A-nuorten välierät: JYPille ja Bluesille voitot

LIIGA / Artikkeli
Välierissä nähtiin kaksi erilaista ottelua, joista toinen oli selvää viljaa JYPille. Kärppien ja Bluesin ottelussa Oulussa taisto oli tiukempaa ja ratkaisu nähtiin vasta viimeisillä sekunneilla.

Lukon hermo ei kestänyt

JYP – Lukko 4-0 (3-0, 0-0, 1-0)

Lukko pudotti yllättäen puolivälierävaiheessa runkosarjan ykkösen KalPan jatkosta, mutta välierien ensimmäisessä ottelussa Jyväskylässä samanlaisesta yllätyshalukkuudesta ei ollut tietoakaan. Raumalaisilla oli suuri työsarka pitää omat hermonsa kurissa.

kuvakooste

Kuvia JYPin ja Lukon ensimmäisestä kohtaamisesta
[katso kuvat]

Ottelu alkoi vauhdikkaasti, kun JYPin Jouni Virpiö sai loistavan poikittaissyötön Timo-Pekka Heikkiseltä maalin kulmalle. Ylivoimamaali sekoitti Lukon pasmat melko totaalisesti, sillä raumalaispuolustus oli täysin hukassa maalin jälkeiset minuutit.

Ajassa 11.53 JYP iski jälleen, tällä kertaa Filip Riska pääsi sutimaan kiekon Lukko-maalivahti Atte Engrenin selän taakse. Maali oli lähes koko JYP-kentällisen taistelun kuva: Ilkka Heikkilä syöksyi kiekon perään kulmassa, josta Eero Hyvärinen poimi kiekon taistelun jälkeen selvemmille vesille. Kaarlo Jormakka ja Riska hoitivat työstä loput. Paria minuuttia myöhemmin Erkka Leppänen lisäsi jyväskyläläisten johtoasemaa jo 3-0:aan, kun Lukon Iiro Junnilan estämisjäähyä oli ehtinyt kulua vain 25 sekuntia. Lukko otti aikalisän maalin jälkeen.

Loput kaksi erää oli lähinnä pelailua ja hermojen pitämistä kurissa – toisilla se onnistui, toisilla ei. Mihinkään suurempiin ylilyönteihin ei kuitenkaan sorruttu, vaan tyydyttiin vain pieniin käsirysykokeiluihin. Raumalaisten pahana poikana oli Juho-Matias Autio, joka keräili itselleen 2+2+10 minuutin jäähysarjan ja sai samalla Jouni Elon sijaiskärsijäksi jäähypenkille. Neljä sekuntia ensimmäisen kakkosen päättymisestä Elo palasi takaisin Aution seuraksi, tällä kertaa väärän vaihdon vuoksi.

Elo kävi myös kolmannessa erässä täyttämässä rooliaan, kun Jonne Hattunen jätti kaukalon keihästämisvitosensa jälkeen. Katseet olivat molemmilla joukkueilla jo torstain toisessa välieräkamppailussa, sillä sen enempää JYP kuin Lukkokaan ei jaksanut innostua erikoistilannepelaamisesta. Kolmannen erän puolivälissä jyväskyläläisten Ilkka Heikkilä sinetöi loppulukemiksi 4-0 osittain epäonnistuneen laukauksella, joka upposi Lukko-maalin perukoille Engrenin längistä.

Vaikka Lukko oli vain fyysisesti paikalla, ei JYPkään varmasti ollut parhaimmassa terässään. Torstain toinen välieräottelu onkin aivan uusi peli, jossa raumalaisilla on palauttaa välieräsarja jälleen tasatilanteeseen. Maalivahtien taistossa jyväskyläläisten Aleksis Ahlqvist oli Lukon Engrenia selvästi parempi ja pystyi omalla panoksellaankin ratkaisemaan ottelun.

Bluesille ensimmäinen kiinnitys finaalipaikkaan

Kärpät – Blues 3-4 (0-1, 2-1, 1-2)

Kärppien ja Bluesin välinen ensimmäinen välierä oli kahden erän ajan tasainen vääntö, mutta kolmannessa erässä vieraat onnistuivat tekemään kaksi vastaiskuosumaa ja veivät pelin nimiinsä. Molemmilla joukkueilla oli ottelussa omat painostusjaksonsa, mutta varsinkin oululaisten tilanteet ajautuivat lähes poikkeuksetta aivan Bluesin maalin eteen.

Kumpikin joukkue yritti pelata varovaista kiekkoa ja tämä näkyikin pelivälineen epämääräisenä roiskimisena keskialueella. Maalitilanteet syntyivät lähinnä henkilökohtaisten onnistumisten ja epäonnistumisten myötä.

Varsinkin alussa Kärpät puski päätään vieraiden puolustusmuuriin, vaikka laukaisupaikkojakin olisi ollut. Pelin loppupuolella oululaiset saivat laukauksia ja painetta vieraiden päätyyn, mutta Espoolaisten vastahyökkäysmaalien myötä tärkeä ensimmäinen voitto matkasi Espooseen.

Blues aloitti ottelun pienellä painostuksella. Espoolaiset pääsivät avauserän puolivälin jälkeen pelaamaan miesylivoimalla, mutta koko ottelun ajan vieraiden pakkopeliä vaivasi sama ongelma: kiekkoa ei saatu alueelle sisään. Ylivoimalla tuli kuitenkin tulosta, kun Juhani Kaisjoki ampui viivasta ranteella ja Tomi Kähkönen ohjasi maalin edestä kiekon verkkoon.

Kärppien tasoitus syntyi aivan toisen erän alussa. Antti Kallio kiersi Bluesin maalin ja antoi namusyötön toiselle nurkalle nousseelle Niko Kähöselle, jonka mailasta musta pomppi verkkoon.

Pelin puolivälissä Kärppien Tuomas Akkila tarjoili Kärppien puolustusalueella namusyötön vieraiden Camilo Miettiselle, joka puolestaan antoi pikkusyötön viereen nousseelle Tommi Lehtoselle. Hyvältä paikalta laukomaan päässyt Lehtonen täräytti vieraat 2-1-johtoon.

Bluesin osumasta ei ollut kulunut kuin kolme minuuttia, kun oululaiset pistivät pelin tasoihin. Atte Ohtamaa sai ylivoimalla poikittaissyötön, katsoi rauhassa ja ampui tarkasti ranteella maalin oikeaan nurkkaan.

Kärpillä oli maalin jälkeen useita paikkoja siirtyä johtoon. Matias Huikari kunnostautui Kärppien tuhlaajapoikana, sillä nuorimies ehti hukata kaksi läpiajoa ja yhden todella hyvän laukaisupaikan. Lisäosumia ei kuitenkaan syntynyt ja kolmanteen erään siirryttiin tasatilanteesta.

Espoolaiset pääsivät 2-3-johtoon joukkueen tähtipelaaja Mikko Lehtosen hyvän nousun myötä. Isokokoinen hyökkääjä nosti hyökkäyksen väkevästi laidasta ja kaarsi maalille. Kiekko ei mennyt suoraan maaliin, mutta perään rynnännyt Kaisjoki survoi laatan verkkoon.

Edellisestä osumasta oli kulunut vain noin kolme minuuttia, kun Blues iski jälleen. Tällä kertaa Tomi Ståhlhammar nousi laidalta ja karkasi läpiajoon. Mies käänsi maalin edessä rystylle ja nakkasi komeasti mustan ylänurkkaan.

Aivan viimeisillä sekunneilla Kärpät onnistui vielä kaventamaan, kun Ville Mäkelä survoi maalin edestä loppulukemiksi 3-4.

Toimittaja: Matti Väisänen

Toiset välieräottelut pelataan torstaina Raumalla ja Espoossa. Lisäksi SM-karsintasarja jatkuu otteluilla TuTo-TPS ja K-Vantaa-Pelicans.