Mielipide

”Terrieri hankittiin ja terrieri saatiin”

LIIGA / Kolumni
SaiPasta täksi kaudeksi Jokereihin siirtynyt puolustaja Simo Mälkiä debytoi jokeripaidassa torstain avauskierroksella HIFK:ta vastaan. Pienikokoinen puolustaja aloittikin hyvin esittäen perusvarmaa puolustuspeliä pakkikaverinsa Marko Kauppisen vierellä.

Jokereiden puolustaja Simo Mälkiä, 26, esiintyi debyytissään eleettömästi. Numerolla 20 pelaava puolustaja pelasi peruspeliä taistellen ja helppoja syöttöjä omille laittaen. Peliaikaa Marko Kauppisen parina pelannut Mälkiä keräsi uransa ensimmäisessä paikallisottelussa mukavat 19.18 ja tehotilastoon lukeman +1.

Ensiesiintyminen uuden kotiyleisön edessä sai ainakin jonkin verran perhosia puolustajan vatsaan. Katsomoon jännitystä ei ainakaan hermostuneisuutena näkynyt, siksi varmasti Mälkiä kaukalossa esiintyi.

– Ainahan se sarja-avaus on jännä paikka, ja nyt varsinkin. Kyllähän sitä vähän jännitti, mutta kun peli lähti rullaamaan, ei siellä paljon ehtinyt jännitellä. Ottelu itsessään oli hyvä taistelupeli, jossa pistettiin hyvin kroppaa likoon, Mälkiä kertasi ottelun tauottua.

Myös Jokerien päävalmentaja Hannu Aravirta oli uuden suojattinsa otteisiin tyytyväinen.

– Terrieri hankittiin ja terrieri saatiin. Esitys oli Simolta erittäin jämäkkä ja tällaista elekieltä olen häneltä halunnutkin nähdä, Aravirta kehui.

Uuden opettelua

Simo Mälkiä tunnetaan perusvarmana puolustajana, jonka vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä. Vaikka Mälkiä ei ole kaukalon suurin pakki, luonnistuu entiseltä Etelä-Karjalan terrieriltä peli omassakin päässä varsin mukavasti. Jokereissa roolia on tarjolla laidasta laitaan.

– Me halutaan Simosta sellainen all around-pelaaja. Häntä voi käyttää yli-, ali- sekä tasavoimin tilanteessa kuin tilanteessa. Hänellä on ainekset kaikenlaisiin rooleihin, Aravirta totesi.

Vaikka SaiPa-kasvatin perustyökalut ovatkin kunnossa, on sopeutuminen uuteen seuraan ja pelitapaan ottanut aikansa. Kun pakkiparit ovat vaihdelleet läpi harjoitusotteluiden, on pelaaminen ollut ajoittain pientä hakemista.

– Uuden opettelua tämä on vähän vielä ollut. Vähän on pelillisiä eroja SaiPan aikoihin ja kyllä siinä on ollut jonkin verran mietittävää, puolustaja myöntää.

– Kaikille meille tämä on toistaiseksi ollut oppimisprosessia. Olemme tarkoituksellakin sekoittaneet pakkipareja, jotta kaikki oppivat tuntemaan toisensa ja pelaamaan eri koostumuksissa, kuittasi puolestaan valmentaja Aravirta.

Mälkiä sanoo, että Jokereissa kiekkoa yritetään pitää hieman enemmän kuin mitä tapana oli SaiPassa. Toisaalta juuri vahva kiekkokontrolli on omiaan tuomaan myös Mälkiän vahvuuksia esiin hyvänä luistelijana sekä kiekonkäsittelijänä.

– Sellaista yleistä kehitystä tässä ollaan hakemassa. Tarkoitus on olla vastuullisesssa roolissa joukkueessa ja kun joukkue menestyy, niin omatkin tavoitteet täyttyvät, Mälkiä laskeskeli.

Retee tyyppi

Täysin ummikko Mälkiä ei pääkaupungissa kuitenkaan ole, sillä mies asui Helsingissä jo vuosituhannen alkupuolella, kun Heikki-Isä valmensi HIFK:ssa. Minkäänlaisia ongelmia ei ole ollut myöskään päästä sisään joukkueeseen.

– Tähän joukkueeseen on ollut todella helppo päästä sisään. Täällä kun on näitä vanhoja äijiä, kuten "Lintu" (Juha Lind), niin kenen tahansa on helppo tulla tänne.

Valmentaja Aravirta kehuu uuden suojattinsa työmoraalia ja vakuuttaa tämän olleen osaltaan helpottamassa ex-SaiPan pääsyä sisään jokerijoukkueeseen.

– Simo on aika retee tyyppi, joka on mun käsityksen mukaan päässyt oikein hyviin ryhmään sisään. Hän on tehnyt kovasti töitä, ja sehän se on paras tapa päästä joukkueeseen, Pelicansia vielä viime kaudella valmentanut Aravirta sanoi.

Avausvoiton jälkeen katseet on jokerileirissä käännetty jo lauantain vierasotteluun Turussa. Liikaa hienoa voittoa paikallisvastustajasta Mälkiä ei kuitenkaan lähde hehkuttamaan.

– Hyvillä mielin tästä lähdetään, kun saatiin tämä jännäkakka-peli pois alta. Täytyy kuitenkin muistaa, että tämä on 1/58, että ei tällä pitkälle pötkitä, puolustaja muistuttaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle