Mielipide

Dialogi: HPK vai KalPa välieriin?

LIIGA / Kolumni
Jatkoajan ensimmäinen päätoimittaja Matti Liljaniemi ja nykyinen nokkamies Kimmo Viitarinne analysoivat HPK-KalPa-otteluparia.

Kumpi menee jatkoon? Ketkä loistavat? Kuka on ottelusarjan suurin floppi? Kaikkitietävät Matti Liljaniemi ja Kimmo Viitarinne kertovat totuuden – tai ainakin luulevat niin.




Matti Liljaniemi on entinen Jatkoajan päätoimittaja, joka paukuttaa koko toimituksen kärkkäimmät mielipiteet. Tamperelaistunut turenkilaishuumorin erikoismies ei jätä mielipiteillään ketään kylmäksi.






Kimmo Viitarinne on kuopiolainen vapaa toimittaja ja Jatkoajan päätoimittaja, joka luulee tietävänsä urheilusta kaiken. Mielipiteitä riittää ja toimituksen ylipäällikkö ei osaa olla hiljaa edes nukkuessaan.




Liljaniemi: Ollaanko Kuopiossa henkisesti valmistautuneita siihen, että KalPan kupla puhkeaa kuin subprime-lainojen markkinat konsanaan?

Viitarinne: Pankkimiehenä minun varmaan tämä asia pitäisi tietää, mutta en usko aivan niin jyrkkään laskuun kuin talousmaailmassa.

Liljaniemi: Eihän KalPa itsessään ole kupla. Päinvastoin, Kuopiossahan on rakennettu erinomaista pohjaa perustuen kovaan työhön ja pelaajien kasvattamiseen. Mutta kuvitelmat siitä, että kalakukot pärjäisivät pudotuspeleissä, ovat pelkkää harhaa ja toivekuvia. Nyt ollaan tämän satukirjan viimeisellä aukeamalla, eikä onnellista loppua ole tänä keväänä tulossa. HPK on yksinkertaisesti liian hyvä, liian kokenut, liian hyvin valmennettu ja liian rutinoitunut.

Rutiini ratkaisee

Viitarinne: Kokemuksesta puheen ollen, miksi nuori ja innokas joukkue ei pystyisi yllättämään Kerhoa?

Liljaniemi: Nuori ja innokas ei tiedä mitä voittaminen pudotuspeleissä vaatii. Nuori ja innokas voi keskittyä vääriin asioihin, herpaantua tosipaikassa, jännittää liiaksi. Nuoruuden innosta voi olla hyötyäkin, mutta pelkällä innokkuudella ei tässä vaiheessa kautta enää yhtään voittoa oteta.

Viitarinne: Kokemattoman joukkueen on helppo lähteä pelaamaan pudotuspelejä, kun ei ole mitään menneisyyden haamuja muistissa. Puhtaalla pöydältä lähtevät nuoret miehet saattavat unohtaa turhan kunnioituksen, ja voivat saada sen avulla kunnon hurmoksen päälle. KalPan nuorukaisista tusina oli viime vuonna voittamassa A-nuorten mestaruutta, joten voittamisen siemen kytee joukkueen sisällä.

Liljaniemi: Haamujen poissaolohan tarkoittaa vasta sitä, että ollaan nollapisteessä. Kun vastustajalla taas on positiivisia kokemuksia, jää HPK tässä vertailussa selvästi plussan puolelle. Keväällä pojat ovat poikia ja miehet miehiä.

Viitarinne: KalPan terävimmästä kärjestä löytyy koko ottelusarjan kokeneimmat pelaajat. Riittääkö se?

Liljaniemi: Kapanen, Strömberg, Sahlstedt ja Mäkiaho ovat tietysti KalPan ydin, mutta ongelmana on se, että kaikki vastuu kaatuu näiden miesten harteille. HPK:ssa taas SM-liigan eniten pudotuspeliotteluita pelannut Tuulola, Virta ja Laamanen saavat pelata tukevassa roolissa, kun tärkeimmät miehet ovat taas uransa parhaassa iässä olevia 23-28-vuotiaita pelureita.

Viitarinne: Tasaisessa sarjassa aivan terävin kärki tulee ratkaisemaan otteluita. Sahlstedt ja Kapanen ovat sellainen duo, jollaista vastaavaa kaksikkoa ei monella muulla joukkueella ole heittää ratkaisunpaikoissa kaukaloon. Fysiikkapuoli on Kuopiossa kunnossa, joten kokenut kaarti jaksaa varmasti illasta toiseen.

Runkosarjamenestykellä ei mitään merkitystä

Viitarinne: Runkosarjassa pisteet meni 12-3 KalPalle. Onko tuolla mitään merkitystä?

Liljaniemi: Ei ole. Yhtään mitään. Jos joukkueiden pelaajamateriaaleissa tai pelitavoissa olisi jokin rakenteellinen etu KalPalle, näin voisi olla. Nyt KalPa vaan sattui viemään HPK:lta pisteitä ja tällä voi olla jonkinlainen psykologinen tuki nuorelle ryhmälle, mutta siihen se jää.

Viitarinne: KalPan peli on toiminut erittäin hyvin vierasotteluissa. Ensimmäisestä ottelusta vierasvoitto ei ole mahdottomuus, mutta toinen peli Kuopiossa on ratkaiseva.

Liljaniemi: Yllätysvoitto avauspelissä hiirenhiljaisella Rinkelinmäellä ja pelkällä kiimalla taisteltu kotivoitto Niiralan montussa, ja kas, sarja onkin täysin uudessa tilanteessa. Mutta tuollainen skenaario on varsin kaukaa haettu.

Viitarinne: Runkosarjan viimeisessä keskinäisessä ottelussa joukkueet pelasivat jo todellista pudotuspelikiekkoa. Silloin KalPa voitti lopulta voittomaalilaukauksilla. Erot kentällä eivät ole kovinkaan suuret. Päivän kunto ratkaisee.

Liljaniemi: Lopetahan nyt Kimmo niistä runkosarjan otteluista puhuminen. Runkosarja oli ja meni, vaikka JYP taitaa vieläkin juhlia voittoaan. Hämeenlinnassakin kuviteltiin vielä joku aika sitten runkosarjalla olevan merkitystä, mutta nykyään tosiasiat ymmärretään HPK:ssa. Ja fakta on, että koko pudotuspelirumba on täysin uusi maailma suurimmalle osalle KalPan pelaajista.

Viitarinne: Kuulehan arvoisa Matti, runkosarjan voi todellakin unohtaa. Sama pätee myös HPK:n ja pudotuspelien suurimpaan floppiin Jussi Makkoseen. Keskushyökkääjä tekee Hirschovitsit ja vetää miltei kiikareilla läpi sarjan.

Liljaniemi: Makkosen tehoilla on hyvin vähän yhteyttä Hirschovitsin puhuttuihin kakkossyöttöihin, tämän olisi luullut selvinneen jo pelkästään Nelosen maalivideoita katsomalla. Makkonen sutii osumansa kolmen metrin säteellä maalista, varsinkin ylivoimalla. Pudotuspelejä ajatellen ennustan, että Makkosen tehokkuus jopa nousee vielä runkosarjan lukemista.

Viitarinne: Epäilen vahvasti Makkosen menestymistä. Tosin olen ennenkin ollut väärässä, kuten aikoinaan Pihlmanin kanssa. Nyt vastassa on varmasti tarkkaan roolitettu jarrukenttä, joka pyrkii viemään kaiken tilan pois.

Kuka onnistuu ja kuka sortuu paineessa?

Viitarinne: Ketkä ovat sitten ottelusarjan topit ja flopit?

Liljaniemi: Jos Joonas Kemppainen vaan on täydessä pelikunnossa, tulee nuorukainen vielä kääntämään monia katseita tänä keväänä. Mikko Mäenpää taas on pistesaldonsa puolesta monien mielestä liigan ykköspakkeja, mutta tosiasiassa Mäenpään puolustuspelaaminen on ollut koko kauden jokseenkin surkeaa.

Viitarinne: HPK:n puolelta odotan Virran nostavan tasoaan pudotuspeleissä. Lassila tulee näyttämään hauista maalinsuulla. Kertsin Ka-Ma-La -ketjuun en itse luota pätkääkään.

Liljaniemi: KalPan riveissä omistaja Kapanen antaa varmasti kaikkensa joukkueen eteen ja johdattaa joukkojaan etulinjasta. Kuopiolaisten maalivahtiosasto taas ei vakuuta tippaakaan ja voin lyödä vetoa siitä, että yksi maalivahti ei aloita kaikkia joukkueen pelejä ottelusarjassa.

Viitarinne: KalPan ratkaisupelaajat ovat varmasti kaikkien tiedossa ja en usko heidän floppaavan. Eniten pelkään maalivahtipeliä, sillä Mika Oksa ei ole koskaan ollut voittava vahti ja Mika Järvinen on vielä aivan liian kokematon miesten tasolla. Maalivahtipeli tulee ratkaisemaan ottelusarjan.

Viitarinne: Nyt arviot kehiin. Miten lopulta käy?

Liljaniemi: 4-1. KalPa voittaa ensimmäisen kotiottelunsa Niiralan hurmoksessa vähämaalisessa ottelussa, mutta siihen ilonaiheet jäävät. Syytä masennukseen ei Kuopiossa kuitenkaan ole, sillä pitkästä aikaa tulevaisuus näyttää kilpipaidoille valoisalta.

Viitarinne: Itse veikkaan 4-2. KalPan aika on ensi vuonna, tosin silloin joukkue ei pääse tulemaan puskista. Puolustus- ja maalivahtipelit pitävät huolen, että rantapallot lentelevät tänä vuonna kuopiolaisille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös