Sinikeltainen kaupunki jää harmaan sävyihin juhlakirjassa

LIIGA / Artikkeli
Rauman Lukon 70-vuotisjuhlien kunniaksi julkaistu teos asettaa tavoitteen korkealle, mutta ei aivan yllä maaliinsa.

Lukon juhlakirjan kirjoittanut toimittaja Pekka Wallenius toteaa heti kirjan alkulehdillä, ettei kyseessä ole tavallinen urheiluseurahistoriikki, vaan yritys luoda erilainen katsaus menneisyyteen, Rauman Lukkoon yhteiskunnallisena ilmiönä.

Wallenius maalaa lavealla pensselillä kuvaa aiheesta. Lukko liittyy raumalaiseen elämänmenoon lähes kaikilla sektoreilla ja pitkän linjan raumalaiskirjoittaja tunnistaa keskeiset elementit eri tasoilla. Silti jotain jää uupumaan.

Kirjassa on runsaasti olennaisia huomioita ja ennen kaikkea arvokkaita kannanottoja raumalaisen kiekkoilun avainhahmoilta. Kokonaisuus jää kuitenkin hajanaiseksi, hyvät hetket eivät palvele tehtävänasettelua. Näin sinänsä sujuvasti etenevän teoksen osista ei aivan muodostu osiensa summaa.

Osittain kokonaisuus jäi vaisuksi, koska kirjasta uupuu – haastavasta tehtävänasettelusta huolimatta – tekijän kokoava ja selittävä analyysi.

Toisaalta teoksen rakenne on jokseenkin sekava. Yhteiskunnallinen lähestymistapa olisi tarjonnut mahdollisuuksia vahvalle temaattiselle jaottelulle, mutta nyt kirja muistuttaa lopulta hyvin paljon perinteistä seurahistoriikkia. Aiheista ja henkilöistä toiseen hypitään muutaman sivun välein.

Raumalaisten tuki kiekkoilulle kehityksen takeena

Lievästä lipsumisesta huolimatta juhlakirja esittelee onnistuneesti raumalaisen kiekkokulttuurin kulmakiviä ja niiden kehitystä. Aiemman juhlakirjan kattama historia kerrataan lyhyesti ja ytimekkäällä linjalla käydään läpi myös viimeisen kymmenen vuoden keskeiset tapahtumat.

Kronikoinnin ohella lukija saa eri henkilöiden haastatteluista hyvän käsityksen ”Rauman mallista” ja sen merkityksestä. Lukko on koko kylän juttu ja yhteistä asiaa on edistetty monin varsin kekseliäin tavoin.

Monin paikoin muistutetaan aiheellisesti siitä, miten Raumalla on oltu ”kehityksen kärjessä” monessakin asiassa. Sinikeltaisen kiekkoperheen todellinen huippuinnovaatio on ollut Raumalaiskiekkoilun Tuki ry. ja sen ympärille rakentunut massiivinen liiketoiminta. Tämän tuen merkitys käy hyvin ilmi kirjan sivuilta.

Walleniuksella olisi varmasti ollut vielä paljon enemmänkin kerrottavaa Lukon taustakuvioista. Tässä suhteessa aiheeseen ennalta perehtynyt lukija joutuu pettymään - seuran värikkäistä kulissikiemuroista ei anekdootteja juuri kerrota. Tätä puolta olisi ehdottomasti suonut esiteltävän muutenkin kuin tirkistelynhalun nimissä.

Esiripun raottaminen olisi tuonut paitsi lisää mielenkiintoa lukukokemukseen, myös valottanut vielä tarkemmin Lukon omalaatuista taivalta ammattilaisjääkiekon maailmassa. Toisaalta pidättyväinen lähestymistapa on hyvin ymmärrettävä, kun teoksen julkaisijana on itse emoseura.

Niin tai näin, Sinikeltainen kaupunki on lopulta tavanomainen, mutta toimiva seurahistoriikki. Vaikka kirjan alussa viritellyt odotukset eivät aivan täyty, teos on silti mukava lisä suomalaisen kiekkokirjallisuuden kirjoon.

Pekka Wallenius: Sinikeltainen kaupunki – Rauman Lukko 70 vuotta. Rauman Lukko ry 2006. 162 s.

» Lähetä palautetta toimitukselle