Kärkijoukkueet vaikeuksissa A-nuorten puolivälierissä

LIIGA / Artikkeli
A-nuorten pudotuspelit alkoivat yllätyksellisesti. Runkosarjan voittanut KalPa ja toiseksi sijoittunut Jokerit putosivat molemmat jatkosta jo puolivälierissä. Sen sijaan runkosarjan kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet JYP ja Kärpät jatkoivat välieriin puhtaalla pelillä.

A-juniorien puolivälierissä nähtiin kaksi yllätystä, kun Lukko pudotti runkosarjaa hallinneen KalPan ja Blues yllätti paikallisvastustajansa Jokerit. Välieriin etenivät myös JYP ja Kärpät.

Lukko nousi kuilun partaalta

Rauman Lukon ja Kuopion KalPan välinen ottelusarja näytti jo ratkenneen, kun runkosarjan ykkösjoukkue KalPa voitti ensin kotonaan niukasti 3-2 ja kävi sen jälkeen hakemassa vierasvoiton Raumalta lukemin 1-4.

KalPa-leirissä oltiin kahden voiton jälkeen ilmeisesti jo varmoja välieräpaikasta. Ylimielisyys kostautui, kun raumalaisten liiga-avut kuitenkin heräsivät pelaamaan jatkopaikasta tosissaan. Lukko voitti kolme viimeistä ottelua yhteismaalein 16-5 ja passitti näin KalPan kesälomille.

Lukon avainpelaajia olivat SM-liigassakin esiintyneet Ville-Vesa Vainiola, Jussi Tapio, Miikka Tuomainen, Markus Nordlund ja Otto Honkaheimo. Myös maalivahti Atte Engren onnistui ottelusarjassa mainiosti.

Blues puolusti Jokerit nurin

Pääkaupunkiseudun paikallissarjassa Espoon Blues lähti haastamaan Helsingin Jokereita. Espoolaisten ase oli ottelusarjan alusta asti tiivis viisikkopuolustus, jolla se sai narripaitojen taitavan ykkösketjunkin kuriin.

Blues nappasi kotiedun itselleen heti sarjan ensimmäisessä ottelussa. Numeroihin 1-2 päättyneen ottelun kaikki maalit syntyivät toisessa erässä. Jokerit hallitsi erää selvästi, mutta Blues teki tarvittavat maalit ja puolusti päätöserässäkin kurinalaisesti omaa maaliaan.

Ottelun voittomaaliksi jääneen 1-2-osuman taisteli Joonas Hallikaisen taakse Mikko Siren. Blues-maalilla aiemmin Jokereita edustanut Antti Härmä torjui 37 kertaa.

Toisen osaottelun Jokerien ykköskentällinen ratkaisi ylivoimalla. Vierasjoukkue osui kuuden Blues-jäähyn aikana neljästi ja tasoitti otteluvoitot 1-1:een.

Vierasvoittojen sarja jatkui vielä kolmannessa osaottelussa, jossa Bluesin B-juniori-ikäinen Tomi Ståhlhammar pääsi juhlimaan hattutemppua. Neljännessä pelissä Blues jätti Jokerit ilman mahdollisuuksia ja voitti kotonaan 5-2. Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittiin Bluesin Mikko Lehtonen, joka oli koko puolivälieräsarjan dominoivin kenttäpelaaja.

JYPin kokemus liikaa Ilvekselle

JYPin ja Ilveksen välisessä ottelusarjassa ratkaisevaksi tekijäksi nousi jyväskyläläisryhmän kokemus. Ilveksen ryhmä koostuu pääosin 1987-89-syntyneistä nuorukaisista, kun taas JYPin useimmat avainpelaajat ovat 19-20-vuotiaita.

Ottelusarjan ensimmäinen peli päättyi numeroihin 6-0, mutta mikään läpihuutojuttu ei silti ollut kyseessä. Ottelu pysyi tasaisena aina sen viimeiselle kymmenminuuttiselle asti, mutta lopussa JYPin murhaavan tehokas ylivoima jauhoi Ilveksen alivoiman täysin palasiksi. Ottelun kaikki maalit syntyivät Ilveksen pelatessa vajaalla.

Ilveksen pelaamista vaikeutti myös ylimääräinen hermoilu, josta osoituksena pöytäkirjaan merkittiin kaksi pelirangaistusta käytöksestä. Ilves-pelaajat reagoivat jyväskyläläisyleisön huutoihin, eivätkä pitäneet ajatuksiaan itse pelissä.

Toisessa osaottelussa JYP siirtyi toisen erän alussa jo 0-3-johtoon, eikä Ilves enää toipunut tästä. Ottelusarjan viimeiseksi jäänyt peli Hippoksella oli jälleen JYPin ylivoimanäytöstä, mutta Ilveksen maalilla Riku Helenius venytti ottelun aina jatkoerän päätösminuuteille asti.

Lopulta ratkaisumaali syntyi ajassa 77.33 Eero Hyvärisen toimesta. Ennen Hyvärisen maalia Helenius oli torjunut jatkoerässä peräti 21 kertaa. Yhteensä B-juniori-ikäiselle veräjänvartijalle merkittiin ottelussa 51 torjuntaa.

Heleniuksen virkaveli Aleksis Ahlqvist taas kuului jyväskyläläisten avainpelaajiin. Lisäksi pienikokoinen kapteeni Kalle Mäkinen näytti esimerkkiä ennakkoluulottomalla taklauspelillään.

Koivisto torjui HPK:n

Runkosarjassa Kärpät ja HPK päätyivät tasapisteisiin, mutta pudotuspeleissä ensinmainittu oli selvästi vahvempi. Oululaisten avainhahmo oli maalivahti Petri Koivisto, joka päästi taakseen kolmessa ottelussa vain neljä maalia.

Sarjan kaikki ottelut olivat tasaisia, vaikka toisen, Hämeenlinnassa pelatun pelin numerot venähtivätkin lopussa rumiksi. Tiukoissa paikoissa Kärpät pystyi kääntämään pelit edukseen ja eteni niin välieriin otteluvoitoin 3-0.

Välierät käyntiin tiistaina

Välierissä kohtaavat Kärpät ja Blues sekä JYP ja Lukko. Ensimmäiset osaottelut pelataan tiistaina Oulussa ja Jyväskylässä. Finalistit ovat selvillä viimeistään viikkoa myöhemmin.

Jatkoaika seuraa välieristä eteenpäin A-juniorien pudotuspelejä kierros kierrokselta. Raportointia on luvassa myös lauantaina käynnistyneestä karsintasarjasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle