Viitakoski nousi tärkeillä maaleilla ohi Suden

LIIGA / Artikkeli
Kärppien hyökkääjä Vesa Viitakoski iski torstai-iltana joukkueelleen kaksi tärkeää osumaa, joiden avulla oululaisryhmä kaatoi Tapparan. Osumat nostivat konkarihyökkääjän SM-liigan kaikkien aikojen maalipörssissä sijalle viisi, kun hän jätti taakseen vanhan joukkuekaverinsa Timo Suden.

Vesa Viitakoski on torstai-illan jälkeen iskenyt urallaan 296 osumaa, jotka ovat syntyneet 17 kauden ja 797 ottelun aikana. Kaksi osumaa Tapparaa vastaan nostivat miehen ohi Timo Suden, jolla maaleja on 295. Viitakosken edellä tilastossa ovat Arto Javanainen, Reijo Leppänen Esa Peltonen ja Jorma Vehmanen, johon kärppähyökkääjällä on nyt matkaa yhdeksän maalia.

Aktiivipelaajista 50 parhaan maalintekijän listalle mahtuu Viitakosken lisäksi ainoastaan kolme aktiivia: Janne Ojanen (sija 9. , 283 maalia), Kalle Sahlstedt (42., 202) ja Kimmo Kuhta. (47., 199).

Tilastossa kohonnut hyökkääjä oli rajapyykin rikkoutumisen jälkeen tuttuun tapaansa vaatimaton. Suden ohittaminen lämmitti mieltä, mutta itsekriittisyys pyrki pintaan.

– Pelasin ”Timin” kanssa kaksi vuotta samassa joukkueessa. Iloinen olen rajapyykistä, mutta kyllähän tämän olisi pitänyt tulla jo aikoja sitten. Alkoi tulla jo fiilis, että ei niitä osumia tule ollenkaan, Viitakoski huokasi.

Romuluinen Viitakoski ottaa kentällä usein oman paikkansa maalin edestä. Miehen viime vuosien osumat eivät ole olleet yleensä kauniita, mutta monikaan pelaaja ei vastaaviin pysty.

Tapparaa vastaan Viitakoski teki ensimmäisen maalinsa, kun kirvesrintojen maalivahti Harri Säteri ja pakki Harri Ilvonen hölmöilivät maalin takana ja kärppähyökkääjä sai sutia kiekon tyhjiin. Toisessa osumassa Kimmo Koskenkorvan veto pomppi maalille, jonne Viitakoski oli tuttuun tapaan rynnistänyt. Miehellä oli helpohko työ latoa ottelun voittomaali. Ensimmäisellä maalillaan mies nousi Suden kanssa tasoihin, toisella ohi.

– Molemmat maalit vähän pomppivat, kävi tuuri ja sain iskeä kummankin tyhjiin. Ensimmäisessä ja kolmannessa erässä oli kyllä paikat pistää kiekko maaliin.

– Olivathan nuo maalit aika kuvaavia minulle. Varsinkin viime vuosille, kun rooli on muuttunut. Läheltähän niistä on iso osa tullut, roolin mukaisesti.

”Vesku on nero!”

Kuluvan kauden esityksiinsä 39-vuotias konkari ei ole kovinkaan tyytyväinen. Urallaan paljon maaleja latonut mies vaatii itseltään tehoja.

– Oma peli.. mikähän olisi oikea sana kuvaamaan, tehotonta on ollut. Hävettää, että viimeisten 10-15 pelin maalimäärä on noin pieni. Sen takia olen iloinen, että nyt onnistuin.

Torstaina miehellä oli mahdollisuus tehdä hattutemppukin, kun kiekko pyöri maalilla ja Viitakoski rynnisti paikalle. Kiekko ei kuitenkaan pomppinut sisään.

– Tulin tilanteeseen, no ei nyt kovalla vauhdilla, mutta sanotaan että reippaasti. Oli sitten vähän huono kulma, enkä saanut kiekkoa sisään. Onneksi teimme pian sen jälkeen maalin ja peli tuli lukemiin 4-1.

Viitakoskella oli paikka latoa kolmas osumansa ylivoimapelissäkin, kun mies sai kiekon lapaansa maalin edessä. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan laukonut, vaan pyöräytti laatan takanurkalle, josta Kristian Kuusela pisti tyhjiin. Katsomosta kuuluikin osuman jälkeen huuto ”Vesku on nero!”.

– Jyväskylässä oli jo vähän vastaava paikka. Katsoimme tilannetta videolta ja tuohon tuli idea. Ensimmäisessä erässä (Jari) Viuhkola syötti minulle ja yritin sitten itse. Jälkimmäisessä tilanteessa nakkasin sitten Kuuselalle samanlaisen tilanteen. Vaihtoehdot siinä ovat ampuminen ja syöttäminen, ja nyt päätin syöttää.

Kärppien ykkösylivoima on tällä hetkellä todella vaarallisen oloinen ryhmä, kun hyökkäystrion tukena on raskas kenttätykistö puolustuksesta, josta limppua maalille pommittavat Teemu Aalto sekä paluun kaukaloon tehnyt Mikko Lehtonen.

– Kentässä on neljä maajoukkuetason pelaajaa, eikä vain EHT-tason, vaan ihan MM-tason. Lehtosen tulo on iso apu siihen. Tosi hienoa pelata tämmöisessä vitjassa.

– Viuhkola syöttelee ja muut ovat uskomattoman kovia pommittajia. Itsekin saan sitten tehtyä joskus maaleja, vaikka toki minun selvä roolini on olla maalilla ja tehdä muille tilaa. Kaiken kaikkiaan on varmasti paras vitja, missä olen ylivoimaa pelannut. Ilveksessäkin oli kovia kenttiä, mutta ei näin tasokasta kokonaisuutta.

Mikäli roolit säilyvät samana ja Kärppien peli kulkee, eivät Viitakosken torstain osumat jää hänen kauden viimeisikseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle