiltään maalille, jossa hän ehti olla kuusi sekuntia. Tuona aikana tilille kirjautui yksi torjunta ja yksi päästetty maali. Päästettyjä maaleja per 60 minuuttia -lukemaa voi tuosta kukin laskeskella...

Kun tarkastellaan koko runkosarjaa eikä vain keskinäisiä otteluita, ovat Wallinheimon tilastot nelikon parhaat: torjuntaprosenttina 92,19 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,17. Torjuntaprosentti on koko liigan yhdeksänneksi paras, ja nollapelejä Wallinheimo kuittasi kauden aikana kuusi.

Tämän jälkeen tulevat Tapparan veskarit, Raycroft 91,16 ja Lehto 90,18 - molemmilla sama päästettyjen maalien keskiarvo 2,92. Nikkilän torjuntaprosentiksi runkosarjasta jäi 88,67, päästettyjä maaleja 3,2. Nelikosta Lehto on ainoana merkkauttanut tililleen myös tehoja eli yhden syöttöpisteen.

Kaiken kaikkiaan siis ainoastaan Mika Lehto on onnistunut keskinäisissä otteluissa paremmin kuin muuten liigassa. Tapparan ja JYPin kohtaamisissa on isketty tavallista enemmän maaleja, ja onkin mielenkiintoista nähdä, jatkuuko tämä trendi vai muuttuvatko taistot perinteisen vähämaaliseksi pudotuspelikiekoksi.

JYPillä terävämpi, kapeampi kärki

JYPiä on tällä kaudella väitetty yhden ketjun joukkueeksi. Ennakkoasetelmissa puhutaan siitä, että Tapparan onnistumisen avain on tuon ykkösketjun pysäyttäminen. Keskinäisissä otteluissa JYPin ykkösketju ei toistaiseksi olekaan pisteillä mässäillyt. Koko runkosarjan tilastot kuitenkin tukevat jonkin verran ajatusta siitä, että JYPissä ratkaisijoiden kärki on terävämpi kuin Tapparalla, mutta vastaavasti myös kapeampi.

Parhaan yksittäisen pistemiehen kohdalla ei vielä järin suurta eroa nähdä - JYPin paras pistemies ylivoimalla on tosin vastannut hieman suuremmasta osasta ylivoimapisteitä kuin Tapparan vastaava kaveri. Sen sijaan JYPin ykkösketjun merkitys näkyy jo selvähkösti. Kolme parasta pistemiestä on JYPissä koonnut 34 prosenttia kaikista joukkueen pisteistä, Tapparassa vastaava luku on 27.

Kaikkia tehopisteitä tarkasteltaessa ero joukkueiden välillä säilyy myös viiden, seitsemän ja kymmenen parhaan pistemiehen kahmimia osuuksia tarkasteltaessa. Ero joukkueiden välillä syntyy kuitenkin nimenomaan ykkösketjun tehossa: tarkastelua laajennettaessa ero pysyy tismalleen samana eli seitsemässä prosenttiyksikössä.

Tapparalla ratkaisijoita on löytynyt laajalta rintamalta, sillä parhaan kymmenen pistemiehen ulkopuolelle jääneet ovat vastanneet vajaasta kolmanneksesta joukkueen tehoja. JYPillä vastaava luku on reilu viidennes.

JYPin ykkösnyrkin vaikutus tehostuu ylivoimalla: kolme parasta pistemiestä on takonut melko tasan puolet JYPin ylivoimapisteistä, Tapparassa vastaava luku on "vain" 35 prosenttia. Eroa selittää sekin, että Tapparan ylivoimakoostumukset ovat vaihdelleet huomattavasti enemmän kuin JYPin. Jyväskyläläisten viisi tehokkainta ylivoimapelaajaa on kahminut itselleen kaksi kolmasosaa pisteistä, Tapparalla vastaava luku on vain noin puolet.

Molemmilla ylivoimassa pisteitä takovat pelaajat ovat kuitenkin enimmäkseen niitä samoja tuttuja: kymmenen pelaajaa on molemmilla joukkueilla kerännyt yhdeksän kymmenesosaa ylivoimapisteistä.

Tappara yli-, JYP alivoimajoukkue

Erikoistilannevertailussa Tappara vie selvästi voiton ylivoimatehoja tarkasteltaessa. Tamperelaiset ovat takoneet maaleja yli 18 prosentin teholla JYPin jäädessä 13 prosentin tietämiin. JYPin ylivoima on ollut kotikentällä vain aavistuksen tehokkaampaa kuin vieraissa. Tapparalla taas kuviot ovat kulkeneet vieraissa huomattavasti paremmin kuin kotona: joukkueen ylivoima on toiminut vieraskentällä parhaiten koko liigassa. Tässä onkin yksi asia, joka JYPin pitää saada kuriin kotikentällään. Rangaistuksia molemmat joukkueet ovat ottaneet suurin piirtein yhtä paljon.

JYPin alivoimapeli on onnistunut keskimäärin jonkin verran paremmin kuin Tapparan, vaikka ero onkin selvästi pienempi kuin ylivoiman suhteen. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että JYPin alivoimateho on kuitenkin kotikentällä ollut heikompi kuin Tapparan - samalla kun Tapparan ylivoima vieraskentällä on siis toiminut erittäin tehokkaasti. Toisaalta Tapparan alivoimateho on vastaavasti ollut heikompi vieraissa, ja JYPin ylivoima taas on kotona ollut vahvempaa kuin vieraskentällä.

Vaikuttaisi siis siltä, että molempien joukkueiden etuna olisi välttää jäähyjä etenkin Hippoksella pelattaessa - ja samalla toivoa niitä vastustajalle. JYPin olisi muutenkin pysyttävä boksista poissa niin paljon kuin mahdollista koko sarjan ajan, sillä Tapparan ylivoima on ollut vahvempaa paitsi yleisesti, myös keskinäisissä otteluissa. Tapparalla avain alivoimatilanteiden onnistumiseen taas lienee se, että JYPin ykkösylivoima saadaan pidettyä tehottomana.

» Lähetä palautetta toimitukselle