Ilveksen taustaduo avoimena, osa 2

LIIGA / Haastattelu
Tämän pitkän haastattelun ensimmäisessä osassa keskityttiin pitkälti kuluneen kauden pika-arviointiin ja talousasioihin. Nyt on pelaaja-asioiden ja muun tulevaan kauteen liittyvän vuoro.

Toimittajan ja Ilveksen tehoduon juttuhetki pääsi edellisessä osassa hyvään vauhtiin matkalla kuluvan kauden kertauksesta talousasioihin. Esa Honkalehto lupasi pelaajabudjettiin korotusta, nyt onkin aika kysyä Juha Hautamaalta miten rahat käytetään.

Lihavoidut tekstit ovat edelleen toimittajan käsialaa. Vastaajan tunnistaa nimikirjaimista. EH on siis Esa Honkalehto ja JH Juha Hautamaa.

Joukkueen kasaus hyvässä vauhdissa

Pelaajabudjettia ollaan siis nostamassa nykyisestä 1,3 miljoonasta eurosta ylöspäin. Kuinka suuri osa tästä on jo sidottu nykyisiin sopimuspelaajiin?

JH: Noin puolet tai hiukan yli sen verran. Sopimuksia taitaa olla jo kuitenkin lähemmäs kaksikymmentä.

Edellisvuosinahan joukkue on uusiutunut rajusti. Kuinka suureksi joukkueen vaihtuvuus tulee tällä kertaa muodostumaan?

JH: Se on pienempi kuin kahtena edellisvuonna. Oman organisaation sisältä nostetaan tietysti nuoria ylöspäin. Ulkoa hankittavien vahvistusten määrä riippuu siitä, kuinka saamme nykyiset vielä sopimuksettomat huippumme pidettyä. Kolme nyt minimissään tulee ja jos joku huippu lähtee, niin huippumies on hankittava tilalle. Se lisää automaattisesti vaihtuvuutta.

Tämän kauden suunnitelmiin kuului ennen kauden alkua se, että ulkomaalaiskiintiö täytetään viimeistä paikkaa myöten. Tämähän ei koskaan toteutunut. Entä ensi kausi, lähdetäänkö jälleen siitä, että viimeisen siirtopäivän jälkeen Ilveksessä on neljä ulkomaalaispelaajaa?

JH: Joukkueen rakennus on sellaisessa vaiheessa, että tämän hetken tiedolla me tarvitsemme neljä ulkomaalaispelaajaa. Ei kuitenkaan olla kansallisuuden kanssa missään nimessä tarkkoja, vaan jos löytyy kotimainen pelaaja niin otamme tämän. Kotimaiset pelaajat ovat siinä mielessäkin parempia, että meille jäisi pelivaraa toimia kauden mittaan.

Muutaman nyt jo sopimuksen alla olevan pelaajan kanssa joudumme jännittämään tuonne kesäkuun loppuun asti, että jos joku avainpelaajista tekee NHL-sopimuksen. Meillä on oltava ulkomaalaispaikka vapaana, että pystymme hankkimaan korvaajan. Silloin tuskin on kotimaisia huippuja kuitenkaan vapaana.

Uusien pelaajien tulosuunnalla ei merkitystä

Mikä on Ilveksen markkinointistrategia? Aikooko Ilves hankkia ”kovan nimen” kausikorttimyyntiä edistämään?

JH: Meille parasta markkinointia on se, että koko joukkue on mahdollisimman hyvä. Emme me voi ketään nimen takia ottaa. Jos me maksamme itsemme kipeiksi jonkun supernimen kanssa, niin se tarkoittaa pirun montaa kompromissia muiden suhteen. Ei se olisi järkevää. Hyvä kokonaispaketti on paras tapa markkinoida joukkuettamme.

Kuinka Ilveksen kykyjenetsintä toimii?

JH: Varsinaisesti palkkalistoilla meillä ei ole ketään, jolle siitä suoraan maksettaisiin. Hyviä suhteita on useammallakin henkilöllä meidän organisaatiossa ja niitä käytetään tietysti mahdollisimman paljon hyödyksi. Vastapainoksi sitten autamme, jos meiltä kysytään jotain. Kaikista maailman kärkimaista jääkiekossa löytyy meille tietoa yhteyshenkilöidemme kautta

Miltä suunnalta Ilves etsii tulevan kauden ulkomaalaispelaajiaan? Valmentaja Kari Eloranta on haastatteluissa maininnut mahdollisesta sveitsiläishankinnasta, onko tämä idea vielä hengissä?

JH: Ei meille ole väliä, mistä ilmansuunnasta pelaaja löytyy. Me etsimme tietyntyyppisiä pelaajia ja se on sitten aika lailla sama mistä suunnasta sellaisia löytyy. Jos esimerkiksi Tanskasta löytyy riittävän hyvä pelaaja, niin me yritämme saada hänet tänne. Ideaa Elorannan mainitseman pelaajan hankkimisesta ei ole haudattu, vaan se on edelleen yksi vaihtoehdoista.

Jos lähdetään tarkentamaan tilannetta, niin seurataanko Ilveksessä Jokerien ja muiden tänä vuonna flopanneiden organisaatioiden mahdollisesti vapautuvia pelaajia?

JH: Totta kai seurataan. Siellä ei ole homma toiminut tällä kaudella ja moni hyvä pelaaja on pelannut huonosti. Ei se tarkoita kuitenkaan sitä, että he tulevalla kaudella huonosti pelaisivat.

Koko kiekkoa seuraavaa Suomea varmasti kiinnostaa, että mikä on pelaavien Ilves-ikonien Raimo Helmisen ja Jyrki Lumpeen tilanne?

JH: Kummankaan kanssa ei ole jatkosopimusta vielä tehty. Toiveissa on, että herrat jatkaisivat pelaamista. Mitään estettä tälle ei urheilullisesti ole.

Mikä on Jason Guerrieron tilanne? Milloin sopimuksen option käytöstä päätetään?

JH: Asiasta on kyllä jo keskusteltu. Jasonin itsensäkin vuoksi asiasta on tehtävä ratkaisu jo nyt keväällä. Vielä ei kuitenkaan ole asiasta tiedotettavaa.

Monet fanit olisivat valmiita luovuttamaan tiettyjen sopimuspelaajien osalta jo kesken sopimuskauden. Onko mahdollista, että kaikki nykyiset sopimuspelaajat eivät pelaa sopimustaan loppuun Ilveksessä?

JH: Asiaa pitää katsoa tapauskohtaisesti. Jos me pelaajan kanssa yhdessä näemme, että ei ole paras tilanne hänelle jatkaa meillä, niin turhaa meidän ketään on väkisin mukana roikottaa.

Mitkä ovat tulevan kauden kakkosvalmentajan vaatimukset? Onko kyseessä Petteri Hirvonen?

JH: Ei ole sopimuksia ainakaan vielä olemassa Hirvosen kanssa. Aika rohkeaa jopa on joidenkin tapa uutisoida asia huhupuheiden perusteella. Tulevan kauden kakkosvalmentajalle tärkeintä on Kari Elorannan hyväksyntä. Yksi iso juttu on nuorten pelaajiemme kehittämiseen soveltuminen.

Juniorit pyritään hyödyntämään

Kuinka nuorille pelaajille tehdään sopimuksia? Jos organisaatiosta löytyy esimerkiksi huippulahjakas b-juniori, niin tehdäänkö tämän kanssa sopimus?

JH: Kyllä me ollaan pahasti hakoteillä, jos me b-junioreille ruvetaan sopimuksia tekemään. Sopimus tehdään siinä vaiheessa, kun nähdään että kaveri on valmis harjoittelemaan ammattimaisesti liigajoukkueen mukana. Pitää olla tarkkana ettei liian aikaisin nosteta fyysisesti liian kevyitä kavereita edes kesätreeneihin mukaan, sillä loukkaantumisriski kasvaa liian suureksi.

Seurataanko A-junioreista vanhenevia pelaajia, jotka eivät suoraan mahdu liigarinkiin?

JH: Totta kai. Meillä on tällä hetkelläkin kolmattakymmenettä kaveria, jotka ovat A:ssa käyneet. Kaikki ovat niin hyviä, että heistä voi vielä liigapelaajia tulla. Ei heistä kyllä ketään olla unohtamassa. Jos eivät heti mahdu liigarinkiin, niin pitää toivoa että miehet jaksavat koittaa vielä vaikka Mestiksen kautta ponnahtaa liigakiekkoilijoiksi.

Nyt kun Mestis tuli puheeksi, niin en malta olla kysymättä. Onko Ilveksellä yhteistyösuunnitelmia Mestis-karsintoihin osallistuvan KOO-VEE:n kanssa?

JH: Kyllä KOO-VEE:n Mestikseen selviämisellä on tähän ratkaiseva vaikutus. Käytännössä yhteistyö koskisi sellaisia pelaajia, jotka ovat pelanneet 2-3 vuotta A-junioreissa ja eivät vielä mahdu liigarinkiin. Mestis olisi tällaisessa tapauksessa parempi vaihtoehto kuin neljäs kausi A:ssa. Suomi-sarja ei ole kuitenkaan siihen oikea paikka. Jos aiotaan vielä panostaa jääkiekkoon ja kehittyä, niin kyllä se vaatii Mestis-tason.

Mahdollisia NHL-rahoja ei vielä ole tuhlattu

Millä aikataululla lähdöstä Ilves saa korvausta, jos/kun tulevaisuudessa joku NHL:ään lähtee?

EH: Tarkat päivämäärät löytyvät tietysti sopimuksesta, mutta se perusraha kaksisataatuhatta dollaria, joka kaikista lähtijöistä saadaan pitäisi tilittää kauden puoliväliin mennessä. Sitten bonukset pelimääristä ja muusta, niin ne maksut menevät kauden jälkeen.

Sijoitetaanko lähtijöistä saatavat rahat korvaajiin vai mihin ne menevät?

EH: Tuskin niitä kukaan on vielä edes miettinyt. Minulla on ainakin tapana, että en tuhlaa rahoja ennen kuin ne on tilillä näkynyt. Se on kuin luottokorttia käyttäisi, jos niille nyt jo olisi sovittu joku menoerä. Varmaan tilanteen mukaan tullaan toimimaan sitten.

Alkoholimainonta pysynee

Uskotteko alkoholimainonnan kieltämiseen SM-liigassa? Eräs olutmerkki on kuitenkin Ilveksenkin suurimpia sponsoreita.

EH: Esityshän on vasta valtioneuvostossa esillä. Paljon saa vettä virrata Tammerkoskessa, ennen kuin tämä kielletään. Tämä olutmerkki on meille iso yhteistyökumppani ja sponsori. Yksi suurimmista nyt ja jatkossakin. Ei se kuolinisku olisi kuitenkaan vaikka lainsäädännön vuoksi tämä sponsori menetettäisiin, mutta en usko tuohon lainsäädäntöön päädyttävän.

JH: Jos joku kehtaa tosissaan väittää, että nuorisojoukko juo kaljaa sen vuoksi että Raipen paidassa lukee Koff, niin kyllä on aika naurettavaa. Meidänhän pitäisi nostaa hinnat pilviin, jos mainoksilla tuollainen teho olisi.

Kun nyt liigan asioihin näin välillisesti päädyttiin, niin mitä mieltä olette nykyisestä ulkomaalaiskiintiöstä? Onko se oikean kokoinen?

JH: Me teemme karhunpalveluksen suomalaisille kiekkoilijoille, jos me otamme kiintiön pois.
Ruotsista voidaan katsoa, että ei ole välttämättä hyvä juttu kun ulkomaalaisia on niin paljon. Omat junnut eivät pääse pintaan ja maan kiekko kärsii.

EH: Meidän tyyppisellä kasvattajaseuralla ei tosiaan ole tarvetta kiintiön kasvattamiselle. Mutta siinä se voisi toimia kaikkien eduksi, että keskitason suomalaispelaajien hinta laskisi. Ei olisi varaa pelaajilla hinnoitella itseään näin ylös, kun tulijoita olisi enemmän. Se olisi sen positiivinen puoli.

Mitä mieltä olette liigapelaajien palkkakehityksestä? Joko kipurajat tulevat vastaan?

EH: Kyllä minä yhdyn Pentti Matikaisen ja Harri Lintumäen lausuntoihin viime päivinä julkisuudessa. Meillä palkat eivät ole kuin noin 40 prosenttia budjetista ja mennään sillä tasolla, että pystytään juuri velvoitteista suoriutumaan ja me olemme kuitenkin vasta yhdeksäntenä palkkabudjeteilla mitattuna.

Kyllä siinä aika moni organisaatio on ylittänyt kipurajan jo aikoja sitten. Ei voi kovin kauaa tämäntyyppinen kehitys jatkua, että palkankorotukset ovat näin kovia yhden hyvän kauden jälkeen. Eivät pelaajat samaa tahtia kuitenkaan laske palkkaansa heikon kauden jälkeen.

Honkalehto haluaa tehdä tulosta

Mikä on oman jatkonne tilanne Ilveksessä?

EH: Minulla on voimassa oleva sopimus 2007 asti. Neuvotteluita on tosin jo käyty siitäkin eteenpäin jatkamisesta. Olen kokenut tehtäväni mielekkäänä tämän kaksi vuotta ja uskon yhä itselläni olevan paljon annettavaa tälle seuralle. Minulla ja koko organisaatiollamme on myös erittäin kunnianhimoisia tavoitteita meidän urheilullisen puolen suhteen. Haluan olla mukana niitä toteuttamassa.

JH: Kuukausi on vielä paperilla jäljellä sopimusta.

EH: (Nauraa) Minä olen pyrkinyt siihen, että olen kiinnittänyt tämän toimiston väkemme ainakin siihen asti kuin itse täällä olen. Siina vaiheessa kun omasta jatkosta tiedotetaan tarkemmin, niin uskon tästä muustakin porukasta käytävän neuvotteluja.

» Lähetä palautetta toimitukselle