Santala väsynyt debyyttinsä jälkeen

LIIGA / Haastattelu
Tommi Santala ehti käydä Jokeri-ryhmän kanssa kerran jäällä ennen kuin astui ensimmäistä kertaa pelipaita päällä yleisön eteen. Santalan debyytti ei ollut paras mahdollinen, miehen saldoksi jäi kaksitoista jäähyminuuttia.

SM-liigan kallein pelaaja, Jokerien historian kallein pelaaja ja ties mitä, media on etukäteen rummuttanut Santalan paluuta ja ennakoinut Santalan yksin kääntävän narripaidat nousuun.

– Ei jääkiekossa ole sateentekijöitä. Ei se ole koskaan ollut yhdestä äijästä kiinni. Joukkueena mennään ja joukkueena yritetään löytää sitä parempaa peliä, mies itse tyytyy toteamaan.

– Ei tässä mitään erityistä värinää ollut, yritti saada itsensä vaan peliin mukaan. Siinä oli tarpeeksi ajateltavaa.

Ajaltetavaa todellakin. Ensimmäisessä erässä Santalan jalat näyttivät olevan kuin betonimöhkäleet ja sen mies myönsi itsekin.

– Ei aikaeroa voi selitykseksi laittaa, mutta kyllä se painaa. Ei yhtään jaksanut luistella.

Ensimmäisessä erässä Santala sai ekstratauon, kun mies sai kymmenminuuttisen sukeltamisesta. Samasta tilanteesta Tapparan Janne Grönvall merkkautti itselleen kaksiminuuttisen.

– Anto kympin, en tiedä oliko se nyt sen paikka. Saihan siinä ainakin huilata, vaikka tollasesta huilista taisi olla enemmän haittaa.

– En muista, että olisin sukellusjäähyä saanut ainakaan kauhean montaa kertaa. En ainakaan kahteen vuoteen ole saanut.

Kaksi edellistä kautta Pohjois-Amerikassa pelannut Santala sanoo, että liigassa saa pelata paljon mailalla, muttei pistä sitä pillipiipareiden syyksi.

– Tuomareita en syytä, mutta aika paljon saa kahvata. Reilusti käytetään hyväksi sitä, mitä on tuomareille linjaksi annettu. Muualla maailmassa yritetään kahvaamista kitkeä pois, voitaisiin täälläkin yrittää.

Ei mikään kriisiryhmä

Kun kävi selväksi, ettei paikkaa Atlantan NHL-miehistöstä auennut, huhumylly Santalan ympärillä alkoi. Miestä huhuiltiin Sveitsiin ja häntä halusivat useat eri liigajoukkueet. Mies kuitenkin päätyi kasvattajaseuraansa.

– Johonkin oli mentävä, kun sieltä ei paikkaa auennut ja Jokerit oli mulle hyvä paikka. Ei tämä jengi nyt niin suossa ole. Jokainen tietää, että me pystytään parempaan.

Jokereista on puhuttu kriisiryhmänä. Narripaitojen uusi ykkössentteri kiistää moiset puheet.

– En usko, että tämä on mikään kriisiryhmä. Pisteitä ei ole tullut toivotulla tavalla, mutta tämä joukkue tietää, että parempaankin pystytään. Kriisejä aina luo muut enemmän kuin joukkue. Kausi on vielä alussa.

Mitään poppaskonsteja Santalalla ei ollut tarjota.

– Vaikea on sanoa, kun ei ole yhtään peliä nähnyt ja yhdet reenit takana. Toivottavasti näytti paremmalta kuin ennen, mutta ei tämä vieläkään ole sitä mihin tämä joukkue pystyy. Yritystä kyllä on.

– Tappara on hyvä joukkue, mutta eivät nämä joukkueet ole 18 pisteen eroiset joukkueet.

» Lähetä palautetta toimitukselle