Grönholm ensimmäistä kertaa välierissä

LIIGA / Haastattelu
Kärppien puolustaja Ossi-Petteri Grönholm oli yksi joukkueensa pirteimmistä ilmestyksistä puolivälierissä. Jykevä pakki oli nostanut selvästi tasoaan runkosarjaan verrattuna. Mies suuntaakin nyt innolla kohti entistä tärkeämpiä pelejä.

Yli 300 SM-liigan runkosarjaottelua tahkonnut Ossi-Petteri Grönholm on Kärppien muuhun joukkueeseen verrattuna kokematon kolli pudotuspeleissä. Pakki on pelannut kerran puolivälierissä SaiPan riveissä ja lisäksi Ruotsin Elitserenissä vastaavia pelejä viime keväänä.

Jokereista otetun niskalenkin myötä Grönholm pääsee nyt ensimmäistä kertaa urallaan välieräpeleihin. Mies itse onnistui puolivälierissä erinomaisesti ja nosti tasoaan runkosarjasta. Hyvät esitykset toivat palkinnon myös uran ensimmäisen pudotuspelimaalin myötä.

– Loistavat tunnelmat. Ensimmäistä kertaa pääsee taistelemaan mitaleista – eihän parempaa voisi ollakaan. Maalin myötä sai myös vähän apinaa pois selästä siltäkin rintamalta ja voi keskittyä olennaiseen, Grönholm hymyilee.

Pudotuspelien taisteluilme on tarttunut Grönholmiinkin ja hän on valmis taistelemaan joukkueensa eteen kynsin ja hampain. Fyysisen pelin taitava puolustaja myöntää, että ero runkosarjapeleihin on iso. Paineista huolimatta hän pelasi Jokereita vastaan rohkeasti, mutta vältti samalla virheet.

– Yhtenäinen henki joukkueessa, taistellaan joka kiekosta. Mukavalta maistuu. Onhan näissä otteluissa ero runkosarjaan: kovempaa ja fyysistä peliä.

– Ei varsinaisesti ole tarvinnut muuttaa omaa peliä. Tietysti tilanteet pelataan vähän enemmän loppuun ja taklauksia haetaan enemmän.


Grönholm oli puolivälierissä hyvässä iskussa.

Oma paikka löytyi

Kärpät on pelannut pudotuspeleissä paljon kuudella puolustajalla. Tällöin rytmi säilyy tasaisena ja myös pakkipari on koko ajan sama. Grönholm on loppukaudesta puolustanut yhdessä joukkueen kapteenin Ilkka Mikkolan kanssa, jolla pudotuspelikokemusta on aavistuksen verran enemmän. Mikkola noussee tänä keväänä SM-liigan eniten pudotuspelejä tahkonneeksi pelaajaksi.

– Maailmanluokan pelaaja vierellä, niin helppo pelata. Olemme oppineet myös tuntemaan toisemme, helpompi pelata senkin myötä. Kuuden pakin järjestelmä sopii oikein hyvin minulle.

Grönholmin rooli on vaihdellut kauden aikana varsin paljon. Syksyn loukkaantumissuman aikana mies tahkosi hurjia minuutteja, mikä näkyi väistämättä myös otteissa virheiden myötä. Kauden edetessä ja sairastuvan tyhjetessä oma rooli on kuitenkin löytynyt ja puolustaja on saanut pelata omien vahvuuksiensa kautta.

– Pikkuisen vuoristorataa on kausi mennyt. Uuteen kaupunkiin ja joukkueeseen totuttelu otti aikansa. Omasta mielestä mennyt ihan hyvin. Välillä tuli vähän liikaakin peliaikaa, vaikka eihän sitä toisaalta voi ikinä liikaa tulla. Oma rooli oli vähän hakusessa.

Muualta Ouluun muuttavat pelaajat valittelevat usein pohjoisen kaamoksen kurjuutta. Pimeys löi vasten myös Kotkan miehelle, mutta ei aiheuttanut suurempi traumoja.

– Olihan se pimeä talvella. Kun heräsi, oli pimeää. Kun meni hallille, oli pimeää. Mutta kyllä siihen tottui aika pian.

Kotkasta maailmalle ponnistaneen puolustajan kasvattajaseura Titaanit koki tällä kaudella oman osansa pimeydestä, kun talousepäselvyydet painoivat seuraa. Kauden lopussa seura lopulta karsiutui Mestiksestä Suomi-sarjaan. Grönholm ei ole paljoa ehtinyt seurata kotikaupunkinsa joukkueen edesottamuksia, mutta kasvattajaseuran rämpiminen ei luonnollisesti tunnu hyvältä.

– En ole juuri ehtinyt seurata kuin sarjataulukosta. Vähän surulliseltahan se näyttää. En tiedä, mitä siellä on tapahtunut, mutta ei lupaavalta näytä.


Puolustaja löysi paikkansa kärppälaumasta.
Aapo Mannelin - aapo.mannelin@jatkoaika.com

Tiukat puolivälierät, kova haaste myös edessä

Puolustava mestari onnistui puolivälierissä nujertamaan vastustajansa lopulta viidessä ottelussa. Sarja oli kohtalaisen tasainen, mutta Kärpät oli lopulta vaaditun askeleen edellä.

– Oli paljolti sellainen vastustaja kuin odotinkin. Yksi peli repsahti kotona ja Jokerit vei kerran vieraissa. Hyvää kiekkoa pelasimme molemmat.

– Olimme maalintekotilanteissa vähän terävämpiä. Kaverilla oli paikkansa, mutta me käytimme omamme hyvin hyväksemme. Hitusen parempi maalinteko ratkaisi sarjan.

Kärppien välierävastustaja selvisi vasta tiistai-iltana, kun Blues kaatoi seitsemännessä kohtaamisessa Pelicansin. Kyseinen ottelu ratkesi jo alussa, kun espoolaiset latoivat kiekkoa urakalla vieraidensa nuottaan. Oululaisten riveissä peliä seurattiin, mutta kovin suurta painoarvoa alussa ratkenneelle ottelulle ei tulevaisuutta varten voi antaa.

– Sivusilmällä katsoin peliä – ensimmäiset kahdeksan minuuttia. Ei siitä kannata juuri johtopäätöksiä tehdä.

Välierävastustajan tyyli on kuitenkin Kärppien leirissä tiedossa. Pienpedot eivät odota saavansa tulevissa peleissä mitään ilmaiseksi.

– Uhrautuva ja fyysinen joukkue, joka pelaa tilanteet loppuun asti. On sitä kauden mittaan seurattu ja pelattu vastakkain, tiedämme kyllä suurinpiirtein mitä siellä on vastassa.

– Uhrautuvaisuus on ero Jokereihin, Bluesissa mennään vaikka pää edellä kiekkoon. Varmasti myös yhtenäisempi joukkue kuin Jokerit.

Oululaiset ovat saaneet kerätä voimia lauantaista saakka, kun taas Blues pelasi maanantaina ja tiistaina. Grönholm ei kuitenkaan usko, että pelit painaisivat espoolaisten jaloissa.

– En usko, että painaisi yhtään. Aletaan taistella mestaruudesta ja pääsystä finaaleihin – eivät nuo lisäottelut näy millään tavalla, Grönholm päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle