Shedden ja IFK työnteolla menestykseen?

LIIGA / Haastattelu
HIFK:n uusi päävalmentaja Doug Shedden on suurien haasteiden edessä. Ensimmäinen kausi Euroopassa ja menestystä vaativa yleisö yhdistettynä reilusti uusiutuneeseen joukkueeseen eivät ole helppo paikka. Sheddenillä riittää kuitenkin luottoa omaan ja joukkueensa tekemiseen.

Suomalaisen mittapuun mukaan IFK:n uusi päävalmentaja Doug Shedden teki itse aikanaan NHL:ssä varsin kohtuullisen uran. Shedden nousi juniorivuosiensa jälkeen nopeasti lyhyen farmikomennuksen jälkeen NHL:ään, tosin joukkueenakin oli yksi liigan heikoimmista, Pittsburgh Penguins. Seitsemän kautta kestäneen NHL-uransa aikana Shedden ehti pelata 416 ottelua tehoin 139+186.

- Kyllähän sitä toivoo aina, että pelaajana olisi saanut tehtyä enemmän ja pelattua pidempään, mutta loukkaantumiset estivät sen, jokaisella on oma tarinansa siitä. Olin Pittsburghissa pitkään, ja kun minut kaupattiin sieltä pois niin uudessa organisaatiossa tehtiin valmentajan vaihdos, ja en ehkä ollut uuden valmentajan tyyppinen pelaaja. Kun Jacques Demers otti valmennusvastuun Detroitissa, urani ikään kuin kuoli, Shedden harmittelee.

Lue myös

IFK:n miehistö Sheddenin silmin
[lue lisää]

- Pidän siitä, että pääsin NHL:ään, pelasin siellä muutaman vuoden ja pidin ajasta. NHL-vuodet ovat erittäin positiivinen asia katsoa taaksepäin elämässäni. Sain myös pelata joidenkin hienojen pelaajien kanssa ja hienoja pelaajia vastaan.

Sheddenin uralla pelaajana ei mahtunut suurempia voittoja, mutta jotain mieleenpainuvaa pelivuosilta silti löytyy. Vierellä on pelannut sellainen maailmantähti kuin itse Mario Lemieux.

- Mario ja minä pelasimme samassa ketjussa ainakin vuoden, yhteensä pelasimme yhtä aikaa siellä kaksi vuotta. Detroitissa pelasin jonkin aikaa Steve Yzermanin kanssa ja Quebecissä Peter Stastnyn kanssa, eikä hänkään ollut huono pelaaja. Siinä oli kolme hyvää sentteriä. Ja kaiken lisäksi he olivat myös hyviä ihmisiä.

Valmennus luonnollinen vaihtoehto

Sheddenin mukaan siirtyminen pelaajauran jälkeen valmentajaksi oli hänelle varsin selvä valinta.

- Kun olin pieni poika en tehnyt muuta kuin luin jääkiekosta ja keräsin kiekkokortteja. Rakastin pelin pelaamista ja olin aina kun mahdollista takapihalla tai järvellä pelaamassa. Urani aikana en koskaan ajatellut tekeväni mitään muuta. Kun ura sitten oli loppumassa, oli luonnollista että alan valmentajaksi, johtopuolelle tai kykyjenetsijäksi.

- Tähän saakka valmennus on ollut loistavaa hommaa. Monessa paikassa olin valmentajan lisäksi myös GM, Wichitassa, Louisianassa ja Memphisissä. Pidin todella myös siitä osasta, sillä pidän siitä että saan kasata paloja palapelissä ja koota joukkueen, joka voittaa.

Shedden on valmentanut yhtäjaksoisesti kaudesta 1992-1993 saakka. Silloin hän otti kesken kauden valmennusvastuun Wichita Thunderissa Central Hockey League:ssa. Thunderin lisäksi Shedden valmensi Pohjois-Amerikan alemmilla sarjatasoilla Louisiana IceGatorsia ECHL:ssä, Flint Generalsia UHL:ssä ja Memphis Riverkingsiä jälleen CHL:ssä. Mestaruudet hän saavutti kahdella Wichitan ja kahdella Memphisin kaudellaan sekä myös Flintissä.

- Voitin neljä mestaruutta viidessä vuodessa CHL:ssä. Otin joka kerta joukkueen, joka oli aivan kauhea ja käänsin organisaation ympäri, ja kun lähdin, joukkue oli erittäin positiivinen. Nuo ovat asioita, joista olen ylpeä. Kovinkaan moni ei voita yhtä mestaruutta, saatikka sitten viittä. Minulla on ne sormukset ja se on asia jonka muistan aina. Toivottavasti sormuksien kerääminen ei vielä lopu tähän. On vielä muutama, jotka haluaisin saada, Shedden kaavailee.

Menestyksekkäiden CHL-vuosien jälkeen Shedden nostettiin Riverkingsistä ylöspäin St. John's Maple Leafs -seuran valmentajaksi. Kyseessä oli Toronto Maple Leafsin farmijoukkue AHL:ssä

- Maple Leafs on organisaatio, jossa halusin aina olla, niin pelaajana kuin valmentajanakin. Pidin sitä hienona mahdollisuutena päästä portaikossa eteenpäin. Valitettavasti he tekivät GM-vaihdoksen. Pat Quinn, joka palkkasi minut korvattiin John Ferguson Jr:lla, Shedden kertaa viime kevään tapahtumia.

- Meillä oli St. John'sin paras kausi voitoissa ja muissa kategorioissakin mitattuna. Työn loppuminen hyvän vuoden jälkeen laittaa ajattelemaan tätä bisnestä, mutta niin se vain toimii. Uudet ihmiset tuovat omia ihmisiään organisaatioon.

AHL on vuosi vuodelta muuttunut enemmän pelaajia NHL:lle kehittäväksi liigaksi. Nykyään sarjassa on jopa tarkat rajoitukset sille, kuinka paljon veteraanipelaajia joukkueissa saa olla.

- AHL:ssä kaikki oli vain pelaajien kehittämistä. Siellä ei välitetty lainkaan siitä, voittiko pelejä vai ei. Kaikki perustui nuorten pelaajien kehittämiseen NHL:ää varten, jotta he olisivat valmiita kun aika koittaa. Jos voitti, se oli bonus, mutta se ei ollut suuressa roolissa AHL-joukkueen pyörittämisessä. Ehkäpä se häiritsi minua hieman, sillä uskon siihen, että joka vuosi rakennetaan joukkuetta voittamaan. Ymmärrän tosin kyllä, että he ajavat takaa nuorten pelaajien kehitystä.

- NHL:ssä on se ongelma, että siellä luovutetaan nuorista pelaajista liian aikaisin. Kun pelaaja on 23-vuotias, sanotaan "hän on saanut kolmen vuoden mahdollisuutensa, hän saa mennä nyt". Uskon, että pelaaja ei ole vielä 22 tai 23 vuoden iässä kasvanut vielä sellaiseksi pelaajaksi ja ihmiseksi, joka hänestä voi tulla, Shedden pohtii.

Pohjoisamerikkalaiset valmentajat eivät ole usein hakeneet vauhtia Euroopasta. Vanhalle mantereelle päätyneet valmentajat eivät perinteisesti ole siirtyneet urallaan enää eteenpäin Pohjois-Amerikan päässä. Shedden ei kuitenkaan pidä valmentamista Suomessa huonona siirtona uraa ajatellen.

- Nyt olen täällä Helsingissä ja nautin ajastani. Näen tämän opettavana, en vain uusien pelaajien ja uuden liigan opetteluna, mutta muutenkin positiivisena. Olisin voinut mennä takaisin CHL:ään taikka ECHL:ään, mutta olin tehnyt sen jo, en halunnut keksiä pyörää uudestaan. Olen voittanut neljä mestaruutta viidessä vuodessa CHL:ssä, siellä ei ollut enää mitään todistettavaa. Ellen sitten olisi ollut kymmentä vuotta yhdessä paikassa, mutta siihen en ole vielä valmis. Uskon, että valmennus täällä vauhdittaa uraani, ei heikennä sitä.

Pelityyli materiaalin mukaan

Usein sanotaan, että pohjoisamerikkaiset valmentajat peluuttavat joukkuettaan aina perinteisellä tyylillä. Sheddenin mukaan näin ei kuitenkaan välttämättä tapahdu.

- Pelityyli vaihtuu joka vuosi kun ottaa joukkueen vastaan. Jos pukukopissa on 20 taitavaa pelaaja niin silloin pelataan hyökkäävänä taitojoukkueena, koska se on joukkueen vahvuus! Jos joukkueessa on 15 kovaa pelaajaa ja pari maalintekijää, silloin pitää pelata fyysistä kiekkoa ja toivoa, että maalintekijät tekevät maaleja. Silloin pitää voittaa pelejä 2-1, 3-2, 4-3, yhdellä maalilla, ja saada hyvää maalivahtipeliä.

IFK:n nykyisen tilanteen Shedden näkee varsin realistisesti. Edellisen kauden joukkueesta lähti suuri määrä ratkaisupelaajia, eivätkä hankinnat ole toistaiseksi pystyneet korvaamaan hyökkäyspäähän syntyneitä puutteita.

- Kun katson meidän koppiimme, siellä ei ole vielä paljoa maalintekijöitä. Meillä on paljon fyysisiä rouhijoita. Meidän maalivahtiemme pitää onnistua loistavasti ja ulkomaalaiset ovat todella suuressa roolissa, kuten kaikilla joukkueilla täällä. Meidän pitää kuitenkin taistella monissa peleissä ja olla fyysisiä, mutta myös kurinalaisia. Kun joukkue saa mahdollisuuden saada kiekko niin se pitää käyttää hyväksi ja kääntää peliä nopeasti.

- Tämän joukkueen on pelattava fyysistä kiekkoa, niin se vain on. Järvinen, Fagerstedt, Porthen, Heikki Laine, Holma, Hauhtonen, ja kuinka monta pelaajaa pitää nimetä, nämä pelaajat eivät tee kolmeakymmentä maalia. Ehkä yhteensä!

Sheddenillä on myös tarkempia avaimia siihen, millaista peliä joukkueen on pelattava voittaakseen otteluita SM-liigassa.

- Meidän pitää pelata vastustajan iholla, viedä taklaukset loppuun ja pelata fiksua kiekkoa. Meidän täytyy väsyttää vastustaja kuudenkymmenen minuutin pelissä, niin että he tekevät virheitä kolmannessa erässä. Emme voi päästää turhia maaleja, sillä maalinteko ei ole meille kovin helppoa.

- En usko, että isompi kaukalo vaikuttaa juurikaan peliin. Pitää vain olla tarkempi milloin hyökkää päälle ja milloin ei. Jos pelaaja on mailan mitan päässä, silloin voi lähteä, muulloin ei. Kahta pelaaja ei saa päästä ohittamaan yhdellä syötöllä.

IFK:n hankintasuunnitelmat ovat olleet jo pidempään selvillä ja pysyneet suunnilleen samoina. Markkinoilta haetaan kahta ulkomaalaista hyökkääjää.

- Tarvitsemme joukkueeseen vielä sentterin ja laiturin. Pelaajat, jotka pystyvät tekemään pisteen taikka kaksi pelissä. Eli siis ykkösketjun miehet, Shedden toteaa.

Ei pelkkä kivikasvo

Shedden vakuuttaa, että tiukasta maineestaan huolimatta hän on valmentaja, joka ymmärtää myös pelaajia.

- Osa hallille tulemista on siinä, että pitää olla hauskaakin. Valmentaja ei voi olla vakava hitler. Pitää olla myös jonkin verran persoonallisuutta. Olemme onnekkaita työskennellessämme urheilussa, joka ei ole kuitenkaan maailman vakavin asia. Mutta kun tekee kovasti töitä ja voittaa niin kiekko on hauskaa.

- Olen tosissani voittamisen kanssa, siitä ei ole kysymystä, mutta samalla pitää tajuta, mitä pukuhuoneesta löytyy ja miten hyvin joukkue pelaa. Jos pelaajat pelaavat kykyjensä mukaan ja häviämme tiukan pelin, niin mitä voi sanoa? Ei voi olla vihainen. "Hyvä peli, huomenna pelaamme vähän paremmin".

- Haluan pitää hyviä harjoituksia, mutta en halua pitää pelaajia hallilla koko päivää. Kun olemme jäällä niin sitten mennään kunnolla tunti tai tunti viisitoista minuuttia. Kun totumme toisiimme ja alamme pelata siten kuin on tarkoitus, niin lähdetään vetämään täältä hallilta.

Tuomaritoimintaan tai Euroopan mahdollisiin tiukempiin sääntöihin Shedden ei halua ottaa juurikaan kantaa.

- NHL:ssä pitäisi olla parhaat tuomarit, AHL:ssä parhaat nuoret tuomarit jotka ovat nousemassa NHL:ään tai sitten Venäjän, Ruotsin ja Suomen liigoissa näiden maiden parhaat tuomarit. Silti NHL:ssäkin valmentajat valittavat tuomareista joka pelin jälkeen. Minusta siihen taisteluun ei kannata mennä. Pitää keskittyä huolehtimaan omasta pukukopistaan niin hyvin kuin pystyy.

- Haluan vain, että tuomari on ammattimainen ja viheltää peli niin kuin sen näkee, eikä nouse pääosaan pelissä.

Nähtäväksi jää miten Sheddenin pokka pitää pitkän SM-liigakauden aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle