Mielipide

Dialogi: Toimittajat eri mieltä voittajasta

LIIGA / Kolumni
Blues ja Kärpät kohtaavat pudotuspeleissä neljäntenä vuonna peräkkäin. Espoon toimituksen Eero Hurmerinta ja Oulun toimituksen Toni Järvenpää keskustelivat ottelusarjan ratkaisupaikoista.

Hurmerinta: Nämä Bluesin ja Kärppien pudotuspelisarjat alkavat tuntua jo jokakeväisiltä vai kuinka?

Järvenpää: Totta, Blues on vahvasti nousemassa vakiomenestyjäksi liigassa. Ellen peräti sanoisi, että kannoksi Kärppien kaskessa.

Hurmerinta: Kärpät on toki voittanut kolme edellistä sarjaa.

Järvenpää: Kyllä, mutta tämän vuoden sarjassa Bluesilla on viime vuodelta hyvin säilynyt runko. Vanhaa sanontaa mukaillen: ”ensin täytyy oppia häviämään, jotta voi voittaa" - Blues maksoi viime keväänä oppirahansa ja on mielestäni täysin valmis mestaruuteen saakka tällä kaudella.

Hurmerinta: Se on aika lailla totta. Kärpätkin hävisi sen yhden finaalin Tapparalle ennen mestaruuksiaan. Aika kauas pitää mennä että mestari ei ole saanut mitalia edellisten vuosien aikana.

Järvenpää: Näin on. Blues kykeni säilyttämään pelaajarunkonsa melko hyvin ja valmennus on sama, onko nyt Bluesin vuoro? Kärpillä on erilaiset lähtökohdat tähän sarjaan, mitä aiemmissa. Valmennus ja kasa profiilipelaajia vaihtui, joten onko tie Bluesin voittomarssille jo auki?

Hurmerinta: Voi hyvinkin olla, sillä varsinkin kaksi viimeistä Pelicans-peliä oli Bluesilta todella hyviä. Toki Kärpät on aivan eri tasoa vastustajana kuin Pelicans.

Järvenpää: Pelicansilla loppui bensa kesken, kun taas Kärpät tulee sarjaan levänneenä. Blues antoi kyllä todellisen myrskyvaroituksen, joka ei varmasti Kärppien leirissä jäänyt huomaamatta.

Hurmerinta: Pelituntuman takia Bluesin iskupaikka on ehdottomasti sarjan alussa. Viime vuoden finaaleissakin Blues jaksoi neljännen pelin kolmanteen erään, mutta sen jälkeen ei ollut juurikaan mahdollisuuksia vaikka viidennessä pelissä avausmaalin tekikin.

Järvenpää: En usko, että Bluesin mahdollisuuksia vähentäisi avausottelun tappiokaan. Bluesilla on todella laaja ja laadukas materiaali käytettävissään, joista löytyy ratkaisuvoimaa mahdollisiin seitsemänsiinkin peleihin saakka.

Kestääkö Koskisen kantti?

Järvenpää: Kärpillä on toki reservissä Toni Dahlman, Atte Ohtamaa ja Juho Keränen, jotka voivat tarpeen tullen paikata loukkaantumisia. Siitä huolimatta, Kärppien kärki on ehkä terävämpi mutta ohuempi.

Hurmerinta: Bluesillakin on Sami Sandell ja Joonas Rönnberg, jotka eivät ole juurikaan pelanneet näissä pudotuspeleissä. A-junioreistakin voi vielä nostaa nuoremman Lajusen tai Nättisen tarpeen tullen, kun heidän pelit muuten ovat ohi.

Järvenpää: Entä maalivahtiosasto? Riittääkö nuoren Koskisen kantti pelata finaalipaikasta?

Hurmerinta: Koskinen ei aivan parhaimmillaan Pelicansia vastaan ollut, mutta en silti olisi henkisestä kantista huolissani. Enemmän ongelmia voi tuoda pudotuspelien kova pelitahti, etenkin jos tämäkin sarja menee pitkäksi, vähintään kuudenteen peliin.

Järvenpää: Koskinen on isokokoinen maalivahti, palautumisen kanssa voi koitua vaikeuksia sarjan venyessä. Riittääkö valmennuksen luotto Brückleriin, tosipaikan tullen?

Hurmerinta: Uskon näin, sillä jos ei riittäisi, hänet olisi todennäköisesti laitettu kiertoon siirtotakarajalla.

Järvenpää: Itse pidänkin Bluesin ainoana heikkoutena nimenomaan maalivahtiosastoa, sillä Koskista ei ole vielä näissä liemissä keitetty. Brückler saattaa toki olla yllätysvalmis opittuaan viime kevään hieman heikosti menneistä peleistä.

Hurmerinta: Brücklerille viime kausi oli ensimmäinen, jolloin hänen joukkueensa todella menestyi. Paineet olivat aivan erilaiset kuin missään muualla.

Järvenpää: Uskoisin, että tällä kaudella paineet ovat jopa suuremmat. Bluesilla ei voi olla kuin yksi tavoite tällä kaudella, eli kirkastaa viime kauden mitali. Puhumattakaan siitä, että Blues lähtee sarjaan ennakkosuosikkina.

Hurmerinta: Se on totta. Aikaisemmissa sarjoissa Kärpät on ollut aina suosikki, ja hyvin he ovat aina hommansa hoitaneet.

Tuttuja vai yllättäviä ratkaisijoita?

Hurmerinta: Ben Eaves on ollut ketjuineen liekeissä. Löytyykö Kärpistä hänelle pysäyttäjää, jos Eaves on terveenä?

Järvenpää: Epäilen, sillä Kärppien puolustus on melko pitkälti huippuvireisen Tarkin vastuulla. Kärppien paras puolustus on tällä kaudella ollut laadukas hyökkäys, vaikka puolustus on vahvistunut kevättä varten. En silti usko, että Eavesin tai Kellerin osalta mitään erityisvartiointia Kärpät järjestää. Huippupelaajia molemmat, mutta Kärpillä on vastata hyökkäykseen hyökkäyksellä. Miltä kuulostavat sellaiset nimet kuin Viuhkola, Kuusela, Andersson?

Hurmerinta: Kärpillä on kyllä laaja materiaali hyökkäyksessä, tuohon kun lisää vielä Koiviston ja Corson. Kahden alemman ketjun osalta toki materiaali heikkenee, mutta on sielläkin useita pelaajia jotka ovat mestaruuden voittaneet sekä Viitakoski, jolta mestaruus puuttuu.

Järvenpää: Uskotko, että Blues lähtee pelaamaan Kärppien kahta kärkiketjua vastaan erityisellä suunnitelmalla, vai luottaako Matikainen Kärppien hoituvan ilman erityisvartiointia?

Hurmerinta: En usko erityisvartiointiin. Monet kärkihyökkääjät osaavat hoitaa myös puolustusvelvoitteet hyvin.

Järvenpää: Totta. Entä mitä vastaat väittämääni, että tämän välieräsarjan voittaja on myöskin tuleva mestari?

Hurmerinta: Mielestäni sarjan voittaja on kyllä ennakkosuosikki finaaleissa. Riippuu paljon myös sarjojen kestosta. Jos tämä sarja menee seitsemään ja toinen sarja poikki neljässä, asetelmat voivat muuttua.

Hurmerinta: Pudotuspeleissä puhutaan usein yllättävistä ratkaisijoista. Kuka voisi olla sellainen pelaaja Kärpistä?

Järvenpää: Kärppien hyökkäyksen puolesta voisin nimetä yllättäjiksi Mikko Alikosken ja Teemu Normion, joka kyllä viime kaudellakin teki tärkeitä maaleja. Puolustuksessa on kulttihahmoksi Oulussa noussut Ossi-Petteri Grönholm, joka kykenee ratkaisuihinkin.

Hurmerinta: Bluesin osalta Jari Tolsa on jälleen ollut pudotuspeli-iskussa. Puolustajista nostaisin Ismo Kuoppalan ja Santeri Heiskasen esiin. Kähkönen oli viime vuonna jo hyvä, mutta tänä vuonna hänestä ei voi enää puhua yllättäjänä.

Järvenpää: Uskoisin, että tässä parivaljakossa etenkin tullaan näkemään maaleja ei niin odotetuilta pelaajilta, sillä molempien materiaali on laaja.

Järvenpää: Mutta kumpi joukkue tulee tekemään ne vaadittavat maalit? Kumman uskot voittavan ja miksi?

Hurmerinta: Veikkaan, että Bluesin mestaruusnälkä on sen verran kovempi, että sarja kääntyy lopulta Espooseen. Ainakin kuusi, mahdollisesti seitsemän peliä tarvitaan, ja ainakin yhtä peliä väännetään vähintään 80 minuuttia.

Järvenpää: Oma veikkaukseni kääntyy tuon maalivahtiedun vuoksi Kärppien puolelle. Todella tasainen sarja tullaan näkemään, joka venyy varmasti seitsemänteen otteluun. Sarjan venyessä uskon Kärppien mahdollisuuden kasvavan, sillä joukkue on täynnä pelaajia jotka todella osaavat voittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle