A-nuorten jatkopeleissä voitot JYPille, Kärpille, Pelicansille ja K-Vantaalle

LIIGA / Artikkeli
Välierissä JYP kiiti finaaleihin Lukon kustannuksella, ja Kärpät otti toisen voiton Bluesista. SM-karsinnoissa Kiekko-Vantaa voitti TuTon jatkoaikaosumalla ja Pelicans jatkoi TPS:n syöksykierrettä.

Dramatiikka, erikoistilanteet ja maalivahdit nousivat pääosaan

JYP - Lukko 6-4 (0-1, 2-2, 4-1), JYP finaaleihin voitoin 3-0

kuvakooste

Kolmannen välierän värikkäät kuvat Jyväskylästä
[katso kuvat]

Lukko pelasi kaksi erää äärimmäisen fiksusti ja lähes virheettömästi. Sitä tuskin tunsi samaksi joukkueeksi, joka ei saanut maaliakaan tehdyksi kahdessa aiemmassa välieräottelussa. JYP taas oli täysin vastaantulija, mutta viimeisen erän taistelu ja Lukon epäonni sinetöivät voiton jyväskyläläisille. JYPin Turo Asplundin (3+0) ja Lukon Miikka Tuomaisen (2+1) lisäksi ottelun ratkaisupelaajiksi nousivat molempien joukkueiden maalivahdit.

Lukon keltapaidat aloittivat vahvasti ja jo ensi minuuteilta asti oli selvää, ettei ottelusta tule helppo kummallekaan joukkueelle. Paikalle saapunut runsaslukuinen jyväskyläläisyleisö näki ensimmäisen Lukko-maalin jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen, kun Eetu Tamminen pisti Miikka Tuomaisen poikittaissyötöstä kiekon verkkoon Lukon pelatessa alivoimalla. JYPin peli sekosi entisestään, mikä pakotti sen ottamaan aikalisän ajassa 11.34. Pelin kulkuun levähdystauko ei kuitenkaan vaikuttanut juuri mitenkään, ja erätauolle siirryttiin Lukon johtolukemissa.

Toinen erä oli maalien ilotulitusta. Ensin JYPin pelatessa alivoimalla Turo Asplund päätti läpiajonsa Lukko-vahti Atte Engrenin harhautukseen ja tasoitti ottelun 1-1:een. Vain 37 sekunnin päästä raumalaiset kostivat ja Miikka Tuomainen sai sohia maalin edestä kiekon JYP-vahti Aleksis Ahlqvistin selän taakse. Kymmenisen minuuttia yriteltiin puolin ja toisin, kunnes erän loppupuolella alkoi jälleen tapahtua: Lukon Jussi Tapio ja Ville-Vesa Vainiola pitivät JYP-puolustusta pilkkanaan ja syöttelivät raumalaiset jo 1-3 -johtoon tasavajaalla.

Ilta ei ollut helppo kummankaan joukkueen puolustajille. Pahoja virheitä ja nukahduksia sattui niin kotijoukkue JYPille kuin vierasjoukkue Lukollekin. Ville-Vesa Vainiola istui jäähypenkillä koukkaamiskakkostaan, kun jyväskyläläisten selkeästi monta kertaa harjoiteltu ylivoimakuvio toimi: aloitusvoitosta kapteeni Kalle Mäkinen punnersi maalille ja antoi muiden survoa kiekon maaliverkkoon. Isku oli erityisen paha raumalaisjoukkueelle, sillä toista erää jäi vain sekunti jäljelle.

Vielä kolmannen erän alku näytti samalta kuin kaksi edellistäkin erää: Lukko vei ja JYP yritti pysytellä mukana tekemättä kovin paljon virheitä siinä kuitenkin onnistumatta. Ratkaisun merkkejä alkoi olevan ilmassa, kun raumalaisjoukkue painoi entistä vahvemmin jyväskyläläisten päälle. Jäällä nähtiin pientä käsirysyn poikastakin, jälleen Lukon painostusta ja välillä Ahlqvist torjui laukauksia tuurillakin. Yritys palkittiin JYPin Filip Riskan jäähyn aikana, kun Lukon ylivoimakentällinen Miikka Tuomaisen, Markus Nordlundin ja Marko Virtalan johdolla väänsivät Lukon jälleen kahden maalin johtoon. Ilo oli keltapaitojen vaihtoaitiossa ylimmillään, kunnes rouva Dramatiiikka nosti helmaansa.

Loisto-ottelun pelanneelle Lukon veräjänvartija Atte Engrenille sattui inhimillinen nukahdus ja JYPin Erkka Leppäsen keskialueelta päätyyn laukoma kiekko lirahti Engrenin selän taakse. Maali oli ottelun ainoa täyskentällisin tehty maali. JYP oli jälleen pelissä mukana ja lähes ilman omaa ansiotaan. Naru raumalaispelaajien kaulassa alkoi kiristyä, kun ottelun loppu häämötti, mutta hermot eivät pitäneet loppuun asti. Lukko sortui jäähyilyyn ja jatkuviin jälkipeleihin tilanteiden jälkeen, ja lopulta JYP pääsi tasoittamaan 4-4:ään kahden miehen ylivoimalla. Lukko menetti otteensa aivan täysin ja hetken päästä JYP siirtyi jo 5-4 -johtoon, mistä ei ollut enää paluuta. Yhdeksän sekuntia ennen loppua JYPin Turo Asplund teki vielä ottelun kolmannen maalinsa, kun Lukko pelasi ilman maalivahtia.

Lukko-leiristä ottelun ehdottomaksi epäonnen soturiksi nousi maalivahti Atte Engren. Hyvästä pelistä huolimatta pettymys on suuri, sillä juuri sen yhden nukahduksen vuoksi JYP sai peliinsä uutta energiaa ja lopulta painoi ohi finaaleihin. Vielä huonompi ilta oli Aleksi Vuoriolla, joka jo avauserässä taklatessaan näytti loukkaavan jalkaansa hiukan ja joka kolmannessa erässä sai pahannäköisen tällin hyökkäyspään kulmassa, kun itse oli taklattavana. Tapauksen jälkeen Vuorio ei enää pelannut, vaan kannettiin raumalaishuoltajan ja järjestysmiehien avulla pukukoppiin.

Jyväskyläläisten osalta pelit jatkuvat 23.3, jolloin Jyväskylässä pelataan ensimmäinen finaaliottelu. Samana päivänä Lukko pelaa pronssiottelun joko Espoossa tai Oulussa.

Kärpille niukka voitto

Kärpät – Blues 3-2 (0-0, 2-2, 1-0), otteluvoitot 2-1

Kärppien ja Bluesin kolmas välierä oli tasaista vääntöä, jossa molemmat pyrkivät välttelemään virheitä. Kotijoukkue oli pelin hallitsevampi osapuoli ja espoolaisten päädyssä nähtiin välillä pitkiäkin painostusjaksoja. Maalien osalta peli pysyi kuitenkin erittäin tasaisena.

Blues tuli ottelun alkuun kovalla sykkeellä ja ensimmäinen viisiminuuttinen pelattiin käytännössä oululaisten päädyssä. Vähitellen Kärpät sai kuitenkin juonesta kiinni ja painopiste siirtyi kentän toiseen päähän. Ylivoimalla oululaiset pyörittelivät kuviotaan hyvän liikkeen turvin, mutta viimeistelyssä oli ongelmia. Täten toiseen erään siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa.

Bluesin avausosuma näki päivänvalon, kun Henri Siivonen karkasi läpiajoon Kärppien pahan vaihtovirheen seurauksena. Espoolaishyökkääjä käytti paikan hyväkseen ja ampui laatan ylänurkkaan. Vapauttava syöttö lähti Jussi Kuikan lavasta.

Kärpät rynni tasoihin, kun kovien tilanteiden erikoismies Ville Mäkelä takoi ylivoimalla Teemu Metson laukauksen reboundin ohi Blues-vahti Antti Härmän.

Kärppien 2-1-osuma oli lähes kopio espoolaisten avausosumasta. Vieraiden hölmöillessä vaihtojensa kanssa leikkasi Tuomas Lohilahti pitkin siniviivaa ja Mika-Petteri Martikkala antoi syötön lapaan. Lohilahti ei turhia miettinyt, vaan niittasi vieraiden tapaan kiekon ylänurkkaan.

Blues nousi tasoihin vielä erän lopussa. Ylivoimalla Teemu Mustaniemi pääsi rauhassa huseeraamaan Kärppien maalilla, ja lopulta hänen toinen huitaisunsa tuotti tulosta.

Ottelun voittomaalissa kotijoukkue sai pientä apua myös rouva Fortunalta. Ville Kurikka voitti hyökkäyspään aloituksen ja kiekko pelattiin puolustaja Antti Alamäelle. Kärppäpakki lämäsi pyörivään kiekkoon, joka leijaili perhosen lailla ohi hölmistyneen Bluesin maalivahdin.

Kärpillä oli maalin jälkeen useita hyviä paikkoja ratkaista ottelu, mutta espoolaisten puolustus kesti välillä tuurilla, välillä taidolla. Aivan ottelun viime hetkillä Kärppien Iiro Memonen otti typerän rangaistuksen hyökkäyspäässä ja täten Bluesille tarjottiin mahdollisuutta tasoitukseen. Vaikka vieraat ottivat maalivahtinsakin pois, ei lisäosumia enää nähty.

Kotijoukkueen tuki ja turva ottelussa oli jälleen maalivahti Petri Koivisto. Puolustajista Tommi Leinonen kantoi jälleen suurta vastuuta sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Kärppien ylivoimapeli oli välillä näyttävän näköistä, mutta ratkaisuista puuttui edelleen se viimeinen silaus.

Bluesin Mikko Lehtonen toi usein kiekkoa hyökkäyspäähän, mutta varsin usein hänen nousunsa pysähtyivät Kärppien ykköspakki Leinoseen. Vieraat pääsivät varsin usein mellastamaan oululaisten maalin edessä, mutta kovinkaan montaa vaarallista maalipaikkaa Blues ei pystynyt luomaan.

Voiton myötä Kärpillä on mahdollisuus varmistaa finaalipaikkansa sunnuntaina Espoossa. Mikäli Blues pystyy voittamaan kotonaan, nähdään ratkaiseva viides välierä Oulussa tiistaina.

Toimittaja: Matti Väisänen

Pikkupelikaanit ehjillä raiteilla

Pelicans - TPS 5-2 (3-0, 0-2, 2-0)

Pelicansilla ei näytä olevan A-nuorten SM-karsinnassa hätää. Siitä lähtien, kun joukkue sai takaisin Pasi Räsäsen panoksen valmennukseen, peli on parantunut asteittain. Puhtaalla pelillä karsintasarjaa johtava Pelicans on vahvasti kiinni ensi kauden pääsarjapaikassa.

Lauantaina lahtelaisten vireen sai kokea TPS, jonka isännät kukistivat ansaitusti numeroin 5-2.

Vieraat jäivät kolmen maalin takaa-ajoasemaan viidessä minuutissa pelin alusta. Maalitalkoot aloitti Tommi Koskela ajassa 2.31 Joonas Ehrukaisen laukauksen paluukiekoista. Vain minuuttia myöhemmin Henri Manninen pamautti suoraan syötöstä komeasti yläkulmaan, kun Manu Pirhonen tarjosi nappisyötön kulmasta.

3-0 syntyi jälleen paluukiekosta. Teemu Rinkinen seurasi oman maalitilanteensa maltillisesti loppuun asti ja napautti kiekon ohi Juho Santasen.

Kotijoukkueen pelikuri säilyi hyvin selvässä johtoasemassa, mutta keinot vastustajien pysäyttämiseksi olivat sääntöjen rajamailla. Toisen erän aluksi TPS sai lähes täydet kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimaa. Pakkopeli meni kuitenkin pelkäksi kiekonsiirtelyksi, koska viivamiehet eivät päässeet laukomaan suoraan epätarkoista syötöistä.

Vieraat tekivät kavennusmaalin ottelun puolivälin jälkeen. Marko Mäenpää ja Tommi Laine saivat ylivoimalla punnertaa aikansa maalin edessä ennen kuin Laine tyrkkäsi kiekon alakulmaan.

TPS tuli yhden maalin päähän viisi sekuntia ennen toisen erän loppua. Ossipekka Lehtonen sai niin maukkaan poikittaissyötön Laineelta, että epäonnistunutkin laukaus riitti maalin syntyyn.

Pelicans kuitenkin karkasi taas turvallisempaan johtoon kolmannen erän alussa. Joonas Ehrukainen vapautti läpiajoon Topi Aholan, joka veivasi kiekon kämmenpuolelta alakulmaan. Kohta oli viimeisen niitin vuoro, kun Henry Hietaharju osui lähes nollakulmasta.

Muuten kuin toisen erän lopussa TPS:n mahdollisuudet nojasivat vastahyökkäyspeliin. Maalivahti Juho Santanen oli ajoittain tiheän kiekkosateen alla, mutta hän hoiti hommansa mallikkaasti eikä mahtanut maaleille juuri mitään. Kenttäpelaajista pirtein oli toisen maalin viimeistellyt Ossipekka Lehtonen.

Pelicansilla oli onnistujia laajalla rintamalla. Kahden tehopisteen saalistajia olivat Henri Manninen, Joonas Ehrukainen ja Manu Pirhonen.

Toimittaja: Mikael Hoikkala

Jatkoajan lisäpiste jäi Vantaalle

Kiekko-Vantaa – TuTo 4-3 ja (2-0, 0-1, 1-2, 1-0).

Kotijoukkue Kiekko-Vantaa aloitti räväkästi iskemällä avausmaalin jo ottelun toisella minuutilla. TuTo-puolustus hukkasi kiekon omalla sinisellään, ja Aki Ronkainen karkasi läpiajoon. Ronkainen laukoi kiekon varmasti ohi turkulaismaalivahti Juha Teräsvasaran.

Maalin jälkeen alkoi jäähyily, ja kumpikin pääsi yrittämään maalintekoa ylivoimalla. Molempien joukkueiden ylivoimakuviot pyörivät mallikkaasti, mutta laukaukset jäivät vähiin. Harvat laukaukset lähtivät joko liian kaukaa tai ilman maskia.

Neljäntoista minuutin kohdalla TuTo oli tasoittaa pelin, kun hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen kiekko saatiin lauottua vantaalaismaalin rautoihin. Tolppalaukauksen jälkeen turkulaiset saivat kovan myllytyksen päälle, ja Kiekko-Vantaan Henri Holmström joutui ottamaan jäähyn. Minuuttia myöhemmin myös Teemu Rytkönen luisteli jäähyaitioon, joten TuTo pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimalla. Kunnon tilanteita TuTo ei kuitenkaan saanut aikaiseksi, vaan isäntien maalivahti Jan-Erik Kaisla näki kaikki laukaukset ja ehti vaivattomasti kiekon tielle. Hienosti pelannut Kaisla torjui ottelussa peräti 46 kertaa, kun toisessa päädyssä virkaveli selvisi puolet vähemmällä.

Jäähyjen myötä TuTo otti entistä enemmän peliä haltuunsa Kiekko-Vantaan turvautuessa teräviin vastahyökkäyksiin. Erän viimeisillä sekunneilla vastahyökkäys tuotti tulosta. Vantaalaispuolustus lähetti pitkän syötön hyökkäysalueelle, jossa oli kaksi vantaalaispelaajaa. Hyökkäys oli jo tyrehtyä kiekonmenetykseen, mutta turkulaispuolustuksen pienen huolimattomuuden ansiosta kiekko onnistuttiin pelaamaan keskelle Henri Holmströmille, joka laukoi kotijoukkueen 2-0-taukojohtoon.

Toinenkin erä oli jäähyjen sävyttämä, mutta ylivoimakuviot eivät tuottaneet hyviä maalipaikkoja. Varsinkin TuTon ylivoimapeli olisi kaivannut lisää juonikkuutta, sillä kaikki laukaukset lähtivät viivalta, eikä Kaislalla ollut mitään vaikeuksia torjunnoissaan.

Erän ainut maali nähtiin kuitenkin ylivoiman aikana. Vantaalaispuolustaja Jouni Sinikorpi laukoi purkukiekon suoraan metrin päässä seisovan turkulaishyökkääjä Juho Järvisen mailaan, josta kiekko pomppasi b-pisteiden väliin täysin tyhjään tilaan. Ensimmäisenä paikalle ehti Jarno Aaltonen, joka laukoi kiekon aivan maalin yläkulmaan.

Ottelu näytti ratkeavan ennen kolmannen erän puoliväliä, kun Mikko Kaartinen vei isännät ylivoimalla 3-1-johtoon ajassa 49.07. Kaartinen ohitti keskialueella kovalla vauhdilla TuTo-puolustaja Stenka Karlssonin ja pääsi puolittaiseen läpiajoon. Nousunsa päätteeksi Kaartinen laukoi kiekon jäitä pitkin ohi Teräsvasaran.

TuTo ei kuitenkaan luovuttanut, vaan iski kavennuksen puolisentoista minuuttia myöhemmin. Juho Järvinen antoi poikittaissyötön takatolpalle, josta Pekka Toivonen nosti kiekon yli Kaislan. Heti seuraavassa hyökkäyksessä oli tasoituskin lähellä, mutta Tapio Laakso laukoi hyvästä paikasta päin maalivahtia. Reilu kolme minuuttia ennen summeria TuTo vihdoin onnistui tasoituksessa. Ottelun ehdottomaan parhaimmistoon kuulunut Laakso survoi ylivoimalla kiekon läheltä sisään.

Viiden minuutin jatkoaika näytti aluksi maalittomalta nyhjäykseltä, mutta puolivälin jälkeen alkoi tapahtua. Ensin TuTon Oskar Essen pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta ei onnistunut yllättämään Kaislaa. Hetkeä myöhemmin Kiekko-Vantaa pääsi 2-1-hyökkäykseen, jonka päätteeksi Toni Jeskanen laukoi päin Teräsvasaraa. Ajassa 63.47 Jeskanen ei enää erehtynyt, vaan laukoi isännille täydet sarjapisteet.

Toimittaja: Jarkko Kauppi

Aiemmat A-nuorten kevättä käsittelevät artikkelit

16.3. A-nuoret: TuTo yllätti karsinnoissa, Kärpät tasoitti välierien otteluvoitot

14.3. A-nuorten välierät: JYPille ja Bluesille voitot