Rautakorpi: "Paluu juniorivuosiin"

LIIGA / Haastattelu
"Tuli fiilis, että palattiin kertaheitolla juniorivuosiin. Kun liigaotteluun on nimetty kotituomarit ja -otteluvalvoja, vierasjoukkue joutuu tulemaan paikalle täysin alastomana", Jukka Rautakorpi jyrisi Kärpät-HPK-ottelun jälkimainingeissa. Hämeenlinnan Pallokerhon valmentaja peräänkuuluttaa SM-liigalta järkeä säästötoimiin.

Tiistain ottelun Oulussa tuomitsi kokonaan paikallinen tuomariryhmä, päätuomareina Tuomo Sorakangas ja Vesa Keränen. Liiga pyrkii säästämään ottelutapahtumien kuluissa, ja tällä kertaa säästö kohdentui tuomarien matkakustannuksiin.

Rautakorpi kyseenalaistaa menettelyn järkevyyden.

- Näillä toimenpiteillä pyritään kustannustehokkuuteen. Tuomarin puolueeton rooli on kuitenkin sellainen urheilun lähtökohta, että järjestelmä pettää tällä tavoin toimiessaan yleisön ja urheilun, Rautakorpi kommentoi edellisen illan tapahtumia.

Rautakorpi epäili lisäksi haukiputaalaisen Sorakankaan ja oululaisen Keräsen kokemuksen olleen riittämätön poikkeusjärjestelystä suoriutumiseen. Sorakangas on tuominnut muun muassa alle 18-vuotiaiden arvokisoissa, ja hänet on valittu Mestiksen parhaaksi erotuomariksi kaudella 2004-2005. SM-liigassa otteluita päätuomarina on takana vähemmän, kuten myös parillaan Keräsellä.

- Toinen tuomareista on puhaltanut parikymmentä peliä ja toinen kaksitoista. Järjestely ei ole sentasoinen, jota huippu-urheilussa odotetaan, ja verrattuna muihin lajin puitteisiin.

Eniten Rautakorven hampaankoloon ottelusta jäi alun tilanne, jossa Kristian Kuusela taklasi Joonas Vihkoa. Vihko sai tilanteen seurauksena aivotärähdyksen.

- Kuuselan taklaus on katsottu kuva kuvalta, ja se on tänään liigankin puolesta todettu sääntöjen vastaiseksi. Vihko loukkaantui vakavasti. Mitä jälkiseuraamuksia tulee, on toinen keskustelu. Se, että tuomari jättää antamatta edes jäähyä tilanteesta, on aivan anteeksiantamatonta.

Järjestelmää koetellaan

Rautakorpi totesi oman joukkueensa ansainneen ottelussa voiton. HPK oli hänen mukaansa parempi joukkue pelillisesti. Voittomaalin Kärpät pääsi iskemään ottelun lopussa kahden miehen ylivoimalla.

- Järjestelmää koetellaan tällaisissa tilanteissa. Ottelun lopussa ei voinut välttyä tunteelta, että kotijoukkueelle piti saada järjestettyä ylivoima ja tilaisuus ottaa voitto. Mäenpään jäähy oli täysin aiheeton. Sitäkin tilannetta on katseltu pitkään.

Kärpät sai kahden miehen ylivoiman ensimmäisessä erässä. Tämäkin tilanne oli Rautakorvelle vaikea sulattaa. Keränen tuomitsi Marko Tuulolalle rangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta, ja sen perään HPK:n maalivahtivalmentajalle Jari Kaarelalle toimihenkilön ottelurangaistuksen käytöksestä.

Rautakorpi ei puolustellut Kaarelan käytöstä, mutta muistutti että vastaavia tilanteita tulee eteen jatkuvasti.

- Raja on häilyvä, mistä käytösrangaistuksia tulee. Toki pitää käyttäytyä siten, ettei aihetta
tulkinnanvaraisuuksille edes tule.

» Lähetä palautetta toimitukselle