Käytöstapoja, kiitos!

LIIGA / Artikkeli
Vanha lätkäfraasi muistuttaa vastustajan kunnioittamisesta. Se on myös usein toistuva termi SM-liigan kurinpitopäätöksissä. Mutta eikö se koske muita kuin pelaajia?

Useat SM-liigaseurat käyttävät otteluissaan niin sanottuja omia kuuluttajia, jotka eivät ole tuomarikerhon toimitsijoita, vaan seurojen itsensä tuomia hengennostattajia. Pääsääntöisesti tällainen toiminta on erittäin kannatettavaa, sillä lisätunnelman luonti ei ole koskaan pahasta.

Paitsi silloin, kun se menee yli.

Ilveksen otteluissa on kuluvalla kaudella toistuvasti menty tämän rajan yli. Kaiken kliimaksi oli torstai-illan Ilves-HIFK, mikä oli ottelukuuluttajan osalta täydellinen pohjanoteeraus.

Kotijoukkueen osumien ja onnistumisten hehkuttaminen kuuluu asiaan tiettyyn rajaan asti, mutta jossain kohtaa se kaikki kääntyy lähinnä myötähäpeän puolelle. Jokaista palkittua pelaajaa ei tarvitse hehkuttaa useiden sekuntien mittaisilla venytyksillä.

Kyse ei ole ottelukuuluttajan showsta, hän ei ole pääesiintyjä, pelaajat kentällä ovat. Ottelukuuluttajan tehtävä on kertoa tuomarin ratkaisut ja tilastomerkinnät. Valitettavasti Ilveksen otteluissa useamman kuin yhden kerran on jäänyt vastustajan maalintekijät kuulematta, kun Ilves-hehkutusten ja venytysten sijaan ääni tulee kuin haudan takaa.

Kaiken pohjanoteeraus oli Ilves-HIFK-ottelun rangaistuslaukauskilpailu, jossa kuuluttaja ensin kertoi kuka Ilveksen viides laukoja on ja sen jälkeen kehoitti yleisöä kannustamaan. Ja kun Miikka Männikkö ratkaisi ottelun, kuuluttaja avoimesti tuuletti toimitsijapöydän takana.

– Kuuluttaja saa kehottaa yleisöä kannustamaan jossain määrin, muotoili otteluvalvoja Pekka Rindell.

Kyseessä ei ollut missään tapauksessa ensimmäinen kerta, vaan toiminta on ollut täysin systemaattista koko kauden ajan jatkuen otteluiden alusta aina loppuun asti.

– Otteluvalvojat ovat tehneet raportteja aiheesta pitkin kautta ja tehdään jatkossakin, Rindell vahvistaa.

Kyse ei ole siis siitä, etteikö asiaa olisi ainakin jollain tasolla tiedostettu. Onko se jäänyt SM-liigan toimistolle, Ilveksen toimistolle vai eikö ottelukuuluttaja vain piittaa annetuista ohjeista?

Oli miten oli, Ilveksen ottelutapahtumaan tällainen täysin amatöörimäinen käyttäytyminen antaa ikävän sävyn. Kyse ei ole isoista asioista, mutta ammattilaissarjassa asioiden pitäisi hoitua kuten ammattilaissarjassa kuuluu. Nyt näin ei ole.

» Lähetä palautetta toimitukselle