Pietilä innokkaana penkin taakse

LIIGA / Haastattelu
Ilveksen uusi päävalmentaja Sakari Pietilä palaa valmennustöihin seitsemän vuoden tauon jälkeen. Tilaisuus, joka tarjoutui, oli Pietilälle mieluinen. Ihan minkä tahansa seuran peräsimeen konkari ei olisi lähtenyt.

Pietilä aloitti päävalmentajauransa SM-liigassa nimenomaan Ilveksessä kaudella 1987-1988. Ilveksessä mies viihtyi kolmen kauden ajan ja kun nyt tuli mahdollisuus palata juurille, se kiinnosti kiekkoprofessoria.

– Kyllä Ilves on yksi niistä harvoista seuroista jonka tarjoukseen olisin ylipäätään voinut suostua. Johonkin pääkaupunkiseudun joukkueeseen olisin voinut lähteä, kun koti on siellä, Pietilä selventää.

Pietilän lähdön jälkeen Ilveksen valmentajahistoria on melko surullinen. Ainoastaan Heikki Mälkiä on saanut valmentaa sopimuksensa alusta loppuun asti, jos Curt Lindströmin kaltaiset tulipalojen sammuttajat jätetään pois laskuista. Siis ainoastaan yksi valmentaja 16 vuoden perioidilla.

– Ei tuollaiset asiat saa pelottaa, eihän tähän hommaan muuten haluaisi palata.

Kiekkoprofessorin tittelillä kulkeva Pietilä valmensi viimeksi Espoon Bluesia kaudella 1998-1999. Sen jälkeen mies on toiminut Chicago Blackhawksin Euroopan kykyjenetsijänä. Taukoa valmentamisesta on siis kuuden vuoden ajalta.

– Aina keväisin pudotuspelien aikaan on tullut mieleen, että olisi kiva olla penkin takana. Siinä on kuitenkin oma hohtonsa ja intohimonsa, vaikka tulisi välillä takkiinkin. Scouttina sitä vaan katsoo pelin, tekee raportin, pistää koneen kiinni, siirtyy seuraavaan kaupunkiin, syö, menee nukkumaan ja aloittaa alusta.

Taitokiekkoa

Uuden päävalmentajan edellisen kauden aikana Ilves pelasi ehkä historiansa taitavinta jääkiekkoa. Silloin tuloksena oli neljäs, kolmas ja toinen sija. Vielä liki kaksi vuosikymmentä myöhemmin nimet Lumme, Helminen, Jalo, Summanen, Nieminen, Siltanen ja Tammi kuulostavat äärettömän kovalta.

Suomen menestyksekkäimmän seuran identiteettiin on aina kuulunut taitokiekko. Eikä Pietilä ole sitä unohtanut.

– Ilveksen tyypillinen osaaminen perustuu taitoon, liikkeeseen ja pelin aktiiviseen osaamiseen, linjaa Pietilä asioita, mihin hän aikoo peliään perustaa.

– Laiturit joutuvat varmasti tekemään jatkossa lujasti töitä.

Ilves on puolentoista kauden ajan ollut liigan huonoin ylivoimajoukkue. Pietilällä ei ainakaan lupaa tähän mitään poppaskonsteja.

- Harvalla joukkueella toimii ylivoima ja peruspeli ei toimi. Peruspelaamisesta kaikki lähtee. Asiat ovat kokonaisuuksien summia. Tässä joukkueessa on potentiaalia parempaan. Se olisi ihan hyvin voinut puhjeta myös Elorannan aikana.

– Kriisi on vahva sana, totta kai joukkue on kriisissä, kun tällaiseen tilanteeseen joudutaan. Kriisi voi kuitenkin olla myös kaiken hyvän alku, Pietilä filosofoi.

Tavoitteista ei tingitä

Ilveksen murheellisesta alkukaudesta huolimatta seurajohdolla riittää edelleen uskoa siihen, että kausi päättyy positiivisesti niin pelillisesti kuin taloudellisestikin. Yleisötavoitteessa tamperelaisseura on jäljessä budjetoitua, mutta asiasta ei olla huolissaan.

– Meillä on isot yleisömagneetit, Jokerit ja HIFK vielä käymättä kokonaan. Muutoinkin ihmiset Tampereella aktivoituvat yleensä joulun jälkeen, toimitusjohtaja Esa Honkalehto arvioi.

– Meille kausi on ollut iso satsaus ja kilpailullisista tavoitteista pidetään kiinni. Ilveksen joukkue ei ole kallis liigan mittapuulla, budjettimme on liigan yhdeksänneksi suurin, mutta meille se on iso budjetti.

Ilveksen valmentajanvaihtoprosessi on aiheuttanut paljon pulinaa lehdistössä ja keskustelupalstoilla. Monet ovat syyttäneet seuran johtoporrasta hidastelusta.

– Sakella oli asioita selvitettävänä edellisen työnantajansa kanssa. Suurin syy viivästymiseen oli Blackhawksissa. Emme halunneet tulla tätä aiemmin julki, koska oli varmaa, ettei hän olisi ollut penkin takana eilen, Honkalehto selvitti tapahtumien kulkua.

Pietilän pitkäaikaista suhdetta Blackhawksin kanssa aiotaan käyttää mahdollisuuksien mukaan hyväksi pelaajarintamalla.

– Sovimme GM Tallonin kanssa, että katsomme keväällä asiaa, kommentoi Pietilä.

Chicagon apuja saadaan siis odottaa ensi kauteen. Nyt Pietilällä on edessä kova urakka. Joukkueen itseluottamus on palautettava ja viime otteluiden hyvä taisteluvire on saatava pysymään. Kuudes sija on edelleen tavoitettavissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle