A-nuoret: TuTo yllätti karsinnoissa, Kärpät tasoitti välierien otteluvoitot

LIIGA / Artikkeli
A-nuorten SM-karsinnoissa nähtiin turkulainen yllätys, kun TuTo kampesi TPS:n. Vantaalla ei yllätyksiä nähty, sillä Pelicans voitti K-Vantaan selvänumeroisesti 6-1. Myös välierissä pelattiin kaksi ottelua: JYP jatkoi hyvää virettään Raumalla eikä päästänyt Lukkoa tekemään maaliakaan, Espoossa Kärpät tasoitti otteluvoitot 1-1:een.

Pelicans jatkoi voitokasta tietään

K-Vantaa - Pelicans 1-6 (1-3, 0-2, 0-1)

Vantaan lohipaidat yllättivät Pelicansin jo ajassa 1.37, kun Joonas Valerius teki 1-0 -maalin Tommi Lipastin syötöstä siirretyn rangaistuksen aikana. Tämä maali jäi kuitenkin vantaalaisten ainoaksi ja lopuista vastasi Pelicans. Tasoitusmaali lähti Marko Pöyhösen mailasta ja 1-2- ja 1-3-ylivoimamaaleista vastasivat Teemu Rinkinen ja Samu Vilkman.

Pelicansin ylivoimapeli oli tehokasta, sillä lisää lunta tupaan tuli toisen erän ensi minuuteillakin. 1-4 -maalin merkkautti nimiinsä Paavo Johansson Mikko Kousan syötöstä.

Marko Pöyhönen lisäsi K-Vantaan tuskaa entisestään toisen erän puolivälissä 1-5 -maalillaan. Vantaalaisia ei helpottanut edes Pelicansin jatkuva jäähypenkillä vierailu, sillä ylivoimaosumia ei syntynyt useista mahdollisuuksista huolimatta.

Kolmannessa erässä Pelicans vielä kaunisteli ottelun loppulukemia, kuudennen maalin sai nimiinsä Aleksi Konttinen.

Turkulaiset voittivat

TuTo - TPS 4-2 (1-1, 2-1, 1-0)

Torstaina TuTo sai harvinaisia vieraita Varissuon kotiluolaansa, kun vastaan luisteli SM-liigapaikastaan karsimaan joutunut isoveljeksi jossain piireissä mielletty TPS. Palloseuran umpimusta kausi huipentui viime tiistaina, kun valmennusvastuuta koko kauden kantanut Juha-Pekka Lehmus joutui siirtymään syrjään ja ohjaksiin astuivat Mikko Sokka ja Arto Vuoti.

Ottelun avausmaalista vastasi kuitenkin paljon paremmalla liikkeellä ollut kotijoukkue TuTo. Komean nousun päätteeksi Tapio Laakso nosti kiekon hallitusti rystyltä ohi Juho Santasen. Turun Palloseuralla oli erässä kaksi paikkaa, josta toisesta Ossi Nurminen teki Tepsin tasoitusmaalin. Maalivahtien torjunnat kertoivat erätauolla missä päässä kiekko pyöri: TPS:n Juho Santanen 17 torjuntaa ja Juha Teräsvasara TuTon maalissa selvisi neljällä torjunnalla.

Toisen erän alku oli kuin ensimmäinen erä minikoossa. TuTo myllytti, teki maalin ja jatkoi myllyttämistään. Sitten jossain välissä TPS sai yksittäisen hyökkäyksen ja teki maalin. Ottelun ratkaisu nähtiin, kun paljon peliaikaa saaneen TuTo-puolustaja Niko Kiviharjun ylivoimamaali jäi tuolla tavoin kuittaamatta. Kolmannessa erässä TuTon Pekka Toivonen lisäsi kotijoukkueen johdon kahteen maaliin, eikä Palloseuralla ollut välineitä kuroa tuota eroa umpeen.

TuTon parhaimmistoa olivat odotetusti Mestistä pelaavat Oskar Essen ja Tapio Laakso. Miesten peleissä kovettuneiden pelimannejen tilannekovuus ja taito oli aivan eri planeetalta. Heidän lisäkseen tuimailmeinen Juho Järvinen erottui edukseen.

TPS jätti itsestään vaisun kuvan. Otteiden vaisuuden ohella TPS:n vaikeuksien syyn saattoi arvata laskemalla montako täysmaskilla pelaavaa peluria joukkueessa olikaan. Maalissa Juho Santanen teki mitä pystyi, mutta sai aivan liian vähän apuja joukkueltaan. Itse asiassa TuTon avausmaalin jälkeen Tepsin Santanen luisteli joukkueensa vaihtoaition eteen ja huusi joukkuetovereilleen, että “Ruvetaanko pelaamaan, häh?” Santasen joukkuetoverit olivat hiljaa. Koko illan.

Kärpät voittoon jatkoajalla

Blues-Kärpät 1-2 ja (0-0, 0-1, 1-0, 0-1), otteluvoitot 1-1

Bluesin ja Kärppien välinen välieräottelu sisälsi paljolti tiukkaa puolustamista. Suurin osa joukkueiden parhaista maalintekopaikoista syntyi ylivoimalla.

Maalittomassa avauserässä Blues osui kahdesti tolppaan, toinen Antti Ojasen, ja toinen Juhani Kaisjoen toimesta. Blues pelasi pitkään viidellä kolmea vastaan, mutta hyvästä pyörityksestä huolimatta kotijoukkue ei saanut maalia aikaiseksi. Myös Kärpät sai tilaisuuden pelata kahden pelaajan ylivoimalla, mutta huomattavasti lyhyemmän ajan.

Toisen erän alku oli täydellistä Kärppien hallintaa, ja vieraat menivätkin johtoon reilun minuutin pelin jälkeen. Joonas Wedman ehti ensimmäisenä Tuomas Akkilan laukauksen reboundiin ja nosti kiekon ohi Antti Härmän.

Erän edetessä Blues pääsi paremmin peliin mukaan, mutta maalia kotijoukkue ei onnistunut tekemään. Lähelle pääsi muun muassa Toni Kähkönen yrittäessään vanhanaikaista.

Dramatiikkaakin nähtiin, kun Bluesin pelatessa ylivoimaa Mikael Kurki laukoi kiekon kohti päätyä. Kiekko osui kuitenkin erotuomari Jussi Leppäseen, joka muutama minuutti myöhemmin lähti paikattavaksi. Samalla pidettiin ennenaikainen erätauko.

Kolmannessa erässä Bluesin painostus toi tuloksen, kun Kurki nosti kiekon pienestä kulmasta ohi ottelun parhaan pelaajan, Kärppien maalivahti Petri Koiviston. Enempää maaleja varsinaisella peliajalla ei nähty, joten ratkaisu siirtyi jatkoajalle.

Jatkoajalla ottelu sai varsin nopean lopun. Mikko Lehtosen rangaistuksen johdosta Kärpät pääsi pelaamaan neljällä kolmea vastaan. Voittomaalin laukoi puolustaja Atte Ohtamaa maskin takaa. Kärpät tasoitti näin ollen otteluvoitot. Pelit jatkuvat lauantaina Oulussa ja sunnuntaina Espoossa.

Toimittaja: Eero Hurmerinta

Ahlqvist ja tolpat JYPin turva

Lukko - JYP 0-2 (0-0, 0-0, 0-2), otteluvoitot 0-2

JYP oli selvästikin saanut tiistain voitosta hyvän vauhdin päälle, ja ensimmäisen erän alkuvaiheet mentiin vierailijoiden komennossa. Paras maalitilanne tuli puolustaja Eero Hyväriselle, joka pelasi itselleen hyvän laukaisupaikan, mutta Lukon maalilla hyvään vireeseen äitynyt Atte Engren torjui kiekon.

Erän edetessä Lukon luistin alkoi kulkea selvästi paremmin, ja joukkue saikin painettua pelin JYPin päätyyn. Ylivoiman aikana Marko Virtalalla olikin hyvä tilaisuus rikkoa Aleksis Ahlqvistin nolla, mutta maalinedushässäkkä päättyi tuloksettomaan.

Ensimmäisen erän aikana päätuomari Janne Korpelalla oli vaikeuksia löytää tasapuolinen linja vihellyksilleen, ja miehiä passitettiinkin ahkerasti jäähyaitioon. Kahden miehen ylivoimalla jyväskyläläisten Jouni Virpiöllä oli tilaisuus 3-1-hyökkäyksen päätteeksi siirtää vierailijat johtoon, mutta hänen laukauksensa jäi kevyeksi.

Erän lopulla Lukkokin pääsi koittamaan kahden miehen ylivoimaa. Eilen uran ensimmäisen liigamaalinsa tehnyt Ville-Vesa Vainiola löysi takatolpalta Jussi Tapion, joka laukoi suoraan syötöstä terävän laukauksen. Loisto-ottelun maalilla pelannut Ahlqvist kuitenkin onnistui venyttämään patjansa kiekon tielle.

Toiseen erään Lukko tuli selvästi valmiimpana ja lähes koko ensimmäinen kymmenminuuttinen mentiin isäntien tahdissa. Jyväskyläläisten tiivis puolustuspeli kuitenkin onnistui pitämään Lukko-hyökkääjät varsin hyvin pois kunnon maalipaikoilta.

Kesken Lukon vahvan painostuksen JYP pääsi iskemään pahan vastaiskun. Jussi Nättinen onnistui kuin varkain pääsemään läpiajoon, mutta Lukko-maalilla Engren peitti JYP-hyökkääjän yrityksen hienosti.

Melkein heti tämän jälkeen Lukon Aki Kangasmäki pelattiin upeasti läpiajoon, mutta hänen laukauksensa kilahti tolppaan. Erän loppuvaiheilla Lukon Tommi Heinosella sekä Marko Virtalalla oli myös mainiot maalipaikat, mutta Ahlqvist kesti maalillaan.

Kolmanteen erään JYP tuli selvästi paremmalla asenteella kuin toiseen erään. Kaarlo Jormakalla sekä Jouni Virpiöllä olikin hyvät paikat siirtää vierailijat johtoon, mutta Engren Lukon maalilla torjui hyvin. Erän kuudennella minuutilla JYP kuitenkin onnistui. Turo Asplund pelasi helpon paikan maalin eteen Eero Hyväriselle, jonka tarkka laukaus jätti Engrenin voimattomaksi.

Kolmatta erään mentiinkin sen jälkeen Lukon näennäisessä komennossa. JYP ei enää yrittänyt kovinkaan hanakasti maalintekoa, vaan keskittyi oman maalin suojelemiseen. Kun ottelua oli kaksi minuuttia jäljellä, JYPin keskittyminen herpaantui hetkeksi, kun Jussi Tapio pääsi läpiajoon. Kotiyleisön harmiksi Tapion laukaus kuitenkin kilahti yläputkeen.

Lukon usko voittoon taisi mennä Tapion epäonnistuneeseen läpiajoon, ja Sakari Muotka pääsikin vielä kaunistelemaan lukemia Lukko-puolustuksen yrittäessä liian vaikeaa pystysyöttöä. Muotka katkaisi syötön ja rynnisti irtokiekkoon vahvasti ja ohitti kiekkoa katkomaan tulleen Engrenin. Lopulta Muotkalla olikin helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin.

Ottelu oli kokonaisuudessaan varsin tasainen, eikä tasatulos 60 minuutin jälkeen olisi ollut vääryys. JYP:n hyvä maalivahtipeli sekä tiivis puolustuspeli kuitenkin riittivät Lukon kaatamiseen toistamiseen. Ottelupari on katkolla lauantaina Jyväskylässä, mutta mitään läpihuutojuttua siitä tuskin tulee.

Toimittaja: Juha Koivula

A-nuorten kevätpelit jatkuvat jo lauantaina. Välieriä pelataan Jyväskylässä ja Oulussa, ja SM-karsintasarja etenee otteluilla Pelicans-TPS ja K-Vantaa-TuTo.