Kasvojaan uusinut TPS hakee rantakuntoa jäältä

LIIGA / Artikkeli
TPS:n liigajoukkue hakee edelleen lopullista muotoaan, mutta kasassa oleva ryhmä ahkeroi toden teolla ennen kesälomaa. Esa Keskinen ei jatka joukkueen valmennustiimissä, mutta Jortikka-Virta –kaksikko piiskaa joukkojaan entistä tarmokkaammin.

Paimion jäähallissa on kylmä, todella kylmä. TPS:n pelaajilla ei tosin tätä ongelmaa ole.

Pienen jäähallin kaukalossa tempo on paikoitellen melkoinen liigaryhmän hakiessa kuntopohjaa. Keväinen lenkkeilykausi ei kuulu pelaajien lempiaktiviteetteihin ja toisaalta pudotuspelien ulkopuolelle jääneen ryhmän normaalia pidempi kuivaharjoittelujakso alkoi näkyä ylimääräisinä jalkavammoina, joten TPS siirtyi jo ennen kesätaukoa ottamaan tuntumaa jääharjoitteluun.

- Me ollaan tässä vajaat kolme viikkoa aamupäivät jäällä. Meillä päättyi kausi niin aikaisin, että me aloitettiin tämä valmistautuminenkin sitten ajoissa. Tämä on myös tällainen henkinen, pelaajia motivoiva tekijä ja samalla nähdään hiukan tätä pelaajamateriaalia, perustelee päävalmentaja Hannu Jortikka.

Ahkeran harjoittelun ja pelaajaresurssien kartoituksen ohella Jortikalla on riittänyt askareita vanhojen muistelussakin.

- Meillä on tietyt asiat ollut ongelmia ja niitä ongelmia on nyt yritetty korjata. Aika näyttää, miten siinä onnistutaan. Tietysti viime kautta on analysoitu paljon ja aika isolla porukallakin on mietitty, mitä voitaisiin tehdä paremmin, toteaa ”Jortsu” vakuuttuneena siitä, että jonkinlaisia lääkkeitä on löydetty.

Vilkkaissa markkinoissa riittää tarkkailtavaa

Epäonnistuneen kauden jälkeen Turussa ei ole lähdetty ostamaan tietä onnelaan, pikemmin päinvastoin. Seuran taloustilanne ei salli enää budjetin ylityksiä ja pelaajahankinnoista vastaavat Jortikka ja toimitusjohtaja Seppo Sutela ovat saaneet tiukat raamit ostoskorin koolle.

TPS etsii edelleen lisävahvistuksia pariin avainrooliin. Uusia miehiä ei vielä ole näköpiirissä, mutta sekä Sutela että Jortikka luonnehtivat pelaajamarkkinoita hyviksi. Vaikka kotimaisia nimiä on niukasti vapaana, Pohjois-Amerikasta tarjotaan entistä enemmän kokeneita pelaajia Euroopan jäille.

- 95% joukkueesta pistettiin kasaan hyvissä ajoin ja sitten jätettiin nämä pari positiota auki. Siihen oli kaksi syytä eli haluttiin antaa meidän junioreille mahdollisuuksia näyttää, meillä on nyt runsaasti nuoria siellä treenaamassa. Toinen syy oli se, että haluttiin katsoa tämä NHL:n ja AHL:n tilanne, ennen kuin tehdään viimeisiä siirtoja. Nyt tässä ollaan tarkkailussa, meillä on tutka auki moneen suuntaan, mutta ei ole vielä lyöty mitään lukkoon, valottaa toimitusjohtaja Sutela.

- Pelaajamarkkinat ovat varsin hyvät eli tarjontaa on, mutta toisaalta nyt pidetään mielessä se, että joukkue harjoittelee nyt kahdesti päivässä ja siellä on todella hyviä tulosparannuksia viime vuoteen verrattuna ja me halutaan myös se homma katsoa, Sutela linjaa.

Pohjois-Amerikassa NHL:n farmiliiga AHL on entistä selvemmin profiloitumassa kasvattajaliigaksi ja hiemankin kokeneemmat pelaajat joutuvat etsimään uusia työpaikkoja pelaajasääntöjen kiristyessä. Näille apajille TPS:kin todennäköisesti tähyilee.

- AHL:stä tulee hirvittävä määrä pelaajia, siellä on kiristetty niitä sääntöjä ja sinne halutaan nuorempia ja halvempia pelaajia. Sieltä tarjotaan päivittäin pelaajia, kertoo Jortikka.

Keskinen jää pois, tähtivahvistukset vielä vapaalla

TPS:n valmennustiimi on kokenut pienen muutoksen, kun päättyneellä kaudella kolmantena valmentajana toiminut Esa Keskinen jäi sivuun. Muutokseen ei Sutelan mukaan sisältynyt sen kummempaa dramatiikkaa.

- Keskinen ei jatka valmennusryhmässä, he päätyivät yhdessä Jortikan kanssa tällaiseen ratkaisuun. Käsittääkseni Essi ei itse ollut halukas jatkamaan. Nyt katsotaan ainakin kesän ajan, otetaanko uutta miestä ryhmään, meillä on kuitenkin neljä valmentajaa tiimissä, kun Mika Lehtimäki hoitaa kesäharjoittelua ja Urpo Ylönen tekee töitä maalivahtien kanssa.

Paljon huomiota herättänyt Jani Hurmeen ja TPS:n välinen sopimus on puolestaan viimeistelyvaiheessa. AHL:n Portlandissa huippukevään pelannut Hurme saapui kotikonnuille vasta alkuviikosta, palaverien ja harjoitusrumban vuoro on myöhemmin.

- Meillä on sopimus ollut kunnossa hänen kanssaan alusta asti, mutta se kirjoitetaan valmiiksi tässä lähipäivinä. Jani saapui tiistaina vasta Suomeen ja varmaan loppuviikosta hoidamme asian eteenpäin, kuittaa Sutela asian.

Allekirjoitettu sopimuskaan ei toisaalta tuo Palloseuralle sen suurempaa turvaa, koska Hurme saa kesällä neuvotella vapaasti minkä tahansa NHL-seuran kanssa uudesta sopimuksesta. Tämä tiedostetaan seurajohdossa ja tilanne heijastuu osaltaan joukkueen kokoamiseen.

- Se on selvää, että ensin pitää katsoa Jampan (Hurme) tilanne, siihen ei ole kenelläkään vastausta. Se katsotaan nyt ensin, sitä varten jätettiin alunperinkin ulkomaalaispaikka vapaaksi. Ei tässä ole mitään traagista. Ei sillä ole mitään merkitystä, onko meillä sopimusta vai ei. On tuolla muillakin seuroilla sopimuksia, mutta sinne ne vaan lähtee NHL:ään. Hurmeesta tulee vapaa agentti ensimmäinen päivä heinäkuuta, kuukauden päästä se asia on toivottavasti jossain kunnossa, summaa Jortikka tilanteen.

Pitkän kauden pelannut Hurme on toistaiseksi ansaitulla vapaalla, myös MM-kisoissa urakoinut Aki Berg on vielä vapautettu jääharjoittelusta. Muilta osin TPS harjoittelee runsaalla miehityksellä, myös ulkomaalaispelaajat ovat Turussa kesän vietossa. Ivan Huml kuntoutti polvivaivojaan kotimaassa suunniteltua pidempään, mutta hänkin on jo ruodussa mukana.

Sivussa tositoimista ovat toistaiseksi pienistä harjoitusvammoista kärsivät Mikko Rautee ja Henri Palmroth, sekä hyvää vauhtia keväisestä selkäleikkauksesta toipuva Arttu Virtanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle