Mielipide

Juttutuokio pressihuoneessa

LIIGA / Kolumni
Bluesin ja Kärppien välinen ottelusarja tulee taatusti saamaan jälleen huomiota tiedotusvälineissä. Sarjan alkuun on enää tovi ja keskustelun aloittivat kaksi Jatkoajan toimittajaa: toinen Oulusta, toinen Espoosta.

Erittäin tasaiseksi povatussa välieräsarjassa on osaltaan myös tilaisuus kalavelkojen maksuun. Kärpät ja Blues kohtasivat viime keväänä puolivälierävaiheessa, ja silloin oululaiset etenivät jatkoon otteluvoitoin 4-2. Nyt Blues haluaa maksaa kalavelkansa edetäkseen finaaliin.

Kärpillä on kovat paineet, sillä viime kevään kaltainen katastrofi - välierätappio Ässille siis - ei saa enää toistua Bluesin kanssa. Mestaruus on otettava. Blues puolestaan on Tappara-voiton jäljiltä erittäin nälkäinen: sillekin kelpaa vain finaalipaikka.

Monissa mestaruusliemissä keitetty Oulun toimittaja Jarmo Korhonen ennakoi tulevaa ottelusarjaa yhdessä Espoon tulokastoimittaja Sasha Huttusen kanssa. Asioista oltiin niin eri kuin yhtä mieltäkin.

Espoo on kiimassa

Jarmo Korhonen (JK): Jokos Espoossa on kiima kovana?

Sasha Huttunen (SH): Espoossa pelataan mitalipelejä ensimmäistä kertaa sitten kevään 1998, joten kiima on kovana - ja ihan syystäkin. Oulussa lienee vielä maltillisempaa?

JK: Melko rauhalliselta vaikutti, kun tänään hallilla pari tuntia seilailin. Mitäs muuten sanot kollega, jos väitän Bluesin menevän finaaliin?

SH: Aika epäpatrioottinen väite Oulun toimittajalta, joskin aika kiehtova. Blues ja finaali eivät yleensä ole mahtuneet samaan lauseeseen, mutta nyt se on melko lähellä. Mutta eiköhän Kärpät näin lähtökohtaisesti ole finaalia lähempänä, vai kuinka?

JK: Kaikki paineet on tietysti Kärpillä, ja kyllä minun mielestä materiaalikin on sillä mallilla, että finaaliin voi mennä.

SH: Paineiden lisäksi Kärpillä on myös kotietu. Mitäs olet Korhonen tästä mieltä, kun Bluesin ja Kärppien lähihistoriassa vierasjoukkueet ovat yleensä jyllänneet?

JK: Sanon, että tässä sarjassa jos missä ei ole kotiedulla merkitystä. Blues on voittanut viimeiset neljä kohtaamista Oulussa, joten siitä voi hakea pohjaa. Tässä on tietysti klassinen tilanne: Blues once in a lifetime -mahdollisuus; miten käsitellään tilannetta jos Kärpät menee sarjassa johtoon?

SH: Kotiedulla, kuten sanoit, tuskin on hirveästi merkitystä ja tuskin on ensimmäisen ottelun voittajallakaan. Viime kevään tavoin Bluesilla saattaa mennä kotona lataus vähän yli, mutta uskon, että Kake ja joukkue käsittelevät tilanteen huolellisesti.

Täytyy muistaa, että Tapparaakin vastaan Blues hävisi ensimmäisen pelin, mutta voitti neljä seuraavaa.

JK: Minä taas uskallan väittää, että jos Blues voittaa keskiviikkona Oulussa, on joukkueella jo toinen jalka finaalissa. Samoin teki Ässät viime vuonna ja lopputuloksenhan tiedämme.

Tarkki ja pudotuspelit?

JK: Täytyy vielä lisätä, että minun mielestä molempien materiaali on kuin luotu vieraskentällä pelaamiseen, kumpikin luottaa tiiviiseen puolustukseen ja hyvään molariin.

SH: Sekin on totta, mutta onko liian aikaista sanoa Tuomas Tarkkia hyväksi maalivahdiksi?

JK: Miksi olisi liian aikaista? Mikään syy ei puolla väitettä, että Tarkki olisi jotain muuta kuin hyvä maalivahti.

SH: Tarkki oli hyvä runkosarjassa, mutta mielestäni on ennenaikaista julistaa häntä hyväksi maalivahdiksi ennen ainuttakaan pudotuspeliottelua.

JK: Huomasitko muuten, että Tarkki pelasi jo neljä pudotuspeliottelua? Prosentti taisi olla jotain 99...

SH: Ainiin... No, heh, sanotaan näin, että kaikki kunnia lahtelaisille, mutta Pelicansia ei lasketa mittariksi.

JK: Hyvä veto.

SH: Väitän edelleen, että Blues on kahdella varsin yksilöllisellä - joskin tärkeällä - osa-alueella Kärppiä edellä: maalivahtipelissä ja valmennuksessa. Mitäs olet itse mieltä valmennusten voimasuhteista?

JK: Olen seurannut molempien työtä pidemmän aikaa ja kumpikin on alansa huippua. Jaloselle ja Haapakoskelle iso sulka hattuun, että saivat joukkueen kerättyä kesän NHL-treidien ja vuodenvaihteen loukkaantumissuman jälkeen. Nyt on aika todistaa, että joukkue osaa voittaa myös pudotuspeleissä.

Heikkilän työtä ja aikaansaannoksia olen puolestaan seuraillut pitemmän aikaa, jo Vaasasta asti. Kakella on tällä kaudella vahva kädenjälki Bluesissa - tuo joukkue on kuin luotu pudotuspeleihin.

Sanoisin, että aika tasan menee, Heikkilällä pieni advantage koska tuntee osan Kärppien pelaajista todella hyvin.

SH: Omasta mielestäni erot syntyvät juuri maalivahtipelissä ja valmennuksessa - Bluesin eduksi, itse näit molemmat osa-alueet tasaisina. Missä ne erot sinun kirjoissasi sitten syntyvät?

JK: Pienistä asioista: kumman erikoistilannepelaaminen toimii paremmin ja kumman hermo pitää paremmin. Näillä osa-alueilla näkisin Kärpillä olevan se iskun paikka. Blues puolestaan pystyy viemään sarjan fyysisemmällä pelityylillään sekä Espoon hurmoksella.

SH: Miten uskot Kärppien pystyvän vastaamaan Bluesin fyysiseen peliin? Viime keväinen Bäckströmin loukkaantuminen oli ottelusarjan ja Kärppien loppukauden kannalta varsin valitettava, joten tällä kertaa puolustajat toivottavasti tuskin lentelevät maalivahtiensa päälle.

JK: Kyllä sitä puolta on kovennettu. Ja nyt puolustuksessa seisoo kaksi uutta karjua, Boumedienne ja Lupaschuk, joiden fyysisiä ominaisuuksia olisi tarvittu kovasti viime kaudella.

Duunarit nousevat esiin

SH: Nyt kun päästiin nimien pariin, niin on pakko nostaa Bluesin puolelta positiivisessa mielessä esiin duunariosastoa. Runkosarjassa kritiikkiä osakseen saaneet hyökkääjät, kuten muun muassa Jaakko Uhlbäck ja Kari Kalto, nousivat Tappara-sarjassa aivan uudelle tasolle, eikä sovi myöskään unohtaa historiallista välieriin vienyttä maalia viimeistellyttä Johannes Alasta.

JK: Moni odotteli koko kauden Viitaluoman heräämistä. Eipä ole kuulunut. Esiin nousi puolestaan skutsiin eksyneet Kalto ja Hurme sekä Uhlbäck. Lupaa espoolaisille hyvää tämä osasto, sillä nämä jätkät on juuri niitä isojen pelien miehiä.

SH: Kaikesta huolimatta Viitaluoma teki runkosarjassa 21 maalia ja on pleijareissakin jatkanut lähes piste per peli -tahdilla. Keitäs sitten nostaisit esiin Kärpistä?

JK: Kärpistä esille nostaisin duunariosastoa myös, Alikoski - Paakkolanvaara - Aarnio. Kaverit pelasivat kenties elämänsä pelejä Pelicans-sarjassa, todella loistavaa yrittämistä. Etenkin laiturit purivat vaikka nilkasta kunhan tulosta tuli. Puolustuksessa ei voi olla mainostamatta Boumedienneä, henkilökohtaisesti pidän miestä Kärppien tärkeimpänä yksittäisenä pelaajana.

SH: Paakkolanvaaraa on kyllä täältäkin suunnalta kehuttava. Esiintynyt edukseen Blues-otteluissa kolmosketjun sentterinä. Erittäin sympaattinen taistelija, joka saattaa yllättää tässä sarjassa. Tosin niin saattaa moni muukin.

JK: Paakkolanvaarasta kuullaan vielä. Taitava kaveri, joka on nöyrästi tehnyt duunia ja lunastanut oman paikkansa. On ensi kaudella pysyvästi kolmessa pelaavassa kentällisessä, vaikka nyt jää vielä pudotuspeleissä neloseen. Luottomies kuitenkin, osoituksena Pelicansia vastaan muun muassa paikka 3-5-alivoimassa.

Mitali?

SH: Mitäs luulet, syttyykö oululaisyleisö jo välierissä?

JK: Uskon kyllä, että syttyy. Viime kevään sarja ja Kake sytyttää viimeisetkin katsomoon, ja eiköhän ottelut ole kaikki aika loppuunmyytyjä.

Bluesissa on hieno kahden vuoden periodi päättymässä. Organisaatio on mennyt tuossa ajassa valovuoden eteenpäin. Uskotko mitalisiin jäähyväisiin?

SH: Bluesin kohdalla on oppinut olemaan uskomatta mitään ennen kuin sen näkee, mutta täytyy sanoa, että juuri nyt koko Espoo uskoo Bluesin voittavan tänä keväänä jotain suurta.

JK: Hienoa, olemme siis samaa mieltä. Blues ottakoon historian ensimmäisen mitalinsa tänä keväänä!

» Lähetä palautetta toimitukselle