Mielipide

Ylivoimainen yksilötaito

LIIGA / Kolumni
SM-liigan pudotuspelit lähestyvät ja Mestiksen vastaavat ovat jo käynnissä. Maaliskuun alussa jokainen heittää oman veikkauksensa voittajista omilla perusteluillaan. Tosiasiassa voittajan ratkaisevat kolme yksinkertaista tekijää: yksilötaito, pelitaktiikka ja asenne. Näistä kolmesta voittajana selviytyy aina yksilötaito.

Yksilötaito käsitteenä määritellään usein liian tiukasti tarkoittamaan vain kiekonkäsittelytaitoa. Tuo "riplaamisen" taitokin on osa jääkiekkoilijan yksilötaitoa, mutta yhtä lailla siihen lukeutuvat laukaisutaito, kaksinkamppailutaito, syöttötaito ja peliäly. Näistä kaikista ominaisuuksista muodostuu yksilötaidon kokonaisuus, jota parhailla jääkiekkoilijoilla on eniten.

Pelitaktiikka on noussut keskustelunaiheeksi ryminällä viimeisten vuosien aikana. Taktiikka, pelikirja, pelitapa, millä nimellä siitä halutaankaan puhua, on joukkueen valmentajan laatima kokoelma metodeja, joilla joukkueen yksilötaidosta pyritään saamaan irti kaikki mahdollinen. Taktiikka ei elä irrallaan joukkueesta, vaan on täysin riippuvainen käytössä olevasta pelaajamateriaalista.

Asenne on tästä kolmikosta se vaikeimmin määriteltävä käsite. Sähinää, uhrautumista, antaumusta, tahtoa, taistelua. Kuten Yhdysvaltain korkein oikeus määritteli laittoman pornografian, asenteenkin tunnistaa, kun sen näkee. Joukkueen asenne muodostuu luonnollisesti yksilöiden asenteista, ja johtavien pelaajien asenteella on suuri merkitys koko ryhmään.

Mikä näistä sitten on tärkeintä ja merkityksellisintä voittamisen kannalta?

Valmentajille tärkeintä tietysti on pelitaktiikka, jonka noudattamisen ja toteuttamisen mukaan joukkueet joko nousevat tai kaatuvat. Toimittajatkin ovat hupsahtaneet pelikirjoihin kerralla täysin rinnoin, jonka myötä taktiikoiden ja valmentajien merkitystä yliarvioidaan - vuosikausien aliarvostuksen jälkeen.

Joukkueiden kannattajat ja suuri yleisö samaistuvat taas helpoimmin kovaan asenteeseen. Tappiokin voidaan kuitata lauseelle "jätkät sentään yritti" ja sähinän näyttäminen kaukalossa koetaan parhaaksi yritykseksi tarjota vastinetta lipun maksaneelle katsojalle. Fanit ovat aina olleet hupsahtaneita "hyviin tsemppareihin", ja tämän myötä asenteen merkitystä yliarvioidaan erityisesti pudotuspeleissä.

Yksilötaito on se ylivoimainen tekijä, joka erottelee voittajat häviäjistä. Yksilötaito on aina tärkeämpää kuin pelitaktinen osaaminen tai hyvä asenne. Yksilötaidolla ratkaistaan otteluita, toisin kuin taktiikoilla tai tsemppaamisella.

Joukkue jolla on vain asennetta, ei voita. Joukkue jolla on vain taktista osaamista, ei voita. Joukkue jolla on ylivoimaista yksilötaitoa, voi voittaa, vaikka sen valmentajana olisi vihannes ja jokainen pelaaja surffailisi läpällä. Pelkällä yksilötaidolla harvemmin voitetaan, sillä sitä ei usein ole yhdellä ryhmällä niin paljon enemmän kuin muilla kilvoittelijoilla.

Aina kun yksilötaidon yhdistää joko hyvään pelitapaan tai kovaan asenteeseen, on kasassa potentiaalinen mestarijoukkue. Jos jossain ryhmässä yhdistyisivät nämä kaikki kolme, voitaisiin mestaruus jakaa jo tässä vaiheessa.

SM-liigan voittajaksi kuoriutuu tänäkin keväänä kuitenkin se joukkue, jolla on eniten yksilötaitoa ja joka pystyy parhaiten hyödyntämään tuota taitoeroaan muihin joukkueisiin nähden. Tuo joukkue on tänä keväänä Helsingin Jokerit, jolla taitoa riittää pelin jokaisella osa-alueella.



Kirjoittaja on Jatkoajan entinen päätoimittaja, jolla omasta mielestään on suvereenia yksilötaitoa järjestää irrallisia sanoja kokonaisiksi lauseiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle