Jantunen nauttii keväästä

LIIGA / Haastattelu
Ehjän kauden pelanneen Jokereiden Marko Jantusen otteissa on ollut pudotuspeleissä vakuuttavaa varmuutta ja rauhallisuutta. Jatkoaika tapasi jokerijoukkueen johtohahmoihin kuuluvan Jantusen torstain jääharjoitusten jälkeen. Juttua riitti niin tulevasta välieräsarjasta, sentteri Metropolitista kuin Jantusen urasta yleensä.

- Tälläistä odotteluahan tää on ollut. Tosi hyvä, että saatiin se pääsiäisviikonloppu vapaaksi. Huomasi heti joukkueesta että se oli hyvä juttu, iloitsi hyvin (5+3) pudotuspelit avannut Jantunen.

Jokereiden ja Jantusen kausi jatkuu huomenna, kun välierät HPK:ta vastaan pyörähtävät käyntiin. Viikon huilaaminen on taannut huolellisen valmistautumisen tiukkaan rypistykseen. Seuraavat kolme peliä pelataan neljässä päivässä. Huonoon viikonloppuun ei totisesti ole varaa.

Areenalla on luonnollisesti pyritty keräämään voimia ja pitämään tuntumaa yllä tauon aikana. Jokereiden treenit eivät ole olleet kaikista kovavauhtisimpia, vaan luonnollisesti jääaika on kulunut erikoiskuvioiden hiomisessa ja vain pelaamisessa. Myös tulevaan vastukseen on tutustuttu huolellisesti.

- Ollaan analysoitu vastustajaa. Pikkuasioita katsottu, HPK:n heikkouksia ja vahvuuksia ja niiden pelityyliä. Ollaan me videoita katsottu, mutta liikaa ei olla kuitenkaan keskitytty vastustajaan vaan lähinnä kiinnitetty huomiota siihen että mitä meidän pitää tehdä oikein, kertoi Jantunen.

Ensimmäiset ottelut pelataan peräkkäisinä päivinä perjantaina ja lauantaina. Välissä siirrytään Helsingistä Hämeenlinnaan. Jantunen odottaa, että sarjassa tullaan näkemään hieman erilaista peliä eri halleissa. Perusperiaate vastustajasta on kuitenkin selvä.

- HPK pelaa samalla tavalla kuin Ilves. Kerho yrittää karvata ylhäältä, pelaa fyysisesti ja liikkuvaa peliä kotona. Meidän on pakko nostaa tasoa vielä, analysoi Jantunen.

Ilves-sarja meni Jokereiden osalta loppujen lopuksi suhteellisen helposti. Areenalla Ilves oli täysin aseeton ja Jokereiden vieraspelaaminenkin parani huomattavasti Tampereen toiseen otteluun.

- Meillä oli hyvät kaksi viimeistä erää Tampereen toisessa pelissä, mutta nyt ei ole varaa vieraissa enää nukkua yhtään erää, ei yhtään, tuumi Jantunen, ja totesi varsinkin Kerhon ensimmäisen kymmenminuuttisen olevan erittäin vahva.

- Hämeenlinnan pienessä kaukalossa meidän pitää pelata nöyrästi ja kurinalaisesti, mutta silti uskaltaa pelata vieraissa. Homma kulminoituu vähän siihen että meidän pakkien pitää saada hyvä pelirohkeus, että ne uskaltaa hakea kiekot ja tulla jaloilla ulos alueelta.

Tärkeitä huomioita katsojalle evääksi peliin. Jokereiden puolustajien pitää siis pystyä sähäköihin ja luoviin ratkaisuihin, vaikka Kerho painaisikin päälle.

Tärkeässä roolissa on myös Marko Jantunen, joka kuritti Ilvestä viidellä maalillaan. Miehen peli on ollut näyttävää ja pisteitä on ropissut. Verrattuna tämän kauden lähtökohtiin Jantusen kausi onkin tähän asti täydellinen nappisuoritus.

- Ennen kuin tämä vuosi alkoi olin siinä tilanteessa, että en pystynyt muuta ajattelemaan, että saan jalan kuntoon ja pystyn jotenkin auttamaan joukkuetta. Kesän nivusleikkauksen jälkeen mulla ei ollut mitään henkilökohtaisia tavoitteita, ainoastaan se, että säilyy terveenä ja me voitetaan Suomen mestaruus.

Intensiteetti nousee välierissä, kokemus kunniassa

Jokereiden ja Ilveksen puolivälierät eivät nousseet pleksien ryskeessä lähellekään sille playoff-tasolle, mitä esimerkiksi Raumalla, Hämeenlinnassa ja Helsingin vanhassa jäähallissa nähtiin. Kerho yllätti monet railakkaalla fyysisellä pelillään TPS:ää vastaan.

- Kyllä mä uskon, että kun panokset kasvaa niin fyysinen peli kasvaa. Riippuu tietysti minkälainen pelin luonne tulee olemaan. Kipukynnystä pitää nostaa, pitää olla valmis ottamaan vastaan – ja paljon, tuumaili Jantunen kontaktipelistä.

Samaan hengenvetoon Jantunen painotti kuitenkin erityisesti sitä, että fyysisellä puolella paljon on myös oman jalan liikkeestä kiinni. Ilves ei päässyt Areenan isossa kaukalossa lainkaan iholle jokeripelaajiin näiden painaessa hyvällä liikkeellä kankeilta Ilves-puolustajilta karkuun.

Kova peli ei luonnollisesti ole äärimmäisen taitavan Jantusen valtti. Sen sijaan 34-vuotiaan laitahyökkääjän kokemus, monet pudotuspelit sekä mestaruustaistot ovat kovaa valuuttaa ja antavat joukkueelle paljon. Viime vuonna Jokerit oli selkeästi tämänvuotista painosta nuorempi ja kokemattomampi ryhmä.

Nyt joukkue on vahvistunut monilla mestaruuksia voittaneilla pelaajilla. Jantusen roolia kokeneena suunnannäyttäjänä on nyt jakamassa moni muukin. Laituri painotti itse oman esimerkin näyttämisen tärkeyttä ja velvollisuutta.

- Meidän konkarien pitää pystyä rauhottamaan porukkaa niillä hetkillä kun tuntuu, että ollaan vähän varpaillaan, ylienergisiä tai alisuoritetaan.

- Omassa pelissä ja muutenkaan olemisessa ei saa missään vaiheessa paistaa sellainen luovuttaminen tai hermoilu. Nämä on tärkeitä asioita. Pitäisi jättää puhuminen vähemmälle ja pyrkiä näyttämään tekemisen kautta sitä omaa esimerkkiä koko ajan. Jäällä, treeneissä, pelissä, koko ajan, painotti Jantunen.

- Jos sä sanot tuolla kopissa jotain, niin sen täytyy näkyä omassa pelissä tuolla jäällä. Jos sä sanot että nyt taklataan, niin sun pitää itse mennä sinne taklaamaan, kiteytti taistelija.

Hedelmällistä yhteistyötä Metron kanssa

Marko Jantunen ja keskushyökkääjä Glen Metropolit ovat muodostaneet viimeisen kahden kauden aikana yhden SM-liigan pelätyimmistä tutkapareista. Kaksi miestä ovat tarjonneet Areenan yleisölle rahalle vastinetta usein enemmän kuin muu joukkue yhteensä. Viime keväänä yhteistyö kärsi Jantusen pahasta nivusvammasta. Kuluvan kauden runkosarjassa Jantunen merkkautti tehot 16+24=40. Metropolit kirjasi peräti 47 pistettä.

- Mä olin ihan romuna viime vuonna. Mun ei olisi pitänyt edes playoffeja pelata. Nyt on huomattavasti kivempi fiilis kun voi pelata kahdella jalalla. Nyt on helvetin hyvä tilanne kun olen kaikin puolin terve ja hyvät puolivälierät takana.

Keskushyökkääjä Metropolitia Jantunen kehui vuolaasti. Miehet ovat kasvaneet kahden vuoden aikana todelliseksi tutkapariksi ja ilmeisen hyviksi ystäviksi kaukalon ulkopuolellakin.

- Meillä on henkinen yhteys löytynyt Metron kanssa. Ajatellaan kiekosta samalla tavalla.

- Koivun Saku oli Turussa yhden kauden erittäin loistava, mutta tämä on ollut ehkä hedelmällisin yhteistyö. Tämä on kaksi vuotta kestänyt, ja onhan se sääli että kaikki hyvä loppuu aikanaan. Sääli menettää hyvä sentteri ja hyvä ihminen tosta viereltä.

Tärkeintä Metron ja Jantusen pelissä onkin, että miehet pelaavat hyvin samaan aikaan, koska pari täydentää toistensa peliä niin hyvin. Jantusenkin mukaan juuri molempien maksimaalisessa panoksessa samanaikaisesti piilee duon tehojen salaisuus.

- Nyt on sovittu, että tämä loppuaika nautitaan ja lyödään kaikki peliin, mitä löytyy.

Lataus ei saa mennä kuitenkaan överiksi, jolloin ylienergisyys alkaa näkyä mailassa puristamisessa. Metropolitin ja Jantusen kaltaisten pelaajien on säilytettävä tietty maltti ja rauhallisuus pelissään. Räiskähtelyä ei sikäli tarvita. Jantusen mukaan täytyy vain olla niin valmiina kuin mahdollista.

- Henkinen valmiustila tulee ratkaisemaan aika pitkälti näitä isoja pelejä. Jokainen joukkue on kyllä harjoitellut hyvin ja kylliksi, mietti Jantunen.

Jokereiden ylivoimapeli lepää pitkälti ykkösketjun taitavien käsien varassa. Ylivoimapeliä on tarkemmin arvioitu täällä. Ykkösylivoima joka tapauksessa löysi runkosarjan lopun kuivan kauden jälkeen tehokkuutensa kreivin aikaan. Kuivien ja tehokkaiden kausien vaihtelut ovat Jantusen mukaan taitopelaajille tyypillisiä välttämättömiä pahoja. Jantunen iloitsikin, kun asiat ovat jälleen alkaneet loksahdella. Reseptit ovat selviä.

- Kuivissa kausissa on yleensä hierottu sitä kiekkoa liikaa. Nyt sitä pitää vain päättäväisesti saada kiekkoa toimitettua sinne maalille. Kun sä pelaat aluksi kurinalaisesti ja ammut, niin kyllä se neliö rupeaa sitten taas hajoilemaankin, muistutti Jantunen.

- Kun 5-5 –peli toimii ja olet siinä skarppina, niin se siirtyy kyllä siihen ylivoimaankin. Mutta huono ylivoima voi tuhota myös 5-5 –pelaamisen, ynnäsi Jantunen olennaista.

Perhesyyt toivat Suomeen

Marko Jantunen palasi Jokereihin kesällä 2003 yhdeksän Ruotsissa ja yhden Kanadassa vietetyn vuoden jälkeen. Ruotsin reissu toi mainetta, mammonaa ja menestystä Frölundan ja Färjestadin pelipaidassa. Huippuammattilaisen kotiinpaluu tuli kuitenkin ajankohtaiseksi, kun perhesyyt alkoivat painaa. Nykyisin Jantunen asuu Lahdessa.

- Halusin saada perheelle vakaammat olot, vaimon töihin ja pojan kouluun, mulla oli nämä kolme syytä, kertoi Jantunen.

Varsinkin lahtelaisia jääkiekon ystäviä on tuon kesän jälkeen kovasti puhuttanut Jantusen siirto Jokereihin. Mies alkoi neuvotella sopimuksesta kasvattajaseuransa Pelicansin kanssa heti kun sai tammikuussa 2003 luvan Färjestadilta. Paperi oli jo allekirjoitusta vaille valmis, mutta yllättäen kuvio muuttui kun mukaan hyppäsi Jokerit.

- Mulla oli molemmat sopimuspaperit siinä pöydällä, ja mä ajattelin että nyt on mun vuoro kantaa korteni kekoon lahtelaisen kiekkoilun puolesta. Mutta se muuttui sitten vielä viime hetkillä.

- Siihen vaikutti yksinkertaisesti tää urheilullinen puoli. Perhesyyt täyttyi kun koti on Lahdessa kuitenkin lähellä, mutta mä halusin sittenkin pelata vielä huippuorganisaatiossa kiekkoa. Houkutus tulla Jokereihin Helsinkiin oli silti liian iso.

Menestymisen nälkä oli lopulta se tekijä, joka ajoi Jantusen sittenkin valitsemaan Jokerit Lahteen palaamisen sijasta. Perhe joka tapauksessa asuu Lahdessa, ja Jokereissa Jantunen pystyy tavoittelemaan Suomen mestaruutta ja menestystä.

- Menestymisen nälkä oli liian suuri. Mä en ollut vielä valmis lähtemään Lahteen, mä en ollut vielä valmis lähtemään uralla tavallaan alaspäin. Mä halusin vielä tulla organisaatioon, joka haluaa voittaa, valotti Jantunen.

- Oon ollut koko ikäni isoissa seuroissa (TPS, Frölunda, Färjestad), mä tiedän mitkä ne paineet ja vaatimukset on täällä, ne houkutti vielä.

- En ole katunut päivääkään päätöstä. Tottakai mua vituttaa lahtelaisen kiekkoilun puolesta, olisin halunnut auttaa heitä, mutta mun oli vielä ajateltava itseäni, summasi Jantunen.

» Lähetä palautetta toimitukselle