Elämää Sheddenin jälkeen

LIIGA / Artikkeli
HIFK:n päävalmentaja Doug Shedden ilmoitti toimitusjohtaja Pentti Matikaiselle tekevänsä päätöksen tulevasta kaudesta vasta kauden päätteeksi. Matikainen sanoo, ettei HIFK aio jäädä odottelemaan kanadalaisen päätöstä.

HIFK on ollut Doug Sheddenin johdolla kauden suurimpia yllättäjiä. Nuorella ja vaatimattomalla joukkueella kauteen lähtenyt ryhmä on yllättänyt kaikki tasaisilla otteillaan. Shedden on osoittanut vääriksi hänen pelikirjaansa kohdistuneet epäilyt. Sheddenin alaisuudessa HIFK on pelannut aktiivista ja iloisen fyysistä peliä, juuri omilla vahvuuksillaan. Vahvan pelaajataustansa vuoksi hänen vahvuuksiinsa kuuluu pelin ja vastustajan lukeminen jopa ottelujen sisällä. Pelaajien keskuudessa mies on myös äärimmäisen pidetty. Vaatimustaso on todella korkealla, mutta joukkue saa myös kiitoksensa voittojen jälkeen.

Pentti Matikainen toivoi saavansa Doug Sheddeniltä vastauksen ensi kauden tarjoukseen lähipäivinä. Kanadalainen ilmoitti kuitenkin, että tekee päätöksensä vasta kauden jälkeen. Loistavan työnäytteen kauden aikana antaneen kanukin ratkaisua on toisaalta helppo ymmärtää. NHL:n tavoitteekseen ilmoittanut Shedden halunnee katsella varsinkin Pohjois-Amerikan tilannetta rauhassa kevääseen. Toisaalta olisi absurdia ajatella, ettei Shedden olisi käynyt neuvotteluja tulevan kauden työpaikastaan. HIFK:lla aikaa odotteluun ei ollut.

- Eihän meillä ole aikaa odotella koko kevättä. Jos hän ei halua hyväksyä meidän tarjoustamme, me emme voi muuta kuin siirtyä asiassa eteenpäin, Matikainen sanoo.

Matikainen ei halua puhua pettymyksestä, vaikka se hieman äänestä kuultaakin. Kylmä tosiasia on kuitenkin, että rahalla lienee iso osuus Sheddenin seuraavaa työnantajaa ratkaistaessa. Tähän kisaa ei Matikainen ollut halukas lähtemään.

- En mä tiedä pettymyksestä, kaikkihan tässä tekee omia ratkaisujaan. Ei me haluta täällä väkisin ketään pitää eikä ole mitään järkeä meidän täällä rahan voimalla yrittää tänne ketään sitoa, Matikainen toteaa.

Mielenkiintoiseksi asian tekevät kuitenkin vahvat huhut, jotka vievät kanadalaisvalmentajaa paikalliskilpailija Jokereihin. Shedden ymmärrettävästi itse kieltää tehneensä sopimusta Jokereihin. Matikainen ei halua asialla spekuloida mutta myöntää mahdollisuuden.

- Vaikea mun on siihen kantaa ottaa. Kyllä Shedden sen itse tietää ja Jokerit tietää jos näin on käynyt. Onko siellä sitten vielä sopimusta tehty vai onko se suullinen sopimus. Nää nyt on sitten näitä, Matikainen pohtii.

Jokereiden toimitusjohtaja Matti Virmanen on asian suhteen salaperäinen eikä tahdo kommentoida asiaa – ainakaan vielä.

Matti Virmanen, oletteko neuvotelleet Doug Sheddenin kanssa?

- No se tuntuu olevan aika kuuma puheenaihe, mutta me kommentoidaan sitten kun me tehdään valmentaja-asioissa päätöksiä. Ihan naurettavaa, että joka viikko on uuden valmentajan nimi pöydässä ja aina tehdään siitä show´ta.

Matti Virmanen, oletteko kiinnostuneet Sheddenin palveluksista?

- Sanotaan näin, että kerrotaan kun on kerrottavaa. Se nyt on aivan sama sanonko kyllä tai ei, aina tulee lisää juttua. Kyllä me sitten informoidaan kun on sen aika.

Sheddenin palveluksista tiedetään olevan kiinnostunut myös Philadelphian NHL-organisaatio. Järjellistä syytä siirtymiseen Suomen sisällä voisi kuvitella olevan lihavammalla palkkapussilla. Jokereissa kanadalaisella voisi myös olla käytössä laadukkaampi pelaajamateriaali, joilla tavoitella tosissaan Suomen mestaruutta. Toisaalta Jokereissa mies joutuisi näyttämään myös pelikirjansa sisältöä ja toimivuutta laajemmin, koska pelaajamateriaali on varsin erilainen kuin tämän kauden HIFK:ssa.

HIFK:n näköinen valmentaja haussa

HIFK:lla uuden päävalmentajan kartoitus on käynnistynyt täydellä vauhdilla välittömästi Sheddenin päätöksen jälkeen. Kotimaisilla valmentajamarkkinoilla ei juurikaan kovia nimiä ole vapaana. Tästä johtuen on Matikaisen katse käännetty kohti Pohjois-Amerikkaa.

- Tällä hetkellä on uuden päävalmentajan haku menossa koko ajan. Meillä on muutamia nimiä, joita tällä hetkellä kartoitamme. Tällä listalla meillä ei ole yhtään kotimaista valmentajaa, Matikainen vakuuttaa.

Toimitusjohtaja Matikainen sekä HIFK:n kotiyleisö ovat olleet varsin tyytyväisiä joukkueen pelityyliin kuluvalla kaudella. Shedden on tuonut HIFK:n peliin palasen vanhaa Old Time Hockeya. Tätä Matikainen pyrkii vaalimaan myös jatkossa.

- Kyllä meille on tärkeää, että me tiedetään minkä tyylistä jääkiekkoa meidän tuleva päävalmentaja peluuttaa ja valmentaa. Sillä on totta kai meille iso merkitys. Tässä tietysti sulkeutuvat jo tietynlaiset valmentajat pois kokonaan.

- Kyllä pohjoisamerikkalainen vaihtoehto on erittäin varteenotettava vaihtoehto, Matikainen lisää.

HIFK varmasti toivoisi tulevan valmentajan olevan mukana rakentamassa ensi kauden joukkuetta. Tästä johtuen toimitusjohtaja Matikaisella ei olekaan turhia aikoja uuden valmentajan kalastukseen.

- Me tehdään töitä, ei se sopimus nyt välttämättä päivissä tai viikossakaan synny, mutta toivottavasti pian kuitenkin, Matikainen sanoo.

Osansa Sheddenin valmentajakuvioon on toki myös rahalla. Edelliskauden tappioitaan paikkaamaan pakotettu Matikainen ei varmastikaan pysty raottamaan lompakkoaan valmentaja- ja pelaajamarkkinoilla haluamallaan tavalla. Tämä saattaa heijastua myös tulevan kauden pelaajahankintoihin. Pelaajarunkoa tulevalle kaudelle kasataan Matikaisen mukaan kovaa vauhtia. Toimitusjohtaja sanoo tietävänsä, että muutamia pelaajia on lähdössä, mutta vaihtuvuus muuten on pientä.

- Joukkueen rakentaminen on normaalissa aikataulussa. Vaihtuvuus meillä tulee olemaan hyvin pientä, Matikainen sanoo.

Onkin mielenkiintoista nähdä, löytääkö Matikainen jälleen Pohjois-Amerikasta Sheddenin tapaisen laatuvalmentajan joukkueelleen.

» Lähetä palautetta toimitukselle