Kykeneekö Ilves yllätykseen?

LIIGA / Artikkeli
Kun pudotuspelien parit olivat selvillä, sekä Tampereella että Hämeenlinnassa oltiin tyytyväisiä. Molemmat saivat itselleen parin, josta uskovat pääsevänsä jatkoon. Pikkuhiljaa sairastupaansa tyhjentelevä HPK lähtee kuitenkin ottelusarjaan ennakkosuosikkina.
lisää

Vale, emävale, tilasto?
[lue lisää]



Petteri Wirtanen - nöyrä johtajatyyppi
[lue lisää]



Ilves-pelaajat: Fyysisyys aseena
[lue lisää]



Riemuitseeko ritari vai iloitseeko Ilves?
[lue lisää]



Pudotuspelikonkari kultajahdissa
[lue lisää]



Maalivahdit paljon vartijoina - uusinta nuorisomaajoukkueesta?
[lue lisää]



Analyysi: Ilveksen kaksijakoinen ylivoima
[lue lisää]



Kolme myyttiä Jukka Jalosesta
[lue lisää]

HPK:n loppukautta varjostivat useat loukkaantumiset. Nimet Jukka Voutilainen, Janis Sprukts, Pasi Nielikäinen, Jani Hassinen, Mikko Jokela ja Janne Lahti kertovat kiekkoihmisille, että ihan parhaalla mahdollisella nipulla eivät hämeenlinnalaiset ole kevätkaudella operoineet. Nyt tilanne on kuitenkin selkeytymässä, vaikka epävarmuustekijöitäkin edelleen on. Ainoa varma asia on, ettei kokenutta Jani Hassista pudotuspeleissä nähdä.

Osasyy HPK:n huonoon loppukauteen on varmasti myös siinä, ettei joukkueella ollut lainkaan panosta kotiedun varmistuttua hyvissä ajoin.

– Kyllä meidän peliin vaikutti loukkaantumiset ja se, että jouduttiin melkeimpä kolmella ketjulla pelamaan välillä. Ehkä joillakin pelaajilla ei ollut kaikkea pelissä, en tiedä, mutta itse ainakin yritin vetää koko ajan täysillä, HPK:n konkariosastoon kuuluva Jani Keinänen toteaa.

Kokemusta kaivataan

Keinäsen kokemusta HPK:ssa tarvitaankin, sillä Hassisen loukkaantumisen jälkeen joukkueessa ei ole hirveästi kokemusta pudotuspeliotteluiden voittamisesta.

– Kyllä kokemus tavallaan auttaa, koska kovissa peleissä pitäis pystyä tietämään, mitä siellä kentällä vaaditaan. Vaikka sanotaan, että pudotuspelit ovat oma maailmansa, niin kyllä se minun mielestä melko pitkälle samaa peliä on, vaikkakin pelataan tarkempaa. Pienet asiat ratkaisevat ja oman pään virheistä yleensä rankaistaan.

HPK:n ikärakenne on ihanteellisen tasainen. On kokeneita ja nuoria pelaajia, sekä useita pelaajia niin sanotusti parhaassa iässä. Samaa ei voi sanoa kaukalon toiseen päähän asettuvasta Ilveksestä. Kokemus Ilveksessä on kasautunut kolmelle pelaajalle, Raimo Helmiselle, Jyrki Lumpeelle ja Vesa Viitakoskelle. Näillä kolmella kokemusta onkin sitten vaikka muille jakaa.

Ja jakaa sitä sietääkin, sillä Ilveksellä on useita todella nuoria pelaajia avainrooleissa. Kirkkaimpana tähtenä tuikkii tietysti vuoden tulokkaan titteliin kovasti tarraava Perttu Lindgren, joka tällä hetkellä johdattaa Ilveksen ykkösketjua. Ilves-leiristä epäiltiin runkosarjan päättyessä, että Helminen pystyisi pelaamaan ja mies onkin ollut mukana harjoituksissa tällä viikolla, mutta mikäli Raipea ei kentällä nähdä, Lindgren on paljon vartijana. Hänen johtama ykkösketju laidoilla Toni Koivisto ja Jussi Pesonen on Helmisen poissa ollessa vastannut käytännössä yksin joukkueen tehopisteistä.

Ihan helppo ei ole HPK:nkaan keskushyökkääjätilanne. Loukkaantumisista kärsinyt Jukka Voutilainen ei ole aiemmin pudotuspeleissä juurikaan säväyttänyt ja hyvän runkosarjan pelannut Ilveksestä siirtynyt Ville Leino on play-offeissa kirjoittamaton kortti. Ainoa varma suorittaja on Jani Keinänen, josta ei kuitenkaan hyökkäyspäässä juurikaan apuja ole.

Ilveksen sairastilanne on parantumassa. Nivusvaivoista kärsinyt kakkosvahdiksi pudonnut Juha Pitkämäki on pelikunnossa, samaten harjoituksiin ovat palanneet Raimo Helminen ja Marko Luomala. Ainoastaan Tomi Hirvonen on sivussa koko loppukauden.

Puolustukset tiukkana

Kari Eloranta on tehnyt tiukasti töitä Ilveksen puolustuspään tilkkimiseksi. Siinä lahtelaislähtöinen valmentaja onkin onnistunut hyvin, sillä joukkueen peräpää on kevätkaudella pysynyt tiiviinä ja omissa ei ole paljoa kolissut.

HPK:ta on totuttu viime vuosina pitämään hurlumhei-joukkueena, jolle hyökkäys on puolustusta tärkeämpää, mutta tällä kaudella kerhon puolustus on ollut tiiviimpi kuin ehkä koskaan aiemmin. Pitkälti syy on siinä, että puolustus on ensimmäistä kertaa tasapainossa. Kiekollista osaamista esittävät Jukka Laamanen sekä David Schneider ja perusvarmoina puolustajina luutivat Mikko Jokela sekä Veli-Pekka Laitinen. Eikä HPK olisi HPK, ellei joku nuori olisi tekemässä läpilyöntiä liigassa. Tällä kaudella vuorossa on HPK-legenda Juha Hietasen puolustajapoika Juuso Hietanen.

Myös Ilveksellä nuoret puolustajat ovat ottaneet suurta roolia. Kokeneemman kaartin rinnalla Mikko Kuukka ja Toni Niemi ovat näyttäneet kykynsä liigatasolla. Suurimman nousun on kuitenkin tehnyt Jatkoajan Näytön paikka-juttusarjankin seuraama Ville Koistinen, joka on noussut puolustuksen todelliseksi johtajaksi.

Erikoistilanteet?

Sekä HPK että Ilves pelaavat parhaimmillaan erittäin kurinalaista jääkiekkoa. Aikaisempina vuosina ajoittain jopa ylihyökännyt HPK on rauhoittunut, joukkueen pelitapa on aavistuksen passiivisempi ja puolustavampi. Ennen kaikkea joukkueen vahvuus on sen yhtenäisyys, pelitapa on joukkueella selkäytimessä. Monen vuoden määrätietoisen työn tuloksena HPK:n pelitapa on Jukka Jalosen johdolla hioutunut huippuunsa.

Jos Jalonen on jo useamman vuoden saanut hioa kuvioitaan, on Ilveksessä Kari Eloranta ensimmäisen pudotuspelihaasteensa edessä. Toisin kuin HPK, Ilves on pistänyt ensin kuntoon peräpään. Jos peräpää pitää, vapauksia hyökkäyspäähän tulee. Kaiken a ja o on kuitenkin puolustaminen.

– Siellä on suhteellisen hyvin pelannut ykköskenttä ja luulen, että me sitä aina välillä jotenkin huomioidaan. Siellä on muutama kokenut pelaaja ja sitten nuoria pelaajia, ehkä se on vähän sellainen sekoitus se heidän joukkue. He pelaavat kurinalaista peliä ja siellä on sen tyyppinen valmentaja – tunnen hyvin. Eloranta vaatii paljon tarkkuutta ja puolustuspeliin he keskittyvät, Keinänen analysoi.

Kun molemmat joukkueet pyrkivät pitämään omaa maaliaan puhtaana, erikoistilanteet nousevat suureen rooliin. Ilveksen ylivoima on pikkuhiljaa hioutumassa uomiinsa, kun HPK:lla se on viime aikoina tökkinyt. Vaikeinta hämeenlinnalaisille on ollut kiekon ylöstuonti, jos peliväline on saatu hyökkäysalueelle, homma on lähtenyt yleensä rullaaman.

Keinänen uskoo, että epäilyistä huolimatta, kun kiekko Rinkelinmäellä torstaina putoaa jäähän, isäntäjoukkue on valmis.

– Minä itse uskon meidän joukkueeseen ja tähän sarjaan todella paljon. Saatiin herroja kuitenkin takaisin sairastuvalta. Huonostihan me pelattiin suurin osa runkosarjan lopun peleistä, eikä pelattu joukkueena. Nyt kuitenkin uskon, että jokainen laittaa kroppaa likoon ja pelataa taas joukkueena. Uskon, että meillä on ihan hyvät saumat jatkoon.

Usein pudotuspeleissä on sanottu, että ensimmäisen ottelun merkitys on suuri. Puolivälierät pelataan paras seitsemästä -menetelmällä, joten lopullinen ratkaisu saattaa viipyä.

– En tiedä kumpaa seitsemän pelin systeemi suosii, mutta ainakin se antaa mahdollisuuksia. Ensimmäinen peli ei ole ihan niin tärkeä, Ilveksen päävalmentaja Kari Eloranta toteaa.

Perinteisesti Rinkelinmäki ja HPK on ollut Ilvekselle paha vastus. Tälläkin kaudella HPK on kahdesti pahasti höykyttänyt tamperelaisia. Kevätkaudella Ilves kuitenkin onnistui viemään pisteet kotiin vierasottelustakin.

– Meillä on hyvä muisto viimeisestä vieraspelistä siellä ja kotoakin, tuumii Eloranta.

Miten käy?

HPK:n tilanne helpottuu huomattavasti, mikäli se saa koko sairastupansa tyhjäksi. Vaikka monella on pahaa pelituntuman puutetta, joukkue saa jalkeille Ilvestä laajemman materiaalin, jonka turvin jyrätä jatkoon.

Ilves puolestaan lähtee sarjaan vailla minkäänlaisia ennakkopaineita, nuorelta joukkueelta ei kukaan odota mitään. Joukkue tulee todella paljon tukeutumaan nuoreen Tuukka Raskiin. Mikäli Rask seisoo päällään ja ottaa kaiken kiinni, yllätys on mahdollinen.

Jatkoajan toimituksen ennustus: HPK jatkoon otteluvoitoin 4-3.

» Lähetä palautetta toimitukselle