Kapteeni Jokela uskoo Kerhon hengen voimaan

LIIGA / Haastattelu
Hämeenlinnan Pallokerhon jokavuotisena haasteena on ollut suuri pelaajien vaihtuvuus, eikä tämä kausi tee poikkeusta totuttuun. Pronssikauden päätteeksi joukkueesta poistui NHL-miesten mukana ennen kaikkea johtajuutta. Vaihtuvuuden myötä Hämeenlinnassa on saatu joka vuosi todistaa lahjakkaiden pelaajien nousua uusiksi Kerhon runkopelaajiksi ja SM-liigan tähdiksi. Yksi pelaajista, joilta on aihetta odottaa tällä kaudella läpimurtoa liigan eliittiin, on joukkueen kapteeniksi nimetty raamikas puolustaja Mikko Jokela.

Jokelan selitys sille, miksi Pallokerho menestyy vaihtuvuudesta huolimatta, on hyvin yksinkertainen.

- Tähän joukkueeseen on jokaisen todella helppo tulla sisään. Vaikka työtä tehdään tosissaan, sitä tehdään hymyssä suin, mikä tekee työnteosta vähemmän raskasta. Viime vuonna, kun sopimusta työstettiin, Kerhosta kuulluilla asioilla oli suuri merkitys. Juttelin silloin paljon Voutilaisen Jukan kanssa siitä, miten homma täällä toimii, ja siten valinta oli helppo. Voutilaisen kanssa ollaan pelattu jo pikkupoikina, kertoo Jokela.

- Hengen ja yleisen meiningin lisäksi meidän paras vahvuutemme on tasaisuus. Meillä on neljä ketjua, jotka pystyvät maalintekoon. Joukkue on oikeastaan aika samantyylinen kuin viimekautinen, siinä on samat elementit. Meillä on kasassa hyvä porukka, ja pari vahvistusta on vielä tulossa, Jokela ennakoi ensi kautta.

Tuore kapteeni ei ole ainoa, joka on seuran henkeä ylistänyt. Joukkueessa jatkavien pelaajien vastuulla on ollut pitää huoli siitä, että tekemisen kulttuuri säilyy muuttumattomana vuodesta toiseen. Mestaruustaisteluun mielivälle pikkuseuralle kulttuurin arvo on mittaamaton kilpailutekijä. Joukkueen henki on materian jatke.

Itäsuomalaisen leppoisa ja sympaattinen Jokela ei kohdalleen asetetuista odotuksista suurta melua pidä. Kapteeniksi valintakin tuli pienoisena yllätyksenä - ei vain yleisölle vaan myös miehelle itselleen.

- Jokainen pelaaja tahtoo nousta johtavaksi pelaajaksi, mutta omana tavoitteenani on vain kehittyä mahdollisimman hyväksi. Tietysti on hienoa, että olen pelaajien ja johdon valitsemana päässyt joukkueen kapteeniksi. Edellisen kerran olen ollut joukkueen kapteenina joskus C-junnuissa, Jokela naurahtaa.

Kovia odotuksia lisää myös kerhokapteenin sopimustilanne. Jokelan sopimus kattaa alkavan kauden lisäksi myös seuraavan, ellei jokin NHL-seuroista miestä ensi kesänä nappaa. Kolme kautta AHL-kokemusta hankkinut ja Vancouver Canucksin paidassa yhteen otteluun pukenut Jokela ei viime aikoina Amerikan raitteja ole edes suuremmin ajatellut.

- Totta puhuen en ole kesällä koko asiaa ollenkaan miettinyt, koska sinne lähteminen ei ole ollut nyt ajankohtaista. En ole siksi yhtään seurannut NHL:n työsulkuun liittyviä neuvottelujakaan, sanoo Jokela, jonka viime kausi meni pitkälti eurooppalaista pelityyliä mieleen palautellessa.

- Puoli kautta, sen verran siinä oikeastaan meni, että tottui leveään kaukaloon ja keskiviivan puuttumiseen, vahvistaa Jokela muiden paluumuuttajien aiemmin sanoman.

Uuteen kauteen valmistaumista helpottanee huomattavasti, että totuttelun aika on jo ohi, ja edessä on näyttöjen aika. Kysymys Kerhon pelitavan, jossa pakeilta odotetaan kykyä kiekolliseen peliin, soveltumisesta isolle miehelle vetää Jokelan naaman leveään virneeseen.

- Kyllä ne on toiset miehet, jotka kiekkoa pitää. Antaa Laamasen ja muiden pitää kiekkoa, itse keskityn pelaamaan omassa päässä ja olemaan sellainen "yleispuolustaja".

Yleispuolustaja sopii hyvin nimitykseksi naapurin nahkaan herkästi mustelmia ajavalle pakille Kerhossa. Pelkille puusta veistetyille kolosseille ei pelipaikkaa Jukka Jalosen ja Timo Lehkosen komennossa hevillä löydy, vaan puolustajista jokaisen on kyettävä myös kiekolliseen peliin ja pelin avaamiseen. Kapteenin C-kirjain rinnassa Jokela tullee saamaan paremmin ansaitsemansa arvostuksen ja huomion, jota ilman puolustusvoittoinen puolustaja saattaisi muuten jäädä.

Viime kauden ja harjoitusottelut Jokela on pelannut lähes poikkeuksetta tutun kaverin kanssa.

- Laitisen Vellun kanssa peli kulkee ja tunnetaan toisemme hyvin ja varmaan tälläkin kaudella pelataan yhdessä, toivoo Jokela.

Kerhon kaksi ensimmäistä pakkiparia näyttävätkin jo melko valmiilta, kun Laitinen on harjoituskaudella nostanut viime vuodesta profiiliaan, ja Jukka-Pekka Laamanen ja David Schneider ovat pelanneet hyvin yhteen. Joukkueen valmennusjohdolla on eittämättä miettimistä parinmuodostuksessa puolustuksen miehityksen täydentyessä.

HPK etsii yhä yhtä kovaa vahvistusta peräpäähänsä. Paikan täyttämisen jälkeen, ja etenkin kaksikon Jokela - Laitinen lunastaessa asetetut suuret odotukset, Kerhon pakisto on valmis haastamaan minkä tahansa muun seuran.

» Lähetä palautetta toimitukselle