Kausi Öhmanin silmin - Osa 2

LIIGA / Haastattelu
Jatkoajan Tappara-toimitus jatkaa sarjaa, jossa kirvesrintojen otteita seurataan yksityiskohtaisesti koko kauden ajan. Seuranta perustuu tehohyökkääjä Stefan Öhmanin analyysiin tapahtumista sekä kentällä että sen ulkopuolella.
Seuranta

Kausi Öhmanin silmin - Osa 1
[lue lisää]

Kotitaian peruselementit: 21 ottelua, joista kymmenen kotona ja 11 vieraissa. Saldoksi on tullut yhdeksän voittoa, joista vain kaksi vieraissa ja 12 tappiota, mutta vain kolme niistä kotona.

Toisin sanoen kokonaisvoittoprosentti on 43, josta vierasotteluiden osuus on surkeat 9,5 %. Vastaavasti takkiin on tullut 57 % peleistä, joista kotona ainoastaan rapiat päälle 14 %.

Summa summarum, kotona kulkee, vieraissa ei. Siinä purtavaa valmennusjohdolle. Jonkinlaista tasapainon saavuttamista osoittaa se, että Tappara kelluu tällä hetkellä tukevasti runkosarjan sijalla seitsemän. Siis täysin keskellä. Herää kysymys, onko paikka oikeutettu?

- Mielestäni meidän pitäisi olla hieman korkeammalla. Pelien suhteen on tullut ylä- ja alamäkiä, mutta olemme todistaneet, että pystymme voittamaan parhaat joukkueet. Joissain peleissä homma ei jostain syystä ole vain toiminut ja olemme periaatteessa hävinneet otteluita, jotka meidän olisi pitänyt voittaa. Tyytyväisiä emme missään nimessä ole, Öhman lataa.

Hankala alku

Joukkue aloitti kauden kolme ottelun tappioputkella, mikä joidenkin arvioiden mukaan oli ennalta-arvattavaa. Tuoreen päävalmentajan, Rauli Uraman, vankkumaton asema Tapparan luotsina ei ollut kirkossa kuulutettu. Muutos tuli kuitenkin yllättävästi, kun tamperelaiset puskivat neljännessä ottelussa Kärppien ohi tehden neljä maalia vain kuusi minuuttia ennen ottelun päättymistä. Mitä tapahtui?

- Vaikea sanoa. Kolmessa ensimmäisessä pelissä meillä oli melkein kaksi kertaa enemmän laukauksia kuin vastustajalla ja silti hävisimme. Emme kuitenkaan pelanneet huonosti tappioista huolimatta.

- Jaksoimme uskoa peliimme ja olimme kärsivällisiä, vaikka saimme kritiikkiä osaksemme. Se maksoi itsensä takaisin neljän maalin muodossa. Mielestäni tämä on osoituksena joukkueen henkisestä vahvuudesta.

Olitteko edes huolissaan tilanteesta?

- Emme ollenkaan. Yksi tämän kauden joukkueen vahvuudesta on se, että pyrimme oppimaan asioita tappioiden kautta, vaikka emme todellakaan pidä tappioista. Korjaamme virheet, emmekä panikoi, koska panikointi ei ole auttanut yhtäkään joukkuetta tähän mennessä.

Tapparan heikkoja vieraspelejä on ruodittu ympäri mediaa. Öhmanin mukaan ongelman ydin saattaa löytyä puolustusvoittoisesta ja passiivisesta pelitavasta:

- Olemme ehkä hieman liian varovaisia, emme pelaa samalla tavoin kuin kotipeleissä. Puolustamme tarkasti, emmekä halua hyökätä niin voimakkaasti. En ole varma, mutta se voi olla yksi syy. Meidän täytyy tehdä töistä siirtääksemme kotipelisuorituksen myös vieraspeleihin. Uskon, että sitä kautta pystymme nostamaan sijoitustamme varmasti muutamalla pykälällä.

Edellisessä haastattelussa Öhman kuvaili Tapparan uudistunutta pelitapaa käsitteillä kiekollinen luovuus, yhtenä yksikkönä pelaaminen ja yritys löytää hyvä pelirytmi joukkueen sisällä. Ollaanko tässä suhteessa onnistuttu?

- Yleisesti ottaen kyllä. Tietysti yksittäisissä peleissä on ollut heilahteluja, mutta olemme onnistuneet näissä asioissa. Tietysti on yksityiskohtia, joita pitää parantaa, mutta... …en halua antaa vihjeitä vastustajillemme, Öhman nauraa.

Uraman Tapparan yksi suurista muutoksista Rautakorven vastaavaan on ollut peluutuksessa. Siinä missä Rautakorpi peluutti samoja kenttiä lähes jääräpäisesti läpi kauden, Urama on kierrättänyt miehiä kentästä toiseen jopa pelin aikana. Öhman hyväksyy asian, eikä koe sitä häiritsevänä tekijänä:

- Mielestäni pelin sillä osa-alueella pitää katsoa kuka on pelaa hyvin ja peluuttaa niitä, joilla kulkee ja päinvastoin. Tietysti kun pelaat samojen kavereiden kanssa vähän aikaa, opit tuntemaan miten he luistelevat ja sijoittuvat. Joukkueella on kuitenkin sama pelisysteemi, eikä suuria eroja kentällisten välisissä taktillisissa asioissa ole, joten muutokset eivät ole niin vaikeita kuin voisi kuvitella. Lisäksi sekoitamme harjoituksissa pakkaa vielä lisää, esimerkiksi erikoistilannepelaamisessa, joten kyllä siihen nopeasti tottuu. Yleensä vaihto tai pari riittää.

Henkilökohtaista menestystä

Henkilökohtaisella tasolla Öhmanin kautta on hankala kuvata millään muulla termillä kuin loistelias. Mies on jo tässä vaiheessa heittänyt viimekautisen runkosarjan pistesaldon romukoppaan ja on SM-liigan maalipörssissä sijalla kolme heti Jokereiden Jani Ritan ja Kärppien Mika Pyörälän jälkeen.

- Olen iloinen siitä, kuinka paljon pisteitä olen tehnyt tähän mennessä, mutta en ole tyytyväinen.. itse asiassa en ole koskaan tyytyväinen, koska haluan aina pisteen enemmän, Öhman virnistää.

- Tietysti on aina hyvä asia, että pisteitä tulee, mutta olen enemmän tyytyväinen siihen, miten olen pelannut. Olen saanut paljon jääaikaa myös erikoistilanteissa, joten on aika luonnollista, että pisteitäkin on tullut.

Öhman myöntää itse, että peliajan kasvulla on ollut suora yhteys hänen menestykseensä:

- Ehdottomasti. En kutsuisi sitä paineen ottamiseksi, mutta haluan paljon vastuuta, koska se tuo parhaat puoleni esiin.

Kummalla sitten on ollut suurempi merkitys: a) kasvaneella peliajalla viime kauteen verrattuna vai b) Uraman sisään ajamalla pelityylillä, ts. lisääntyneellä kiekollisella pelillä?

- Molemmat noista asioista ovat tärkeitä, joten on vaikea sanoa, kummalla on ollut suurempi vaikutus. Ehkä kasvanut peliaika on ollut kuitenkin jonkin verran tärkeämpää, vaikka myös nykyinen pelityylimme sopii minulle huomattavasti paremmin.

- Peliaika on myös lisännyt itsevarmuuttani. Mielestäni jääkiekkoilijan tärkein ominaisuus on itsevarmuus. Se on tärkeämpää kuin fysiikka tai jopa taidot, koska silloin voit pelata parhaalla tasollasi.

Jo edellä mainittu Uraman pelaajakierrätys on pyyhkäissyt yli joukkueen, eikä kultakypäräkään ole säästynyt sen vaikutuksilta. Siirto sentterin tontilta laitaan ei ollut ihan yksioikoinen juttu:

- Olin hieman skeptinen siirrostani laitaan, koska en ole pelannut laiturina sitten juniorivuosieni. Pelaaminen toimi kuitenkin todella hyvin ja olen itse asiassa tyytyväinen siirrosta, koska näin sitä kautta, että voin pelata myös sillä paikalla. On aina hyvä asia kokea olevansa muuntautumiskykyinen pelipaikkojen suhteen.

- Olen kuitenkin pelannut sentterinä koko urani ajan, joten se on hieman luonnollisempi paikka, vaikka laiturin roolikaan ei tuottanut suurempia ongelmia. Parissa ensimmäisessä pelissä jouduin vähän miettimään sijoittumistani kentällä, mutta muuten mitään ongelmia ei ollut.

Paljon kauden alussa puhuttanut tuomarilinja saa edelleen Öhmanilta varauksettoman tukensa:

- Linja on ollut suunnilleen mitä odotin. Kuten osa pelaajista, myös jotkut tuomarit ovat sisäistäneet linjan paremmin kuin toiset. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että muutos on ollut hyvä asia.

- Ainut mitä toivon on, että tuomarit pitävät edelleen saman linjan, kun pudotuspelit alkavat. Esimerkiksi viime kevään pudotuspeleissä linja oli sallivampi runkosarjaan verrattuna. Jos linja vaihtuu samalla tavoin tällä kaudella, peli muuttuu totaalisesti erilaiseksi, mikä puolestaan vaikeuttaa merkittävästi pelaajien sopeutumista uuteen linjaan. Odotan mielenkiinnolla mitä keväällä tulee tapahtumaan.

Detaljien korjailua

Joulutauko häämöttää 11 ottelun päässä. Tappara ei kuitenkaan ole asettanut mitään erityistavoitteita sen suhteen, mutta detaljien korjaaminen pelin sisällä tulisi olla jatkuvaa:

- Tavoitteemme koskee enemmän koko kautta ja tarkoituksena on pysyä jatkuvasti vähintään kuuden kärjessä. Kauden lopun lähetessä voi kuitenkin tulla vielä yksityiskohtaisempia tavoitteita.

- Mitään suurta yksittäistä korjattavaa asiaa ei ole, mutta pelin sisällä olevia pieniä yksityiskohtia kyllä. Toivottavasti opimme ja kehitymme tässä suhteessa ja pystymme parantamaan pelin jokaista pientä osa-aluetta kauden aikana.

Kuinka nälkäisiä olette asteikolla yhdestä kymmeneen?

- Nyt? Kymmenen.. vähintään, Öhman nauraa.

Entä onko tullut kontaktia Ruotsin maajoukkueen taholta?

Ei, Öhman repeää.

Mitä?!? Eivätkö he katso tilastoja ollenkaan?

- En tiedä.. ehkä he pitävät minua liian vanhana.

Sarjan seuraava osa julkaistaan joulutauon aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle