Mielipide

Katseet Kapasessa

LIIGA / Kolumni
KalPan pelillisestä sielusta ei kenelläkään liene epäselvyyksiä. Kapteeni Sami Kapanen on valmis viemään joukkueensa pitkällä kevääseen.

SM-liigan ehdottomasti kovin paluumuuttaja kuluvaksi kaudeksi oli KalPan Sami Kapanen. Laitahyökkääjä saapui pitkän NHL-uran jälkeen rakkaaseen seuraansa KalPaan.

Tulos runkosarjassa oli häikäisevää ja KalPa nousi Kapasen johdolla nopeasti sarjan kärkijoukkueisiin. Kuopiolaiset pääsivät pitkän odotuksen jälkeen pudotuspeleihin ja hyvän menestyksen ansiosta Kuopiossa on puhjennyt todellinen kiekkobuumi. Pudotuspelien lipuille on ollut Savossa kovaa kysyntää.

- Mieltä lämmittää, että on kysyntää. Kuopiossa on odotettu pitkät 14 vuotta, että pääsemme pelaamaan SM-liigan pudotuspelejä. Kausi on toistaiseksi mennyt yläkanttiin ja yleisö on ollut hyvin mukana, niin on hienoa nähdä lippujen kelpaavan, myhäili tyytyväinen Kapanen.

KalPa on saanut harjoitella rauhassa, kun pudotuspelien ensimmäisiä kierroksia on pelattu SM-liigassa. Kokenut Kapanen odottaa jo innolla kaukaloon pääsyä.

- Tällä hetkellä vähän odottelevat tunnelmat, kun on ollut pitempi tauko. On tullut katseltua tv:stä edeltävän vaiheen pelejä.

- Virtaa ja energiaa tuntuu paljon olevan treeneissä. Mennään välillä miljoonaa ja tuntuu, ettei aina ajatus pysy mukana. Toisaalta on ihan hyvä, että saadaan muutamat treenit tässä välissä ennen kuin pelit alkavat, niin ehditään polttaa isoin into pois.

Ennakkoluulottomasti haastamaan HPK:ta

Kilpirinnat sai monien värikkäiden vaiheiden jälkeen vastaansa HPK:n. Hämeenlinnalaisvastustaja on Kapasen mukaan yksi SM-liigan ehdottomista kärkiseuroista.

- Erittäin vaikea vastustaja. HPK on todella laadukas joukkue. Heillä oli vähän vaikea alkuohjelma ja -kausi, mutta sen jälkeen HPK on ollut aivan kärjessä, analysoi Kapanen tulevaa vastustajaa.

Ritaripaitojen vahvuudet ovat hyvin selvillä KalPan monitoimimiehelle.

- Heillä on laajuutta tasaisessa materiaalissa, huikea maalivahti ja erinomainen ykköskenttä, joka on ollut todella tehokas. Meillä on työtä pysäyttää HPK:n ykköskenttä.

Mitään suurempaa erikoisvartiointia ei KalPan kannata HPK:n tehonyrkille tehdä. Kapasen mielestä mahdollisuudet piilevät kuopiolaisten omassa aktiivisessa pelitavassa.

- Meidän pitää pelata omaa peliä. Toteuttamalla samaa peliä kuin runkosarjassa, meillä on mahdollisuus menestyä. Emme voi lähteä liikaa keskittymään vastustajan tekemisiin, vaan meidän pitää pelata oman pelin kautta.

Runkosarjan kohtaamiset unohdettava

Paperilla HPK näyttäisi olevan mieluinen vastustaja KalPalle. Kuopiolaiset voittivat neljä joukkueiden viidestä kohtaamisesta runkosarjassa. Suurta etua asiasta Kapanen ei suostu ottamaan.

- Totta kai se antaa meille vähän itseluottamusta ottelusarjaan, että on olemassa mahdollisuudet kaataa HPK. Kuitenkaan runkosarjan menestyksellä ei ole mielestäni mitään merkitystä.

- Peli itsessään ei radikaalisti muutu. Pelisysteemi sen sijaan muuttuu paljon, kun ei pelata yksittäisestä pelistä vaan ottelusarjanvoittajasta. Se tuo aivan erilaisen luonteen kentälle. Joukkueiden välille syntyy varmasti tulisia taistelupareja.

KalPan tavoite ennen kauden alkua oli päästä pudotuspeleihin, mutta joulun jälkeen tähtäimeksi laitettiin suora pudotuspelipaikka. Kun molemmat tavoitteet täyttyivät, niin mitä sitten jatkopeleissä halutaan?

- Kaikki lähtevät hakemaan mitalia ja mestaruutta. Sarja on tällä kaudella ollut niin tasainen, että kaikki joukkueet omaavat mahdollisuuden mennä jopa loppuun asti. Kuitenkin siitä puhuminen ja haaveilu ovat asioiden edelle menemistä. Olen sitä mieltä, että tämän hetken tavoitteena on voittaa ottelusarja ja siirtyä eteenpäin.

Kapteenille käy kaikki roolit

Kapanen on kuluvalla kaudella näyttänyt olevansa valmis tekemään kaikkensa joukkueen eteen. Kapteeni on esimerkillisesti laittanut kroppansa likoon laukaisuja peittäessä, eikä ole kaihtanut kulmavääntöjäkään.

Todennäköisesti Kapasen paikka löytyy Kalle Sahlstedtin rinnalta ykköskentän laidalta. Monipuolinen laitahyökkääjä on välillä pelannut myös puolustajan tontilla, kun valmennus kaivannut konkarin apuja hieman oudommalla paikalla.

- Pelipaikka on valmennuksesta kiinni. Luulen, että ottelusarjan aikanakin voi tulla muutoksia riippuen siitä, miten oma ja joukkueen peli kulkevat. Olen sanonut valmennukselle olevani valmis mihin vaan.

Viimeiset hetket ennen puolivälieräsarjan alkua käytetään henkisien voimavarojen lataamiseen. Suuria muutoksia ei enää joukkueissa ehdi tehdä.

- Harjoitellaan aivan perusasioita. Pidetään henkistä ja fyysistä virettä yllä. Mitään taikatemppuja ei enää viime hetkillä ole tehtävissä.

Pudotuspelit KalPan osalta alkavat 13.3. Hämeenlinnassa, niin koko Kuopion katseet kohdistuvat Sami Kapaseen. Kapteenilta odotetaan todellisia suurtekoja pudotuspeleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle