Kausi Öhmanin silmin - Osa 3

LIIGA / Haastattelu
Jatkoajan Tappara-toimitus jatkaa kirvesrintojen kausiseurantaa tehohyökkääjä Stefan Öhmanin kommenteilla höystettynä. Sarjan kolmannessa osassa joukkue on siirtynyt joulun viettoon menestyksekkään syyskauden loppuosan jälkeen.
Seuranta

Kausi Öhmanin silmin - Osa 1
[lue lisää]



Kausi Öhmanin silmin - Osa 2
[lue lisää]

Ailahtelevan alkukauden jälkeen Tapparan peli on parantunut kierros kierrokselta. Joukkue teki pelillisiä hienosäätöjä marraskuun maaottelutauon aikana, minkä seurauksena tasaisuus otteisiin löytyi. Päävalmentaja Rauli Uraman luotsaama kovavireinen tamperelaisryhmä olikin syyskauden loppuosan eniten pisteitä kerännyt joukkue häviten ainoastaan JYPille kotona ja kärsien jatkoaikatappion Raumalla Lukkoa vastaan.

Lisäksi Tapparalla on harvinaislaatuinen kunnia olla ainut joukkue, jolta Kärpät ei ole saanut pisteen pistettä tällä kaudella, ja joka on kaatanut Kärpät Raksilassa varsinaisen peliajan aikana. Ei siis ole mitenkään yllättävää, että Öhman liputtaa vahvasti joukkueen menestyksen puolesta.

- Olemme nostaneet tasoa vähitellen kauden alusta saakka ja viimeisissä peleissä pystyneet kääntämään tiukkoja pelejä voitoksi, kuten Kärppiä vastaan kahden maalin tappioasemasta. Se on lisännyt jokaisen itsevarmuutta ja luottoa joukkuetta kohtaan. Se on myös asia, jota ei voi harjoitella, vaan joka tulee ainoastaan kovan työnteon ja hyvän pelaamisen kautta.

Pelillinen harmonia

Kentällä Tapparan peli on näyttänyt lähes pelottavan valmiilta. Öhman vahvistaa, että sama lataus on myös joukkueen sisällä.

- Olemme pelanneet lähes niin hyvin kuin pystymme, vaikka toki vielä löytyy jotain hienosäätöä, jolla voimme nostaa tasoa. Pelaaminen on kuitenkin tuntunut turvalliselta viisikkona, luotamme toisiimme. Se on tehnyt pelaamisesta helppoa. Kenenkään ei tarvitse arvuutella mitä toinen on tekemässä, vaan jokainen voi rauhassa keskittyä hoitamaan oman tonttinsa. Tätä kautta koko kentällisen peli toimii.

Kuinka paljon peliä voidaan vielä parantaa?

- Aina on hieman parantamisenvaraa varsinkin erikoistilannepelaamisessa. Voimme aina tehdä yhden maalin lisää ylivoimalla tai pitää oma pää puhtaana alivoimalla, mutta mitään hälyttävää tai isoa korjausta vaativaa osa-aluetta ei ole.

Mitkä osa-alueet ovat kehittyneet eniten viimeisen haastattelun jälkeen?

- Mielestäni puolustuspelimme on parantunut todella paljon. Pelaamme huolellisemmin ja tiiviimmin, mikä antaa paremman mahdollisuuden onnistuneelle hyökkäyspelille. Jos puolustus pelaa epävarmasti, jokainen viisikossa joutuu varmistamaan toistensa peliä, jolloin hyökkääjät eivät ole oikeilla paikoilla, kun oma pelaaja voittaa kiekon. Se puolestaan aiheuttaa viivästyksen hyökkäyksiin lähdössä.

Eräs silmiinpistävä seikka Tapparan pelissä on maalimäärien väheneminen ja pelien tiukentuminen alkukauteen verrattuna. Oletteko kehittäneet peliä puolustusvoittoisempaan suuntaan?

- Emme varsinaisesti pelaa puolustusvoittoisemmin, vaan parempaa puolustuspeliä. Joissain peleissä hyökkäsimme liian voimakkaasti ja teimme ehkä viisi maalia, mutta samalla päästämme neljä omiin. Nyt pyrimme puolustamaan tarkemmin, minkä seurauksena tehtyjen maalien määrä on vähentynyt, mutta niin on myös päästettyjen maalien määrä.

- Olemme kuitenkin edelleen hyökkäävä joukkue, joten kyse on vain paremman tasapainon löytymisestä hyökkäys- ja puolustuspelaamisen välillä.

On oikeutettua todeta, että Tappara on tällä hetkellä yksi sarjan vaikeimmin voitettavista vastustajista. Tähän asetelmaan suhteutettuna on paradoksaalista, että joukkue on hävinnyt alkukauden molemmat ottelunsa sarjataulukon häntäpäähän jämähtäneelle JYPille. Mikä on tehnyt jyväskyläläisistä niin hankalia vastustajia?

- En osaa sanoa varmasti, mutta yksi syy saattaa löytyä hyökkäyspelistämme. Jos painostamme vastustajaa hyökkäämällä voimakkaasti ja aktiivisesti, mutta emme saa maalia, vastustajan suhteellisen on helppoa päästä vastahyökkäykseen ja tehdä maali. Sen jälkeen painostuksemme lisääntyy entisestään, jolloin puolustukseen tulee lisää aukkoja. Tämä on ajoittain esiin nouseva heikkoutemme.

- Sellaisissa peleissä, jossa kontrolloimme kiekkoa paljon, meidän täytyy löytää parempi tasapaino hyökkäyksen ja puolustuksen välillä. Ehkä siinä oli yksi ongelma juuri JYPiä vastaan pelatessamme.

Alkukaudesta pelien välillä ja jopa aikana tehtiin radikaaleja muutoksia kentällisten kokoonpanoissa. Öhmanin mukaan vakioketjut alkavat hahmottua pikkuhiljaa.

- Teemme edelleen pieniä muutoksia riippuen mikä on jokaisen pelaajan pelipäivän kunto, mutta muutoin ketjut ovat pysyneet samoina ja jokaisen ketjun peli tuntuu toimivan hyvin. Kautta on kuitenkin jäljellä vielä monta kuukautta ja mitä tahansa voi tapahtua. Pelien kovetessa väsymisiä tulee lisää, jolloin myös loukkaantumisriski kasvaa.

Myös taktinen puoli on löytänyt uomansa.

- Teemme muutamia pieniä muutoksia taktiikkaamme vastustajasta riippuen, mutta pääasiallinen tarkoitus on pelata omaa peliämme. Emme tee suuria taktisia muutoksia vastustajan mukaan, koska muuten joutuisimme pelaamaan 13 eri taktiikalla, mihin yksikään joukkue ei pysty. Tärkein asia on saada vastustajat pelaamaan meidän peliämme, Öhman linjaa.

Selviytyminen marraskuusta

Kaudesta on pelattu nyt suunnilleen puolet ja tiivis pelitempo alkoi näkymään muutamien joukkueiden otteissa väsymyksen merkkeinä. Öhman kieltää, että Tapparalla olisi ollut erityisiä ongelmia tässä suhteessa.

- Mielestäni joukkueen stressitaso on alhaalla, koska olemme pelanneet hyvin ja yllättäneet monet arvostelijamme. Lisäksi pelaajat ja valmentajat ovat tehneet paljon töitä harmonian luomiseksi joukkueessa, mikä on näkynyt menestyksenä. Emme ainakaan ole yhtään sen väsyneempiä kuin muutkaan joukkueet ja viimeisen 11 pelin menetys on osoittanut, että myös joukkueen fyysinen taso on kunnossa.

SM-liigan joulutauko kestää suunnilleen parin viikon verran. Mitä sinä aikana on tehty?

- Ensin oli pari päivää vapaata, jonka jälkeen oli harjoitusjakso sisältäen jääharjoituksia ja pelillistä hienosäätöä sekä painoilla tehtäviä harjoituksia ja kuntopiiriharjoitteita. Jouluna olemme jälleen pari päivää vapaalla.

Kuinka paljon marras-joulukuun pimeä ja synkkä vuodenaika vaikuttaa joukkueen suoritukseen?

- Kyllä sillä on vaikutusta. Herääminen pimeään ja sateiseen aamuun ei ole niin mukavaa, mutta kaikki joukkueet ovat samassa tilanteessa ja asia unohtuu nopeasti harjoituksiin tullessamme. Olemme kaikki kuitenkin ammattilaisia ja tällaisilla asioilla ei saa olla vaikutusta motivaatioon.

Entä miten tämä vuodenaika vaikuttaa henkilökohtaisella tasolla?

- Tietysti aina silloin tällöin harmittaa, kun pelaat paljon pelejä ja seuraavana aamuna pitää lähteä aikaisin treeneihin keskellä pimeyttä ja sadetta, ja tunnet kipua siellä täällä ympäri kehoa. Sen tunteen yli pääsee kuitenkin suhteellisen helposti, kun ajattelee kuinka onnekas olen tehdessäni sellaista työtä mitä rakastan yli kaiken.

Miten rentoudut vapaa-ajalla ja purat stressiä?

- Yksinkertaisesti viettämällä aikaa kotona vaimon kanssa ja puhumalla muusta kuin jääkiekosta. Tietysti vietän myös aikaa joukkuekavereiden kanssa tai jääkiekon ulkopuolelta tulevien kavereiden kanssa. On todella tärkeää päästä välillä irti jääkiekosta ja puhua normaaliin elämään kuuluvista asioista.

- Eläminen jääkiekon parissa täysipäiväisesti voi toimia silloin, kun pelit sujuvat. Jokaisella on kuitenkin huonoja jaksoja ja niiden aikana stressi kasvaa kaksinkertaiseksi, jos et pääse irti kiekosta pelien ulkopuolella.

Ei helppoja pelejä

Liiga jatkuu tiiviillä ohjelmalla heti vuodenvaihteen jälkeen. Öhmanin mukaan tilanne on kuitenkin syyskautta suotuisampi.

- Käsittääkseni keväällä pelejä on hieman vähemmän viikkoa kohti kuin syksyllä, mikä antaa enemmän aikaa palautumiselle. Toivottavasti pystymme pitämään saman tason mihin syyskaudella lopetimme.

Vaikka Tapparalla on harvinaislaatuinen kunnia olla tällä hetkellä oka Kärppien lihassa, Öhman uskoo, että oululaiset tulevat olemaan vaikeimmin voitettava vastustaja kevätkaudella.

- Vaikka voitimme Kärpät syksyllä kolme kertaa, he johtavat liigaa selvästi. Se puolestaan todistaa, että heillä on erittäin hyvä joukkue ja he tulevat olemaan varmasti vaikea vastustaja.

- Muistelen, että kahden ensimmäisen Tappara-kauteni aikana hävisimme heille joka kerta. Jos häviää toistuvasti yhdelle joukkueelle, se alkaa vaikuttamaan jo alitajuisestikin. Tällä kaudella meillä on hienoinen etulyöntiasema aikaisempien voittojen takia, sillä vaikka meillä ei olisi paras mahdollinen päivä heitä vastaan pelatessamme, saamme aikaisemmista voitoista hieman lisäpotkua.

- On kuitenkin vaikea sanoa mitään pätevää arviota, koska liigassa ei ole helppoja pelejä. Mielestäni tällä kaudella kaikki joukkueet ovat tasollisesti lähempänä toisiaan kuin millään aikaisemmasta neljästä kaudestani Suomessa. Alempana sarjataulukossa olevat joukkueet voivat sijoituksestaan huolimatta voittaa kärkipään joukkueita hyvänä päivänä, joten liiga on muuttunut tasaisemmaksi ja sitä kautta tulee enemmän mielenkiintoisia ja tasaisia pelejä.

Sarjan seuraava osa julkaistaan helmikuun maaottelutauon aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle