Myös A-junioreiden SM-karsinnat käynnissä

LIIGA / Artikkeli
Pudotuspelien lisäksi myös SM-karsintasarja on saatu käyntiin. Ensimmäiset ottelut pelattiin viikonloppuna Lahdessa ja Turussa, joista voitot heltisivät Pelicansin ja K-Vantaan A-juniorijoukkueille.

Ennen joutumistaan karsintasarjaan SM-liigajoukkueet TPS ja Pelicans olivat pelanneet putoamiskarsintaottelusarjat, Pelicans Ässiä vastaan ja TPS SaiPaa. Näistä otteluista Ässät ja SaiPa varmistivat sarjapaikkansa otteluvoitoin 2-1, ja TPS ja Pelicans joutuivat karsimaan liigapaikastaan uudestaan, nyt 1. divisioonassa pelaavien TuTon ja K-Vantaan kanssa.

K-Vantaa otti tärkeän voiton jatkoajalla

TPS - K-Vantaa 3-4 ja (2-1, 1-1, 0-1, 0-1)

Turkuhallissa päästiin maalien makuun jo avauserässä, kun ensin ajassa 11.50 TPS:n Ossipekka Lehtonen siirsi kotijoukkueen johtoasemaan. Turkulaisilta taisi kuitenkin jäädä huomioimatta maalin jälkeinen tärkeä vaihto, sillä K-Vantaan Aimo Pyykkönen tasoitti 1-1:een vain 15 sekuntia ottelun avausmaalin jälkeen. TPS pääsi kuitenkin erätauolle 2-1 -lukemista Tommi Laineen maalilla ensimmäisen erän lopulla.

Toisen erän alussa molemmat joukkueet pääsivät yrittämään ylivoimapelinsä toimivuutta, mutta tuloksetta. Ratkaisut nähtiin jälleen lyhyellä aikavälillä erän lopulla, kun ensin TPS:n Ossi Nurminen vei kotijoukkueen 3-1 -johtoon ja alle puolitoista minuuttia myöhemmin vantaalaisten Henry Haapiainen kavensi 3-2:een.

Neljättä kertaa TPS ei kyennyt enää lisäämään johtoaan ja kolmannen erän puolivälissä K-Vantaan Mikko Kaartinen tasoitti pelin 3-3:een Tommi Lipastin syötöstä, kun vantaalaiset pelasivat alivoimalla.

K-Vantaan Janne Nyberg sai jatkoajan puolivälissä kaksiminuuttisen korkeasta mailasta ja samassa ajassa TPS otti myös aikalisän.

Lopullisen ratkaisun teki vierasjoukkueen Toni Jeskanen ajassa 64.04 - alivoimalla.

K-Vantaan alivoimapelin ohella maalivahti Janne Kaisla oli suuressa osassa tärkeässä voitossa torjumalla 47 laukausta. Lisäksi hän sai syöttöpisteen ratkaisevaan jatkoaikamaaliin.

Ottelun tehokkaimpina pelaajina olivat TPS:n Ossi Nurminen ja K-Vantaan Toni Jeskanen, jotka molemmat saivat tehoikseen 1+1.

Tuskainen pelikaaniparvi löysi hurmion päätöserässä

Pelicans - TuTo 7-4 (2-1, 0-3, 5-0)

Pitkän laman päätteeksi SM-karsintasarjaan päätynyt Pelicansin A-juniorijoukkue säikytteli harvalukuista kotiyleisöä kahden erän ajan karsintasarjan avausottelussa. Teräviä vastahyökkäyksiä luonut TuTo johti aneemisia isäntiä vastaan ennen päätöserää 4-2, mutta vierailta loppui puhti 60 minuuttia pitkässä taistelussa. Ryhdistäytynyt kotijoukkue nappasi voiton maalein 7-4.

Toisella erätauolla Pasi Räsäsen johtama Pelicans-valmennus taisi lukea melkoiset madonluvut suojateilleen, sillä lopussa pelaajiston johtohahmoista paistoi epätoivon sijaan voitontahto ja harhasyötöt vähenivät tuntuvasti. Tärkeintä esimerkkiä joukkueelle näyttivät ketjukaverukset Paavo Johansson ja Jesse Rohtla sekä aikuisten SM-liigassakin käväissyt Vili Sopanen.

Pelicans teki avausmaalin ajassa 7.44. Maalin takana kiekon kanssa ollut Johansson löysi syöttöpaikan sijaan vapaan kulkuväylän luukulle. Aikansa survottuaan hän onnistui ohittamaan TuTo-maalivahti Aki Mäkisen.

Tämän jälkeen aloitusvoitot olivat kovassa kurssissa. Sekä TuTon tasoitus että Pelicansin 2-1-johtomaali syntyivät muutamassa sekunnissa hyökkäyspään aloituksesta. Molemmat aloitukset myös syntyivät erinomaisen maalipaikan jälkeen.

Ensin TuTon ylivoimahyökkäyksessä kiekko päätyi vartioimattomaan laitaan Oskar Essenille. Tällä oli pitkään edessään puoli maalia tyhjänä, mutta hyökkääjä hidasteli laukauksensa kanssa sen aikaa, että Toni Rask ehti kiekon tielle. Seuranneesta aloituksesta Essen kuitenkin siirsi kiekon Kasperi Kangasniemelle, joka sai heilutella maaliverkkoa.

Pelicansin johtomaalia edelsi Vili Sopasen komea yksilösuoritus. Yksi vastaan yksi -kamppailussa TuTo-puolustaja toimi pujottelukeppinä, mutta Sopanen ajautui harhautuksen jälkeen liian lähelle maalia. Manu Pirhonen voitti hyökkäyspään aloituksen takaviistoon Jyri Seppiselle, ja tämä laukoi ranteella yläkulmaan.

Toisessa erässä Pelicans jatkoi aluksi pelin hallintaa, mutta kun kiekko tuntui polttavan itse kunkin pelikaanin lavassa, asetelma kääntyi päinvastaiseksi.

Turkulaisten kiri alkoi alivoimalla, kun Pelicansin huolimattoman rännipelaamisen seurauksena Sakari Nurmi ja Pekka Toivonen pääsivät hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Toivonen laukoi komeasti suoraan syötöstä yläkulmaan.

Pelicans sai heti perään toisen ylivoiman, jonka siivittämänä joukkue pysyi vielä tovin kärryillä. Maaleja isännät eivät kuitenkaan onnistuneet tekemään.

Erän kahdeksannella minuutilla TuTo pääsi vaaralliseen vastahyökkäykseen. Yksi pelikaani ulos keskialueella, jälleen ylivoimahyökkäys, syöttö maalille ja kiekko sisään. Nurmi antoi ratkaisevan syötön ja Juho Järvinen viimeisteli. Myös edellisen maalin tehnyt Toivonen saalisti syöttöpisteen tilanteesta.

Maalin jälkeen Pelicans otti aikalisän. Pelaajat saivat ripitystä, paitsi valmennukselta, myös yleisöltä.

- Herätkää! Divari on häpeä, eräs herrasmies karjui tyhjyyttään kaikuneessa hallissa niin että pelaajat varmasti kuulivat.

Aikalisä ei tuonut kaivattua herätystä. Lopun ajan erästä Pelicans otti tiuhaan tahtiin jäähyjä ja vastaanotti 2-4-takaiskumaalin ajassa 35.26 pelatessaan alivoimalla. Asialla oli jälleen pistehai Pekka Toivonen, jonka lapaan kiekko pomppi hieman onnekkaasti maalin eteen.

Jatkuvasti rikkonut kotijoukkue joutui aloittamaan viimeisen erän Ville Väkeväisen kaksiminuuttisen rasittamana, mutta jäähyn selvitettyään Pelicans kokosi rivinsä. Ryhtiliikkeen aloitti röyhkeä Vili Sopanen, joka laukoi vauhdikkaan kuljetuksen päätteeksi puolustajan jaloista takakulmaan ajassa 42.57. Pelicans löysi aivan uuden vaihteen, ja 15 kenttäpelaajan voimin taistellellut TuTo jäi hetki hetkeltä enemmän jalkoihin.

Tasoitus syntyi erän puolivälissä tavalla, joka kuvasi loistavasti Pelicansin kasvanutta taistelutahtoa. Paavo Johansson ei masentunut kiekonmenetyksestä hyökkäysalueella, vaan riisti pelivälineen takaisin itselleen ja sai syötettyä keskikaistalle Jesse Rohtlalle. Joukkueen nuorimpaan kaartiin kuuluva Rohtla sijoitti kiekon varmasti maaliin. Kaksi ja puoli minuuttia myöhemmin Rohtla sai kunnian tehdä voittomaalin helposta paluukiekosta. Tällä kerralla mainion esityön teki Ville Väkeväinen.

Voimaton TuTo ei löytänyt avaimia takaa-ajon aloittamiseen. Pelicans-puolustaja Mikko Heiskanen kasvatti isäntien johtoa ylivoimalla, ja Henri Manninen viimeisteli loppunumerot 7-4 tyhjään maaliin.

Vaikka TuTo romahti lopussa täysin, vastustajat saavat olla varuillaan, jos joukkue saa tuleviin otteluihin kasaan leveämmän pelaajaringin. Liukkaat Juho Järvinen (1+1), Sakari Nurmi (0+2) ja Pekka Toivonen (1+2) olivat vaikeita pideltäviä Pelicansin puolustukselle. Myös Oskar Essen ja Kasperi Kangasniemi olivat kärkkäitä
vastahyökkäyksissä.

Toimittaja: Mikael Hoikkala

SM-karsintasarjan seuraavat ottelut pelataan 16.3, jolloin Turussa nähdään varmasti mielenkiintoinen paikallistaisto TuTo-TPS. Vantaalla K-Vantaa kohtaa Pelicansin.