Kerho sopii Jaloselle ja Jalonen Kerholle

LIIGA / Haastattelu
Hämeenlinnan Pallokerho avaa liigakautensa vajaan kahden viikon kuluttua kotiottelulla Turun Palloseuraa vastaan. Liigakauden kynnyksellä joukkueen rakennusvaihe on yhä pahasti kesken, mutta joukkueen valmentaja Jukka Jalonen ei anna tilanteen häiritä.

- Tämä on meidän normaalia valmistautumista. Osa pelaajista on ollut loukkaantuneina, ja muutamia paikkoja on yhä täyttämättä. Suurin ero viime kausiin on, että meillä on näin lähellä kauden alkua rivissä peräti kolme tryout-pelaajaa. Näin siksi, että huippupelaajia ei ole ollut tarjolla, ei meille eikä muillekaan. Tästä syystä pitää tsekata tuntemattomia ja avoimiakin kortteja. Jos meille olisi ollut tarjolla huippupelaajia, niin varmasti heillä olisi jo sopimukset tehtyinä. Emme ole ottaneet mitään riskejä näissä asioissa vaan haluamme katsoa rauhassa, voiko joku pelaaja meitä auttaa ja tuoda meille jotain omia vahvuuksiaan.

HPK:n kannattajien keskuudessa etenkin latvialaisten hyökkääjien kokeileminen on kirvoittanut ristiriitaisia mielipiteitä. Leonids Tambijevsin ja Janis Spruktsin sopeutumista ja näyttöjä koskien Jalonen on kommenteiltaan odotetun varovainen.

- Tässä vaiheessa on turha kommentoida mitään, koska ratkaisuja tehdään sitten, kun niiden aika on. Annetaan pojille vielä reilu viikko aikaa näyttää ja tehdään päätökset sen jälkeen.

Try-out-miehistä myös HIFK:ssa viime kaudet pelanneen Mikko Laineen katsastusaikaa on päätetty jatkaa vielä alkavan viikon harjoituspelien yli, joten kaikkien kolmen pelaajan osalta sopimuskuviot selviävät aikaisintaan viikon loppupuolella. Kun lisäksi puolustuksesta puuttuu yksi kovan luokan vahvistus, on Kerhon sopimuspelaajien lista harvinaisen keskeneräinen juuri ennen kauden alkua.

- Joukkueen rakentaminen on vaiheessa, mutta muuten tilanne on ihan ok. Pelit ovat menneet ihan hyvin, samoin ovat treenit. Joukkue on ollut energisesti liikkeellä koko ajan, sanoo Jalonen, antamatta avointen kysymysten häiritä. Joukkueen vertailemista aiempiin kausiin Jalonen pitää turhana.

- Viime vuosi oli viime vuosi. Tällä hetkellä kiinnostaa vain se, millainen tämän vuoden joukkue on, mitkä ovat tämän joukkueen vahvuudet, ja mitä pitää pystyä parantamaan. Pelitapa riippuu ihan siitä, riittääkö eväitä kiekolliseen hallintaan. Jos ei riitä, ei pidetä kiekkoa. Kaikki riippuu siitä, millaiseksi joukkue muodostuu. Tavoitteena on pelata sellaista kiekkoa kuin ennenkin, mutta niin ei tehdä, jos sillä tavalla ei pelejä voiteta. Tarvittaessa pelitapaa ollaan valmiita muuttamaankin.

Johtajapelaajia haussa

Seitsikolle Riku Hahl, Jani Rita, Mika Noronen, Josh Holden, Toni Mäkiaho, Vladimir Sicak ja Oliver Setzinger olisi varmasti löytynyt käyttöä tälläkin kaudella. Alkavan kauden joukkueen iskukykyä ei voi kuitenkaan yksiselitteisesti arvioida lähteneiden ja joukkueeseen liittyneiden pelaajien rinnastuksella.

- Jo viime kaudella mukana olleiden - tietyn osan pelaajista - tulee nostaa omaa profiiliaan, koska rooli tulee olemaan isompi ja tulosvastuullisempi. Näyttöjä pitää alkaa laittaa tiskiin. Vaatimukset tiettyjen pelaajien kohdalla nousevat, ja johtajuutta odotetaan heiltä eri lailla. Viime kaudella oli mukana kolme pelaajaa NHL:stä tuomassa johtajuutta, jolloin osa pelaajista jäi selvästi taka-alalle. Nyt merkit siitä ovat olemassa, että kaikki ne pelaajat, joilla viime kaudella homma ei mennyt täysin tuubiin, ovat jokainen tällä kaudella selkeästi parempia, lupaa Jalonen itsevarmana.

Mihin asti tämänvuotisen joukkueen rahkeet sitten riittävät?

- Tavoitteita ei ole vielä asetettu, ne mietitään alkavalla viikolla joukkueen kanssa, Jalonen kuittaa.

Kapteenisto sen sijaan on jo valittu. Joukkueen kapteeniksi valittiin johdon ja pelaajien päätöksellä hieman yllättäenkin puolustaja Mikko Jokela. Varakapteenin tunnuksia kantavat alkavalla kaudella Jani Keinänen ja Jyrki Louhi.

Vaikka joukkueen tavoitteiden asettelu onkin vielä tekemättä, Jukka Jalosen puheista on helppo huomata, että luottamus omaan tekemiseen on vahva.

- Jos nyt meidän lisäksi pitää muita suosikkeja nimetä, niin juuri tällä hetkellä ne ovat Kärpät, Jokerit, TPS, Blues ja Tappara. Aina on myös löytynyt positiivisia yllättäjiä ja pettymyksiäkin. HIFK varmaan pystyy yhä vahvistamaan omaa joukkuettaan.

- Maalivahtipelimme suhteen olen tosi luottavainen. Kaverit ovat tosi nuoria ja kokemattomia, mutta erittäin hyviä. Miika Wiikmanin ja Karri Rämön lisäksi Eero Värekin on osoittanut voivansa pelata hyvin tällä tasolla. Viime vuonna Wiikman olisi ansainnut vuoden tulokkaan tittelin, mutta ei sitä jostakin syystä saanut. Ja tänä vuonna Miika on mennyt yhä vain eteen päin, paukuttaa Jalonen, joka ei anna maalivahtien reilun 19 vuoden keski-iän häiritä.

- Meillä on ollut vuosien varrella kokeneita ja kokemattomampia veskareita, eikä se kokemus ole meitä yhtään auttanut tiukoissa paikoissa. Näihin kavereihin on täysi luottamus. Jos ei tule mitään loukkaantumisia, meillä ei ole mitään hätää.

Viimeinen vuosi?

Jalosella alkaa jo viides peräkkäinen kausi HPK:n valmentajana. Yhden liigaseuran palveluksessa ura on ollut poikkeuksellisen pitkä, ja suurimman palkinnon jäätyä toistaiseksi saavuttamatta on monissa yhteyksissä epäilty tämän olevan Jalosen viimeisen kausi Hämeenlinnassa. Vihjailuihin seuran vaihdosta ja paremmista mahdollisuuksista suuremmissa ympyröissä vastaus on selvä.

- Kun ajattelee HPK:n ja minun suhdettani niin paljon parempaa ei olisi voinut olla olemassa. Kun kauden jälkeen lähtee joka vuosi pari kentällistä miehiä, niin onhan se aina haaste. Kärpistä ei lähtenyt tänä vuonna kuin muutama pelaaja, ja vanha runko on pysynyt kasassa. Se on valmentajalle varmasti helpompaa, mutta en todellakaan haikaile muualle. Joku valmentaja sopii johonkin seuraan, ja minä ehkä sovin tänne paremmin kuin toisaalle. Meillä on ollut saumat voittaa ihan hyvin mestaruus näinä vuosina. Materiaali etenkin parina ensimmäisenä kautena on ollut erittäin hyvä, niputtaa Jalonen viittaukset muiden seurojen houkutuksista.

- Hämeenlinnassa saa myös keskittyä omaan tekemiseen eikä tarvitse miettiä muita asioita. HPK:ssa vaikutusmahdollisuudet joukkueen rakentamiseen ja muuhunkin toimintaan ovat loistavat. On vaikea kuvitella parempaa paikkaa valmentajalle, Jalonen lisää.

Pelaajamarkkinoiden hiljaisuus on saanut Kerhon kannattajakunnan janoamaan sopimusuutisia. Odotukset tulijoista ja Kerhon ensi kaudesta ovat luonnollisesti kovat.

- Kaikillahan ne kovat odotukset ovat. Joukkueeseen tarvitaan yhä yksi hyvä pakki ja Setzingerin lähdön jälkeen kaksi hyvää hyökkääjää. Joku try-out-kavereistakin voi kuulua tähän sarjaa, mutta kolmea pelaajaa haetaan edelleen koko ajan, muistuttaa Jalonen hätäisimpiä.

- Kannattajilta odotan ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Ei pitäisi liikaa ajatella sitä, mitä aiemmin on tapahtunut. Sillä ei ole tällä hetkellä hirveästi merkitystä. Se, että olemme pärjänneet ennenkin, ei tarkoita, että nytkin pärjäisimme. Menestys on ansaittava ottelu kerrallaan. Jos kannattajat jaksavat olla kärsivällisiä, ja me jaksamme olla myös, jossakin vaiheessa vuodenvaihteen jälkeen me pelaamme huippukiekkoa.

- Meillä on ollut loukkaantumisia, eikä paketti ole lähellekään kasassa, joten peli ei voi vielä mitenkään olla valmista. Vaikeita hetkiä tulee olemaan varmasti, mutta tiimin ammattitaito ja joukkue, joka rakentuu seurajohdon osaamisen avulla, tulee olemaan kauden loppuun mennessä sellainen, jolla väännetään taas tosissaan mitaleista aiempien vuosien tapaan. Kannustusta tarvitaan huonojen aikojen yli. Joukkue pystyy varmasti vastaamaan siihen, jos kannattajat eivät luovuta. Suosio on ansaittava, mutta joskus kaiken on lähdettävä jollakin tasolla myös katsomosta, toteaa Jalonen tapaamisemme päätteeksi.

Joukkueen rakentaminen on Hämeenlinnassa kesken, mutta yksi asia on luettavissa Jalosen sanoista. Tekemisen laatuun HPK ei tänäkään vuonna kaadu.

» Lähetä palautetta toimitukselle